29 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

LE-A AJUNS CUTITUL LA OS – CSM explica de ce este nevoie de normarea muncii: „Plecarea unor judecatori dintr-o instanta conduce la preluarea activitatii de ceilalti judecatori, cu consecinta supraaglomerarii lor... Rolul instantelor e supraincarcat si cu cauze repetitive sau cu sorginte intr-o reglementare deficitara... Un act de justitie de calitate presupune alocarea timpului necesar studierii cauzelor si a legislatiei in continua modificare” (Hotararea)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

3 July 2023 18:57
Vizualizari: 5607

Consiliul Superior al Magistraturii – condus de judecatorul Daniel Gradinaru (foto) – a publicat luni, 3 iulie 2023, Hotararea nr. 1728 din 22 iunie 2023, prin care Sectia pentru judecatori a CSM a inceput demersurile pentru normarea muncii in instante.



Amintim ca subiectul a fost propus de catre judecatorul CSM Alin Ene (click aici pentru a citi), iar primul pas a constat in trimiterea unei adrese prin care Consiliul solicita puncte de vedere din partea curtilor de apel (click aici pentru a citi).


Nu s-a mai facut nimic de 7 ani incoace


Consiliul mentioneaza ca ultima hotarare a Plenului CSM privind normarea muncii a fost adoptata in 2016. Intre timp, magistratura a fost afectata de binecunoscutele valuri de pensionari, ritmul intrarilor in sistem fiind mai redus decat cel al plecarilor. Situatia a fost agravata de subdimensionarea schemelor de personal si de faptul ca anul 2020 a fost lipsit de admiteri, din cauza Deciziei nr. 121/2020, prin care Curtea Constitutionala a Romaniei a aruncat in aer procedura de admitere, din cauza ca aceasta era reglementata prin acte infralegale (respectiv hotarari ale CSM), iar nu prin lege organica, asa cum impune Constitutia.

La acestea se adauga instabilitatea legislativa, precum si supraincarcarea instantelor cu dosare repetitive sau care se refera la o legislatie deficitara.

Or, un judecator supraincarcat cu dosare nu poate oferi un act de justitie de calitate, atrage atentia CSM.


Iata hotararea Sectiei pentru judecatori a CSM (vezi facsimil):


In sedinta Sectiei pentru judecatori din data de 22 iunie 2023, dupa suplimentarea ordinii de zi, a fost pusa in discutie necesitatea adoptarii unei decizii preliminare privind normarea muncii, aplicabila pana la finalizarea analizelor initiate la nivelul Consiliului referitoare la determinarea volumului optim de munca.

Sectia pentru judecatori retine ca aspecte privind volumul optim de activitate se regasesc in cuprinsul Hotararii Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 2119/2009 si ca actualul sistem de stabilire a gradelor de complexitate a cauzelor a fost determinat la nivel national pentru fiecare obiect in parte din cadrul nomenclatorului Ecris, prin intermediul Hotararilor Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 830A/2007, nr. 131/2008 si nr. 2220/2009 si Hotararii Sectiei pentru judecatori nr. 609/2016.

Hotararile mentionate au fost adoptate tinandu-se seama de realitatea existenta la nivelul instantelor judecatoresti la acel moment.

Data fiind situatia actuala a resurselor umane de la nivelul instantelor judecatoresti si a numarului de cauze aflate pe rolul acestora si retinand contextul legislativ existent, precum si pe cel preconizat, se impune reevaluarea sistemului unic la nivel national de stabilire a complexitatii cauzelor si stabilirea unui volum optim de munca bazat pe criterii obiective.

Pe fondul deja existent al unei subdimensionari semnificative a schemelor de personal din cadrul instantelor judecatoresti, se sesizeaza o crestere continua a numarului posturilor vacante de judecator, ritmul de ocupare al acestora fiind semnificativ mai lent comparativ cu gradul de vacantare.

Astfel, contextul demersului legislativ privind modificarea pensiei de serviciu a judecatorilor si procurorilor a determinat in ultima perioada vacantarea unui numar foarte mare de posturi, ca urmare a pensionarii unor judecatori. In conditiile in care procesul legislativ cu privire la pensia de serviciu a magistratilor nu s-a finalizat, este previzibila perpetuarea acestei situatii care genereaza agravarea situatiei de personal din instante.

Nu poate fi ignorata realitatea obiectiva a faptului ca plecarea unor judecatori dintr-o instanta conduce la preluarea activitatii acestora de catre ceilalti judecatori, cu consecinta supraaglomerarii acestora din urma.

Totodata, trebuie retinut ca, urmare a pronuntarii Deciziei Curtii Constitutionale nr. 121/2020, in anul 2020 nu au putut fi organizate concursul de admitere la Institutul National al Magistraturii si concursul de admitere in magistratura, cadrul legal corespunzator fiind creat abia in anul 2021. Or, efectele generate de neorganizarea acestor concursuri s-au resimtit considerabil la nivelul instantelor, deja afectate de un volum mare de activitate, si urmeaza sa se resimta si in urmatorii ani, in conditiile in care a fost omis un an in procedura de recrutare a judecatorilor.

Mai mult, trebuie avut in vedere ca rolul instantelor este supraincarcat si cu cauze care si isi au sorgintea intr-o reglementare deficitara sau in lipsa de corelare intre diferite acte normative, primare sau secundare, cat si cu cauze identice, repetitive.

De altfel, si in cadrul adunarilor generale ale judecatorilor organizate de instantele judecatoresti in data de 20 iunie 2023, vizand demersul legislativ referitor la pensia de serviciu a magistratilor, majoritatea covarsitoare a acestora au subliniat importanta asigurarii resurselor umane si materiale in scopul desfasurarii in conditii optime a actului de justitie si necesitatea echilibrarii volumului de activitate.

In acest context, dat fiind ca realizarea unui act de justitie de calitate presupune alocarea timpului necesar studierii cauzelor, analizarii problemelor de drept si a legislatiei in continua modificare, normarea muncii este esentiala.

Volumul foarte ridicat de activitate la nivelul instantelor judecatoresti raportat la resursele umane existente (situatie agravata de plecarile masive din sistemul judiciar), subdimensionarea schemelor de personal fata de numarul mare de cauze inregistrate pe rolul instantelor, precum si instabilitatea legislativa reclama adoptarea unor masuri urgente de normare a activitatii judecatorilor.

In vederea stabilirii volumului optim de activitate in cazul judecatorilor, este necesara efectuarea unor analize complexe, iar pana la finalizarea lor se impune adoptarea unor masuri provizorii privind normarea muncii, pentru a asigura buna desfasurare a activitatii instantelor judecatoresti.

Pe aceste premise, este necesara consultarea instantelor judecatoresti cu privire la modalitatea de determinare provizorie a volumului optim de munca, retinand aspecte precum numarul de dosare sau puncte de complexitate – raportate fie la dosarele nou intrate, fie la dosarele rulate (cu luarea in considerare a operativitatii), intr-un anumit interval de timp sau pe sedinta (cu luarea in considerare a ritmicitatii sedintelor).

La formularea propunerilor si observatiilor, este necesar sa se tina seama de situatia concreta a instantelor din circumscriptia fiecarei curti de apel, avandu-se in vedere schemele de personal si numarul posturilor efectiv ocupate, specificul si numarul cauzelor aflate pe rolul acestora, precum si modalitatea in care fiecare instanta intelege sa gestioneze volumul de activitate, asigurand totodata respectarea dreptului cetateanului la solutionarea cauzei intr-un termen rezonabil.

Astfel s-ar da si deplina eficienta imperativului respectarii Legii fundamentale si a actelor internationale la care Romania este parte, in interpretarea carora, in mai multe randuri, Curtea Constitutionala si Curtea Europeana a Drepturilor Omului au subliniat necesitatea garantarii independentei justitiei si a dreptului la un proces echitabil”.

 


Comentarii

# DODI date 3 July 2023 20:07 +48

Trebuie clarificate unele aspecte: supraîncărcarea muncii vine la pachet cu supraîncărcarea statului de plată și/ ulterior a talonului de pensie. Normarea muncii ar trebui să vină la pachet cu... Legea răspunderii penale sau administrative (după caz!) a magistraților. Oricum magistrații au rămas singura categorie de personal din România care nu are nici o răspundere pentru gravele erori profesionale, deontolgice sau de bun simț intenționate sau nu, pentru proasta aplicarea a legii, pentru dosarele făcute și/sau executate la comandă politică, pentru aberațiile condamnării unor avocați sau pentru implicarea lor politică. Întrucât sunt prea vizibile ”apucăturile” multor magistrați societatea civilă vede și... nu iartă.

# Dodi date 3 July 2023 23:36 +18

Singura categorie de personal care nu răspunde? O intrebare: parlamentarii raspund cand voteaza legi, desi cunoscut faptul ca sunt neconstitutionale?

# Un cetatean date 4 July 2023 06:32 0

Se vede ca nu ești citit probabil ești un slugoi al lui Ciolacu sau Iohanis,nu stii nimic ,nu ai înțeles nimic din ce se întâmpla după 1990 in țara. In țara e haos total, nu magistrații sunt vinovați de legile aberante ale parlamentarilor.Cine nu ii lasă sa facă o lege privind răspunderea magistratilor? La câte Inepții au scos puteau sa facă și aceasta lege. Nu magistrații fac legi.Tu sti ca un judecator intra dimineața cu lege și când iese din sala legile sunt modificate? Din acest haos vor avea de suferit justițiarii și avocații care in 6 luni nu vor mai avea cauze.Iar cine se îmbogățesc vor fi notarii.Bravo asta ați vrut asta aveți.A căzut și ultimul bastion JUSTITIA.Vai de noi ca nație in ce hal al ajuns cu oameni ca tine DODI

# Waller date 4 July 2023 08:57 0

Nu pot sa NU mă mir de "calitatea" și "inteligenta" celor care ne judeca...:))) Cit de praf sa fi ca declanșezi greva în "pragul" Vacantei Judecatorest'...?!? Cit de PROST ?????!??!?!?!??!?!?!?!?!?? Vere, UNDE dreaq' terminprati TOTI facultatea...Valahia...Hyperion...Uci&Buci SRL ???!???!?!? Muica...:))))(

# libertate date 4 July 2023 09:28 0

Nimeni ditre cei care se plang de volumul mare de munca,uneori real,nu este obligat sa ramina in scaunul de judecator;exista atatea profesii juridice frumoase,care pot sa aduca satisfactii inclusiv materiale. In plus,ar mai trebui legiferata legea raspunderii magistratilor,adica o raspundere efectiva,nu un simulacru,si atunci vom vedea o justitie adevarata.Dar nu se vrea,nici din partea autoritatilor legislative,nici din partea organelor justitiei,caci ele sunt mana in mana.

# No Name date 4 July 2023 10:04 0

Vad ca toata lumea cere raspunderea magistratilor. Dar cati medici, profesori, ingineri, arhitecti,etc. raspund pentru erori profesionale.(Sa nu-mi spuneti de Ciomu). Cati medici au fost dati afara din sistem pentru malpraxis sau cati dintre ei raspund penal ori material. Cati profesori raspund pentru rezultatul obtinut la examene de catre elevii pregatiti de ei. Per a contrario, pe magistratii exclusi din magistratura pentru abateri disciplinare ori pentru erori de judecata ii puteti vedea chiar pe Luju, loc unde postati nonstop la fiecare materioal. Magistratii au salarii mari, dar nu sunt nicidecum comparabile cu sinecurile politicienilor, care fiind sinecuri, nici nu presupun prestarea unei munci. Puterea judecatoreasca este singura dintre puterile statului care raspunde pentru greselile sale, dar unde ati vazut un ministru raspunzand pentru masurile pe care le ia in aria lui de competenta sau cum raspunde un parlamentar pentru calitatea legilor pe care le voteaza.

# Scheauprescurecrisan§Co date 4 July 2023 17:08 +3

OK,urmează bilanțurile pe i stanțe egale în grad,evaluările și desființarea competenței teritoriale exclusive,in forma actuala și redistribuirea dosarelor,la nivel național. Așa o să justifice pâinea și vor cere suplimentari de personal,Corabia,Rupea, etc. Încurajăm consumul de benzina mesele, ba chiar turismul judecătoresc. Hai că de poate. Câtă,asta te-a scăpat,asta-i? OS daca nu resuscitează ăștia medierea și trb arbitrale.

# pt Dodi date 4 July 2023 18:42 0

Supraincarcarea vine de la dorinta lor de cupiditate (bani nemunciti, in lb rom). Si uite asa, ... si uita asa, avem Laure chtene care judeca raporturi intre asociati pe legea 31/1990, juzi care judeca in 6460/197/2019 dosar de 3 mil euroi, si instante superioare care judeca chestii de judecatorie ... farqa nume, fara prenume, fara numere

# ?????? date 5 July 2023 16:28 0

& Normarea muncii la instanțe probabil că este o procedură de ideologie bolșevică, ?

# ?????? date 5 July 2023 16:49 0

& Probabil mai corect, normarea muncii ,probabil ,o procedură de ''ideologie muncitorească'', ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.04.2024 – Fost sef din DNA, eliberat din functie

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva