LEGE PENTRU DESCONGESTIONAREA PUSCARIILOR – Parlamentul a adoptat masurile alternative de executare a pedepselor: “Executare la domiciliu, in timpul saptamanii la domiciliu si in zilele de sambata si duminica intr-un centru de detentie special infiintat sau in penitenciar, in regim mixt la domiciliu, cu prestarea de zile de munca in folosul comunitatii, in echivalent”. Legea nu se aplica detinutilor condamnati pentru fapte cu violenta, mita si trafic de influenta (Legea)
Un proiect de lege extrem de important pentru descongestionarea inchisorilor si pentru evitarea pe viitor a unor noi condamnari la CEDO din cauza conditiilor si a supraaglomerarii din penitenciare a fost votat, miercuri 25 aprilie 2018, de Camera Deputatilor. Ne referim la “Proiectul de lege privind masurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate”, proiect care fusese deja adoptat de Senat, si care astfel va pleca la presedintele Romaniei Klaus Iohannis in vederea promulgarii. Evident, credem noi, sustinator fiind al statului represiv, Iohannis va face tot posibilul pentru a impedica sau macar amana intrarea in vigoare a acestei legi, retrimitand-o la Parlament sau atacand-o la CCR. Cel mai probabil, tot la CCR vor ataca legea PNL si USR, care de altfel au si votat impotriva in Parlament.
Astfel, proiectul prevede masuri alternative la pedepsele privative de libertate constand in:
-executarea la domiciliu a pedepsei privative de libertate;
-executarea fractionata a pedepsei privative de libertate: in timpul saptamanii la domiciliu si in zilele de sambata si duminica intr-un centru de detentie special infiintat pentru aceasta masura sau in penitenciar;
-executarea pedepsei privative de libertate in regim mixt la domiciliu, cu prestarea de zile de munca in folosul comunitatii, in echivalent.
Foarte important: legea se aplica doar in cazul pedepselor de pana in 5 ani. De asemenea, de masurile alternative de executare a pedepselor nu vor beneficia detinutii condamnati pentru fapte comise cu violenta sau profitand de starea de neputinta fizica sau psihica a victimei, detinutii recidivisti si detinutii condamnati pentru luare de mita, dare de mita si trafic de influenta.
Iata ce prevede proiectul de lege adoptat de Camera Deputatilor:
"Art.1.- Masurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt masuri de natura judiciara, dispuse prin hotarare de catre judecatorul de supraveghere a privarii de libertate, constand in inlocuirea masurii executarii pedepsei principale cu inchisoarea in regim de detentie cu masura executarii acesteia la domiciliu, in libertate sau in regim special penitenciar.
Art.2.- Masurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt:
a) masura de executare la domiciliu a pedepsei privative de libertate;
b) masura de executare fractionata a pedepsei privative de libertate: in timpul saptamanii la domiciliu si in zilele de sambata si duminica intr-un centru de detentie special infiintat pentru aceasta masura sau in penitenciar;
c) masura de executare a pedepsei privative de libertate in regim mixt la domiciliu, cu prestarea de zile de munca in folosul comunitatii, in echivalent;
Art.3.- (1) Judecatorul de supraveghere a privarii de libertate poate dispune prin hotarare una dintre masurile alternative pentru persoanele condamnate la o pedeapsa de pana la 5 ani, care au efectuat fractia de 1/5 necesara pentru luarea in discutie a regimului de detentie, cu aplicarea procedurii prevazute la art. 8 din prezenta lege.
(2) Masurile alternative nu pot fi dispuse in cazul detinutilor care au savarsit abateri disciplinare.
(3) Masurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate nu se aplica pentru condamnarile privative de libertate:
a) pentru savarsirea de catre condamnat a unei infractiuni cu violenta sau profitand de starea de neputinta fizica sau psihica a victimei,
b) pentru infractiuni de coruptie prevazute la art. 289-291 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificarile si completarile ulterioare sau pentru infractiunile prevazute la art. 254-257 din Legea nr. 15/1968 privind Codul penal al Romaniei, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 65 din 16 aprilie 1997, cu modificarile si completarile ulterioare,
c) persoanelor aflate in stare de recidiva.
Art. 5 - Masura alternativa de executare fractionata a unei pedepse privative de libertate consta in executarea pedepsei numai in zilele de sambata si duminica, intr-un centru de detentie special infiintat pentru aceasta masura sau in penitenciar.
Art. 6 - Masura alternativa de executare in regim mixt a unei pedepse privative de libertate consta in executarea pedepsei la domiciliu cu prestarea de zile de munca in folosul comunitatii, in echivalent.
Art. 7 - Ministerul Afacerilor Interne si Ministerul Justitiei implementeaza dispozitiile prezentei legi, prin adoptarea de norme metodologice, in cel mult 30 de zile de la publicarea prezentei legi in Monitorul Oficial.
Art.8.- (1) Judecatorul de supraveghere a privarii de libertate, in conditiile prezentei legi, va dispune stabilirea unei masuri alternative de libertate pentru persoanele care au executat, fara a fi sanctionate, jumatate din fractia minima efectiva de executat in sistemulpenitenciar.
(2) Hotararea privind stabilirea masurii alternative de executare a pedepsei sau
amanarea aplicarii acesteia se comunica detinutului in termen de 3 zile de la pronuntare. In situatia in care a fost amanata aplicarea unei masuri alternative de executare a pedepsei, detinutul poate contesta hotararea, in 3 zile de la comunicare, la judecatoria din raza locului de detinere. Hotararea pronuntata de judecatorie este definitiva.
(3) In situatia in care, in urma analizei, judecatorul de supraveghere amana luarea unei masuri alternative, termenul maxim de amanare nu poate fi mai mare de 6 luni.
Dupa aceasta perioada, din oficiu sau la solicitarea persoanei private de libertate, judecatorul va dispune asupra stabilirii unei masuri alternative de executare a pedepsei.
Prevederile alin. (2) se aplica in mod corespunzator.
(4) Pe durata executarii pedepsei persoana privata de libertate poate beneficia de oricare dintre masurile de executare alternative a pedepsei, in functie de comportamentul acesteia si de natura infractiunii savarsite.
Judecatorul de supraveghere poate dispune prin hotarare la cererea persoanei private de libertate sau din oficiu inlocuirea unei masuri alternative de executare a pedepsei privative de libertate cu o alta masura alternativa de executarea a pedepsei privative de libertate prevazuta in prezenta lege. Prevederile alin. (2) se aplica in mod corespunzator.
(5) Aplicarea oricareia dintre masurile alternative a pedepsei nu influenteaza calculul fractiei minime obligatorii prevazuta de art.100 din Codul de procedura penala pentru declansarea procedurii de liberare conditionata asa cum este ea reglementata de Codul de procedura penala cu luarea in calcul a drepturilor persoanei private de libertate prevazute de Legea nr.254/2013”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Vrabie 25 April 2018 16:21 -3
# DODI 25 April 2018 17:18 +4
# Klaus-Klaus 25 April 2018 17:57 0
# Ioana S. 25 April 2018 19:04 -2
# Botomei Vasile 25 April 2018 19:44 0
# Tanase Alex 25 April 2018 22:55 0
# LeV 26 April 2018 13:06 0
# Gândac maria 9 December 2023 20:13 0