19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

LEGE MAI BLANDA PENTRU SEFI – Modificare la statutul judecatorilor si procurorilor. Conducatorii de instante si parchete care au fost sanctionati disciplinar cu “avertisment” nu vor mai fi schimbati din functii: “Revocarea judecatorilor si procurorilor din functii de conducere se dispune in cazul aplicarii unei sanctiuni disciplinare, cu exceptia avertismentului si a sanctiunilor pentru care a intervenit radierea” (Document)

Scris de: George TARATA | pdf | print

4 September 2022 13:54
Vizualizari: 3360

Noua Lege privind statutul judecatorilor si procurorilor, care va inlocui actuala Lege 303/2004, va fi mai blanda cu sefii de instante si parchete. Sanctionarea disciplinara a conducatorilor din instante si parchete nu va mai duce automat la revocarea lor din functie, asa cum este in prezent.


 

Viitoarea Lege privind statutul judecatorilor si procurorilor, adoptata de Guvernul Ciuca saptamana trecuta la propunerea ministrului Justitiei Catalin Predoiu (foto) si trimisa in Parlament, a eliminat prevederea potrivit careia sefii de instante si parchete erau revocati din functie in cazul in care impotriva lor era dispusa de catre CSM orice sanctiune disciplinar. Astfel, in momentul de fata, art. 51 alin. 2 si alin. 7 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor stabileste ca revocarea din functii de conducere se produce automat in cazul aplicarii uneia dintre abaterile disciplinare prevazute de lege, adica:

-avertisment;

-diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu pana la 25% pe o perioada de pana la un an;

-mutarea disciplinara pentru o perioada efectiva de la un an la 3 ani la o alta instanta sau la un alt parchet, chiar de grad imediat inferior;

-suspendarea din functie pe o perioada de pana la 6 luni;

-retrogradarea in grad profesional;

-excluderea din magistratura.


Iata dispozitiile actuale prevazute la art. 51 alin. 2 si alin. 7 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor (vezi facsimil 1):

Art. 51 - (2) Revocarea din functia de conducere a judecatorilor se dispune de Consiliul Superior al Magistraturii - Sectia pentru judecatori, din oficiu sau la propunerea adunarii generale ori a presedintelui instantei, pentru urmatoarele motive:

a) in cazul in care nu mai indeplinesc una dintre conditiile necesare pentru numirea in functia de conducere;

b) in cazul exercitarii necorespunzatoare a atributiilor manageriale privind organizarea eficienta, comportamentul si comunicarea, asumarea responsabilitatilor si aptitudinile manageriale;

c) in cazul aplicarii uneia dintre sanctiunile disciplinare.

(7) Revocarea din functia de conducere a procurorilor se dispune de Consiliul Superior al Magistraturii - Sectia pentru procurori, din oficiu sau la propunerea adunarii generale ori a conducatorului parchetului, pentru motivele prevazute la alin. (2), care se aplica in mod corespunzator”.

 

 

Sefii raman sefi si cu sanctiune


Mai nou, conform viitoarei Legi privind statutul judecatorilor si procurorilor (atasata integral la finalul articolului), sefii de instante si parchete pot ramane pe functii chiar daca au fost sanctionati disciplinar. Revocarea acestora nu se va mai impune in cazul in care au primit o pedeapsa disciplinara constand in “avertisment” sau o pedeapsa pentru care a intervenit radierea.


Iata art. 170 din noua Lege privind statutul judecatorilor si procurorilor (vezi facsimil 2):


“Art. 170 - (1) Revocarea judecatorilor si procurorilor din functii de conducere din cadrul judecatoriilor, tribunalelor, tribunalelor specializate, curtilor de apel si a parchetelor de pe langa acestea, precum si din functiile de conducere prevazute la art. 150 se dispune de Sectia pentru judecatori, respectiv de Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, din oficiu sau la propunerea adunarii generale ori a presedintelui instantei/conducatorului parchetului, pentru urmatoarele motive:

a) in cazul in care nu mai indeplinesc una dintre conditiile necesare pentru numirea in functia de conducere;

b) in cazul exercitarii necorespunzatoare a atributiilor manageriale privind organizarea eficienta, comportamentul si comunicarea, asumarea responsabilitatilor si aptitudinile manageriale;

c) in cazul aplicarii unei sanctiuni disciplinare, cu exceptia avertismentului si a sanctiunilor pentru care a intervenit radierea”.

 



In ceea ce priveste acest ultim aspect, al radierii sanctiunilor disciplinare, conform noi Legi privind statutul judecatorilor si procurorilor sanctiunile se radieaza dupa cum urmeaza:


-de la data expirarii termenului pentru care au fost aplicate, pentru sanctiunile disciplinare constand in diminuarea indemnizatiei de incadrare brute lunare cu pana la 25% pe o perioada de pana la un an; mutarea disciplinara pentru o perioada efectiva de la un an la trei ani la o alta instanta sau la un alt parchet, chiar de grad imediat inferior; suspendarea din functie pe o perioada de pana la 6 luni;

- in termen de 1 an de la data ramanerii definitive a sanctiunii disciplinare, pentru sanctiunea disciplinara constand in avertisment;

- in termen de 3 ani de la data ramanerii definitive a sanctiunii disciplinare, pentru sanctiunile disciplinare constand in retrogradarea in grad profesional si excluderea din magistratura.


* Cititi aici integral viitoarea Lege privind statutul judecatorilor si procurorilor

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.04.2024 – Pensionare la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva