INTERVIU – Primarul General al Capitalei Sorin Oprescu: “In momentul in care a existat dovada concreta a actului de coruptie in primarie, l-am denuntat organelor indrituite... Sper ca in urmatorul meu mandat sa nu mai am de-a face cu un Consiliu PDL ostil bucurestenilor!”
Primarul Sorin Oprescu (foto) candideaza la alegerile din 10 iunie 2012 pentru un al doilea mandat de primar general al Capitalei. Deja este favorit in sondajele preeliminarii, fiind cotat cu peste jumatate din preferintele bucurestenilor, ceea ce ii confera sansa de a recastiga fotoliul de primar general chiar din primul tur. Prins pana peste cap in problemele functiei sale, precum si in campania electorala, Sorin Oprescu si-a rupt din timp pentru a oferi site-ului Lumeajustitiei.ro un interviu axat pe problemele judiciare cu care se intersecteaza activitatea sa de edil.
Domnule primar general, se stie ca nu poate exista administratie publica fara probleme juridice si mandatul dumneavoastra nu a fost ocolit. Cum priveste primarul general raportul Justitie - Administratie publica si ce probleme majore au existat? Cum ramane pana la urma cu situatia Millennium Building - “Cathedral Plaza”? Cum o vedeti rezolvata in cele din urma?
Pentru Primaria Capitalei, hotararile date de instante sunt definitive si irevocabile. Desi o spun foarte clar, au existat si hotarari aberante. Majoritatea insa le-am respectat. Fata de cele aberante am recurs la cai de atac, m-am dus in Justitie si bine am facut pentru ca am obtinut castig de cauza. Dreptatea este ceva asa foarte rar, dar eu am vazut-o la fata. Cu privire la turnul Millennium, am cerut ca Justitia sa faca o precizare foarte clara in sensul de a spune ea cine are sarcini complete pentru dezmembrarea cladirii. Am cerut acest lucru Inaltei Curti intrucat in hotararea ramasa irevocabila la Curtea de Apel Suceava, Arhiepiscopia Romano Catolica nu solicitase readucerea la starea initiala a terenului, ceea ce ar fi insemnat dezmembrarea de catre constructor. Si chestia asta este legata de o serie intreaga de daune, asigurari, de care Justitia nu a facut vorbire in hotararea irevocabila. Arhiepiscopia a deschis un nou proces in care Primaria este intervenient si in care se cere readucerea la situatia initiala.
Primaria a ramas in continuare cheia unor vise neimplinite in materia retrocedarilor. Cate dosare au fost rezolvate de Comisia Legii 10 si cate au ramas nesolutionate? Aveti o solutie pentru finalizarea lor cat mai rapida?
8000 de dosare au fost rezolvate, fie in natura, fie despagubiri, nu am retrocedat blocuri, scoli si asa mai departe. Circa 11.000 de dosare sunt inca pe rolul instantelor si aici sunt blocat pentru ca judecata primeaza inaintea hotararii administrative. Mai sunt alte 12.000 de dosare care nu au mai fost completate din februarie 2002, dupa ce s-au depus notificarile. Pana in februarie 2002, cand au fost inregistrate notificarile, legea prevedea ca posibilitate si transmiterea lor prin fax, la vremea respectiva aparatele functionau cu hartie termica, care in timp s-au decolorat si nu se mai poate citi nimic pe ele. Din pacate, multi dintre fostii proprietari nu mai pot face dovada acestor notificari intrucat societatile de avocatura si birourile de executori care le-au reprezentat interesele s-au desfiintat, iar arhivele acestora nu se mai gasesc. Solutia cea mai rapida pentru rezolvare ar fi ca Guvernul sa puna la dispozitia municipalitatii o suprafata de teren cu o singura destinatie, care sa fie data in compensare persoanelor ale caror proprietati nu pot fi restituite in natura si pentru care optiunea Fondul Proprietatea este zero. Guvernul are posibilitatea sa disloce asemenea suprafete de la ADS, la marginea Bucurestiului, unde pot aparea cartiere rezidentiale... Ma voi bate pentru o astfel de solutie, care cred ca este cea mai convenabila atat pentru fostii proprietari, cat si pentru Guvern, care in prezent este presat de Curtea Europeana a Drepturilor Omului sa rezolve in regim de urgenta problema restituirii proprietatilor. Mai exista o problema, pe Legea 18, a fondului funciar, care in urma cu patru ani trecuse la nivelul Primariei Capitalei pentru a asigura o abordare unitara in problema retrocedarilor. Numai ca, din ratiuni politice, ordinul de prefect a fost retras si acest patrimoniu a ramas disipat la primariile de sector. De aici s-au nascut inadvertente intre cei care ocupa pamantul respectiv si cei care ar fi avut dreptul sa-l primeasca. Si tot de aici veti vedea investitii tip mall-uri in parcuri, cu autorizatii de construire date de primariile de sector.
Domnule Oprescu, declarati candva ca sunteti cel mai bun primar dintre chirurgi si cel mai bun chirurg dintre primari. Avand cum s-ar spune, bisturiul in mana, cata coruptie ati reusit sa extirpati la nivelul primariei?
Dom'le, nu foarte multa, pentru ca baietii care erau obisnuiti cu “da si mie 5 lei” s-au ascuns. Dar odata cu organigrama noua am periat directiile. Mai am inca paralelisme, mai am matusalemici care sunt obisnuiti cu “atentiile”, dar cred eu ca multi au fost inhibati. Fie au plecat din primarie, dar incearca sa se agate de fostele cunostinte, fostii colegi de birou si asa mai departe. Eu am mers la toleranta zero. In momentul in care a existat dovada concreta a actului de coruptie l-am denuntat organelor indrituite. Acum trei ani de zile imi spune unul, dom' primar vinde o cucoana spatii in centrul istoric... Ma interesez pe caile obisnuite si nu gasesc nimic, mai ales ca stiam ca toate aceste spatii sunt la Sectorul 3... ele au fost vandute in urma cu sapte ani de zile toate pe Legea 550. Am reusit sa recuperam o serie de spatii care nu erau vandute cu acte in regula si am limitat in acest fel accesul tuturor neavenitilor. Prea putin insa... trec doi ani de zile si aflu din nou ca se fac afaceri cu spatiile, identificam doua posibile persoane si adresam plangerea respectiva parchetului. Parchetul finalizeaza dupa lege, ceea ce stie toata lumea, arestarea unui functionare de la AFI si a unui angajat al politiei locale. Fenomenul coruptiei pe spatiile din centrul istoric se datoreaza schimbarii situatiei juridice a spatiilor si cresterii interesului comercial pentru acestea. Pana in 2008, toata lumea era interesata sa deschida restaurante in parcuri. Incepand cu 2010, cand o serie de strazi din centrul istoric au fost finalizate, acest loc a devenit tinta tuturor intereselor.
In ce stadiu se afla in Justitie procesele privind recuperarea unor parcuri? Cu mafia imobiliara cate lupte ati dus si cate mai sunt de purtat?
Exista 46 de actiuni in justitie facute pentru zonele de parcuri, retrocedari, revizuiri si, culmea unii au si aprobari de construire date de catre primariile de sector. Mafia imobiliara este acum tacuta, a intrat in “adormire” datorita crizei... a vazut ca nu ii merge cu primarul general pe Legea 10 si s-a reorientat pe Legea 18 la primariile de sector. Astept sa vad ce vor face acesti “investitori” imobiliari cu terenurile de la marginea Bucurestiului pentru ca am si eu cateva mijloace surpriza la indemana cu care sa-i potolesc.
In Capitala s-a format si o mafia a parcarilor ad-hoc. Vedem personaje care, desi nu sunt angajatii cuiva, percep taxa pentru parcarea pe trotuare, iar oamenii disperati ca nu au unde sa-si lase masinile, incurajeaza cersetoria si evaziunea. Ce se poate face? Va intrebam pentru ca desi exista Politia locala, actiunea ei este zero. Si pentru ca tot a venit vorba de trafic, de ce nu exista un program de noapte pentru ridicarea gunoaielor, cum este in toate tarile civilizate, la ore la care nu se ingreuneaza circulatia?
Aparitia parcarilor subterane facute in parteneriat public privat – Universitate, Walter Maracineanu, Edgar Quinet, Dorobanti, Centrul Istoric, strada Franceza – inclusiv gestionarea cu aparate de taxat, plus parcarea prin SMS (Piata Enescu) vor duce la disparitia acestor persoane neautorizate. Am in vedere si intarirea aparatului politiei locale cu inspectori de zona, care sa administreze amenzi celor care parcheaza ilegal, cat si celor care fac pe parcagiii neautorizati. Cat despre problema gunoaielor, operatorii de curatenie au lasat-o mai moale, interesul politicului spunandu-si cuvantul si aici. PDL-ul a avut exponenti in toate firmele de salubrizare care au contracte cu primariile de sector, motiv pentru care s-a opus sistematic, vreme de doi ani, adoptarii hotararilor necesare recentralizarii curateniei orasului la nivelul Primariei Bucuresti, in acord cu noile prevederi legale. In ceea ce priveste orele de ridicare a gunoiului menajer, fac un apel catre cetateni sa aiba intelegere, actiunea putand sa se petreaca pe parcursul intregii nopti. Noi am avut o initiativa de acest gen in problema lucrarilor de infrastructura pentru a se lucra si noaptea, tocmai ca sa nu afectam traficul si sa reusim sa finalizam mai repede anumite investitii, numai ca aici s-a opus prefectul in urma sesizarilor unor cetateni. Sper ca in urmatorul mandat sa am mai multa intelegere din partea cetatenilor si a reprezentantilor Guvernului.
Cum v-ati gandit sa stopati mafia constructorilor care nu respecta autorizatiile de constructie si supradimensioneaza cladirile in timpul construirii lor? Exista o frenezie a investitorilor imobiliari, care au construit in loc de sapte, zece etaje si nimeni nu le-a facut ceva, iar in privinta cladirilor e jale. Aveti un plan?
Unu: este nevoie de schimbarea legislatiei care da dreptul sectoarelor sa emita autorizatii de construire si tot ei sa le controleze! Prin actuala legislatie au fost acoperite multe constructii care nu au respectat autorizatiile si regimul de inaltime. Doi: excluderea din noul plan urbanistic general a exceptiilor. PUD-urile facute la nivel de sector au devenit din exceptie, regula, pentru a eluda PUZ-urile. In acesti patru ani nu am permis intrarea in legalitate a cladirilor care nu au respectat autorizatiile de construire altfel decat prin procedura prevazuta de lege, respectiv aprobarea de catre CGMB a unui PUZ in acest sens. Un exemplu de astfel de situatie este chiar “Cathedral Plaza”.
Cu autorizatiile de taximetrie cum ramane? Pentru ca la acest capitol, e suparare mare, au fost proteste, stiti bine care e situatia…
Parlamentul sa faca o lege. Timp de 12 ani au schimbat legea cum au vrut in functie de interesele patronilor firmelor de taxi. I se cere primarului sa puna un pret minim. Da, Consiliul poate pune pret maxim pe kilometru, dar nu putem sa fixam un pret minim pentru ca aceasta ar insemna intoarcerea la mercurial, adica la socialism. Legile sunt de asa natura facute incat sa permita tuturor sa faca taximetrie in Bucuresti, sunt mii de soferi din Ilfov care fac taximetrie in Bucuresti. Inteleg supararea taximetristilor, dar Parlamentul este cel care trebuie sa se aplece pe legea taximetriei si sa stabileasca niste reguli concurentiale foarte clare.
Sunteti doctor, deci stiti bine cat de mare este necesitatea existentei unor incineratoare la toate spitalele, pentru resturile umane si alte deseuri medicale ca in tarile civilizate. Cand o sa intram in Europa si la acest capitol?
Majoritatea spitalelor au puncte de incinerare pentru deseuri medicale, respectand normele europene, iar acolo unde nu au existat, acum exista. Acolo unde nu am avut posibilitatea de a construi s-au incheiat contracte cu firme specializate. In privinta continuarii modernizarii spitalelor, toate spitalele noi vor beneficia de aceste incineratoare.
Suntem convinsi ca sunteti un iubitor de animale, dar in acelasi timp credem ca ati observat ca in nicio capitala a Europei nu exista atata aglomeratie de maidanezi pe metru patrat. Scurt si la obiect: daca veti ramane edil sef, cum veti rezolva situatia? Azi tocmai ati fost atacat intr-un cotidian ca adapostul de caini de la Uzunu este o ”megaescrocherie” unde banii se duc in buzunarele familiei dumneavoastra…
Niste triste condeie, care n-au inteles nici macar notiunea de adoptie si de cazare a cainilor fara stapan. Problema vine din epoca fanariota si isi va gasi rezolvarea pentru ca a aparut veriga care lipsea: un mare adapost privat la Uzunu – Giurgiu, unde investitia si cheltuielile viitoare provin numai din bani privati. De aceea nu am inteles acest atac nejustificat si am hotarat actionarea in instanta a jurnalistilor care se fac responsabili de acest asa-zis demers, cu caracter pur electoral. Eu am probe sa dovedesc magistratilor reaua-credinta a autorilor si sa fac proba veritatii spuselor mele.
Va place Bucurestiul cum arata acum? Are Sorin Oprescu o reteta de infrumusetare, o procedura de chirurgie ”estetica” dupa ce o sa ne sufoce si afisele acestei campanii si cele de la alegerile din toamna?
De 21 de ori am introdus in Consiliu un regulament privint afisajul electoral. De 21 de ori a fost respins de PDL. Sper ca in urmatorul meu mandat sa nu mai am de-a face cu un Consiliu ostil bucurestenilor.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Sandel 5 June 2012 17:37 -1
# Fieraru 5 June 2012 17:49 +3
# avocat unbr bota 5 June 2012 18:13 -1
# avocat Baroul Bota 5 June 2012 21:30 -1
# traditionali tembeli 5 June 2012 22:35 -3