psdolt
24 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

IOHANNIS, IN LATUL SERVICIILOR – Verdictul Alinei Mungiu-Pippidi: „Generalii vor avea in mana alegerile prezidentiale. Ei vor hotari daca-l lasa numai pe Iohannis sau ii arata pisica, cum fac de saptamani intregi si-i spun: Ciolos! Kovesi! Nu esti asa de linistit cum iti imaginezi... Pe Scutaru l-au luat direct de la Cotroceni... Prin acea miscare, l-au avut la mana pe Iohannis... Opozitia si serviciile secrete care o ajuta au cumparat spatii in ziare internationale”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

19 June 2019 22:01
Vizualizari: 12257

Democratia din Romania este o data in plus periclitata de amestecul serviciilor secrete, sustine politologul Alina Mungiu-Pippidi (foto), care avertizeaza ca pana si presedintele Klaus Iohannis se afla la mana acestor structuri. Mai mult: de relatia lui Iohannis cu serviciile de informatii depinde chiar realegerea lui la finele acestui an, a afirmat Pippidi, adaugand ca serviciile „ii arata pisica” lui Werner, amenintandu-l cu alte candidaturi pentru Cotroceni, precum cele ale lui Dacian Ciolos si Laura Kovesi.


Prezenta marti, 18 iunie 2019, in emisiunea „Dosar de politician” (realizata de jurnalistul Silviu Manastire la B1 TV), Alina Pippidi a amintit despre momentul in care Iohannis a fost acaparat total de SRI. Este vorba despre dosarul penal fabricat impotriva consilierului prezidential pe securitate nationala George Scutaru – cel care fusese verificat de SRI inainte de numirea la Cotroceni. Dosarul s-a soldat cu achitare si la fond (in iunie 2018), si la apel (in iunie 2019) – click aici pentru a citi. De asemenea, Alina Mungiu-Pippidi a reclamat sustinerea de care s-a bucurat opozitia din partea serviciilor secrete, impreuna cu care ar fi platit articole in presa straina, ca sa prezinte situatia din Romania in culori apocaliptice.

In aceeasi emisiune, politogul a atras atentia asupra acapararii de catre SRI a unor institutii de forta precum Curtea de Conturi si ANAF. Ca o solutie, presedinta Societatii Academice din Romania a pledat pentru iesirea a doua institutii-cheie de sub controlul serviciilor secrete (in special al SRI): ANAF si Curtea de Conturi. Numai asa ar putea fi transparentizati banii utilizati de catre serviciile de informatii autohtone, a subliniat Pippidi. Cat priveste SIE si STS, in opinia Alinei Pippidi, acestea au iesit castigatoare din evenimentele ultimelor saptamani (sprijinind opozitia la alegerile europarlamentare si constituind un nou grup de presiune la Guvern).

Ca o concluzie generala, sefa SAR a subliniat ca, in ultima instanta, oricat i-ar critica, societatea trebuie sa-i apere pe politicieni in fata serviciilor secrete, pentru simplul motiv ca cei dintai reprezinta democratia.

Redam principalele declaratii ale Alinei Mungiu-Pippidi (video mai jos, intre 9:30 si 23:26):

Alina Pippidi: Opozitia are ea insasi o mare vina: opozitia si mai ales cine ajuta opozitia (serviciile noastre secrete, din greu) au cumparat spatii in ziare internationale, in care au spus cat de catastrofa este in aceasta tara.

Silviu Manastire: La ce servicii va referiti ca sprijina opozitia? Care din ele?

Alina Pippidi: Cand serviciile noastre amabile vor accepta – ca in orice tara civilizata – sa lase Curtea de Conturi sa se uite pe fondurile lor... Ceea ce, in fond, atunci cand se luptau intre ele, a devenit posibil, pentru ca au dat navala si i-au inculpat pe unii de la Doi si un sfert ca aveau fondurile alea discretionare pe care le au spionii, pe care le foloseau cum vor ei. (...) Cand SRI s-a luptat cu Doi si un sfert, au trimis DNA si i-au inculpat pe aia.

Silviu Manastire: Dar s-a inchis dosarul ala. S-a facut tandari.

Alina Pippidi: Da, s-a inchis? Nu se poate! S-a inchis cumva ca si dosarul consilierului pe securitate George Scutaru al lui Klaus Iohannis? (...) Au trecut 5 ani. George Scutaru, umflat in ianuarie 2015, s-a inchis. Si au aparut cumva remarcile presedintelui Iohannis, in care sa spuna: 'Valorosul meu consilier de securitate George Scutaru, un om nedreptatit... Vreau dreptate, vreau ca procurorul care l-a urmarit, vreau ca serviciile care i-au inscenat totul ca sa ma prinda pe mine din prima luna de presedintie sa plateasca'? A aparut chestia asta si mi-a scapat mie, care am venit [in Romania] de-abia ieri?

Silviu Manastire: Sunt sigur ca astfel de lucruri nu se spun in spatiul public. Astea se fac pe sub masa, se fac in diverse locatii ascunse din Bucuresti...

Alina Pippidi: Si domnul Scutaru, desi a fost in atatea campanii electorale, e complet nevinovat? Niciodata n-a spalat bani, adica niciodata n-au trecut bani pe la el, stransi de la firme?

Silviu Manastire: S-a pronuntat justitia.

Alina Pippidi: S-a pronuntat justitia! Perfect! Si justitia merita sa iesim cu milioanele si s-o aparam – mai ales judecatorii care sunt clarificati ORNISS de catre SRI si dup-aia dau sentinte de acest gen.

Silviu Manastire: Pai, daca nu aparam justitia, atunci pe cine sa aparam in tara asta? Pe politicieni?

Alina Pippidi: Nu stiu. Poate aparam o parte din justitie – si anume partea buna – si nu aparam partea din justitie care este sub control. Si anume nu sub controlul politicienilor, care nu prea mai au cum controla justitia. Am vazut in ultimii doi ani cum incearca ei s-o controleze: trecand legi proaste si stangace.

Silviu Manastire: Nici doamna Dancila nu este neasistata de servicii. Ati vazut niste nume interesante...

Alina Pippidi: Am aflat. De asta n-aveam nicio grija ca nu va cadea guvernul. Un guvern in care primul-ministru este deja anturat de nu stiu cati oameni din diferite servicii... Cum se vor impaca intre ei? Asta e intrebarea la noi. Mai ales conflictele sunt intre aceste imperii in crestere.

Silviu Manastire: La Palatul Victoria este mult SIE acum. Putin spre deloc SRI. Este mai mult SIE.

Alina Pippidi: Ei au castigat razboiul asta – ca a fost un razboi european si este in continuare. Si STS, care am inteles ca se va ocupa de transplanturi. Dar eu zic ca nu trebuie sa se opreasca aici STS-ul, sa nu se ocupe numai de transplanturi. Eu as sugera ca STS-ul sa si faca transplanturi. Sunt convinsa ca-i vor angaja mult mai pe merit chirurgii care fac transplanturi.

Silviu Manastire: De ce criticati atat de intens serviciile de informatii? Ca este urmatoarea retorica: 'Daca dai in serviciile de informatii, vrei sa vulnerabilizezi tara'.

Alina Pippidi: Pentru ca, de fapt, logica jocului este urmatoarea: atunci cand se castiga intr-o democratie alegerile de catre cineva, niste civili vin la guvernare si-i inlocuiesc pe precedentii civili care au pierdut increderea publicului. Asa ar trebui sa fie. In acest moment, noi degeaba tinem alegeri. M-am uitat ce s-a intamplat in ultimele 10 zile: stirile apareau una dupa alta. Nu numai asta (care e mai degraba amuzanta) cu STS-ul, care – pentru cine nu stie – e un serviciu secret care se ocupa de telefonie si care se ocupa deja de alegeri in Romania si de o multime de alte lucruri. Dar in afara de asta, se va ocupa si de transplanturi – ceea ce este genial!

Dar asta e o chestie mica. In afara de asta, SRI-ul ne-a anuntat ca au pornit sistemul functional prin care ei se substituie ANAF-ului (nereformat de ani de zile si care nu mai are de ce sa se reformeze). E vorba de minunatul sistem SII Analytics, pe care l-am reclamat la OLAF, iar ala a declinat cazul la DLAF-ul romanesc, care era condus de niste ofiteri secondati, adica transferati din SRI. Cum sunt peste tot.

ANAF-ul si Curtea de Conturi – care ar trebui sa faca anticoruptie in Romania – nu sunt capabile, pentru ca toate instrumentele, fondurile si capacitatile umane necesare au fost de mult transferate la SRI. Nu-i nimic – sa faca SRI!

Silviu Manastire: Acest proiect al SRI a fost facut de domnul Ghinea cand era ministru la Fonduri Europene (n.r. in guvernul Ciolos). A dat aproape 50 de milioane de euro din banii europeni pentru SRI, sa dezvolte acest sistem de monitorizare a Internetului si a populatiei din Romania pe un sistem american (Palantir). Domnul Ghinea este elevul dumneavoastra. A facut bine.

Alina Pippidi: Da, domnul Ghinea, protejatul meu... Eu nu vreau sa vorbesc despre domnul Ghinea in seara asta, pentru ca am observat ca vorbeste despre el foarte multa lume. Poate o intrebati pe Monica Macovei. Domnul Ghinea are foarte multi fosti protejati (n.r. protectori) si in momentul de fata nu mai e protejat de nimeni dintre noi, dar nu mai are nevoie. In momentul de fata, are el alte protectii – mult mai importante decat i-au fost vreodata oferite de catre noi.

Pentru ca noi vreodata sa rezolvam cu coruptia, noua ne trebuie o Curte de Conturi functionala si ne trebuie un ANAF functional.

Silviu Manastire: Cu cine, doamna Pippidi? Ca la Curtea de Conturi este omul lui Dragnea – unul, [Mihai] Busuioc.

Alina Pippidi: Si cand a fost Curtea de Conturi sub Basescu si a existat majoritate in Parlament, de ce n-am facut nimic cu Curtea de Conturi? Cand a avut Basescu controlul la ANAF, de ce l-a pus pe Sorin Blejnar si pe ala care a fost pana la urma ingropat (n.r. Codrut Marta), ca erau de fapt crima organizata? Hai sa fim seriosi! E numai vina PSD ca nu s-au reformat institutiile astea?

Dar nu-i nimic: sa se ocupe SRI de anticoruptie, daca ei sunt cei mai buni! Dar SRI pe dreapta se ocupa de anticoruptie, iar pe stanga dau toti banii lor lui Sebastian Ghita sau altei creatii de-ale lor. Si, in fond, stim ce treaba minunata a facut SRI, pentru ca am vazut cum s-a facut in justitie sau in politica: asculti 50.000 de oameni si pe urma in mod selectiv hotarasti pe cine trimiti in judecata. Si toti restul sunt santajati, pentru ca in fond vulnerabilitati in Romania sunt la foarte multi oameni, nu sunt doar la cativa.

Si noi n-o sa avem niciodata ANAF. Eu am dat niste sfaturi foarte bune de ANAF – le-am dat absolut tuturor: si pe vremea lui Basescu, si pe vremea lui Ciolos, si pe vremea lui Dragnea. Am spus: aduceti un pensionar german sau oalndez de la fisc! Aduceti pe cineva din strainatate! Ei zic: vai, nu avem increderea Ambasadei Olandei. Ii castiga increderea imediat. Aducem pe unul din strainatate, cum au facut bulgarii cu Intelligence Service: i-au adus sa le reformeze politia. Dar nu-i aduci consultanti; ii pui sefi: mandat limitat – 4 ani. La noi, n-a rezistat nici macar ala de la Tarom sa stea 4 ani, la cate gasti sunt – l-au zburat tehnocratii afara, dupa ce-l aparasera de doua ori inainte. (...)

Pe scurt: partidele au obligatia ca noi s-avem un stat. Statul asta trebuie sa fie independent de serviciile secrete. Sigur ca serviciile secrete trebuie sa raporteze ce se intampla, dar nu se poate sa golesti de continut, nu se poate sa canibalizezi Fiscul, sa canibalizezi toate organismele de control si sa dai toate aceste comenzi reunite la niste oameni care nici macar nu-si fac bugetele publice, in linii generale – spre deosebire de alte tari europene si membre NATO.

Silviu Manastire: Atunci, mergand pe logica inversa: intr-o tara in care politicienii sunt incompetenti, sunt prost pregatiti, sunt neprofesionisti, nu e mai bine pana la urma sa ne conduca serviciile?

Alina Pippidi: Absolut. Sa fie un general si sa nu ne mai pierdem vremea cu alegerile. In orice caz: generalii vor avea in mana alegerile prezidentiale. Ei vor hotari daca-l lasa numai pe Iohannis sau ii arata pisica – cum ii arata pisica de cateva saptamani intregi si-i spun: „Ciolos! Kovesi! Nu esti chiar asa de linistit cum iti poti imagina. Domnul Barna nu stiu daca e un pericol. (...) Unii oameni sunt controlati, alti oameni sunt manipulati, alti oameni sunt folositi...

Silviu Manastire: Mergand pe logica asta: Iohannis a fost un presedinte bun pentru servicii. De ce ar vrea sa-l schimbe?

Alina Pippidi: Eu stiu daca Iohannis e 100% dependent de servicii? Daca era 100% dependent de servicii de la inceput, mai trebuia domnul Scutaru umflat din saptamana 3 si bagat la inchisoare?

Silviu Manastire: A fost un accident cu domnul Scutaru.

Alina Pippidi: A fost un accident – da, da... L-au luat direct de la Cotroceni. Noi nu trebuie sa uitam niciodata ca domnul Scutaru a fost clarificat de serviciile secrete. Ei l-au lasat pe Iohannis sa-l angajeze pe postul de consilier de securitate nationala, in care-i supraveghea pe ei.

Silviu Manastire: Dar domnul Scutaru nu era un om de buna calitate? (...) A fost bun sau n-a fost bun in functia aceea?

Alina Pippidi: N-am nici cea mai mica idee. Ce va spun este ca serviciile, practic, prin acea miscare, l-au avut la mana pe noul presedinte Klaus Iohannis – pe care l-am avertizat ca George Scutaru e vulnerabil, pentru ca erau lucruri despre el pe Romania Curata. (...) Era pe lista neagra. Deci daca esti pe lista neagra la Romania Curata... Care e o lista neagra facuta pe surse publice, ca eu nu pun microfoane la nimeni in casa. (...) Si lui Ciolos i-au spus despre diferiti oameni ca sunt vulnerabili: 'Vezi ca nu poate cineva sa aiba bani intr-un offshore si sa nu fie vulnerabil! Ai grija cu el! Vezi ca cutare e securist!' (...)

Si faptul ca vorbesc Dragnea si Tariceanu despre el (n.r. despre subiectul securistilor) nu-l stirbeste. Ei sigur ca vorbesc in avantajul lor si pentru ca ei, fiind corupti, s-au lovit cel mai tare de acest stat paralel. Statul paralel e o organizatie care ia de la Fisc si de la Curtea de Conturi puterea principala, ia incet-incet toate aceste puteri. Si in timp ce pe astea (n.r. ANAF si Curtea de Conturi) le scuipam si zicem ca sunt niste incompetenti, nu-si fac planuri, sunt niste nenorociti, despre aia (n.r. cei din serviciile secrete) nu stie nimeni nimic. De cand am inceput sa ne uitam la ei, nu si-au mai publicat nici rapoarte de activitate in Parlament. Au disparut complet! (...)

Silviu Manastire: In Romania nu se poate fura de la un ou pana la un bou fara ca serviciile sa stie sau sa fie parte in acea combinatie. Si aici va dau dreptate: Dragnea si Tariceanu normal ca vorbeau in cunostinta de cauza despre servicii, pentru ca nu poti muta in Romania din punctul A in punctul B ceva fara ca serviciile sa stie. Ei stiau – se loveau de ele.

Alina Pippidi: Ei stiau. Ei aveau o retea de influenta si se loveau de alta retea de influenta, care le tinea piept. Dar reteaua de influenta care le tinea piept nu trebuie ca lumea sa presupuna ca era o retea de influenta a virtutii si integritatii.

Silviu Manastire: Hotii din politica s-au batut intotdeauna cu hotii din servicii pe resursele statului si a fost o rivalitate.

Alina Pippidi: Cam asa. Asta este ceea ce numesc eu contrastul clasic dintre Partid si Securitate, pe care – fiind mai in varsta ca alti oameni – l-am vazut inca din anii '80.

Silviu Manastire: Dar vedeti, doamna Pippidi, ca Securitatea cam tot castiga meciurile astea. Si politicienii iau bataie cu golaveraj mare.

Alina Pippidi: Stim si de ce. Stiu – si cu toate astea, politicienii sunt cei care reprezinta democratia si de-asta este obligatia noastra, en fin de compte (n.r. in cele din urma), in timp ce le dam in cap, este totusi obligatia noastra sa aparam politica. (....)

Serviciile noastre sunt prezente si in Europa. Am vazut o poza foarte draguta (...) in care in acelasi loc din vila K2 in care erau asezati pe o canapea Maior, Dragnea si Kovesi era o fotografie veche de 35 de ani, in care erau viitoarea doamna presedinte Bush si doamna Ceausescu. Dar nu se schimbase nici tapiteria de la canapea, nici rama de la tablouri... (...) Serviciile romanesti sunt atat de puternice pentru ca ele i-au convins cu multi ani in urma pe americani ca ele sunt un aliat pretios in lupta cu rusii. Si atunci li s-a dat mana libera pe plan intern. Li s-a spus: 'Nu ne amestecam in treburile voastre pe plan intern, cata vreme sunteti foarte fermi contra rusilor'. Chestiunea e ca in Romania toata lumea e contra rusilor. Niciun partid nu si-ar putea permite sa fie altfel, fiindca ar pierde voturi. Noi avem interese contra rusilor; nu suntem ca ungurii sau ca bulgarii. In afara de cumparat spatiu in media, rusii nu prea au ce sa faca aici, la noi. Si atunci toata aceasta chestie este exagerata pentru ca le aduce avantaje. Si n-ar fi nimic, dar vad cum se infiltreaza in Europa. In Europa, s-a ajuns ca toate chestiunile de securitate la Bruxelles sa fie ale noastre – le cerem noi, avem si noi o expertiza: securitatea. Sa ni se dea noua apararea comuna europeana. Noi suntem contra ei, de altfel, ca noi suntem cu americanii. Dar sa ni se dea noua! E destul sa te uiti ce pozitii iau consultantii romani. Romania s-a transformat intr-un mare furnizor de expertiza de securitate”.


Comentarii

# gelu date 20 June 2019 01:01 +9

Iar v-au atacat site-ul. De la pranz de abia acum am putut sa intru pe luju. Ce articol i-o fi deranjat asa de tare pe bovilarii din servicii???

# un mizantrop date 20 June 2019 01:40 +15

Mie mi-e profund antipatica madame Mungiu, chiar cand spune adevarul (de fapt fractiuni de adevar) tot imi e nesuferita. Da, stim ca Iohanis e marioneta serviciilor de aici si de la cine-o mai vrea/ si-o mai putea - ca tot e el cocalarul suprem. Alina Mungiu e sorosista inca de inainte de inventarea lui Soros, e progresista la modul cel mai coborat al ideologiei si ce face ea acum e cam ce a facut cand a incercat sa se dueleze ideatic cu Eba...M-am saturat de dezvaluirile care incearca sa ascunda, Iohanis e omul serviciilor, mai jegos decat Basescu, inainte de 1989, dar, culmea nu asta e cusurul lui cel mai mare! Totusi, asta a traficat copii, a pagubit urias statul in folosul lui si al urmasilor nazisti, a demonizat o parte din popor si i-a asmutit pe idiotii utili, a beneficiat (sper, numai atat) de moartea a 64 de persoane si s-a laudat cu asta, a vandut interesele si resursele statului cui i-a dat sustinere politica, impiedica orice masura in folosul romanilor si inca nu stim tot

# ha,ha date 20 June 2019 08:28 +6

Si Pipidi stie ce spune, direct de la sursa! :eek:

# SILE SPERIATU date 20 June 2019 10:08 +9

N-ar costa mai puţin să stabilească noua SECU cine să fie ŞEFU decît să se deranjeze lumea la vot?

# Ariola date 20 June 2019 11:48 +3

Hai neamule la monitorizat! Aratati cu degetul(la propriu) pe cei care au dus tara la sapa de cauciuc! Lasati naibii imaginea! Exista o realitate obiectiva care ne preseaza acut.

# Procurorul date 20 June 2019 13:25 +8

Civilul Nicolae Ceaușescu a reușit, limitat cum era, să țină sub control, prin aparatul de partid, DSS ul de atunci. La Revoluție, deși aparențele au fost altele, n-a fost numai eliberarea poporului de sub jugul dictatorului, ci și eliberarea tuturor serviciilor de informații, denumite generic ”Securitatea” de sub acelaș ”jug”. Și, drept consecință, au purces să facă ceea ce știu cel mai bine serviciile să facă, în orice țară din lume: să acumuleze în mod ocult și total nedemocratic cât mai multă putere și influență în societate. Cu concursul unor politicieni fie slabi, fie interesați, fie șantajați, la 30 de ani de la Revoluție situația este sumbră. Se mai poate face ceva ? Da, dar cu niște costuri exorbitante pentru cei care ar încerca să readucă lucrurile în matca lor firească, inclusiv cu prețul libertății lor, după cum s-a văzut extrem de recent. Or, nu văd pe nimeni dinte actualii politicieni, de oriunde ar fi ei, să-și asume un rol a la Eliot Ness, ca să păstrăm paradigma.

# EU.Tanasia date 20 June 2019 16:37 +2

@Procurorul Securistii romani nu s-au facut singuri jupani dupa scenariu descris de tine, de fapt am mai citit aceasta teorie..Este doar pe jumatate adevarat. Puterea si aura de invincibilitate provine de la serviciile secrete straine care-i controleaza. Nu se poate face nicio reforma, nici macar scaderea bugetelor ca sar partenerii.

# Paval date 20 June 2019 16:46 -3

Daca ar ști vulgul cum și din ce se fac cârnații,nu ar mai macar așa ceva.Ce să spun, au ajuns ruptii'n fund,mate fripte și coate goale sa culeagă si așa prelucreze informația! Ei,as,am trăit sa o citesc și p'asta.Astia ar face orice,că să nu mai lucreze.Mars,la munca trântorilor!Aduceți bani de la Voiculescu,de la..,de la...,vindeți antenele,...

# sulfuroase ziceri date 20 June 2019 17:15 -3

da ce se darama frati ~patrioti ~la voi in sandrama ? v-ati generalit, v-ati tavalit - nu v-ajunge ? stim ca din 38 v-a scos dracu deasupra cu tot felul de rumunii, care de care care mai curate. scufundati-va, valea.

# Gheo date 20 June 2019 18:55 -2

A glăsuit înainte sa își dea obștescul sfârșit!

# Gilu date 20 June 2019 20:00 +4

Doamne,ce serparie ! In '89 , a trebuit sa moara oameni ( dupa exprimarea unui nerod ) , ca sa avem aceasta colcaiala , fojgaiala sinistra pe care o numim democratie ? Pentru asta au fost sacrificati nevinovatii tineri din decembrie ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2024 – ICCJ a lamurit cum ramane cu Sosoaca (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva