JUDECATOAREA BIVOL RECIDIVEAZA – Simulacru de proces la Tribunalul Suceava in dosarul presedintelui UMF prof. Vasile Astarastoae. Judecatoarea Mihaela Bivol a inceput sa arunce din nou cu amenzi impotriva avocatilor care au reclamat-o la CSM pentru manifestari nedemne de un magistrat. Ultima victima este avocatul Alexandru Georgescu, amendat cu 5.000 lei dupa ce i-a cerut judecatoarei sa consemneze exact declaratiile clientului sau. Mai poate fi impartiala judecatoarea Bivol dupa 20 de recuzari?
Lumeajustitiei.ro sesizeaza Consiliul Superior al Magistraturii si Inspectia Judiciara cu privire la judecatoarea Mihaela Bivol (foto) de la Sectia I penala a Tribunalului Suceava care, din 2015 si pana in prezent, a fost reclamata de partile din dosarele pe care le judeca de zeci de ori pentru atitudinea sa din sala de judecata considerata ca fiind necorespunzatoare, pe numele sau fiind depuse mai multe sesizari de cercetare disciplinara, dar si zeci de cereri de recuzare, toate respinse. Cazul judecatoarei Mihaela Bivol a ajuns in atentia publica dupa ce dosarul "Licitatie la UMF Iasi", instrumentat de fostul procuror DNA Emilian Eva, a ajuns in instanta - fiind trimis in judecata, in 2011, profesorul Vasile Astarastoae, ex-rector al Universitatii de Medicina si Farmacie Iasi si fost presedinte al Colegiului Medicilor din Romania, pentru conflict de interese si abuz in serviciu, fiind acuzat ca ar fi trucat o licitatie, in asa fel incat lucrarea sa fie atribuita firmei Maguay Impex SRL Bucuresti, detinuta de omul de afaceri bucurestean Corvin Pughin.
In dosarul care se afla in faza de judecata a fondului, din 2015 si pana in prezent, Mihaela Bivol a fost recuzata de cel putin 20 de ori de avocatii inculpatilor, judecatoarea fiind acuzata chiar de incalcarea dreptului la aparare. In tot acest timp, judecatoarea Mihaela Bivol a aplicat amenzi cuprinse intre 1.000 si 5.000 lei oricui indraznea sa se ridice in sala de judecata, sa ceara permisiunea sa mearga la toaleta, sa bea apa, sau sa isi ia medicatia. Dupa ce in 2016, Lumeajustitiei.ro a relatat pe larg despre toate aceste evenimente, s-a luat decizia ca sedintele de judecata sa fie inregistrate nu doar audio, ci si video.
Cu toata acestea, la cel mai recent termen din cauza "Licitatie la UMF Iasi" judecatoarea Mihaela Bivol a continuat sa manifeste acelasi comportament, care poate fi interpretat ca unul subiectiv, fata de partile din dosar, a aplicat din nou amenzi si a fost, din nou recuzata.
Bivol a comis-o din nou
Mai exact, la termenul din 15 mai 2017 judecatoarea Mihaela Bivol l-a amendat pe avocatul Alexandru Georgescu, aparator al inculpatului Dan Verner, cu suma de 5.000 lei, in timp ce avea loc audierea lui Verner. Amenda a fost aplicata dupa ce avocatul Alexandru Georgescu a solicitat instantei sa consemneze intocmai ce declara clientul sau, si sa nu deformeze afirmatiile acestuia. In urma acestei solicitari, judecatoarea Bivol a decis amendarea avocatului Georgescu cu suma de 5.000 de lei, precizand ca "intreaba ce vrea ea" pentru ca "asa vrea", iar in cazul in care avocatul va mai interveni in timpul audierii si va sesiza Baroul Bucuresti. Ulterior amenzii, judecatoarea Bivol l-a amenintat pe Georgescu ca il va scoate din sala daca va continua cu solicitarile sale.
In cele din urma, desi a fost audiat, Dan Vegner a refuzat sa semneze declaratia de inculpat, apreciind ca aceasta nu corespunde declaratiilor sale.
La randul sau, dupa amenda primita din partea judecatoarei Bivol, avocatul Alexandru Georgescu nu doar ca a refuzat semnarea declaratiei, invocand ca aceasta nu corespunde realitatii, ci a formulat si o cerere de recuzare fata de judecatoarea Mihaela Bivol.
De precizat si ca in timpul termenului din 15 mai 2017 care a durat ore bune, au fost schimbati trei greieri, acestora facandu-li-se rau. In fata acestei situatii, s-a stabilit ca urmatorul termen va avea loc pe data de 29 mai 2017.
CSM nu poate asista impasibil la un simulacru de proces
Fata de aceasta situatie, ne intrebam totusi daca nu cumva judecatoarea Mihaela Bivol este incompatibila sa judece cauza, intrucat este foarte posibil sa fi dezvoltat o antipatie fata de partile din dosar. CSM cunoaste deja acest caz, in conditiile in care judecatoarea Bivol s-a plans ca i-ar fi fost afectata reputatia prin dezvaluirile privind modul in care se desfasoara sedintele sale, dar a primit un mare flit din partea CSM. Inspectia Judiciara a decis, anul trecut, printr-un raport insusit de Plenul CSM, ca relatarea de catre presa a comportamentelor judecatorilor in timpul sedintelor de judecata nu reprezinta o aducere atingere a reputatiei profesionale a judecatorilor, ci o activitate de informare a publicului, care se impune a fi asigurat ca "judecatorii se achita de responsabilitati, conform scopului misiunii incredintate" in vederea infaptuirii actului de justitie. Ar fi insa momentul ca CSM sa se aplece serios asupra comportamentului judecatoarei Mihaela Bivol, mai ales ca nimeni nu mai are garantia impartialitatii acesteia. Or, niciun proces nu se poate avea loc atat timp cat partile au sentimentul ca judecatorul este subiectiv si lipsit de imapartialitate.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Edelweiss - Zicălaș de ocărsi și sudălmi din Bukowina 17 May 2017 20:16 +3
# Edelweiss - Zicălaș de ocări și sudălmi din Bukowina 17 May 2017 20:19 +3
# Edelweiss - Intimat absurd de Bukowina 17 May 2017 20:28 +6
# Edelweiss - editor de Bukowina 17 May 2017 20:53 0
# Ultimul Charlot 17 May 2017 23:29 +4