27 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

“Legea fugarilor” si Pilat din Pont

Scris de: Madalina AFRASINIE, judecatoare TMB | pdf | print

7 December 2023 11:31
Vizualizari: 3148

Fostul meu profesor de drept penal, partea speciala (Dumnezeu sa-l odihneasca in imparatia Lui), spunea ca “legea trebuie sa fie 10% norma si 90% bun simt”.


Legea fugarilor” imi demonstreaza ca aceasta este 10% norma si 90% nesimtire!

Rar mi-a fost dat sa vad atata “ruptura” in gandirea logico-juridica!

M-am intrebat daca este vorba doar de amatorism, dar, plecand de la premisa ca, printre cei care au votat-o, sunt si specialisti in drept, inclin sa cred ca este vorba nu doar despre rea-credinta, ci si despre populism...deh, vin 4 randuri de alegeri si, daca te-ai obisnuit la cozonac, cam greu sa te intorci la paine.

Ce neretroactivitate, ce Lege penala mai favorabila?!

Vrea poporul ceva, dam poporului, ca doar lui ii apartine si stampila si votul!

Sau, poate, adoptarea acestei “legi” a fost facuta special “ca sa pice” la Curtea Constitutionala?!

Ca au experienta in acest sens!

S-au spalat pe maini ca Pilat din Pont, poporul e satisfacut, acum doar “raii” de la CCR se opun dorintei lor...

Suntem din ce in ce mai putini, iar tacerea noastra incurajeaza “aberatiile” legislative ca “legea” sus-mentionata...

Pilat din Pont nu a murit!

Pilat din Pont s-a rebrenduit si acum “face legi”

Va urma

PS acesta este un pamflet amar si trebuie citit si inteles ca atare.

Comentarii

# Totusi, unde e retroactivitatea? date 7 December 2023 13:33 -9

O lege care spune 'cei care nu s-au predat au, incepand de maine, x zile sa se predea, altfel comit o infractiune' este retroactiva? Adica, daca maine se decide ca detinerea trotinetelor este ilegala si se da un termen pentru predarea lor de catre cei care le-au detinut in mod legal, vorbim de o lege retroactiva? (este doar un exemplu care ridica alte chestiuni de drept, dar il dau strict prin raportare la neretroactivitate). In afara de sloganuri, argumente aveti?

# Duamba A... date 7 December 2023 15:41 -54

o fi reușit să absolve facultatea ale căror cursuri le rememorează cu nostalgie,ori ... S-a oprit la anul 2? Ce este retroactiv,daca de mâine intra in vigoare legea iar tu in X zile nu te prezinți?Aaa! E vorba de condamnații viitori ? Pai,legea e pentru cei deja condamnați,care nu se prezintă. CCR am auzit că vs declara neconst'utionsla. Cică trebuie 20 ani sa adauge

# tele Buinoiu date 7 December 2023 16:55 +1

D-na Madalina, situatia nu e noua. Eu am fost inginer intr-o uzina in perioada 1998 ca inspector. Le-am spus cum ar trebui ici colo si pana la urma m-au disponibilizat, dar la colegi nu le-a parut rau s-au complacut si pana la urma i-a disponibilizat si pe ei prin tertipuri nelegale. Acum, dupa 20 ani a mai ramas 10% din Uzina.Iar in domeniul juridic putem sa facem bancuri cu Dreptul Roman, Comisia de la Venetia etc.

# Lorenzo de Medici date 7 December 2023 17:49 -3

#Totuși, unde e retroactivitatea? Simplu de explicat, pentru cine are studii de specialitate și nu vorbește ca să se afle în treabă. Pentru ”fugarii” dinainte de intrarea în vigoare a noii legi incriminatoare, situația lor juridică s-a născut și încheiat sub imperiul unei legi penale, care nu conținea infracțiunea instituită ex novo. Chiar dacă, parșivește, se spune că tu, condamnat definitiv ex ante, ai timp nuștiucât să te dai prins, de la intrarea în vigoare a noii legi incriminatoare, tot condamnat definitiv pe vechi rămâi, cu o situație juridică epuizată complet pe legea veche (facta praeterita). Nu mai vorbesc de calitatea legii, dreptul la libertate/siguranță individuală, securitatea juridcă și, mai ales, demnitatea umană, care sunt și ele făcute harcea parcea, că am impresia că te cam pierd pe traseu și nici n-aș vrea să te scot, totuși, din ignoranța ta biblică.

# Marius RADU date 7 December 2023 18:31 +117

Corect! Suntem din ce în ce mai puțini, iar tăcerea noastră încurajează “aberațiile” legislative ca “legea” sus-menționată...

# @ Lorenzo de medici date 8 December 2023 08:37 +2

Gresit! Situatia ta s-a definitivat cu privire la fapta pentru care ai fost condamnat. In ceea ce priveste executarea pedepsei (etapa distincta a procesului penal, daca ma intelegi) ea se epuizeaza la executarea integrala a hotararii. Pana atunci ...

# Lorenzo de Medici date 8 December 2023 14:42 -1

Pentru cel/cea care mă comentează mai sus. Amice/o, esti cam nedeștept/nedeșteaptă. Eu mă refeream la situația premisă a noii incriminări, cum de altfel se referă și cam vreo 80 de judecători ai ICCJ, care nu are nico legătură cu executarea pedepsei în integralitatea ei. Ce zici tu cu ”epuizarea” (a ta mentală, probabil) are în vedere infracțiuni cu durată de consumare, care trec de la o lege la alta, în condiții de continuitate a incriminării. Apoi, e o știință, a logicii formale, de care probabil n-ai auzit, care spune că nu poți epuiza ca infracțiune, pe noua lege, ceva ce nu a-i ”consumat” ca faptă penală, pe vechea lege. Așa că, maestre/o, dacă mă înțelegi, esti cum am zis în precedent.

# maxtor date 8 December 2023 23:39 0

“Legea fugarilor in Germania”.......

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.04.2024 – Sute de posturi de procurori, scoase la concurs

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva