26 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

KOVESI NE UMPLE DE RESPECT IN LUME – Sefa Parchetului European Laura Kovesi ameninta intr-un comunicat nervos ca ar putea cere blocarea banilor europeni catre Romania: “EPPO nu a primit inca numirea a 9 procurori europeni delegati din Romania si a existat o intarziere considerabila in ceea ce priveste acordarea biroului EPPO din Romania a unui numar adecvat de ofiteri de politie judiciara in sprijinul operatiunilor sale”

Scris de: George TARATA | pdf | print

30 June 2022 17:11
Vizualizari: 4521

Romania ar putea ramane fara banii europeni “datorita” Laurei Kovesi (foto), actuala sefa a Parchetului European, de unii vazuta drept viitor candidat la presedintia Romaniei cu sprijinul partidelor neomarxiste (USR si partidul Reper proaspat fondat de Dacian Ciolos). Intr-un comunicat de presa nervos, dat publicitatii joi, 30 iunie 2022, Kovesi ameninta cu blocarea fondurilor europene catre Romania. Mai exact, avertizeaza ca ar putea sesiza Comisia Europeana pentru activarea mecanismului de conditionare a fondurilor europene de respectarea statului de drept.


 

Doua sunt nemultumirile lui Kovesi. In primul rand forma Legii avertizorilor de integritate care a fost adoptata de Camera Deputatilor, iar in al doilea rand faptul ca nu a primit noua procurori romani care sa activeze la Parchetul European. In ceea ce priveste prima problema, Kovesi va face o evaluare a Legii avertizorilor de integritate, sustinand ca exista ingrijorari ca aceasta ar putea contine dispozitii care sa descurajeze potentialii avertizori si in acest fel sa afecteze negativ descoperirea fraudelor cu bani UE.

Cat priveste a doua problema, fosta sefa DNA este nemultumita ca nu a primit inca cei noua procurori romani care sa lucreze la Parchetul European si nici ofiterii de politie judiciara doriti.


Prezentam comunicatul Parchetului European:


”Avertizorii de integritate reprezinta o sursa esentiala de informatii pentru serviciile de investigatie si de urmarire penala. Prin urmare, transpunerea corecta si implementarea efectiva a Directivei (UE)2019/1937 a Parlamentului European si a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind protectia persoanelor care raporteaza incalcari ale dreptului Uniunii (Directiva privind protectia avertizorilor de integritate) prezinta o relevanta operationala directa pentru Parchetul European. Daca nu reusiti sa ii protejati pe avertizori, limitati detectarea. Daca nu detectati, nu puteti investiga si urmari penal.

Procurorul-sef european a luat act in mod corespunzator de faptul ca, la 29 iunie 2022, Camera Deputatilor din Romania a adoptat in sfarsit o lege care vizeaza transpunerea Directivei privind protectia avertizorilor de integritate. Pe baza analizei preliminare a legii si, in special, a modificarilor aduse proiectului de lege la 28 iunie 2022, chiar inainte de adoptarea acesteia de catre plen, procurorul-sef european evalueaza daca unele dintre aceste dispozitii ar fi contrare Directivei privind protectia avertizorilor de integritate si ar reprezenta un pas inapoi in raport cu nivelul actual de protectie, stabilit de legislatia nationala inca din 2004.

Principalul motiv de ingrijorare este ca aceste dispozitii ar putea avea un efect de demobilizare, descurajand potentialii avertizori din Romania si afectand negativ nivelul de detectare a fraudei din UE. De facto, acest lucru ar duce la o deteriorare a sistemului existent care asigura buna functionare a serviciilor de ancheta si de urmarire penala in ceea ce priveste investigarea si urmarirea penala a fraudei, inclusiv a fraudei fiscale, a coruptiei sau a altor incalcari ale dreptului Uniunii legate de executia bugetului Uniunii sau de protectia intereselor financiare ale Uniunii.

Este important de reamintit, in plus, ca EPPO nu a primit inca numirea a 9 procurori europeni delegati din Romania si ca a existat o intarziere considerabila in ceea ce priveste acordarea biroului EPPO din Romania a unui numar adecvat de ofiteri de politie judiciara in sprijinul operatiunilor sale.

Procurorul-sef european analizeaza daca aceasta situatie persistenta, combinata cu cele mai recente evolutii, ar justifica un raport catre Comisia Europeana in conformitate cu considerentul 16 din Regulamentul (UE) 2020/2092 din 16 decembrie 2020 privind un regim general de conditionalitate pentru protectia bugetului Uniunii.

 

Comentarii

# M date 30 June 2022 18:38 +51

Femeia asta cu siguranta este romanca?, ce mai cauta la noi in tara? eu personal o consider atat pe ea cat si pe Iohanis dusmanii nr 1 ai acestei tari....

# DODI date 30 June 2022 20:05 -170

Vaca tot vacă rămâne chiar dacă, din considerente europene, i se spune delicat VITĂ KOBE.

# cucuveaua_dolofana_mov date 30 June 2022 21:58 +37

exact asta va face , caci de aia au pus-o acolo : sa blocheze la tarile marginale/colonii banii PNNR ! Ea stie ca aici poate s-o faca si eventual inca vreo 2-3 tari si gata , apare ca Alba-ca-grasana cum ca isi indeplinii atributiile si "salva" cateva miliarde , de unde ii vin si gastii ei cateva, indirect.

# santinela date 1 July 2022 06:40 -150

TUTA tot tuta-i si aici si la capitala verzei crete !!

# Intrebare date 1 July 2022 10:26 +115

România este stat suveran și independent (art.1 alin.(1) din Constituție). Constituția este legea fundamentală iar CCR este garantul supremației Constituției (art.142 alin.(1) din Constituție). Nicio dispoziție din tratatele la care România este parte nu poate să contravină Constituției (art.11 alin.(3), art.146 lit. b) și art.147 alin.(3) din Constituție). Având în vedere dispozițiile exprese prevăzute în Constituție referitoare la procurori (art.131 și art.132) și CSM (art.133 și art.134), se pune întrebarea dacă EPPO are ”competența de a investiga și a urmări penal autorii infracțiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale UE” în România și dacă poate ”exercita acțiunea publică în fața instanțelor competente” din România. Instituția ”procurorului european delegat” care, ”își desfășoară activitatea în deplină independență față de autoritățile lor naționale”, este susceptibilă a fi neconstituțională.

# Cristi date 1 July 2022 11:14 +391

"Norocul" nostru e ca e plina tara asta de patrioti analfabeti functionali, impostori, plagiatori si infractori ... Tot raul tarii asteia vine de la Kovesi ... Restul leprelor plantate in tot felul de functii de conducere sunt ingerasi, promovati pe baza performantelor lor profesionale ... Ar fi de ras dar e de plans in hohote ... Asa popor, asa conducatori, asa civilizatie, asa nivel de trai!

# Stan date 1 July 2022 12:49 +466

Performantele "academice " ale unui judecator de la CCR propus de PSD , Bogdan Licu: Bogdan Licu a urmat clasele a IX-a și a X-a la Liceul de Filologie-Istorie din Craiova, la profilul Chimie-Biologie, iar din clasa a XI-a, s-a mutat la Liceul Sanitar din București. Licu a terminat BAC-ul cu media generală 7.00. Mai precis a luat nota 5 la română, 6 la chimie, 8 la biologie și 9 la practică. Notele pentru cei patru ani de studiu din liceu au fost mediocre și submediocre: 7,66 în clasa a IX-a, 7,25 în clasa a X-a, 5,62 în clasa a XI-a și 6,35 în clasa a XII-a. Licu, fost student al Facultatii de Drept a nou-înființatei universități private „Spiru Haret”. nu a excelat la învățătură nici în anii din facultate. In anul I a obținut media 6,69, în anul II – 7,25, în anul III – 7,80, iar în anul IV – 6,60, cu o medie generală a celor patru ani de studiu de 7,08. La licenta, Licu a obținut nota 5 la Drept penal, și 6 la Drept civil”. Magistratii, adresati-va CCR in chestiuni de drept

# Razvan date 1 July 2022 12:57 +150

Dorina Ioana Coldea (sotia fostului prim-adjunctului SRI, Florian Coldea) și Monica Licu (sotia judecatorului CCR) sunt de profesie psiholog, ambele au terminat Facultatea de Psihosociologie a Institutului Național de Informații, ambele sunt angajate ale Serviciului Român de Informații (SRI) și ambele sunt cadre didactice la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul" Dorina Ioana Coldea este lector universitar asociat la ANIMV, iar Monica Licu este conferențiar universitar. La capitolul coincidențe intră și faptul că atât Florian Coldea, cât și Bogdan Licu și-au obținut doctoratul în științe militare la Academia Națională de Informații, sub coordonarea lui Gabriel Oprea, la un an distanță unul de celălalt.

# kluivert date 2 July 2022 06:57 -235

Repede că vaca. Mai mult de doua fraze nu poti vb cu ea, ca e batuta in cap.

# Cozmin date 2 July 2022 12:27 +305

UE nu trebuie sa mai acorde niciun ban, din cei destinati Romaniei, pana cand toti judecatorii corupti, aflati in solda mafiei psd si pnl, dar si slugile acestora, nu sunt revocati din functie si arestati, pentru atac la siguranta nationala, pentru abuz in serviciu si pentru favorizarea infractorilor. Acesti infractori si cu stapanii lor sunt de fapt „Statul paralel”.

# Liviu date 3 July 2022 06:55 +1

Înţeleptul nu spune ce ştie, iar prostul nu ştie ce spune.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva