IOHANNIS SFIDEAZA CONSTITUTIA PENTRU HORODNICEANU – In timp ce DIICOT unelteste la daramarea Guvernului, Iohannis amana de 28 de zile sa il inlocuiasca pe Horodniceanu. Ce interes are? Banila pentru Lumeajustitiei.ro: "Cred ca domnul presedinte are nevoie de timp sa ia o decizie... Nu pot sa spun ca am emotii, dar imi doresc sa se ia o decizie, fie intr-un sens, fie in altul, ca sa stiu cum imi pregatesc viitorul... Nu sunt intr-o situatie comparabila cu cea a doamnei Kovesi"
Klaus Werner Iohannis staruie in nerespectarea Constitutiei si a obligatiilor ce ii revin din functia de presedinte al Romaniei. Au trecut 28 de zile de la data la care Consiliul Superior al Magistraturii a avizat pozitiv numirea in functia de procuror-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a procurorului Felix Banila (foto stanga) de la Parchetul Tribunalului Bacau, si tot atat de cand presedintele Klaus Iohannis (foto dreapta) amana semnarea decretului de numire in functie a acestuia. Probabil, la fel ca si in cazul sefei DNA Laura Kovesi careia trebuia de mult sa ii semneze decretul de revocare din functie, Iohannis citeste inca la avizul pozitiv de 6 pagini dat de Sectia pentru procurori a CSM in cazul procurorului Banila, alta explicatie neexistand pentru amanarea semnarii decretului de numire in functia de procuror-sef al DIICOT.
Unde legea nu prevede, Iohannis face ce vrea
Bazandu-se pe faptul ca in Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, unde la art. 54 este prevazuta procedura de numire in functiile de conducere din cadrul Parchetului General, nu este stipulat un termen in care presedintele Romaniei are obligatia de a semna decretul de numire in functie a procurorului sef DIICOT, Klaus Iohannis intarzie sa il numeasca oficial in aceasta demnitate pe Felix Banila. Asta in timp ce in DIICOT se fac, din informatiile pe care le avem, adevarate demersuri pentru cheltuirea unor sume de bani colosale pe noul sediu, inainte de schimbarea conducerii, uneltindu-se in acelasi timp si pentru distrugerea Guvernului Romaniei printr-un dosar indreptat impotriva premierului Viorica Dancila.
Iar motivul pentru care nu este prevazut un termen in care presedintele sa emita decretul de numire in functie este dat de obligatia ce incumba presedintelui Romaniei de a anunta, de indata ce a primit intreaga documentatie, implicit avizul CSM si propunerea ministrului Justitiei, care este decizia sa. Acest lucru este stipulat la art. 54 din Legea 303/2004, unde se mentioneaza dreptul presedintelui de a refuza motivat, o singura data, numirea in functiile de conducere al PICCJ.
Fata de aceasta situatie, apreciem ca presedintele Romaniei nu isi respecta, din nou, rolul constitutional de a asigura buna functionare a Justitiei, de aceasta data prin refuzul de a anunta daca il numeste sau nu pe procurorul Felix Banila in functia de procuror sef al DIICOT zadarnicind bunul mers al institutiei, care in prezent functioneaza pe delegare asigurata de fostul procuror-sef al DIICOT Daniel Horodniceanu.
Iar comportamentul institutional adoptat de Iohannis in cazul lui Banila il precede pe cel adoptat in cazul sefei DNA Laura Kovesi, pe care refuza de 25 de zile sa o revoce din functie, astfel cum a decis Curtea Constitutionala a Romaniei.
Obligatia presedintelui Klaus Iohannis de a asigura buna functionare a autoritatilor publice, si deci si a autoritatii judecatoresti intr-un stat de drept este prevazuta chiar in Constitutia Romaniei, la articolul 80 privitor la rolul presedintelui.
Iata ce prevede art. 80 alin. (2): "Presedintele Romaniei vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice."
Felix Banila: "Am rabdare. Cred ca domnul presedinte are nevoie de timp sa ia o decizie"
Lumeajustitiei.ro l-a contactat pe procurorul Felix Banila, solicitandu-i sa isi exprime pozitia fata de amanarea presedintelui Klaus Iohannis de a semna decretul de numire in functia de procuror-sef al DIICOT. Foarte amabil, dar totusi retinut, procurorul Banila ne-a marturisit ca nu poate sa isi exprime o opinie in sensul ca ar fi revoltat sau nelamurit pe amanarea numirii sale, insa crede ca presedintele Iohannis are nevoie de un timp pentru a se convinge ca "face o numire...". Aflat in prezent in concediu de odihna, dupa ce a incetat delegarea pentru sase luni la Parchetul de pe langa Judecatoria Buhusi, intorcandu-se la Parchetul Tribunalului Bacau, procurorul Felix Banila ne-a declarat ca nu are emotii in privinta numirii sale, insa asteapta o decizie cat mai curand, pentru a sti "cum isi pregateste viitorul".
Iata declaratia acordata pentru Lumeajustitiei.ro de procurorul Felix Banila.
"Nu am vazut sa existe vreun termen. Astept sa ia decizia domnul presedinte. Este o procedura inca in derulare. Am rabdare. Nu pot sa imi exprim o opinie in sensul ca as fi revoltat sau nelamurit pe aceasta tema. Cred ca domnul presedinte are nevoie de timp sa ia o decizie. Acum sunt in concediu si astept decizia presedintelui. Nu pot sa spun ca am emotii, dar si eu imi doresc sa se ia o decizie, fie intr-un sens, fie in altul, ca sa stiu si eu cum imi pregatesc viitorul."
Intrebandu-l de ce considera ca intarzie presedintele Klaus Iohannis numirea sa in functie, in conditiile in care avizul CSM este pozitiv, iar asa cum Iohannis a declarat in cazul Laurei Kovesi, tine cont de avizul CSM, procurorul Felix Banila ne-a raspuns: "Situatia mea nu este similara cu cea a doamnei Kovesi. Sunt constient de ce a spus domnul presedinte si am ascultat cu interes ceea ce a spus dansul, dar nu sunt intr-o situatie comparabila cu cea a doamnei Kovesi. Cred ca domnul presedinte are nevoie de timp pentru a se convinge ca face o numire..."
Iata ce prevede art. 54 privind procedura de numire in functia de conducere a procurorilor sefi din cadrul PICCJ:
"Art. 54. - (1) Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului National Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestora sunt numiti de Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.
(2) Dispozitiile art. 48 alin. (10)-(12) se aplica in mod corespunzator.
(3) Presedintele Romaniei poate refuza motivat numirea in functiile de conducere prevazute la alin. (1), aducand la cunostinta publicului motivele refuzului.
(4) Revocarea procurorilor din functiile de conducere prevazute la alin. (1) se face de catre Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunarii generale sau, dupa caz, a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ori a procurorului general al Parchetului National Anticoruptie, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevazute la art. 51 alin. (2) care se aplica in mod corespunzator."
*Cititi aici avizul CSM in cazul procurorului Felix Banila
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Veta: Până faceți dreptate şi lege în țară..vă ia'DIICOTUL! 2 July 2018 17:55 +10
# ^^ 2 July 2018 18:10 0
# baba novac 2 July 2018 18:19 +4
# Gilu 2 July 2018 18:43 +4
# un mizantrop 2 July 2018 19:44 +3
# altul 2 July 2018 21:04 +3
# obiectiva 3 July 2018 07:49 +1
# ana 3 July 2018 06:29 +4
# Pintea 3 July 2018 19:56 +1
# Valter Cojman 3 July 2018 21:55 +2
# mitica 4 July 2018 15:06 +1