JUDECATORII NU POT SANCTIONA PRESA CU SUME ASTRONOMICE - CEDO a statuat ca pedepsirea unor ziaristi greci la plata a 30.000 euro daune pentru afirmatiile facute violeaza libertatea de exprimare si descurajeaza presa sa mai informeze publicul. Daca in Grecia salariul minim pe economie este de trei ori mai mare decat la noi, cum a putut TMB sa-i dea lui Kovesi 60.000 euro in procesul intentat jurnalistilor Antena 3? (Hotararea)
Caz spectaculos la CEDO in materia libertatii de exprimare. Doi ziaristi din Atena obligati sa plateasca astronomica suma de 30.000 euro daune pentru afirmatiile facute la adresa unei actrite au castigat, dupa 11 ani, la Strasbourg. Curtea Europeana a Drepturilor Omului a stabilit, joi 19 ianuarie 2017, in hotararea Kapsis si Dimitrios vs. Grecia, ca sanctiunea aplicata jurnalistilor de instantele nationale a fost disproportionata si inutila intr-o societate democratica, avand si un efect descurajator asupra presei. Prin urmare, CEDO a statuat ca in cauza a existat o violare a libertatii de exprimare, drept garantat de articolul 10 din Conventie.
Curtea de la Strasbourg a stabilit intr-o prima faza ca obligarea jurnalistilor Pantelis Kapsis si Dimitrios Danikas, de la cotidianul Ta Nea (The News), la plata unor daune a interferat cu libertatea de exprimare a acestora. In continuare, CEDO a constatat ca ingerinta a fost in concordanta cu legea si ca aceasta a servit unui scop legitim, si anume, protectia reputatiei sau a drepturilor altora, in speta - reputatia unei actrite numite intr-o functie publica in Ministerul Culturii, despre care ziaristii eleni au scris ca este „complet necunoscuta”.
Cu toate acestea, judecatorii europeni au apreciat ca instantele grecesti nu au oferit motive relevante si suficiente atunci cand i-au condamnat pe jurnalisti la plata unor daune de 30.000 euro, dat fiind ca sanctiunea a fost disproportionata raportat la scopul legitim urmarit si ca decizia nu a satisfacut o „nevoie sociala presanta”, fiind asadar „inutila intr-o societate democratica”.
In primul rand, Curtea a observat ca expresia „complet necunoscuta”, interpretata in context, a fost mai degraba o judecata de valoare ce nu necesita o demonstratie decat un fapt care ar putea fi stabilit in mod obiectiv. CEDO a apreciat ca expresia nu a fost intru totul lipsita de baza factuala, din moment ce actrita nu ocupase nicio functie publica in trecut.
Apoi, judecatorii de la Strasbourg au constatat ca instantele grecesti nu au luat in considerare comentariile pretins ofensatoare in contextul general al cauzei, pentru a evalua intentia celor doi ziaristi. Expresia „complet necunoscuta” a fost urmata de comentarii destul de favorabile cu privire la numirea actritei. Prin urmare, instantele nationale ar fi trebuit sa ia in considerare expresia in context. Totusi, rolul instantelor interne in astfel de proceduri nu a constat in a-i spune unui autor ce stil sa adopte atunci cand isi exercita dreptul de a critica, indiferent cat de dura ar fi aceasta critica. Mai degraba - spune CEDO -, ele ar trebui sa analizeze contextul cauzei, interesul public si intentia autorului justificata prin folosirea unui grad de provocare si exagerare.
De asemenea, Curtea a observat ca actrita fusese numita in functia de membru al unui consiliu consultativ privind subventiile de la guvern acordate teatrelor; Reclamanta ziaristilor a jucat asadar un rol politic esential, cu atributii publice, neputand fi considerata „o simpla persoana particulara”. Prin urmare, jurnalistii au actionat intr-un context public, iar articolul in cauza a contribuit la o dezbatere de interes general.
In fine, CEDO a tinut cont si de faptul ca ziaristii au fost obligati sa ii plateasca actritei o suma atat de mare fara ca instantele grecesti sa faca o analiza a situatiei financiare a acestora. Faptul ca suma a fost achitata de compania care detinea cotidiantul Ta Nea – au subliniat judecatorii de la Strasbourg – nu a schimbat cu nimic situatia, cata vreme instantele nationale au esuat sa examineze posibilitatile materiale ale celor doi jurnalisti, o sanctiune precum cea aplicata in speta (30.000 euro) avand inevitabil un efect descurajant asupra ziaristilor: „Such sanctions would inevitably discourage journalists from contributing to a public discussion on questions of interest to the wider community. They were thus capable of preventing the press from playing its role in terms of information and scrutiny”.
*Cititi aici integral hotararea CEDO in cauza Kapsis si Danikas contra Greciei (in limba franceza)
*Cititi aici comunicatul de presa emis de CEDO in cauza Kapsis si Danikas contra Greciei (in limba engleza)
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# remember 22 January 2017 15:01 +17
# DODI 22 January 2017 15:53 +17
# DOREL 22 January 2017 21:55 +10
# unul din lumea cea mare 22 January 2017 16:56 +5
# Pif 22 January 2017 15:23 +9
# Luca 22 January 2017 15:49 +21
# un fraier 22 January 2017 18:23 +5
# Luca 22 January 2017 18:56 +5
# „Sedusă și abandonată” 23 January 2017 18:01 0
# pelin 22 January 2017 17:52 +11
# manipulare 22 January 2017 18:58 +5
# manipulare 22 January 2017 19:03 +1
# ich 22 January 2017 19:07 +7
# Gogu 23 January 2017 09:58 +1
# Capac 23 January 2017 13:38 +2