26 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

LA SMECHERI NU AU VOIE – In timp ce inchide ochii la judecatorii ICCJ care refuza sistematic sa respecte deciziile CCR obligatorii, Inspectia Judiciara continua sa hartuiasca magistratii ingropati in dosare. IJ a pus ochii pe judecatoarea Daniela Stoica de la Judecatoria Galati. Inspectia i-a facut dosar pe motiv de amanari de pronuntare peste termenul legal, ignorand volumul urias de munca de la Judecatoria Galati, care a inregistrat o incarcatura de 1.495 cauze pe judecator (Rezolutia)

Scris de: George TARATA | pdf | print

19 May 2022 14:20
Vizualizari: 5511

Mare dreptate au unii candidati la CSM care afirma ca Inspectia Judiciara (IJ) trebuie reformata din temelii. Dubla masura a acestei institutii, conduse in prezent de Lucian Netejoru si in viitor de Roxana Petcu, este de-a dreptul revoltatoare. In timp ce inchide ochii la judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie care comit un grav atentat la suveranitatea nationala a Romaniei, refuzand sistematic sa respecte si sa aplice deciziile obligatorii ale CCR, Inspectia Judiciara continua hartuirea judecatorilor ingropati in dosare, atunci cand nu fabrica fel de fel de cauze pentru reducerea la tacere a magistratilor care inca mai au curajul de a denunta mizeriile si abuzurile care se petrec.


 

Ultima judeatoare pe care Inspectia Judiciara a pus ochii este Daniela Stoica (foto) de la Judecatoria Galati. IJ vrea sa o execute pe Stoica pentru amanari succesive de pronuntare peste termenul legal, iar in acest sens a dispus in 19 aprilie 2022 declansarea cercetarii disciplinare fata de aceasta. Stoica este acuzata de presupusa comitere a abaterilor disciplinare constand in:


-nerespectarea in mod repetat si din motive imputabile a dispozitiilor legale privitoare la solutionarea cu celeritate a cauzelor ori intarzierea repetata in efectuarea lucrarilor, din motive imputabile (abatere prevazuta de art. 99 lit. h) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor);

-exercitarea functiei cu grava neglijenta (abatere prevazuta de art. 99 lit. t) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor).


Inspectia Judiciara face executii ignorand cauzele problemei


Potrivit rezolutiei IJ nr. 729/19.04.2022, semnate de inspectorul Ion Cosmin Dumarescu si confirmate de directoarea Directiei de inspectie pentru judecatori Roxana Petcu (vezi facsimil), judecatoarei Daniela Stoica de la Judecatoria Galati i se imputa ca a amanat peste termenul legal pronuntarile in dosare, prelungind procedura chiar si cu 5 luni, cu nerespectarea dispozitiilor art. 396 alin. (1) din Codul de procedura civila “potrivit carora, in cazuri justificate, daca instanta nu ia hotararea de indata, pronuntarea acesteia poate fi amanata pentru un termen care nu poate dfepasi 15 zile”.

Ca asa au stat lucrurile nu e greu de verificat, si probabil ca nici judecatoarea Stoica nu a contestat. Inspectia Judiciara sare cu picioarele pe un judecator, fara sa se uite insa la cauzele care au determinat aparitia acestei situatii, pe care niciun magistrat nu si-o doreste.

Pe langa faptul ca amanarile de pronuntari, uneori si cu lunile, este o practica intalnita la mai toate instantele, indiferent de materie, Inspectia Judiciara ar trebui sa tina cont de volumul urias de munca pe care judecatorii din intreaga tara il au, si care se resfrange automat asupra activitatii acestora. Spre exemplu, daca este sa ne referim la Judecatoria Galati, potrivit raportului de activitate existent pe site-ul Curtii de Apel Galati respectiva instanta a inregistrat in 2021 o incarcatura de 1.495,1 dosare pe judecator. Cea mai ridicata valoare a incarcaturii/judecator s-a inregistrat la Judecatoria Focsani– 1.986,5 cauze/judecator, la Judecatoria Galati – 1.495,1 cauze/judecator Judecatoria Tecuci– 1.396,7 cauze/judecator si Judecatoria Braila cu 1.381,4 cauze/judecator. Peste media pe tara de 1.085,2 cauze/judecator, s-au situat toate judecatoriile din circumscriptia Curtii de Apel Galati cu exceptia Judecatoriei Adjud”, se precizeaza in raportul de activitate al Curtii de Apel Galati.

De asemenea, tot in 2021, judecatoriile resedinta de judet de pe raza Curtii de Apel Galati s-au aflat intre primele 20 de judecatorii din tara care au inregistrat un volum foarte mare de munca. In ceea ce priveste Judecatoria Galati, conform raportului de activitate de pe site-ul Curtii de Apel Galati, aceasta a inregistrat cel mai mare volum de activitate dintre toate judecatoriile de pe raza Curtii de Apel Galati: “La nivel national judecatoriile resedinta de judet din cadrul Curtii de Apel Galati se afla in topul ierarhiei primelor 20 de judecatorii, din totalul de 175 judecatorii de la nivel de tara, care au inregistrat, in anul 2021, un volum foarte mare de activitate. Judecatoria Galati se afla pe locul 12, Judecatoria Focsani pe locul 15 urmata de Judecatoria Braila pe locul 20. Judecatoria care a inregistrat in anul 2021 cel mai mare volum de activitate este Judecatoria Galati 38.722 cauze in crestere fata de anul 2020 - 34.960 cauze, reprezentand 30,2% din volumul total al celor 9 judecatorii din raza Curtii de Apel Galati”.


De aceste cifre ar trebui, credem noi, sa tina cont Inspectia Judiciara inainte de a da drumul la dosarele impotriva judecatorilor care cu adevarat muncesc. Si aceste cifre, credem noi, pot fi explicatia faptului pentru care judecatorii amana succesiv, peste termenul legal, asa cum e cazul Danielei Stoica, pronuntarile in dosare.


CSM are o mare parte din vina


Dar Inspectia Judiciara ar trebui sa se uite si in alta parte. Caci pentru aceste situatii mai exista un vinovat. Si anume Consiliul Superior al Magistraturii. Mai exact, CSM este direct responsabil de lipsa de lipsa de judecatori din instante care implicit cauzeaza un volum mare de lucru. Iar inclusiv Judecatoria Galati se confrunta cu un deficit de personal.

Solutii pentru rezolvarea acestor probleme exista totusi. Una dintre ele este, spre exemplu, trimiterea judecatorilor aflati pe detasari in fel fel de institutii inapoi in instante. Ceea ce Consiliul Superior al Magistraturii nu doreste sa faca, dovada fiind deja cunoscutul caz al Andreei Uzlau, aflata pe detasari in CSM de 14 ani.

Revenind la Inspectia Judiciara mai trebuie facuta o precizare: este de neinteles cum aceasta instututie se napusteste pe judecatori, mai nou pentru amanari de pronuntare, amanari cauzate de volumul mare de munca, dar aceeasi institutie si CSM invoca fix volumul de munca urias atunci cand, de exemplu, sunt sesizate fata de intarzieri in redacatarea hotararilor.


Iata rezolutia prin care Inspectia Judiciara a declansat cercetarea disciplinara a judecatoarei Daniela Stoica de la Judecatoria Galati:

 


Comentarii

# santinela date 19 May 2022 14:34 -10

Papagalii de la IJ se pare ca au ramas cu metehne greu de clintit.IJ trebuia desfiintata nu Sectia Speciala. Astia sint de teapa acelui magistrat din CSM care de 14 ani este "delegata",deci rupta de practica.Au ramas slugile si obedientii care din plictiseala cica "instrumenteaza" cauze de acest gen !

# visu date 19 May 2022 16:57 0

Toate amânările de pronunțare pt lipsă de timp sunt ilegale caci lipsa timpului nu-i prevazută nici in CPC nici în altă lege, fiind o cauză extrinsecă procesului părților, ca să nu mai vbim că, in completurile de 1, nu poate fi vba de nicio divergență a actului juridic de deliberare - care presupune discutarea soluției(cu sine însuși?!).

# Tetelu date 19 May 2022 19:58 +101

Baai!Pe asta ati gasit o voi de exemplu????Asta care la Judecatoria Braila s a batut cu colega de birou?

# Tetelu date 19 May 2022 20:03 +146

Asta care a fost sanctionata disciplinar!Care e poreclita Jandarmul datorita faptului ca are un comportament abuziv fata de justitiabili,procurori,colegi fata de judecatorii de la Tribunalul Galati si fata de judecatorii de la Curtea de Apel Galati?Care nu stie decit sa apostofeze si sa sara la bataie?Dumnezeu sa ma ierte dar de mult trebuia data afara din magistratura!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva