JAF LA BANUL PUBLIC – Primaria Municipiului Deva are de recuperat peste 2,5 milioane lei de la firma de deratizare DD Chim SRL, dupa ce aceeasi primarie i-a atribuit doi ani consecutiv contracte prin negociere directa la un pret de 2,43 ori mai mare fata de pretul initial. Desi exista decizii ale CA Alba Iulia si Camerei de Conturi Hunedoara care constata prejudiciul, aceeasi primarie care avea de recuperat bani a contestat si amanat pana la prescriptie punerea in executare a hotararii
Fabulos ce se intampla in Deva! Primaria Municipiului Deva a actionat in judecata societatea de deratizare, dezinsectie si dezinfectie DD Chim SRL, dar si pe fostii primari ai urbei, Mircia Muntean (foto) si Ovidiu Mos pentru recuperarea prejudiciului de circa 2,5 milioane lei creat Unitatii Administrativ Teritoriale (U.A.T.) Deva odata cu atribuirea prin negociere directa a doua contracte consecutive, desfasurate pe doi ani, la o valoare de 2,43 ori mai mare fata de suma ceruta initial de operatorul economic si cu mult mai mare fata de cea a operatorului declarat initial castigator al licitatiei anulate pe motiv ca este "inadmisibila deoarece se constata ca oferta are un pret neobisnuit de scazut" .
Demersul UAT Deva de la Curtea de Apel Alba Iulia, unde au fost inregistrate dosarele impotriva celor doi fosti primari si impotriva societatii DD Chim SRL vine la circa patru ani de la data la care fusese emisa prima decizie definitiva prin care s-a dispusa recuperarea prejudiciului de la societatea DD Chim SRL, procedura fiind insa amanata cu diferite justificari, pana aproape de prescriptie. Totul cu consecinta pagubirii bugetului local si al locuitoriului municipiului Deva.
Conform portalului instantelor de judecata, in prezent, pe rolul Curtii de Apel Alba Iulia se judeca apelul in trei dosare deschise pentru recuperarea prejudiciului de 2.555.197,61 lei produs prin incheierea contractelor nr. 26690/15.07.2016 si nr. 18865/31.05.2017 atribuite direct de catre cei doi edili societatii DD Chim SRL, la un pret exorbitant: 1.526.342,67 lei, fara TVA/an, in conditiile in care valoarea medie anuala a licitatiei anulate din neant de Primarie (dupa ce fusese castigata de societatea Coral Impex SRL indeplinind criteriul de adjudecare al "pretului cel mai scazut") era de 628.753,12 lei.
Atentie, contractul atribuit pentru un an DD Chim SRL prin negociere fara publicare prealabila a unui anunt de participare a avut la baza valorile privind prestarea serviciului de deratizare, dezinsectie si dezinfectie cuprinse intr-un alt contract incheiat, in 2008, pentru acelasi tip de activitati de Primaria Deva cu aceeasi societate, derulat pe 7 ani si 6 luni.
Astfel, pe rolul Curtii de Apel Alba Iulia figureaza cele trei dosare deschise de U.A.T. Deva societatii DD Chim SRL, fostului primar Mircia Muntean si fostului primar Ovidiu Mos, doua dintre acestea avand prim termen abia in 2023.
-1918/97/2021 – DD Chim SRL
-1601/97/2021 – Ovidiu Mos
-1816/97/2021 – Mircia Muntean
CNSC si Curtea de Apel Alba Iulia au cerut primariei sa renunte la contractul cu DD Chim
Extrem de important este ca imediat dupa semnarea primului contract, in 2016, de catre Primaria Deva cu societatea DD Chim, firma de deratizare Coral Impex SRL care castigase licitatia anulata de administratie fara vreo explicatie coerenta a contestat la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) anularea rezultatului procedurii privind licitatia organizata de Primaria Deva, CNSC admitand contestatia acestei societati.
Solutia CNSC a fost ulterior atacata de Comisia de Evaluare din cadrul Primariei Deva, printr-o plangere impotriva deciziei Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor. Doua luni mai tarziu, Curtea de Apel Alba Iulia a pronuntat Decizia nr. 1712/16.11.2016 prin care a respins plangerea, dispunand punerea in drepturi a societatii Coral Impex.
Stupoare insa, Hotararea nu a fost pusa in aplicare de chiar Primaria Deva, contractul cu societatea DD Chim SRL incheiat pe un an desfasurandu-se fara impedimente, astfel ca in 2017, pe 51 mai 2017, aceeasi primarie desfasoara o noua procedura de negociere fara publicarea prealabila a unui anuntat de participare, in urma careia atribuie contractul de servicii privind activitatile de deratizare, dezinsectie si dezinfectie in municipiul Deva catre societatea DD Chim SRL, la aceeasi valoare supraevaluata ca si anul precedent, de 1.526.342,67 lei, fara TVA/an.
Camera de Conturi Hunedora: "Atat in anul 2017, cat si in anul 2016, atribuirea contractului s-a realizat prin aplicarea incorecta a procedurii"
In urma acestor grozavii de la Primaria Deva, care astazi solicita recuperarea prejudiciului de peste 2,5 milioane lei, la Curtea de Conturi – Camera de Conturi Hunedoara – a fost depusa o petitie, in 21 iunie 2018, avand ca obiect procedura de atribuire a contractului de delegare prin concesie a serviciului de salubrizare pentru activitatile de deratizare, dezinsectie si dezinfectie in municipiul Deva.
Ca atare, Curtea de Conturi – Camera de Conturi Hunedoara a dispus verificari la Primaria Deva, concluzionand prin Raportul de Audit Financiar nr. 1239/63440 din 27 iulie 2018 ca atat in 2016, cat si in 2017 cele doua contracte au fost atribuite catre societatea DD Chim SRL prin "aplicarea incorecta a procedurii de atribuire" la "o valoare estimata a achizitiei supraevaluata", la un pret mai mare decat pretul de piata:
"Din verificarea modului de atribuire a contractelor pentru prestarea serviciului de deratizare, dezinsectie si dezinfectie s-a constatat faptul ca, atat in anul 2017, cat si in anul 2016, atribuirea contractului s-a realizat prin aplicarea incorecta a procedurii de atribuire, respectiv 'negocierea fara publicarea prealabila a unui anunt de participare, iar valoarea estimata a achizitiei a fost supraevaluata, determinand atribuirea contractului de servicii, aceluiasi ofertant la un pret mai mare decat pretul de piata.
Valoarea certa a abaterii pentru esantionul selectat este de 2.456.120,16 lei, reprezentand prejudiciul cert respectiv diferenta dintre valoarea platita pentru contractele de serivcii pentru activitatile de deratizare, dezinsectie si dezinfectie in municipiul Deva atat in anul 2016 cat si in anul 2017 si valoarea ce ar fi trebuit sa fie platita daca s-ar fi atribuit contractul de servicii pentru activitatile de deratizare, dezinsectie si dezinfectie ofertantului cu oferta cea mai avantajoasa la procedura de licitatie deschisa, incorect anulata.
Cauzele care au determinat producerea faptei sunt datorate de nesocotirea prevederilor legale privind achizitiile publice, precum si a Deciziilor CNSC si a Curtii de Apel Alba Iulia.
Consecintele economico-financiare ale abaterii de la legalitate si regularitate constau in faptul ca prin anularea incorecta a procedurii de licitatie deschisa si atribuire in mod repetat a contractului de servicii de deratizare, dezinsectie si dezinfectie in municipiul Deva, aceluiasi ofertant la un pret mai mare decat pretul de pe piata, printr-o procedura de atribuire netransparenta, cu incalcarea prevederilor legale in domeniul achizitiilor publice, s-a produs un prejudiciu bugetului local in anii 2016 si 2017, in cuantum de 2.456.120,16 lei".
Primaria Deva nu a vrut sa recupereze prejudiciul
Astfel, avand la baza Raportul de Audit Financiar nr. 1239/63440 din 27 iulie 2018 si Procesul verbal de constatare nr. 128/63439 din aceeasi data, Curtea de Conturi – Camera de Conturi Hunedoara a emis Decizia nr. 18/2018 (facsimil) prin care a dispus urmatoarele:
"In contestul abaterii de la legalitate prezentat la pag. 13-27 din procesul verbal de constatare nr. 1238/64439/27.07.2018, stabilirea exacta a prejudiciului produs bugetului local, inclusiv a dobanzilor si a penalitatilor de intarziere, inregistrarea in contabilitate si demararea procedurilor legale pentru recuperarea integrala a acestuia".
Solutia Curtii de Conturi – Camera de Conturi Hunedoara a fost atacata de catre Primaria Deva, fara succes, ramanand definitiva si irevocabila prin Decizia nr. 340/2020 a Curtii de Apel Alba Iulia.
Totusi, dupa cum veti vedea, in zadar a dispus Curtea de Conturi – Camera de Conturi Hunedoara recuperarea prejudiciului intr-un termen cat mai scurt, caci in urmatorii patru ani a tot fost tergiversat termenul de trimitere in judecata a societatii DD Chim SRL si a edililor care au semnat aceste contracte.
Abia anul trecut, a fost infiintata o Comisie in cadrul Primariei Deva (desemnata prin Dispozitia 1943/2020, modificata prin Dispozitia 2168/2020 si prin Dispozitia 157/2021) care a stabilit raspunderea individuala pecuniara a fiecaruia dintre participantii la semnarea celor doua contacte, fiind deschise actiuni la Tribunalul Hunedoara impotriva acestora. Ce sa vedeti, Tribunalul Hunedoara a decis respingerea cererilor Primariei Deva de imputare a sumelor individualizate pe motiv ca faptele ar fi prescrise.
In prezent, la Curtea de Apel Alba Iulia se judeca apelul, cauzele avand toate sansele sa ajunga la prescriere, daca tinem cont de termenele acordate.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# maxtor 13 September 2022 22:58 0