KOVESI NE UMPLE DE RESPECT IN LUME – Sefa Parchetului European Laura Kovesi ameninta intr-un comunicat nervos ca ar putea cere blocarea banilor europeni catre Romania: “EPPO nu a primit inca numirea a 9 procurori europeni delegati din Romania si a existat o intarziere considerabila in ceea ce priveste acordarea biroului EPPO din Romania a unui numar adecvat de ofiteri de politie judiciara in sprijinul operatiunilor sale”
Romania ar putea ramane fara banii europeni “datorita” Laurei Kovesi (foto), actuala sefa a Parchetului European, de unii vazuta drept viitor candidat la presedintia Romaniei cu sprijinul partidelor neomarxiste (USR si partidul Reper proaspat fondat de Dacian Ciolos). Intr-un comunicat de presa nervos, dat publicitatii joi, 30 iunie 2022, Kovesi ameninta cu blocarea fondurilor europene catre Romania. Mai exact, avertizeaza ca ar putea sesiza Comisia Europeana pentru activarea mecanismului de conditionare a fondurilor europene de respectarea statului de drept.
Doua sunt nemultumirile lui Kovesi. In primul rand forma Legii avertizorilor de integritate care a fost adoptata de Camera Deputatilor, iar in al doilea rand faptul ca nu a primit noua procurori romani care sa activeze la Parchetul European. In ceea ce priveste prima problema, Kovesi va face o evaluare a Legii avertizorilor de integritate, sustinand ca exista ingrijorari ca aceasta ar putea contine dispozitii care sa descurajeze potentialii avertizori si in acest fel sa afecteze negativ descoperirea fraudelor cu bani UE.
Cat priveste a doua problema, fosta sefa DNA este nemultumita ca nu a primit inca cei noua procurori romani care sa lucreze la Parchetul European si nici ofiterii de politie judiciara doriti.
Prezentam comunicatul Parchetului European:
”Avertizorii de integritate reprezinta o sursa esentiala de informatii pentru serviciile de investigatie si de urmarire penala. Prin urmare, transpunerea corecta si implementarea efectiva a Directivei (UE)2019/1937 a Parlamentului European si a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind protectia persoanelor care raporteaza incalcari ale dreptului Uniunii (Directiva privind protectia avertizorilor de integritate) prezinta o relevanta operationala directa pentru Parchetul European. Daca nu reusiti sa ii protejati pe avertizori, limitati detectarea. Daca nu detectati, nu puteti investiga si urmari penal.
Procurorul-sef european a luat act in mod corespunzator de faptul ca, la 29 iunie 2022, Camera Deputatilor din Romania a adoptat in sfarsit o lege care vizeaza transpunerea Directivei privind protectia avertizorilor de integritate. Pe baza analizei preliminare a legii si, in special, a modificarilor aduse proiectului de lege la 28 iunie 2022, chiar inainte de adoptarea acesteia de catre plen, procurorul-sef european evalueaza daca unele dintre aceste dispozitii ar fi contrare Directivei privind protectia avertizorilor de integritate si ar reprezenta un pas inapoi in raport cu nivelul actual de protectie, stabilit de legislatia nationala inca din 2004.
Principalul motiv de ingrijorare este ca aceste dispozitii ar putea avea un efect de demobilizare, descurajand potentialii avertizori din Romania si afectand negativ nivelul de detectare a fraudei din UE. De facto, acest lucru ar duce la o deteriorare a sistemului existent care asigura buna functionare a serviciilor de ancheta si de urmarire penala in ceea ce priveste investigarea si urmarirea penala a fraudei, inclusiv a fraudei fiscale, a coruptiei sau a altor incalcari ale dreptului Uniunii legate de executia bugetului Uniunii sau de protectia intereselor financiare ale Uniunii.
Este important de reamintit, in plus, ca EPPO nu a primit inca numirea a 9 procurori europeni delegati din Romania si ca a existat o intarziere considerabila in ceea ce priveste acordarea biroului EPPO din Romania a unui numar adecvat de ofiteri de politie judiciara in sprijinul operatiunilor sale.
Procurorul-sef european analizeaza daca aceasta situatie persistenta, combinata cu cele mai recente evolutii, ar justifica un raport catre Comisia Europeana in conformitate cu considerentul 16 din Regulamentul (UE) 2020/2092 din 16 decembrie 2020 privind un regim general de conditionalitate pentru protectia bugetului Uniunii”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# M 30 June 2022 18:38 +51
# DODI 30 June 2022 20:05 -170
# cucuveaua_dolofana_mov 30 June 2022 21:58 +37
# santinela 1 July 2022 06:40 -150
# Intrebare 1 July 2022 10:26 +115
# Cristi 1 July 2022 11:14 +391
# Stan 1 July 2022 12:49 +466
# Razvan 1 July 2022 12:57 +150
# kluivert 2 July 2022 06:57 -235
# Cozmin 2 July 2022 12:27 +305
# Liviu 3 July 2022 06:55 +1