psdolt
25 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

JIHAD IN MOLDOVA – Presedintele Curtii Supreme de Justitie, Ion Druta, a fost retinut de Parchetul Anticoruptie, la sesizarea Serviciului de Securitate si Informatii, sub acuzatia de "imbogatire ilicita". Schema de acaparare a Justitiei moldovene prin eliminarea judecatorilor credibili este indigo cu perioada in care DNA facea "curatenie" la ICCJ inculpand judecatorii de prestigiu, mai apoi achitati. Asa cum Basescu nu a vrut-o pe Lidia Barbulescu, nici Maia Sandu nu il vrea pe Druta

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

3 October 2019 16:57
Vizualizari: 5536

Republica Moldova a cedat in fata puterilor care vor sa acapareze sistemul judiciar si sa tranformeze aceasta tara in patria serviciilor si a abuzurilor! Pe modelul Romaniei. Presedintele Curtii Supreme de Justitie din Republica Moldova, judecatorul Ion Druta, un magistrat respectat in intregul sistem judiciar, a fost retinut pentru 72 de ore de Parchetul Anticoruptie sub aberanta acuzatie de "imbogatire ilicita". Decizia retinerii judecatorului Ion Druta a venit dupa ce Consiliul Superior al Magistraturii – inainte ca membrii acestui for sa fie revocati – i-a ridicat imunitatea pentru a fi cercetat, atentie, la sesizarea Serviciului de Securitate si Informatii al Republicii Moldova – adica SRI-ul lor. Precizam totodata ca anterior retinerii sale, si dupa ce CSM i-a ridicat imunitatea, in data de 1 octombrie 2019, judecatorul Ion Druta si-a prezentat cererea de demisie din functia de presedinte al Curtii Supreme de Justitie. Aceasta insa, pana la momentul retinerii, nu a fost solutionata de CSM.


Miscari politico-judiciare pentru subjugarea Justitiei

Practic, prin aceasta decizie, papusarii care se afla in spatele experimentului din Republica Moldova au reusit sa aplice fix aceeasi tehnica pe care au aplicat-o si in Romania, si care a dus la distrugerea, intr-o buna parte, a sistemului nostru judiciar.

Caci, asa cum ne amintim, "revolutia DNA" din Romania a inceput cu defilarea judecatorului suprem Florin Costiniu in catuse, alaturi de alti oameni de afaceri, sub acuzatia de pretinse infractiuni de coruptie. Dupa o judecata la foc automat, judecatorul Florin Costiniu a fost condamnat de Inalta Curte – ajunsa pluton de executie intr-o perioada – la 4 ani cu suspendare.

Experimentul din Romania care urmarea, printre altele, distrugerea elitelor din magistratura si decredibilizarea institutiilor care chiar functionau a fost aplicat, in aceeasi perioada in care DNA alerga magistratii, si pe plan politic. Curios, cam acelasi lucru se intampla si in Republica Moldova.

Sa ne amintim doar de episodul in care fostul presedinte al Romaniei Traian Basescu a refuzat sa o numeasca pe judecatoarea Lidia Barbulescu la sefia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, desi atat magistratii instantei supreme cat si CSM, for din care aceasta fara parte, o votasera pe Barbulescu pentru ocuparea celei mai inalte functii din sistemul judiciar. La acel moment, Traian Basescu nu si-a motivat refuzul de a o numi pe Lidia Barbulescu la sefia ICCJ, insa a asteptat inca aproape un an, pana la septembrie 2010 cand a putut sa o puna in aceasta functie pe nimeni alta decat Livia Doina Stanciu, fosta procuroare si mai apoi judecatoare de Inalta Curte. Pana la preluarea conducerii instantei supreme de catre Livia Stanciu, conducerea interimara a Inaltei Curti a fost asigurata de Lidia Barbulescu.

Pe de alta parte, pentru a demonstra modul de lucru similar din Romania si Republica Moldova, se impune sa amintim si cazul judecatorilor supremi Gabriela Birsan, Anton Pandrea, Corina Corbu si Liliana Pusoiu, anchetati, trimisi in judecata de DNA si scosi practic din sistem pentru ani de zile pentru pretinse infractiuni de coruptie care s-au dovedit a fi pure inventii, caci Inalta Curte a dispus achitarea tuturor judecatorilor deveniti tinta DNA.

Situatiile judecatorilor mai sus enumerati s-au repetat si in alte cazuri cu alti magistrati, ajungandu-se ca selectia judecatorilor si procurorilor sa se faca prin dosare penale.

Iata cum situatii petrecute in Romania pot usor fi comparate cu ceea ce se intampla in prezent in Republica Moldova.

Copia lui Macovei

Lumea Justitiei a semnalat de saptamanile trecute asupra faptului ca sistemul judiciar din Republica Moldova a intrat deja intr-un experiment similar celui la care a fost supusa Romania in anii precedenti, cand Justitia ajunsese in genunchi in fata serviciilor de informatii, a influentelor straine si a jocurilor politice facute pe filiera Soros. In acest sens, am prezentat in editiile anterioare tenativele noului premier Maia Sandu – vazuta in diverse cercuri drept "o Macovei mai mica" si o sorosista #rezist – ca, printr-un proiect de lege pritocit de aceasta si de echipa sa, sa ii aduca pe judecatorii moldoveni in fata politicienilor si expertilor straini pentru a fi evaluati dupa placul acestora din urma, cu calcarea in picioare a inamovabilitatii de care se bucura un judecator, astfel incat in Curtea Suprema de Justitie si la conducerea instantelor sa ramana doar judecatorii agreati de acestia.

Proiectul de lege a fost asupra criticat de Asociatia Judecatorilor din Republica Moldova, generand chiar demiterea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii motivata de lipsa de reactie a acestora fata de prevederile actului normativ propus de Maia Sandu. Anterior acestui moment insa, astfel cum ne amintim, judecatorul Ion Druta, presedintele Curtii Supreme de Justitie, un magistrat iubit in intregul sistem judiciar moldovean, dar si un critic vehement al proiectului de lege a devenit tinta Serviciului de Informatii si Securitate (SRI-ul Republicii Moldova) care iata a reusit sa il treaca pe linie moarta pe unul dintre cei mai vocali magistrati moldoveni.

Redam comunicatul Procuraturii Generale a Republicii Moldova din 2 octombrie 2019, prin care a fost anuntata retinerea judecatorului Druta, precum si pe cel din 23 septembrie 2019 privitor la sesizarea facuta de Serviciul de Securitate si Informatii:

"Miercuri, 2 octombrie 2019, Procuratura Anticoruptie anunta retinerea pentru 72 de ore a Presedintelui Curtii Supreme de Justitie, Ion Druta, in urma audierii acestuia, in temeiul depistarii in cadrul perchezitiilor biroului si domiciliului acestuia a obiectelor de natura sa confirme banuiala rezonabila privind comiterea faptei de imbogatire ilicita.

Totodata, masura de retinere a banuitului se impune tinand cont de faptul ca acesta, profitand de statutul sau, ar putea influenta alte persoane care urmeaza a fi audiate in cadrul urmaririi penale. Precizam ca, desi judecatorul Ion Druta si-a depus demisia din functia de Presedintele al Curtii Supreme de Justitie, aceasta inca nu i-a fost acceptata de catre Consiliul Superior al Magistraturii.
Procuratura Anticoruptie va reveni cu detalii in masura in care acestea vor deveni disponibile, cu respectarea drepturilor persoanelor vizate".


Comentarii

# Asa e date 3 October 2019 17:09 0

Cand procurorii sunt agenti ai executivului,fac ce se cere pe.linie politica dea MJ.Noroc ca la noi sunt independenti

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2024 – ICCJ a lamurit cum ramane cu Sosoaca (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva