ISI INCEARCA NOROCUL A DOUA OARA – 25 de magistrati au fost admisi in concursul de promovare la ICCJ pentru ocuparea celor opt posturi vacante. Judecatorii Corina Ciobanu si Florentin Teisanu spera ca de data aceasta sa ajunga la Inalta Curte. In concurs s-a inscris si sefa Curtii de Apel Bucuresti, Lia Savonea. La examen participa procurorul Adrian Dicu, celebru dupa ce atunci cand era directorul Penitenciarului Giurgiu s-a deghizat in detinut (Listele)
Institutul National al Magistraturii a facut publica lista magistratilor care au fost admisi in concursul pentru promovarea in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, organizat in perioada 6 ianuarie-6 iunie 2014. Spre deosebire de anul trecut, cand CSM a scos la concurs un numar de 29 de posturi de judecator la instanta suprema, in acest an examenul de promovare se organizeaza pentru ocuparea unui numar de opt posturi vacante. Dintre acestea, conform informatiilor publicate de INM, cele mai multe posturi sunt la Sectia penala a Inaltei Curti (5), urmata de Sectia de contencios administrativ si fiscal (2) si de Sectia I civila (1).
Restantierii de la penal
Potrivit listelor INM, la concursul organizat in perioada 6 ianuarie-6 iunie 2014 pentru promovarea la Inalta Curte de Casatie si Justitie se "bat" pentru cele cinci posturi de la Sectia penala nu mai putin de 11 magistrati. Printre acestia, se afla si magistrati care au candidat la unul dintre aceste posturi si in 2013, insa fie au fost respinsi din cauza lipsei de experienta, fie au picat la interviul din CSM. In acest ultim caz s-a aflat si judecatoarea Corina Ciobanu (foto 2), care isi incearca norocul pentru a doua oara in fata Sectiei de judecatori din CSM, pentru ocuparea unui post de judecator la Sectia penala dupa ce a picat la interviu, dar si judecatorul Florentin Teisanu (foto 3) La randul ei, judecatoarea Elena-Iulia Ciobanu de la Curtea de Apel Iasi, candidat pentru Sectia penala, respinsa anul trecut pentru lipsa de vechime, a fost admisa in acest an.
Tot pe listele candidatilor de la Sectia penala a Inaltei Curti se afla si numele presedintei Curtii de Apel Bucuresti, judecatoarea Lia Savonea (foto 1), care, asa cum ne amintim, a candidat si anul trecut pentru un astfel de post, insa nu s-a prezentat la examene.
Procuroarea Elisabeta Ponea de la Parchetul Curtii de Apel Craiova si procurorul Adrian Dicu de la PICCJ vor sa devina judecatori suprem. In februarie 2013 CSM i-a respins lui Ponea cererea de transfer la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti, iar Dicu a fost director de penitenciar, deghizat in detinut
Trebuie precizat si ca nici in acest an nu avem parte de un examen de promovare in functia de judecator la Inalta Curte la care sa participe doar judecatori de cariera. Daca anul trecut, au fost admisi doi procurori, Horia Selaru si Marius Foitos – veniti direct din Parchetul General – si au ajuns, la finalul concursului de promovare, judecatori supremi, in acest an situatia este similara, pe lista magistatilor admisi in examen existand numele a doi procurori. Este vorba despre procurorii Elisabeta Ponea de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Craiova si Adrian Dicu de la PICCJ. In ceea ce o priveste pe Elisabeta Ponea, aceasta a mai incercat sa ajunga in Bucuresti, dar nu la Inalta Curte, ci la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti, motivand ca experienta de peste 21 de ani de activitate ii permite sa formuleze o cerere de transfer. Din nefericirea pentru procuroarea Elisabeta Ponea, cererea de transfer la PCAB i-a fost respinsa de fosta sefa a CSM, Oana Schmidt-Haineala in luna februarie 2013.
Cel de-al doilea procuror admis in concursul de promovare in functia de judecator la Inalta Curte este Adrian Dicu (foto 4 stanga) de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Anterior, acesta a ocupat functia de director al Peitenciarului Giurgiu, unde a reusit sa se faca remarcat dupa ce la un bal mascal s-a costumat in detinut, fiind incatusat si insotit de doi agenti ai penitenciarului. Dupa aceasta isprava, Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor a cerut CSM sa ia masuri impotriva comportamenului procurorului Dicu, pe care l-au acuzat de abuz in serviciu. Motivul pentru care ar fi fost procurorul Dicu acuzat de abuz in serviciu ar fi fost acela ca in timp ce se afla la nunta medicului Penitenciarului Giurgiu, in 2007, le-ar fi ordonat unor agenti de la grupa de interventie sa fure mireasa.
Doar judecatori pe posturile de la Sectia I civila si SCAF
Pe de alta parte, bataia cea mare se da pentru singurul post scos la concurs de la Sectia I civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, unde au fost admisi cinci judecatori. Dintre acestia, trei judecatori provin de la Curtea de Apel Bucuresti si doi de la Curtea de Apel Craiova.
In ceea ce priveste cele doua posturi de judecator suprem la Sectia contencios administrativ si fiscal a Inaltei Curti, in concursul de promovare in functia de judecator au fost admisi opt judecatori de curte de apel.
*Cititi aici calendarul estimativ al concursului
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Suntem un UN IZVOR NESECAT DE NEMERNICI! 4 February 2014 19:55 +2
# Avocatul31 4 February 2014 22:11 0
# Valeriu Mangu 4 February 2014 22:23 -1
# Fraier Român 5 February 2014 11:32 -1
# visatorul 8 February 2014 13:59 +1