Legea turnatoriei
Pentru noua Securitate, pentru sistemul de forta al statului in general, astazi este o zi mare. Cel mai ilustru reprezentant al sistemului, generalul cu patru stele, Nicolae Ciuca, in calitatea pe care o detine de premier al Romaniei, a inscris pe ordinea de zi a Guvernului legea turnatoriei. Desigur, sub o denumire ceva mai putin ostentativa: Legea avertizorului public de integritate. De fapt, un proiect care urmeaza sa treaca prin Parlament in mare viteza, sustinut fiind de toti “acoperitii”. Despre ce este vorba?
Proiectul de Lege al avertizorului public de integritate, lege pe care eu, fara sa ma sfiesc, o calific drept a turnatoriei, va institui un mecanism prin care concetatenii nostri vor fi incurajati sa-si verse naduful asupra unor colegi sau sefi de serviciu, furnizand „institutiilor abilitate ale statului” delatiuni cum ca acestia ar fi incalcat acte normative sau pur si simplu din integri ar fi deveni ne-integri. Asemenea turnatorii sunt permise, incurajate si protejate prin toate mecanismele existente, chiar daca ele se bazeaza doar pe suspiciuni rezonabile. Asa scrie negru pe alb in proiectul de lege care astazi urmeaza sa fie aprobat in Executiv.
Cum va functiona acest sistem? El va fi prezent in orice societate comerciala care are minimum 50 de angajati. Dar, fireste, nu scapa nici societatile mai mici. Daca sunt mai mici, conform legii, ele vor trebui sa se asocieze in acest scop. Astfel incat turnatoria sa functioneze si sa ajunga unde trebuie. Imaginati-va va rog o carciuma mai mare care, cu femei de serviciu cu tot, indeplineste acel criteriu prevazut de lege de a avea 50 de angajati. Carciumarul va trebui sa creeze, obligat fiind in acest sens de noul act normativ, o structura adecvata si functionala, la care avertizorul de integritate publica sa se poata adresa. De pilda un ospatar sau un picolo aflat in dusmanie cu bucatarul, ar putea sesiza ca acesta nu este integru. Ca fura la cantar. Ca miscoreaza portiile, doseste produse alimentare si le duce acasa. in aceste conditii, „avertizorul de integritate” nu se va adresa ca pana acum patronului, relatandu-i ca este furat la gramaj. Se va adresa „structurii de intergitate publica” create in acest scop undeva printre cotloanele sau debaralele respectivului restaurant. Pentru ca, atentie, structura nu functioneaza pur si simplu in vazduh. Reprezentantii acesteia vor trebui sa primeasca sesizarile scrise sau verbale, sa le consemneze intr-un registru, deci va fi necesar si un birou cu lacat, daca nu cumva un seif, iar apoi sa le dirijeze „organelor abilitate”. Care la randul lor vor trebui sa tina la mare secret, pentru a o proteja, identitatea turnatorului. O asemenea turnatorie facuta in „interes public” nu este neaparat necesar sa fie insotita de dovezi. Si nici nu este obligatoriu sa se confirme vreodata. Pentru ca este suficienta suspiciunea rezonabila. Adica picolo nu-l vede pe bucatar ca fura la gramaj, dar il suspecteaza, in mod desigur rezonabil, ca o face. si pac turnatoria!
Mai complicata este situatia in care mai multe societati comerciale mici trebuie sa se asocieze pentru a indeplini criteriul prevazut de lege al minimului 50 de angajati. Cum va fi desemnat in aceste conditii seful noii structuri? Adica securistul locului? Prin tragere la sorti? Si va fi in vreun fel remunerat? Si de catre cine? Intrebarile sunt legitime, pentru ca proiectul de act normativ nu precizeaza nimic in acest sens.
Mai departe, intr-un termen stabilit tot prin acest act normativ, turnatoriile, odata centralizate, trebuie sa ajunga mai departe. Unde? La procurori, la politie, in mod cert la Agentia Nationala de Integritate si probabil si la ANAF sau la pompieri, dupa caz. Indiferent ce bazaconii sunt scrise in turnatorie sau ce panglici sunt scoase pe gura daca delatiunea este verbala, persoana respectiva nu raspunde, pentru ca ceea ce a comis, a comis din sentimente patriotice si suspiciuni rezonabile.
Desigur, asa cum se intampla din ce in ce mai frecvent in ultimii ani, si aceasta nazbatie, ca si multe altele, este pusa pe seama Uniunii Europene. De aceea, in proiectul de act normativ sunt invocate, fara a fi citate, fel de fel de directive venite de la Bruxelles. Acest act normativ, dupa ce va iesi din Parlament, se va insuruba cu succes in alte reglementari de acelasi calibru. Intre timp, vom avea si un CNA care poate controla si hacui spatiul virtual, vom avea si interdictii in Parlament privind preluarea si difuzarea unor imagini si multe alte interdictii, in fata carora orice persoana care intelege ce inseamna libertatea si democratia se poate pe drept cuvant cruci. Sistemul de forta al statului de drept se inchide treptat ca o conserva, iar in interiorul ei ne vom sufoca noi, muritorii de rand. Asta inseamna sa ai un stat cu epoleti!
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Intrebare
10 February 2022 11:57
+54
# Aveti un reflex din comunism..Biologic normal.
10 February 2022 12:08
+6
# Din preaplinul urâciunii lor...
10 February 2022 14:26
+188
# Valter COJMAN
10 February 2022 16:20
+213
# Domnule, mai cititi o data legea
10 February 2022 17:10
-5
# imun/teanu
10 February 2022 20:20
+6
# Beria
11 February 2022 08:57
+7
# impotenta si puturosenia serviciilor naste monstrii (hibrizi
11 February 2022 09:11
+20
# Vasilache
11 February 2022 09:51
+12
# Sa se aplice si SRI-ului
12 February 2022 04:02
+11
# Relaxati-va : acest tip de lege "esista"
15 February 2022 16:45
+35
# Eu as zice ca parlamentul
16 February 2022 18:08
+23
# Este chiar... O adevarata Retea de Contra-Informatii ?!?
16 February 2022 21:17
+18
# Salutari din Canada !
17 February 2022 20:39
+31
# Băran Gheorghe
18 February 2022 09:40
+18