11 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Judecatorii sunt ultimul bastion in fata aberatiilor CJUE

Scris de: Razvan SAVALIUC | pdf | print

27 July 2023 19:57
Vizualizari: 8684

Mare frasuiala, mare, pe recenta hotarare a Curtii de Justitie a Uniunii Europene privind prescriptia. O hotarare prosteasca si inaplicabila, dar preluata si trambitata cu vehementa de trompetele #rezist ale globalismului ca o mare victorie in lupta impotriva Curtii Constitutionale a Romaniei si a Inaltei Curti.



Am vazut jurnalisti si politicieni, lipsiti de minima intelegere juridica si bun simt, care parca aveau orgasm afirmand aberant ca “Romania nu trebuie sa aplice deciziile CCR si ICCJ pe prescriptie”!

Cat de anti-roman poti sa fii ca sa iti arati satisfactia ca deciziile CCR si ICCJ trebuie aruncate la cos? Nu mai spun ca nicaieri in decizia sa, CJUE nu a afirmat asa ceva... dar ce mai conteaza la propagandistii #rezist, care nu traiesc decat din satisfactii marunte si meschine, pentru ca altfel nimeni nu le da importanta.

Sa recapitulam: CJUE a dat o hotarare in care a opinat ca magistratii romani ar putea sa nu ia in seama deciziile pe prescriptie impuse de CCR si ICCJ, in cazul in care am vorbi de infractiuni de vizeaza afectarea intereselor financiare ale Uniunii Europene (care ar putea fi fraudele cu fonduri europene si cel mult evaziunea la TVA si accize)... Pot intelege ca CJUE a avut in vedere apararea intereselor UE si pentru asta a creat o dubla masura, cu care nu pot fi de acord, intrucat intr-o democratie legea trebuie sa fie egala pentru toti.

Aceasta dubla masura e ca si cu furtul din avutul obstesc din perioada comunista, cand daca furai de la privat nu prea faceai inchisoare, dar daca furai de la o unitate de stat era jale, luai puscarie ca la omor. Numai ca atunci eram intr-o dictatura! Pentru ca intr-o democratie, nu poti face discriminari, adica pentru un furt de la privat fapta poate fi prescrisa, dar daca furi de la UE, devine o fapta imprescriptibila. De parca hotului i-ar pasa de unde fura, cand el fura din oportunitate, pentru ca i s-a oferit o ocazie sa bage mana, nu pentru ca a stat sa analizeze: stai ca nu bag mana ca e de la UE, ma duc sa caut ceva la privat.

Acum, dupa decizia CJUE, asistam la tot felul de framantari: cum si unde se va aplica prescriptia; cine va defini ce este infractiunea care afecteaza interesele UE; poate vom ajunge la o decizie de interpretare a ICCJ, care sa stabileasca ce categori de fapte penale pot fi incadrate in categoria infractiunilor care afecteaza interesele UE, ca sa vedem daca aplicam prescriptia sau nu etc.

De atata framantare uitam sa vedem cat de simpla e problema in esenta ei: Decizia CJUE e conditionata la aplicare de Constitutia Romaniei, caci in baza legii fundamentale am intrat in ianuarie 2007 in familia europeana, semnand Tratatul de aderare la UE.

Suntem obligati potrivit Constitutiei Romaniei sa respectam pactele si tratatele internationale in materie penala, dar atentie, cu o mica-mare diferenta explicata fara echivoc de articolul 20, pct. (2) din Constitutie: Daca exista neconcordanta intre pactele si tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care Romania este parte, au prioritate reglementarile internationale, cu exceptia cazului in care Constitutia sau legile interne contin dispozitii mai favorabile”.

Cu alte cuvinte, CJUE poate considera ca interesele UE pot fi aparate mai mult decat interesele financiare ale Romaniei, dar nu poate sa impuna sa nu se aplice prescriptia raspunderii penale, cata vreme in legislatia interna a Romaniei sau in Constitutie sunt prevazute dispozitii mai favorabile.

Daca nu ar fi asa, Romania ar putea fi condusa din afara dupa cum i-ar taia pe unii capul. CJUE ar putea dispune maine orice aberatie, care sa ne incalce drepturile fundamentale, iar Romania ar trebuie sa se conformeze neconditionat, chiar daca s-ar arunca in aer.

Din fericire, decizia CJUE este sublima, dar inaplicabila cu desavarsire, intrucat propria noastra Constitutie si legile noastre interne prevad dispozitii mai favorabile, de care orice cetatean vizat are dreptul sa beneficieze.

Am intrat in UE cu Constitutia Romaniei in mana si daca nu s-ar tine cont de legea fundamentala a romanilor, birocratii de la Bruxelles ne-ar putea lichida economic, social, judiciar bagandu-ne pe gat orice aberatie, dupa cum unii nu se sfiesc sa le afirme: sa mancam gandaci, sa renuntam la proprietati, sa ne taiem pensiile si salariile, sa fim inchisi in orase de 15 minute, sa nu mai calatorim cum dorim etc. De aceea avem o Constitutie care sa ne apere drepturile si libertatile! Iar prescriptia nu este un moft, este o sanctiune data organelor judiciare si o prevedere care exista in legislatiile tuturor statelor lumii.

Asa ca acelor romani, care nu s-au sfiit sa arate cum tremura ei de fericire, ca ce sa vezi, cum le-a dat-o CJUE peste bot celor de la CCR si ICCJ; care cred ca fac parte din vreun club select pentru ca gandesc la maniera aceasta, nu le pot transmite decat sa-i ierte Dumnezeu, ca nu stiu ce fac!

Consider ca un bun roman nu poate sa-si clameze satisfactia ca o entitate straina da liber magistratilor sa nu respecte Constitutia pe care au jurat cand au fost numiti in functie si legile tarii, pentru care de asemenea au jurat la numire sa le respecte. E si o problema de mandrie nationala - daca doriti - nu poti sa te bucuri cand cineva din afara poate gandi ca unii magistrati pot face abstractie de deciziile obligatorii ale CCR si ICCJ. Dar ce suntem noi romanii, o specie inferioara care nu se poate guverna singura si trebuie sa vina altii din afara sa o faca?

Pentru aceasta categorie de personaje lovite parca de sminteala ar fi bine sa le amintim o prevedere din Constitutie, pe care sigur nu le convine sa o auda: FIDELITATEA FATA DE TARA. Articolul 54 din Constitutia Romaniei prevede: “(1) Fidelitatea fata de tara este sacra. (2) Cetatenii carora le sunt incredintate functii publice, precum si militarii, raspund de indeplinirea cu credinta a obligatiilor ce le revin si, in acest scop, vor depune juramantul cerut de lege”.

Cu regret observ ca mai rasar unii magistrati – foarte putini la numar – care tot cer lamuriri la CJUE, cum sa aplice legea, daca sa respecte Constitutia sau nu... si ma intreb daca realizeaza ce imens rau fac ideii de Justitie din Romania, in conditiile in care la numirea in functie au jurat sa respecte Constitutia si legile tarii.

Azi, cand politicul se cazneste sa taie pensiile si veniturile magistratilor, dintr-o data si-au amintit cu totii ce buna e Constitutia. Pai, da, este buna, respectati-o, ca sa va aparati propriul statut, dar si drepturile noastre ale tuturor cetatenilor, caci daca nu, maine birocratii de la UE o sa va transmita ca nu mai e nevoie de magistrati, si ca atributiile Justitiei pot fi reduse sau transferate institutiilor de forta (cum se intampla deja la altii), ba chiar aceasta sa fie inlocuita cu un calculator.

In concluzie, daca vrem sa fim mandri de tara si valorile noastre, trebuie sa ne aparam legea! Altfel vor avea altii grija sa disparem ca natie pe legea lor!


PS: Salut normalitatea care s-a intamplat la Inalta Curte, chiar in timp ce scriam aceste randuri. Un Complet de 3 penal, format din judecatoarele Rodica Cosma (vicepresedinta ICCJ) Adriana Ispas si Francisca Vasile a pronuntat o hotarare privind fraude cu fonduri europene, in care a dat si condamnari, dar in cazurile in care a intervenit prescriptia, nu a aplicat decizia CJUE, ci hotararile CCR si ICCJ, incetand procesul penal. Fiat Justitia!


Comentarii

# Visu date 27 July 2023 17:56 +167

Stimă! Respect! Savaliuc ministru de justititie si presedinte!

# dulapul securelii, pelticiunii si pierzaniei nationale date 28 July 2023 05:44 +240

TRAIASCA SUPREMATIA SI SUVERANITATEA CONSTITUTIEI ROMANIEI si DECIZIILOR CURTII CONSTITUTIONALE si ICCJ! TRAIASCA MAGISTRATII ROMANI LIBERI si INDEPENDENTI APARATORI AI SUVERANITĂȚII CONSTITUTIEI ROMANIEI si DECIZIILOR CURTII CONSTITUTIONALE si ICCJ! TRAIASCA MAGISTRATII ROMANI LIBERI si INDEPENDENTI, PROFESIONISTI si NESUPUSI INTERESELOR STRAINE Si NEOSECURELII, HASTAGISMULUI, SOROSISMULUI, CUCUVELISMULUI, LULUTZISMULUI, TFLIsmului, PROGRESISMULUI și altor INTERESE OBSCURE! JOS LABELE DE PE PENSIILE MAGISTRAȚILOR ROMANI LIBERI si INDEPENDENTI GARANTIA INDEPENDENTEI JUSTITIEI! aiasta-i o opinie

# Colhozul UE date 28 July 2023 07:22 +207

CJUE instiga la incalcarea legilor romanesti a constitutiei si a deciziilor CCR sau a unor curti care ar trebui sa fie independente. Daca vrem sa ne aliniem la ce vor stapanii ar trebui ca macar de ochii lumii sa se schimbe intai legile nu sa fie incalcate grosolan la chemarea CJUE.

# Patria a postori date 28 July 2023 09:43 -44

Care judecători sunt ultimul bastion? Judecătorii aia care i au achitat pe securiștii care l au omorât pe rezidentul Gheorghe Ursu ? Despre aia e vorba?

# Aurel V date 28 July 2023 10:54 -22

Suveranismul, celălalt nume al impunității!

# Daniel date 28 July 2023 18:26 +78

Patria a postori: dosarele se judeca pe probe, iar" impresia artistica" era, nu știu dacă mai e, specifica patinajului.Daca judecătorii ajung sa judece dosarele ținând cont de emoția publicului, sa Ne FIE FRICA. Exprimarea unei păreri categorice, în toate domeniile, fără a cunoaște nimic despre domeniul respectiv a devenit sport național.Lipsa de încredere în justiție duce la slăbirea autorității statului, iar consecințele o sa le simțim toți.

# Cetatean date 28 July 2023 22:11 +93

Înainte de a începe să îşi exercite funcţia, judecătorii şi procurorii depun următorul jurământ: "Jur să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanei, să-mi îndeplinesc atribuţiile cu onoare, conştiinţă şi fără părtinire. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!" Referirea la divinitate din formula jurământului se schimbă potrivit credinţei religioase a judecătorilor şi procurorilor şi este facultativă. Cumva au jurat sa respecte CJUE? Intreb si eu...

# John date 28 July 2023 22:44 +2

Ia să se mai apere și singuri, onorabilii, că unii ne-am cam săturat de tăcerea lor asurzitoare. Toată lumea care are contact cu câte o hotărâre judecătorească poate vedea că motivarea abundă de practică CEDO și CJUE, fie că se potrivește cu speța, fie nu. Argumentația juridică proprie a magistratului pe legea națională are câteva rânduri. Gata cu ploconeala, să facă drept, nu compilații. Și să mai spunem și oamenilor care acuză aiurea justiția de condamnările la CEDO că suntem, alături de Bulgaria și alte țărișoare de mâna a III-a, calul de bătaie al acestei curți, care își face mâna pe noi. Au țările occidentale abuzuri și încălcări grosiere ale Convenției, trecute cu vederea, pe lângă care noi suntem inocenți, dar dacă e de dat o hotărâre de condamnare, ne găsesc nouă un pai în ochi și gata practica. E ca atunci cand intr-un colectiv, șeful îl bubuie pe cel mai umil, ca să bage la cap și cei cu gura mare, de care se ferește să se ia.

# John date 28 July 2023 22:57 +1

Pe scurt, CEDO și CJUE funcționează pe principiul jurizării Eurovision, poa sa stea justitia română in cap sau să meargă in genunchi și pe coate, ca in jurul mănăstirii Necula, că tot vom fi condamnații de serviciu și dezlegații de rigoare. Așa că nu vă mai ploconiți, faceți note de subsol în hotărâri pentru practica curților europene, dacă vreți s-o invocați neapărat, dar nu umpleți motivările cu gargară.

# Radu date 29 July 2023 08:02 -55

De ce parlamentul nu a făcut nimic în ceea ce privește prescriptia după prima decizie a CCR? De ce CCR a dat a doua decizie privind prescripția total aberanta? La ce ne miram? CJUE îndreaptă o totală nepăsare a autorităților române...

# Aldo Morro date 29 July 2023 23:12 +2

Apropo, poate să dea vreun judecător care a avut pe mână hotărâri judecătorești pronunțate de instanțe din alte state UE (în special judecătorii de la curțile de apel, în procedurile care presupun recunoașterea hotărârilor străine), vreun exemplu de stat al căror instanțe invocă practica CEDO în motivări? Dacă cititi o hotărâre dată de italieni vă speriați ce varză sunt.

# sovhozul.ro date 5 August 2023 14:24 0

("Jur să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanei, să-mi îndeplinesc atribuţiile cu onoare, conştiinţă şi fără părtinire. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!" Referirea la divinitate ... se schimbă.. credinţei religioase.. şi este facultativă. Cumva au jurat sa respecte CJUE?) Din moment ce referirea la divinitate este "FACULTATIVA"- F: credinta- necredinta dansilor ,la care coroborez ceea ce vad la tv, citesc si in special "cum mi-au fost aparate drepturile si libertatile fundamentale "TIMP DE 22 DE ANI.JURAMANTUL MAI ARE ROST CA NU E "PE VIATA"? Enuntul DESAVARSIT, "practic" EXISTA USCATURI nu numai in padure. De ce nu este "DEZINFECTATA""padurea" si legile noastre cu "prevederi specific nationale" in UE(CJUE?)? Ma intreb: "occidentul" in afara de civilizatie ,respect fata de drepturile, libertatile ,proprietatea cetateanului ,NU ARE NIMIC CONVENBIL "specificului nostru national"?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 10.12.2024 – EUROINS risca sa intre in capcana bulgareasca, pe 12,7 milioane euro

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva