25 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

JUDECATOARE, EXECUTATE CU PREMEDITARE – Cu o rezolutie scrisa de mana, seful CSM Bogdan Mateescu a initiat suspendarea judecatoarelor Ileana Alexandru si Neluta Marinica Tudorache de la Tribunalul Calarasi, la doar o zi dupa ce Inspectia Judiciara incepuse lucrarea fata de acestea si nu era vreo acuzatie formulata. Uluitor: seful CSM a votat suspendarea lui Alexandru, desi aceasta facuse anterior sesizare la IJ impotriva lui Mateescu. CSM a amanat fara motiv demisia lui Tudorache (Rezolutia)

Scris de: George TARATA | pdf | print

24 February 2021 14:55
Vizualizari: 26871

Lumea Justitiei publica in editia de astazi, 24 februarie 2021, dovezile ca judecatoarele Ileana Alexandru si Neluta Marinica Tudorache de la Tribunalul Calarasi au fost executate cu premeditare. Cele doua judecatoare au fost suspendate din functie, inainte ca impotriva lor sa fie formulata oficial vreo acuzatie din partea Inspectiei Judiciare privind posibila comitere a vreunei abateri disciplinare. Si nu doar atat, dar suspendarea acestora a fost initiata printr-o rezolutie scrisa de mana de catre seful CSM Bogdan Mateescu, atentie, la doar o zi de la data la care Inspectia Judiciara incepuse lucrarea disciplinara impotriva judecatoarelor. Iar modul extrem de agresiv in care s-a actionat in acest caz ne face sa ne intrebam pe cine au deranjat cele doua judecatoare de au fost supuse unei asemenea executii fulger.


 

Oficial, suspendarea celor doua judecatoare a fost decisa de Sectia pentru judecatori a CSM luni, 22 februarie 2021, existand insa si opinii impotriva unei asemenea masuri. Totusi, suspendarea celor doua a fost initiata cu mai multe zile inainte de producerea ei, chiar de catre seful CSM Bogdan Mateescu. Mai exact, in 9 februarie 2021, Mateescu a scris o rezolutie de mana in care a convocat Sectia pentru judecatori a CSM pentru data de 17 februarie 2021, cu mentiunea discutarii suspendarii din functie a celor doua judecatoare (vezi facsimil 1):

“Se va convoca Sectia pt jud pt data de 17.02.2021, ora 10 – termen pt a aprecia asupra incidentei art. 52 din L. 317/2004, rep. Se citeaza ij si d-nele jud., cu mentiunea – discutarea suspendarii din functie”.

 

 

Mateescu a pus in discutie suspendarea judecatoarelor la doar o zi de la sesizarea Inspectiei


Atrage atentia graba cu care s-a actionat in acest caz. Concret, rezolutia lui Bogdan Mateescu a fost scrisa in 9 februarie 2021, atentie, la doar o zi dupa ce Inspectia Judiciara incepuse lucrarea impotriva celor doua judecatoare. Practic: din informatiile noastre, in 3 februarie 2021 la CSM a ajuns un memoriu din partea conducerii Tribunalului Calarasi impotriva celor doua judecatoare, acesta fiind trimis a doua zi, 4 februarie 2021, de catre Bogdan Mateescu Inspectiei Judiciare. Lucrarea a fost inregistrata apoi la Inspectia Judiciara in 5 februarie 2021, intr-o zi de vineri. Ulterior, luni, 8 februarie 2021, lucrarea este repartizata inspectorului judiciar Petre Rosu (fost judecator la Tribunalul Bucuresti si Curtea de Apel Bucuresti). Desi era logic faptul ca nimeni nu a lucrat sambata si duminca in dosar, tot luni, 8 februarie 2021, deci ziua in care dosarul disciplinar i-a fost repartizat inspectorului Petre Rosu, Bogdan Mateescu solicita de la Inspectia Judiciara lucrarea cu cele doua judecatoare.

A doua zi, 9 februarie 2021, Mateescu a primit lucrarea de la Inspectia Judiciara, inceputa practic cu doar o zi in urma si aflata evident in faza verificarilor prealabile. Tot in 9 februarie 2021, asa cum ati putut vedea, Mateescu a convocat Sectia pentru judecatori pentru 17 februarie 2021, punand in discutie suspendarea din functie a judecatoarelor Alexandru si Tudorache de la Tribunalul Calarasi, desi, repetam, dosarul acestora abia fusese inceput numai cu o zi in urma de Inspectie, iar impotriva magistratelor nu fusese declansata cercetarea disciplinara. Nu vi se pare ciudata aceasta urgenta? Noua da.

 

Sa recapitulam mai schematic:

3 februarie 2021: la CSM ajunge memoriul conducerii Tribunalului Calarasi impotriva judecatoarelor Ileana Alexandru si Neluta Marinica Tudorache;

4 februarie 2021: seful CSM Bogdan Mateescu trimite memoriul Inspectiei Judiciare;

5 februarie 2021: Inspectia Judiciara inregistreaza lucrarea;

8 februarie 2021: lucrarea este repartizata inspectorului judiciar Petre Rosu;

8 februarie 2021: seful CSM Bogdan Mateescu cere de la Inspectia Judiciara lucrarea vizand cele doua judecatoare de la Tribunalul Calarasi;

9 februarie 2021: seful CSM Bogdan Mateescu primeste de la Inspectia Judiciara lucrarea aflata in faza verificarilor prealabile (adica nici macar nu se stabilisera indiciile privind comiterea vreunei abateri disciplinare);

9 februarie 2021: seful CSM convoaca sedinta Sectiei pentru judecatori a CSM cu mentiunea discutarii suspendarii din functie a celor doua judecatoare.

 

Halucinant: in momentul suspendarii cercetarea disciplinara nu era finalizata


In cele din urma, suspendarea celor doua judecatoare a fost dispusa in 22 februarie 2021. Stupefiant este ca la momentul suspendarii, impotriva judecatoarelor Ileana Alexandru si Neluta Marinica Tudorache nu fusese formulata nici macar cea mai mica acuzatie privind comiterea vreunei abateri disciplinare. Nici macar nu fusese finalizata cercetarea disciplinara, in urma careia se dispune fie exercitarea actiunii disciplinare (trimiterea in judecata disciplinara si investirea Sectiei pentru judecatori in materie disciplinara cu judecarea dosarului), fie respingerea sesizarii. Concret, in 22 februarie 2021, data suspendarii, lucrarea se afla in faza cercetarilor disciplinare, asa cum reiese din raspunsul acordat de Inspectia Judiciara pentru Lumea Justitiei (vezi facsimil 2).

 

 

Incompatibilitate cat casa


Mai exista insa si alte probleme in cazul suspendarii judecatoarelor Alexandru si Tudorache. Una dintre ele priveste incompatibilitatea sefului CSM Bogdan Mateescu. Astfel, acesta a votat suspendarea judecatoarelor Ileana Alexandru si Neluta Marinica Tudorache de la Tribunalul Calarasi, desi, conform datelor pe care le detinem, in luna ianuarie 2021, deci inainte de deschiderea dosarului disciplinar, judecaroarea Ileana Alexandru formulase o sesizare impotriva lui Bogdan Mateescu la Inspectia Judiciara. Mai mult, conform unor surse, ar exista chiar si o plangere la SIIJ formulata de judecatoarea Ileana Alexandru impotriva lui Bogdan Mateescu. Ei bine, cu toate acestea, seful CSM a refuzat sa se abtina de la discutarea suspendarii celor doua judecatoare. Ulterior, cererea de recuzare a lui Bogdan Mateescu formulata de Ileana Alexandru a fost respinsa.

 

Suspendarea se dispune de catre Sectie, din oficiu. Sedinta a fost mutata de miercuri pentru luni


O alta problema care se ridica priveste modul in care s-a pus in discutie suspendarea din functie a celor doua judecatoare. Ne referim la faptul ca aceasta a fost initiata de seful CSM Bogdan Mateescu, in conditiile in care art. 52 din Legea 317/2004 privind CSM prevede ca suspendarea din functie pe perioada derularii procedurii disciplinare se dispune din oficiu de catre Sectia pentru judecatori sau la propunerea inspectorului judiciar.


Art. 52 alin. (1) din Legea 317/2004 privind CSM:

“Pe durata procedurii disciplinare, sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii, din oficiu sau la propunerea inspectorului judiciar, poate dispune suspendarea din functie a magistratului, pana la solutionarea definitiva a actiunii disciplinare, daca exercitarea in continuare a functiei ar putea afecta desfasurarea cu impartialitate a procedurilor disciplinare sau daca procedura disciplinara este de natura sa aduca atingere grava prestigiului justitiei. Masura suspendarii poate fi reevaluata oricand pe durata judecarii actiunii disciplinare, pana la pronuntarea hotararii de catre sectia corespunzatoare”.


Nu trebuia oare Bogdan Mateescu sa astepte sedinta Sectiei pentru judecatori a CSM in care sa ridice aceasta problema, in loc sa puna in discutie suspendarea din functie a judecatoarelor cu opt zile inainte de data la care fusese convocata sedinta Sectiei pentru judecatorui in materie disciplinara?

 

De asemenea, foarte ciudat este faptul sedinta Sectiei pentru judecatori a CSM in care s-a decis suspendarea celor doua judecatoare a fost mutata din ziua de miercuri in cea de luni. De ani de zile, cutuma este ca sedintele de disciplinar ale Sectiei de judecatori sa aiba loc in zilele de miercuri. Miercuri a si avut loc sedinta convocata de Mateescu pentru 17 februarie 2021, insa la aceasta nu s-a luat nicio decizie, judecatoarea Ileana Alexandru cerand o amanare in vederea pregatirii apararii si solicitandu-i lui Mateescu sa se abtina, asa cum am explicat mai sus. Ce sa vedeti, urmatorul termen nu a mai fost convocat pentru miercuri, ci pentru o zi de luni, 22 februarie 2021, data la care s-a si decis suspendarea celor doua judecatoare. Nu vi se pare si acest lucru o graba extrem de suspecta?

 

Stupefiant: CSM a amanat sa ia act de demisia judecatoarei Neluta Marinica Tudorache doar ca sa o suspende dn functie


Nebunia din acest caz nu se opreste insa aici. CSM a mai comis un lucru care nu face altceva decat sa intareasca ideea ca nu s-a urmarit decat executarea judecatoarelor Ileana Alexandru si Neluta Marinica Tudorache. Mai exact, CSM a amanat sa ia act de demisia judecatoarei Tudorache, doar ca sa o suspende pe aceasta din functie.

Pe ordinea de zi a Sectiei pentru judecatori a CSM din 11 februarie 2021 - deci inainte sa se dispuna suspendarea din functie a celor doua judecatoare si la doar trei zile dupa ce fusese deschisa lucrarea disciplinara – la punctul 6 a figurat: “Eliberarea din functie, prin demisie, a doamnei TUDORACHE NELUTA MARINICA, judecator la Tribunalul Calarasi”. Deci demisie, nu eliberare din functie prin pensionare. Inexplicabil la prima vedere, demisia acesteia nu s-a discutat, Sectia pentru judecatori hotarand amanarea ei: “Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat amanarea discutarii cererii de eliberare din functia de judecator, prin demisie, a doamnei TUDORACHE NELUTA MARINICA, judecator la Tribunalul Calarasi” (vezi facsimil 3).

 


Motivul amanarii nu a fost precizat in minuta CSM. De altfel, din informatiile pe care le detinem, nici nu ar exista vreun motiv pentru care CSM sa nu ia act de demisia judecatoarei, avand in vedere ca Tribunalul Calarasi comunicase ca aceasta nu are restante la motivare si ca poate pleca din sistem. Este drept ca judecatoarea Tudorache mai are un dosar disciplinar, insa in acesta nu se dispusese masura suspendarii, or demisia poate fi refuzata doar atunci cand raporturile de munca sunt suspendate. In plus, art. 52/1 alin. (1) din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii stabileste ca procedura disciplinara poate continua si dupa eliberarea din functie a magistratului: Eliberarea din functie a unui judecator sau procuror, in conditiile art. 65 din Legea nr. 303/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sau numirea unui judecator in functia de procuror ori a unui procuror in functia de judecator nu impiedica continuarea procedurii disciplinare”.

 

Orice judecator poate avea aceeasi soarta


Oricum, cazul pe care vi l-am prezentat in editia de astazi trebuie sa ingrijoreze toti judecatorii din aceasta tara. Oricand acestia se pot trezi suspendati din functie de catre CSM-ul lui Bogdan Mateescu, imediat dupa ce impotriva lor a fost depusa o sesizare, fara ca fata de ei sa fie inceputa cercetarea disciplinara sau fara ca fata de ei sa fie formulate acuzatii oficiale privind comiterea unor abateri disciplinare.

Pe de alta parte, Sectia pentru judecatori a CSM in materie disciplinara ar trebui sa revina de urgenta asupra solutiei din 22 februarie 2021 si sa anuleze suspendarea din functie a judecatoarelor Ileana Alexandru si Neluta Marinica Tudorache de la Tribunalul Calarasi. Este evident din punctul nostru de vedere ca aceasta solutie nu este decat rodul unor reglari de conturi si a unor posibile razbunari la adresa celor doua. Este inadmisibil ca un CSM care clameaza zi de zi grija fata de judecatori si care chiar cu cateva zile inainte cerea garantii suplimentare pentru independenta acestora sa execute intr-un asemenea mod doi magistrati.

Comentarii

# M date 24 February 2021 15:34 +12

Intreb. De ce Mateescu nu a fost suspendat in urma dosarelor aflate in lucru la SIIJ?, de ce Mihai Ban cu dosare la SIIJ nu este suspendat?. Niste golani ordinari, astia au distrus justitia , si tot ei au distrus si aceasta tara. O intreb pe otea cinstita de Savonea care la votat, cu ce este agatata de serbicii de la votat, care a fost si este legatura dintre ea,sotul ei si Catalin Voicu. Niste golani ordinari si pe deasupra si infractori

# Gill date 24 February 2021 18:50 +3

Deh!Asta i CSM-UL MEU!Cu seful lui!Pohta ce a pohtit Scrisnila Voda!

# Legionarul date 25 February 2021 05:49 +2

Inspecția judiciara aude? Astept sa va sesizați pe incompatibilitatea lui Mateescu, nu mai faceti jocuri murdare!!! In alte cazuri ati sărit imediat, acum ce faceti? Suntem cu ochii pe voi!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva