LEGEA RASPUNDERII MAGISTRATILOR – Catalin Predoiu anunta ca judecatorii si procurorii vor fi sanctionati disciplinar daca vor nesocoti jurisprudenta CEDO sau deciziile Curtii Constitutionale
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a anuntat intr-un inteviu dat cotidianului „Romania libera” care vor fi cele mai importante abateri disciplinare din proiectul de lege privind raspunderea magistratilor, care urmeaza sa fie trimis la Parlament. La art. 99, din Legea 303/2004 vor fi adaugate, printre alte abateri disciplinare „ingonarea jurisprudentei CEDO” si „ignorarea jurisprudentei Curtii Constitutionale”. In alta ordine de idei, Catalin Predoiu nu a ratat ocazia sa laude DNA, afirmand ca 80-90% din dosarele acestui parchet se finalizeaza cu condamnari, fara sa incrimineze cifra uriasa de achitari: 10-20%, in conditiile in care face caz de erorile judiciare la capitolul raspunderii magistratilor.
Iata fragmente din declaratiile ministrului: „Un alt element de noutate este extinderea listei de abateri disciplinare, cu alte fapte, din care cele mai importante sunt abaterea privind ignorarea jurisprudentei Curtii Constitutionale sau a jurisprudentei CEDO sau aplicarea ei defectuoasa. Ne confruntam, din pacate, cu asemenea imprejurari si pot sa spun chiar ca ele conduc la o depasitre a limitelor, a sferei judecatoreti, sunt decizii care au intrat practic in domeniul executivului, fapt constatat de altfel si printr-o decizie a Curtii Constitutionale din 2009 (...) Atunci cand ignori in mod deliberat prevederile legale si prin aceasta ignorare provoci o eroare judiciara e normal sa suporti o consecinta din punct de vedere profesional. La fel cand in mod nepermis, din ignoranta, nu aplici prevederile legale, atunci iarasi se pune problema acestei raspunderi disciplinare. Ceea ce este aici esential este ca verdictul il vor da tot magistratii si nu puterea executiva cum au sugerat la un moment dat unii critici”.
8 din 10 anchete DNA duc la condamnari – tacere insa pe achitari
Despre DNA, opinia lui Predoiu a fost urmatoarea: „Justitia este un domeniu care naste comentarii oriunde in lume. La randul lor, oamenii politici sunt oameni de opinii, isi exprima ideile, programele, evaluarile. Bilantul raportului este insa destul de clar: partea tehnica arata ca intre 80 si 90 la suta din investigatiile DNA s-au soldat cu condamnari, deci nu cred ca cineva poate pune la indoiala acest bilant pozitiv. Pe de alta parte, cheia succesului sunt anchetele foarte bine facute, care sa reziste examenului judiciar care stabileste daca inculpatul este vinovat. In plan general institutional, eficienta institutiilor anticoruptie din Romania a atras in fiecare raport comentarii pozitive. insa dincolo de acest raport va pot spune ca la nivelul statelor membre si al Comisiei exista o apreciere deosebita in ceea ce priveste politicile anticoruptie desfasurate de Romania in ultimii ani, precum si performanta profesionala a celor care desfasoara aceasta activitate. Deci in plan institutional nu cred ca cineva de buna credinta poate sa puna la indoiala activitatea acestor oameni. Insa, ca in orice procedura, trebuie asteptat ultimul act. Ar fi o greseala sa judecam apriori sau intr-o faza intermediara”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# g.h. 29 July 2011 18:58 +3
# CP 29 July 2011 19:33 +1
# CP 29 July 2011 19:35 0
Citeza pe CP
# gigiduru 30 July 2011 11:20 +3
# Dr.Vasile Botomei 30 July 2011 11:43 -1
# Van Gogu 30 July 2011 12:55 +2
# Van Gogu 30 July 2011 13:09 +1
# Van Gogu 30 July 2011 13:23 0
# Horatiu Popovici 30 July 2011 15:39 +2
# Mariana Varga 31 July 2011 11:18 +2
# emi 1 August 2011 11:37 +1