14 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

LA LOC COMANDA – Guvernul a renuntat la amanarea platii restantelor salariale cuvenite judecatorilor si procurorilor. Ministrul de Finante Marcel Bolos: “In lipsa unui cadru legal, care sa reglementeze, spune legea, ca pana la sfarsitul anului, in lipsa unor alte prevederi legale contrare, isi primesc drepturile de natura salariala rezultate din titlurile de creanta” (Ordonanta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

30 October 2023 11:28
Vizualizari: 20017

Judecatorii, procurorii si personalul din sistemul judiciar isi vor primi drepturile salariale restante. Guvernul Romaniei a renuntat la masura privind amanarea pentru 2024 a transelor aferente anului 2023 referitoare la drepturile salariale stabilite prin hotarari judecatoresti, dar si prin acte administrative ale ordonatorilor de credite, transe care inca nu au fost puse in plata.


 

In Monitorul Oficial din 27 octombrie 2023 a fost publicata “Ordonanta de Urgenta pentru aprobarea unor masuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 in vederea incadrarii in tinta de deficit asumata prin Programul de Convergenta si pentru modificarea unor acte normative”. Forma intrata in vigoare nu mai contine prevederile prin care se stabilise amanarea transelor aferente anului 2023 cu drepturile salariale restante.

Renuntarea la aceasta masura a fost confirma si de ministrul de Finante Marcel Bolos (foto), in conferinta de presa sustinuta vineri, 27 octombrie 2023, dupa sedinta de Guvern.

 

Iata declaratiile ministrului de Finante:


Reporter: Domnule ministru, doua mici clarificari as avea nevoie, actul normativ de astazi se refera si la problema platilor esalonate pentru acele drepturi banesti castigate...

Marcel Bolos: Nu, a fost eliminat din textul dat normativ, dar eu va spun cat avem in sold. Nu vorbesc… drepturi de natura salariala rezultate din titluri de creanta, avem in momentul de fata suma de 1.700.000.000 lei. Este o suma consistenta pentru noi si, sigur, aici am primit, de asemenea, val de critici pentru ceea ce inseamna titlurile de proprietate. Sa stiti ca acelea nu sunt cheltuieli nesemnificative. Peste 4,3 miliarde lei platim anual din bugetul de stat pe acest tip de cheltuiala si, cum am spus, trebuie sa avem o ordonare fireasca a cheltuielilor si sa mergem cu prioritatile pe care Romania le are si nu mai trebuie sa va spun ca...

Reporter: Deci, cu alte cuvinte, magistratii care si-au obtinut in instanta aceste drepturi banesti isi vor vedea in continuare lunar, si pe aceste doua luni, acele...

Marcel Bolos: Pai, in lipsa unui cadru legal, care sa reglementeze, spune legea, ca pana la sfarsitul anului, in lipsa unor alte prevederi legale contrare, isi primesc drepturile de natura salariala rezultate din titlurile de creanta”.


Initial, draftul “Proiectului de Ordonanta de Urgenta pentru aprobarea unor masuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 in vederea incadrarii in tinta de deficit bugetar asumata prin Programul de Convergenta si pentru modificarea unor acte normative” publicat in presa continea urmatoarele (vezi facsimil 1):


“Art. VI. - (1) Transele aferente anului 2023 din sumele prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din institutiile si autoritatile publice, care fac obiectul platii esalonate, reglementate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, cu modificarile si completarile ulterioare, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, cu modificarile si completarile ulterioare si Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.168/2022 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si transa aferenta anului 2023 din sumele reprezentand drepturi de natura salariala restante stabilite in favoarea personalului din sistemul justitiei prin acte administrative ale ordonatorilor de credite, a carei plata este reglementata prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 3/2019 privind esalonarea platii drepturilor salariale restante pentru unele categorii de personal din sistemul justitiei, neplatite pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, se platesc in anul 2024;

(2) Prevederile alin. (1) se aplica si in ceea ce priveste transele aferente anului 2023 din sumele prevazute prin hotarari judecatoresti devenite executorii, avand ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobanzii legale pentru plata esalonata a sumelor prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, reglementate prin actele normative prevazute la acelasi alineat”.

 



Prezentam “Ordonanta de Urgenta pentru aprobarea unor masuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 in vederea incadrarii in tinta de deficit asumata prin Programul de Convergenta si pentru modificarea unor acte normative”, in forma publicata in Monitorul Oficial:

 


Comentarii

# #euiesinstrada date 30 October 2023 13:46 -60

:cry: Ca tot e criza! La noi oamenii impozitele,la speciali banii! Tara nimanui! Sistemul este la pamant!

# santinela date 30 October 2023 13:50 -34

Ce jalnici si nehotarati guvernanti avem ! Cum le pun unii "sula-n coaste" cum sar si se executa .

# Dandana date 30 October 2023 15:25 +34

Ia sa l vad eu pe ăla care ar avea de luat restanțe daca ar mai comenta ceva .

# Ieși in strada date 30 October 2023 17:00 +55

Specialii plătesc impozite mai mari, în primul rând pentru că 16% e mai mult la un venit mai mare și apoi sunt supraimpozitați. Ieși în stradă ca să plătești și tu supraimpozite?

# Bănuții date 30 October 2023 17:40 -4

Numarul de vizualizari spune totul.

# victor date 30 October 2023 18:42 +23

Neplata ani la rândul a drepturilor câștigate, la fel ca și celelalte categorii îndreptățite, conduce la acumularea unor dobânzi uriașe care oricum vor fi plătite de Guvern...

# Dar date 30 October 2023 18:57 +54

Dar, dl ministru nu spune că sistemul.judiciar este producător de venituri la bugetul statului român, atat in penal prin condamnari la plata amenzii penale si cheltuieli judiciare, cat si in civil prin taxele de timbru ! Este inadmisibil ca din 2017 in sistemul judiciar să nu existe nicio crestere salarială.

# blabla date 30 October 2023 19:48 +19

ar fi mai simplu sa platiti la timp nu sa asteptati sa se adune restante. ca invers, la voi e cu majorari, dobanzi, penalitati cam ca la camatari. cand e de plata ati vrut sa amanati pt la anu ca sa se impoziteze in plus toate sumele. + ca acum cumparati avioane inteligentilor!

# popa date 31 October 2023 12:29 +14

O intrebare pentru LUJU: De ce relatati tendentios, cu intentia de a prezenta din nou ( pentru a cata oară?), magistratii, ca fiind cei care “ săracesc țara”, o situatie generală? In proiectul initial se discuta despre amanarea platilor cuvenite tuturor celor care in Romania, lucrand in sistemul public, au de inacasat restante salariale, magistratii fiind doar una din aceste categorii. Asa ca nu doar magistratii vor primi ( probabil ) sume reprezentand restante salariale ci toti angajatii din sistemul public . Nu credeti ca principalul vinovat pentru aceasta situatie este debitorul acestor obligatii? Nu era mai corect, ca in locul acestor vaicareli, guvernul sa-si achite obligatiile? Noi ca cetateni ai acestui stat, putem sa ne amanam platile datorate bugetului, dupa cum avem sau nu avem bani? Nu putea guvernul sa ofere titluri de stat cu scadente clare pentru aceste obligatii? Poate am sa vad si un punct de vedere al dvs.

# @popa date 31 October 2023 15:57 0

Asta ar mai lipsi ...Nu este de ajuns ca in urma Normarii muncii va bateti joc de justitiabili ? Asteptati pliculetul cu solutia si cativa ani! Marionetelor.Va stergeti la fund cu Cpp si Cpc...Art.426 si 396 din Cpc este pentru voi????? Nimic. legea raspunderii magistratilor introdusa de Urgenta!!! va rog sa observati ca nu am comentat nimic de salarizare...sa fie cat mai buna dar si raspunderea pe masura!!!!

# Alexandru date 31 October 2023 16:19 +1

O sa vedem cat de greu o vom duce in urmatoarele luni datorita acestui guvern... Imprumuturile pe care acestia le fac astazi sunt la niste dobanzi astronomice si asta se observa si in pretul pe care leul il are pe https://curbnr.ro/, euro creste usor dar sigur.

# popa date 31 October 2023 19:52 +1

Perfect de acord cu raspunderea magistratilor.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.12.2024 – Surpriza judecatorului ICCJ Andrei Claudiu Rus

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva