14 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

LEGEA DEGREVARII INSTANTELOR A TRECUT DE SENAT – Vot masiv in prima lectura pentru legea prin care senatorii Robert Cazanciuc si Daniel Fenechiu urmaresc sa modifice art. 666 Cod procedura civila, astfel incat executarea silita a titlurilor executorii reprezentate de hotarari judecatoresti care sunt executorii potrivit legii sa fie incuviintata de catre executori, iar nu de magistrati de la judecatorii, asa cum prevede actuala forma a art. 666 CPC

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

16 October 2024 14:37
Vizualizari: 4523

Senatul a adoptat luni, 14 octombrie 2024, ca prima camera sesizata, proiectul de lege prin care senatorii Robert Cazanciuc de la PSD (foto dreapta) si Daniel Fenechiu de la PNL (foto stanga) vor sa degreveze instantele.



Concret, proiectul urmareste modificarea articolului 666 din Codul de procedura civila, astfel incat executarea silita a titlurilor executorii reprezentate de hotarari judecatoresti care sunt executorii potrivit legii sa fie incuviintata de catre executori, iar nu de magistrati de la judecatorii, asa cum prevede actuala forma a art. 66 CPC.

Initiativa de act normativ a primit 83 de voturi „pentru” (atat din partea PSD si PNL, cat si dinspre AUR, UDMR si neafiliati), unul singur „impotriva” (de la senatorul AUR Ionut Neagu) si 17 abtineri (15 de la USR si doua de la AUR). Urmeaza votul din Camera Deputatilor.

Foarte important de subliniat este ca proiectul a trecut de Senat aproape nemodificat, amendamentele aduse tinand strict de tehnica legislativa.

 

Iata ce a scris Robert Cazanciuc pe Facebook luni:


„Senatul a votat initiativa mea de eliminare a unei proceduri care lungeste durata proceselor si incarca inutil activitatea judecatoriilor.

Stiati ca pe rolul instantelor se afla 3, 2 milioane de dosare? Cu alte cuvinte aproape in fiecare familie din Romania exista o persoana implicata intr-o cauza civila sau penala. Din aceste milioane de dosare 1 milion se afla pe rolul judecatoriilor, iar jumatate dintre ele  au vizat procedura de incuviintare a executarii silite!

Actualul mecanism de incuviintare a executarii silite presupune ca, dupa emiterea unei hotarari judecatoresti definitive, creditorul trebuie sa solicite unui executor judecatoresc punerea in aplicare a hotararii. Insa executorul este obligat, la randul sau, sa ceara aprobarea unui alt judecator pentru inceperea executarii, desi hotararea este deja investita cu putere executorie. Avem, astfel, o verificare dubla, fara sens, care supraaglomereaza instantele si prelungeste durata proceselor civile.

Propunerea legislativa elimina aceasta redundanta, eliberand instantele de un volum considerabil de munca inutila. Astfel, vom putea concentra resursele acolo unde este cu adevarat nevoie, oferind cetatenilor un sistem de justitie mai rapid, mai eficient si mai accesibil. Este o reforma necesara pentru a raspunde problemelor reale ale cetatenilor si pentru a sprijini sistemul judiciar sa functioneze la standarde mai ridicate”.


Redam noua forma a art. 666 CPC, propusa de Cazanciuc si Fenechiu:


„(1) In termen de 3 zile de la inregistrarea cererii, executorul judecatoresc va solicita incuviintarea executarii de catre instanta de executare, careia ii va inainta, in copie certificata de el pentru conformitate cu originalul, cererea creditorului, titlul executoriu, incheierea prevazuta la art. 665 alin. (1) si dovada achitarii taxei judiciare de timbru.

(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica titlurilor executorii reprezentate de hotarari judecatoresti care sunt executorii potrivit legii. In cazul acestor titluri executorii, incuviintarea executarii silite se va realiza de catre executorul judecatoresc prin incheiere. Prevederile alin. (3) – (7) se aplica in mod corespunzator.

(3) Cererea de incuviintare a executarii silite privind titlurile executorii, altele decat hotararile judecatoresti, se solutioneaza in termen de maximum 7 zile de la inregistrarea acesteia la instanta, prin incheiere data in camera de consiliu, fara citarea partilor. Pronuntarea se poate amana cu cel mult 48 de ore, iar motivarea incheierii se face in cel mult 7 zile de la pronuntare. Incheierea se comunica din oficiu, de indata, executorului judecatoresc, precum si creditorului.

(4) Incheierea va cuprinde, in afara mentiunilor prevazute la art. 233 alin. (1), aratarea titlului executoriu pe baza caruia se va face executarea, suma, atunci cand aceasta este determinata sau determinabila, cu toate accesoriile pentru care s-a incuviintat urmarirea, cand s-a incuviintat urmarirea silita a bunurilor debitorului si modalitatea concreta de executare silita, atunci cand s-a solicitat expres aceasta.

(5) Incuviintarea executarii silite permite creditorului sa ceara executorului judecatoresc care a solicitat incuviintarea sa recurga, simultan ori succesiv, la toate modalitatile de executare prevazute de lege in vederea realizarii drepturilor sale, inclusiv a cheltuielilor de executare. Incuviintarea executarii silite produce efecte pe intreg teritoriul tarii. De asemenea, incuviintarea executarii silite se extinde si asupra titlurilor executorii care se vor emite de executorul judecatoresc in cadrul procedurii de executare silita incuviintate.

(6) Instanta poate respinge cererea de incuviintare a executarii silite numai daca:

1. cererea de executare silita este de competenta altui organ de executare decat cel sesizat;

2. inscrisul nu constituie, potrivit legii, titlu executoriu;

3. inscrisul nu intruneste toate conditiile de forma cerute de lege sau alte cerinte in cazurile anume prevazute de lege;

4. creanta nu este certa, lichida si exigibila;

5. debitorul se bucura de imunitate de executare;

6. titlul cuprinde dispozitii care nu se pot aduce la indeplinire prin executare silita;

7. exista alte impedimente prevazute de lege.

(7) Incheierea prin care instanta sau executorul judecatoresc admite cererea de incuviintare a executarii silite nu este supusa niciunei cai de atac, insa poate fi cenzurata in cadrul contestatiei la executare silita, introdusa in conditiile prevazute de lege. Dispozitiile art. 712 alin. (3) raman aplicabile.

(8) Incheierea prin care se respinge cererea de incuviintare a executarii silite pronuntata conform alin. (1) poate fi atacata numai cu apel exclusiv de creditor, in termen de 15 zile de la comunicare. Hotararea prin care se solutioneaza apelul se comunica, din oficiu, de indata, si executorului judecatoresc.

(9) Impotriva incheierii prin care se respinge cererea de incuviintare a executarii silite emisa de executorul judecatoresc potrivit alin. (2) se poate formula de catre creditor, in termen de 15 zile de la comunicare, contestatie la executare, la instanta de executare, in conditiile art. 712 si urmatoarele”.


Prezentam actuala forma a textului legal:


Incuviintarea executarii silite

(1) In termen de maximum 3 zile de la inregistrarea cererii, executorul judecatoresc va solicita incuviintarea executarii de catre instanta de executare, careia ii va inainta, in copie certificata de el pentru conformitate cu originalul, cererea creditorului, titlul executoriu, incheierea prevazuta la art. 665 alin. (1) si dovada achitarii taxei judiciare de timbru.

(2) Cererea de incuviintare a executarii silite se solutioneaza in termen de maximum 7 zile de la inregistrarea acesteia la instanta, prin incheiere data in camera de consiliu, fara citarea partilor. Pronuntarea se poate amana cu cel mult 48 de ore, iar motivarea incheierii se face in cel mult 7 zile de la pronuntare. Incheierea se comunica din oficiu, de indata, executorului judecatoresc, precum si creditorului.

(3) Incheierea va cuprinde, in afara mentiunilor prevazute la art. 233 alin. (1), aratarea titlului executoriu pe baza caruia se va face executarea, suma, atunci cand aceasta este determinata sau determinabila, cu toate accesoriile pentru care s-a incuviintat urmarirea, cand s-a incuviintat urmarirea silita a bunurilor debitorului si modalitatea concreta de executare silita, atunci cand s-a solicitat expres aceasta.

(4) Incuviintarea executarii silite permite creditorului sa ceara executorului judecatoresc care a solicitat incuviintarea sa recurga, simultan ori succesiv, la toate modalitatile de executare prevazute de lege in vederea realizarii drepturilor sale, inclusiv a cheltuielilor de executare. Incuviintarea executarii silite produce efecte pe intreg teritoriul tarii. De asemenea, incuviintarea executarii silite se extinde si asupra titlurilor executorii care se vor emite de executorul judecatoresc in cadrul procedurii de executare silita incuviintate.

(5) Instanta poate respinge cererea de incuviintare a executarii silite numai daca:

1. cererea de executare silita este de competenta altui organ de executare decat cel sesizat;

2. hotararea sau, dupa caz, inscrisul nu constituie, potrivit legii, titlu executoriu;

3. inscrisul, altul decat o hotarare judecatoreasca, nu intruneste toate conditiile de forma cerute de lege sau alte cerinte in cazurile anume prevazute de lege;

4. creanta nu este certa, lichida si exigibila;

5. debitorul se bucura de imunitate de executare;

6. titlul cuprinde dispozitii care nu se pot aduce la indeplinire prin executare silita;

7. exista alte impedimente prevazute de lege.

(6) Incheierea prin care instanta admite cererea de incuviintare a executarii silite nu este supusa niciunei cai de atac, insa poate fi cenzurata in cadrul contestatiei la executare silita, introdusa in conditiile prevazute de lege. Dispozitiile art. 712 alin. (3) raman aplicabile.

(7) Incheierea prin care se respinge cererea de incuviintare a executarii silite poate fi atacata numai cu apel exclusiv de creditor, in termen de 15 zile de la comunicare. Hotararea prin care se solutioneaza apelul se comunica, din oficiu, de indata, si executorului judecatoresc.


* Cititi aici intregul proiect de lege si expunerea de motive

Comentarii

# copy-paste date 16 October 2024 15:09 +1

ca o fi si mare smecherie sa dai copy-paste la un sablon, sa modifici numele si sa semnezi minuta.. mai vin niste banuti din taxele de timbru, nu cred ca e oportuna..

# Ioana M. date 16 October 2024 17:00 -1

Si uite asa, executorii se transforma in instante si iti mai ramane un singur grad de jurisdictie...

# vasile date 16 October 2024 17:23 +1

Ăştia doi sunt cei mai mari şarlatani ai politicii româneşti. Se bagă numai la legi care îi pesecută şi-i pedepsesc pe oameni. Tare le mai place să-i vadă pe români suferind.

# DODI date 16 October 2024 17:28 +1

În spatele acestei inițiative stă ”imposibilitatea” executării cleptomanului imobiliar ciolaniSS câtă vreme acesta era la butoane. Acum, că i-au căzut pernele de sub fese, sare și cameleonul liberal cu această... inițiativă.

# TudoranM date 16 October 2024 20:29 +4

Iar vom vedea executori judecătorești care solicită și impun recuperarea de datorii prescrise de un deceniu. Până se încheie procesul de contestare în anulare debitorul e cu sufletul ieșit și casa pierdută. Abuzurile executorilor au devenit proverbiale.

# LorenzodeMedici date 17 October 2024 12:09 +14

Nu se va întâmpla ce vor cei doi „titani” ai dreptului. Legea propusă, dacă va fi votată, va cădea din prima la CCR, fie pe obiecțiune, fie pe excepție, pentru că nesocotește direct Deciziile nr. 458/2009 și nr. 895/2015 ale celei de mai sus. Or, cum nu-i consider pe autorii acestei abominații legislative, deja invalidată în trecut de CCR, cum că ar fi neștiutori sau nedeștepți, nu pot să cred decât că, în calitate de avocați, au oareșce interese în executări silite și-i cam încurcă controlul ab initio al instanței de executare.

# Lorento, aduti aminte, ca nu ar fi prima data cand CCR date 18 October 2024 08:56 +1

isi inghite propria voma, siar iar o vomita, si iar o mai inghite pe 1/2 ... Sau uitasi joaca de insulta si calomnia, din 2004 - pana in 2007 , este, da nu e, ba parca ar fi ceva, da' nu, ci numa'n conditiile astea .. Semneaza colegu Strozzi

# Sunt mandru de poporu mieu de tampiti date 18 October 2024 08:57 +1

au, ce au votat ! brava la ei haraso tavarasi este !

# Eugen Vasilescu date 18 October 2024 13:27 +1

Dacă domniile lor, Fenechiu și Cazanciuc, ar fi fost plini de bune intenții ar fi trebuit să introducă în amendamentul propus și oprirea plății creanței fără depunerea de garanții în momentul contestării, până la finalizarea procesului. De unde să depună garanții o persoană al cărei unic bun este acoperișul de deasupra capului și are o pensie minimă cu care abia ajunge în viață la sfârșitul lunii? Nu așa este în țările din Europa. În Spania, spre exemplu, dacă ai un salariu minim, nimeni nu se atinge de tine. În România te poate lăsa cu 999 de lei ca să viețuiești dacă ai datorii. Așa se degrevează instanțele?

# Daniel date 18 October 2024 20:03 +1

Buna treabă. Era în 99.99% din cazuri o formalitate. Oricum există contestația la executare..

# ?????? date 18 October 2024 20:53 +1

@ Banii ajung de regulă la aceia care și-i doresc, fără ispită nu există corpul delict, fructul oprit, altfel de unde, palate, din ce, castele, viloaie și alte realizări importante , ?

# @Daniel date 20 October 2024 11:06 +10

Contestația la executare nu are caracter suspensiv. Până se judecă cauza trec 3-4 ani, timp în care debitorul poate rămâne fără casă, fără bani, fără bunuri. Nu e corect.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.12.2024 – Surpriza judecatorului ICCJ Andrei Claudiu Rus

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva