JUSTITIA A SARIT CALUL – UNBR urecheaza puterea judecatoresca dupa decizia in cazul Robert Rosu, pentru prigonirea abuziva a avocatilor. Secretul profesional a fost incalcat cu buna stiinta, iar securitatea si independenta avocatilor a fost vatamata. Statul are obligatia de a pune in aplicarea Rezolutia care asigura protectia avocatilor in fata abuzurilor. UNBR: "Astfel de practici nu au nicio justificare legala si sunt de natura sa afecteze increderea in justitie"
In sfarsit o pozitie categorica din partea Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR) condusa de avocatul Traian Briciu (foto) in cazul Robert Rosu, avocatul condamnat la 5 ani de inchisoare de completul negru format din judecatorii Ionut Matei, Florentina Dragomir si Ioana Alina Ilie de la Inalta Curte pentru ca si-a exercitat profesia. Printr-un comunicat publicat joi, 14 ianuarie 2021, UNBR anunta initierea unei campanii de constientizare a publicului si a factorilor decidenti asupra modului in care este afectat exercitiul liber al profesiei de avocat, cu incalcrea egalitatii de arme, secretului profesional al avocatului si, in definitiv, a dreptului la aparae si dreptului la un proce echitabil al cetateanului.
Referindu-se punctual la cazul avocatului Robert Rosu, UNBR a subliniat ca in aceasta speta a fost incalcat secretul profesional al avocatului prin audierea a zeci de avocati in dosarele care vizau proprii clienti, precum si prin perchezitiile abuzive facute la sediile avocatilor. De asemenea, audierea judecatorilor care au pronuntat solutiile care au stat la baza actiunilor justiatiabilor din cauza – in conditiile in care acestia nu erau inculpati – nu doar ca nu au avut o justificare legala, dar au afectat si increderea in Justitie, in ansamblul sau.
Totusi, semnaleaza UNBR, astfel de abuzuri au loc nu doar in Romania, ci si in alte state europene, fiind semnalate Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei prin Raportul Bashkin privind „Principiile si garantiile avocatilor”, intocmit la solicitarea Consiliului de Ministri si prezentat la data de 29 septembrie 2020.
In cuprinsul Raportului sunt enumerate problemele cu care se confrunta avocatii din statele membre ale Uniunii Europene, respectiv interventiile autoritatilor in anchete, interceptarea comunicatiilor si conversatiilor confidentiale dintre avocati si clienti, amenintarea si violenta impotriva avocatilor, chemarea avocatilor ca martori in proceduri impotriva clientilor lor pentru a explica de ce si cum si-au reprezentat clientii, identificarea avocatilor cu infractiuni pretinse impotriva clientilor lor, ascunderea informatiilor din dosare si nerelevarea acestora avocatilor pentru a le prezenta clientilor, si interventia autoritatilor in activitatile barourilor.
O alta problema care ar putea fi adaugata, precizeaza UNBR, este cea privitoarea la intarzierea motivarilor hotararilor judecatoresti, cu mult peste termenul de 30 de zile, lucru care face ca un justitiabil sa ajunga in inchisoare fara sa cunoasca de ce si fara sa aiba dreptul exercitarii unei cai de atac intr-un termen rezonabil.
Pentru aceste nereguli, Comitetul Permanent al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei a adoptat Rezolutia 2348 (2020) si Recomandarea 2188 (2020), solicitand Comitetului de Ministri adoptarea unui instrument juridic obligatoriu in vederea protejarii drepturilor avocatilor, ca urmare a Raportului intocmit in acest scop.
In urma adoptarii acestei Rezolutii, fiecare stat european are obligatia de a asigura o protectie eficienta a profesiei de avocat, prin interzicerea interferentei statului in profesia de avocat si prin definirea unui cadrul legislativ national menit sa asigure independenta si securitatea activitatii avocatilor.
Cum va aplica Ministerul Justitiei aceasta Rezolutie in Romania si cand, ramane de vazut.
Redam comunicatul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania din 14 ianuairie 2020:
Incalcarea drepturilor avocatilor in atentia Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei
● Rezolutia 2348 (2020) si Recomandarea 2188 (2020) privind „Principiile si garantiile avocatilor”
UNBR initiaza o campanie de constientizare a publicului si a factorilor de decizie la nivel national si european in privinta acumularii unor probleme care au devenit sistemice in justitie si afecteaza exercitiul liber al profesiei de avocat, care incalca egalitatea de arme, secretul profesional al avocatului si, prin toate acestea, dreptul la aparare si dreptul la un proces echitabil al cetateanului.
Aceste probleme sistemice au fost evidentiate mai pregnant in ultima vreme, in anumite dosare larg mediatizate, care au adus dovezi ca secretul profesional al avocatului a fost incalcat prin audierea a zeci de avocati in dosare indreptate impotriva propriilor clienti si prin perchezitii abuzive la sediile avocatilor. In plus, audierea unor judecatori impotriva propriilor hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, in conditiile in care acestia nu erau inculpati, a produs reactii in lumea juridica intrucat astfel de practici nu au nicio justificare legala si sunt de natura sa afecteze increderea in justitie, in ansamblu.
Astfel de anomalii ale procesului judiciar nu sunt inventii romanesti. Ele si-au facut aparitia in mai multe tari europene si au fost sesizate Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei prin Raportul Bashkin privind „Principiile si garantiile avocatilor”, intocmit la solicitarea Consiliului de Ministri si prezentat la data de 29 septembrie 2020.
Raportul identifica sapte categorii de probleme cu care se confrunta avocatii din diferite state membre ale Consiliului Europei: „Prima se refera la interventiile autoritatilor de ancheta, care cauta probe pentru dosare si confisca documente acoperite de secretul profesional. Aceasta este o problema sistemica intalnita in multe tari. A doua se refera la interceptarea telecomunicatiilor confidentiale si la interceptarea conversatiilor confidentiale dintre avocati si detinuti. A treia este amenintarea si violenta impotriva avocatilor, care devine sistemica in unele tari in care avocatii insisi au acum nevoie de protectie pentru a apara drepturile clientilor lor. In al patrulea rand, avocatii sunt chemati sa se prezinte ca martori in procedurile impotriva clientilor lor si li se cere sa explice de ce si cum isi reprezinta clientii. A cincea problema se refera la identificarea avocatilor cu infractiuni pretinse impotriva clientilor lor. A sasea se refera la faptul ca informatiile relevante pentru cazurile clientilor lor nu sunt dezvaluite avocatilor, ceea ce submineaza egalitatea armelor si compromite echitatea proceselor. In cele din urma, a saptea problema, autoritatile arata interferente in activitatile barourilor. Toate aceste probleme apar frecvent, iar statisticile arata ca sunt sistemice in multe tari”.
Potrivit raportului, Adunarea ramane ingrijorata de numeroasele cazuri de incalcare a drepturilor avocatilor, inclusiv atacuri impotriva securitatii si independentei acestora, comise in ultimii ani. Citam din Raport:
● Avocatii au fost, de asemenea, identificati cu clientii lor si, prin extensie, cu afilierile politice ale clientilor lor sau infractiunile de care acestia sunt acuzati.
● Una dintre cele mai frecvente incalcari ale drepturilor avocatilor este convocarea avocatilor la audieri de catre organele de ancheta in calitate de martori in cazurile in care avocatii acorda asistenta juridica clientilor lor..
● Avocatii sunt chemati sa se prezinte ca martori in procedurile impotriva clientilor lor si li se cere sa explice de ce si cum isi reprezinta clientii.
● Avocatii se confrunta cu hartuiri administrative si judiciare, inclusiv ingerinte abuzive asupra drepturilor si privilegiilor lor profesionale, cum ar fi violarea comunicarilor privilegiate dintre avocat si client, perchezitiile corporale sau a sediilor lor profesionale, confiscari ale documentelor legate de caz, supraveghere ilegala audio si video, necomunicarea informatiilor esentiale legate de caz, trecerea pe liste cu persoane care au diverse interdictii, inclusiv de calatorie. (…)
● Autoritatile de aplicare a legii incearca in mod necorespunzator sa evalueze si sa reglementeze onorariile avocatilor (…)
Toate aceste aspecte sunt semnalate si detaliate in Raportul Bashkin privind „Principiile si garantiile avocatilor” pe care va invitam sa-l parcurgeti integral, pentru a observa similaritatile cu anomaliile care afecteaza drepturile avocatilor din Romania si, implicit, drepturile justitiabililor.
Am putea adauga la lista problemelor sistemice expuse in Raport intarzierile in motivarea hotararilor judecatoresti, care, de cele mai multe ori depasesc termenul de 30 de zile de la pronuntare prevazut de lege, ajungand uneori sa depaseasca un an. Justitiabilul poate ajunge in inchisoare fara sa cunoasca motivele care au dus la incarcerarea sa si fara posibilitatea de a exercita anumite cai de atac intr-un timp rezonabil.
Avand in vedere aceste aspecte, la 23.10.2020, Comitetul Permanent al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei a adoptat Rezolutia 2348 (2020) si Recomandarea 2188 (2020), solicitand Comitetului de Ministri adoptarea unui instrument juridic obligatoriu in vederea protejarii drepturilor avocatilor, ca urmare a Raportului intocmit in acest scop.
Conform Rezolutiei 2348 (2020) privind principiile si garantiile aplicabile avocatilor – text adoptat de Comitetul permanent, care actioneaza in numele Adunarii, la 23 octombrie 2020 – Adunarea indeamna toate statele membre ale Consiliului Europei sa asigure protectia eficienta a profesiei de avocat, in special prin interzicerea interferentei statului in profesia de avocat si definirea clara a activitatilor precise care constituie o interferenta interzisa, precum si prin stabilirea unui cadru legislativ national care garanteaza eficienta, independenta si securitatea activitatii avocatilor.
De asemenea, prin Recomandarea 2188 (2020) privind principiile si garantiile aplicabile avocatilor – text adoptat de Comitetul permanent, care actioneaza in numele Adunarii, la 23 octombrie 2020 – Adunarea reaminteste Comitetului Ministrilor necesitatea de a asigura, prin mijloace legislative, dreptul la un proces echitabil, prin crearea conditiilor de egalitate intre acuzare si aparare in procedurile contradictorii, precum si prin garantarea sigurantei avocatilor si a altor participanti la procedurile legale (inclusiv judecatori, anchetatori si procurori) in cursul activitatilor lor profesionale.
Principiile si garantiile profesiei de avocat
a) motiunea pentru rezolutie (EN, RO)
b) raportul Comitetului pentru Afaceri Juridice si Drepturile Omului (EN, RO)
c) recomandarea Adunarii Parlamentare (EN, RO)
d) rezolutia Adunarii parlamentare (EN, RO)
*Documentele invocate de UNBR pot fi citite integral AICI
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Shoshocul mic 14 January 2021 18:37 0
# Cetateanul 14 January 2021 22:53 0