LICU GIREAZA MACULATURA DIICOT – Procurorul General Bogdan Licu a confirmat rechizitoriul intocmit de DIICOT in cazul Caracal. Gheorghe Dinca a fost trimis in judecata pentru uciderea Alexandrei Macesanu si a Luizei Melencu, intr-un dosar facut pe baza declaratiilor sale, fara sa existe cadavrele celor doua fete si vreo proba solida ca acestea sunt moarte. Desi DIICOT nu a identificat vreo retea, Dinca va fi judecat pentru trafic de persoane si minori
La doua zile dupa ce s-a codit sa-si puna semnatura pe rechizitoriul din dosarul Caracal intocmit de DIICOT, Procurorul General al Romaniei Bogdan Licu (foto 1) a avizat maculatura prin care Gheorghe Dinca a fost trimis in judecata.
PICCJ a anuntat mierrcuri, 15 ianuarie 2020, ca Procurorul General Bogdan Licu a confirmat rechizitoriul DIICOT din dosarul Caracal. Astfel, Gheorghe Dinca a fost trimis in judecata pentru uciderea Alexandrei Macesanu (foto 2 stanga) si a Luizei Melencu (foto 2 dreapta), intr-un dosar facut in cea mai mare parte strict pe declaratiile sale in care a recunoscut cele doua crime (declaratii pe care ulterior si le-a schimbat), fara sa existe cadavrele celor doua fete si vreo proba solida ca acestea sunt moarte.
De asemenea, total aberant, desi DIICOT nu a identificat vreo retea din care sa faca parte Dinca, acesta va fi judecat pentru trafic de persoane si trafic de minori.
Exista insa si alte acuzatii la adresa lui Gheorghe Dinca. Mai exact, acesta a fost trimis in judecata pentru doua infractiuni de viol si doua infractiuni de profanare de cadavre sau morminte.
In mod normal, credem noi, un asemenea dosar asupra caruia planeaza o sumedenie de suspiciuni privind modul in care a fost instrumentat si lipsa unor probe solide nu ar avea cum sa treaca de camera preliminara, in cazul in care judecatorul va face abstractie de comentariile legate de acest caz si de presiunea opiniei publice. Totusi, nu este deloc exclus ca dosarul sa nu intampine nicio problema in instanta, mai ales ca deja exista un precedent, cel al politistului Cristian Cioaca, acuzat de uciderea avocatei Elodia Ghinescu si condamnat pentru lovituri cauzatoare de moarte in lipsa existentei cadavrului.
Mamele si-au strigat disperarea in fata PICCJ
Amintim ca sambata, 11 ianuarie 2020, chiar in timp ce DIICOT pregatea finalizarea superficialului rechizitoriu, mamele celor doua fete si-au strigat disperarea in Piata Constitutiei din Bucuresti, in fata Parchetului General, adunand zeci de oameni la respectivul miting de protest (click aici pentru a citi). Teodora Macesanu si Monica Melencu au cazut in genunchi si, cu lacrimi in ochi, au implorat autoritatile sa le faca dreptate, in conditiile in care cele doua femei insista ca fiicele lor sunt in viata. Mama Luizei a reclamat bataia de joc la care au fost supusi cand au mers sa ceara ajutor: „Si-au batut joc de noi. Si domnul Licu, si ministrul Justitiei, si domnul presedinte”.
Iata comunicatul PICCJ:
“In urma examinarii rechizitoriului, a dosarului cauzei si a referatelor intocmite de catre procurorii din cadrul Sectiei de urmarire penala si criminalistica si Serviciului de indrumare si control ce au format colectivul desemnat cu analizarea actelor de urmarire penala, constatand ca rechizitoriul intocmit de catre D.I.I.C.O.T. in dosarul 'Caracal' intruneste conditiile legalitatii si temeiniciei, ca au fost respectate dispozitiile legale care garanteaza aflarea adevarului, ca urmarirea penala este completa si exista probele necesare si legal administrate, azi, 15 ianuarie 2020, procurorul general al P.I.C.C.J., domnul Bogdan Dimitrie Licu a confirmat rechizitoriul.
Prin rechizitoriul confirmat, procurorii D.I.I.C.O.T. au dispus trimiterea in judecata in stare de arest preventiv a inculpatului D.G. pentru savarsirea unui numar de 8 infractiuni (trafic de persoane, trafic de minori, viol – doua infractiuni, omor calificat – doua infractiuni si profanarea de cadavre sau morminte – doua infractiuni) si a inculpatului R.S. pentru savarsirea infractiunii de viol.
De asemenea, in cauza au fost dispuse disjungeri, dispunandu-se si continuarea cercetarilor in rem sub aspectul comiterii infractiunilor de complicitate la omor, complicitate la trafic de persoane si trafic de minori.
Confirmarea rechizitoriului de catre procurorul ierarhic superior reprezinta o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate in nicio situatie sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.
Iata comunicatul DIICOT:
"Prin rechizitoriul din data de 10.01.2020, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor D.G. si R.S., pentru savarsirea infractiunilor de trafic de persoane, trafic de minori, omor calificat, viol si profanare de cadavre.
Prin actul de sesizare s-a retinut faptul ca la 14.04.2019, in jurul orelor 11:30, pe raza municipiului Caracal, judetul Olt, inculpatul D.G a observat-o pe victima M.L.M. , in varsta de 18 ani, asteptand in locul numit 'a Vaduvei' si prin inducere in eroare, prin rapire si prin constrangere, manifestata prin violenta fizica si verbala, inculpatul a recrutat-o, (folosind un pretext fals, in sensul ca s-a oferit sa o transporte 'la ocazie'), determinand victima sa se urce voluntar in autoturismul sau, pe locul din dreapta spate.
Pentru a-i intari victimei convingerea cu privire la realitatea celor sustinute, inculpatul s-a deplasat cu aceasta pana la intrarea in comuna Diosti unde a oprit si, utilizand violenta fizica si verbala, a imobilizat victima, legand-o cu cureaua de la pantalonii sai, de centura de siguranta a banchetei din spate.
Ulterior, inculpatul a transportat victima cu autoturismul, la locuinta sa din municipiul Caracal, judetul Olt, prin rapire, contrar vointei victimei, care s-a opus si a strigat dupa ajutor, aceasta fiind in imposibilitate sa coboare din autoturism intrucat fusese legata de bancheta, iar portierele si geamurile nu puteau fi deschise din interior ca urmare a modificarilor aduse de inculpat.
In timp ce se deplasa cu autoturismul, inculpatul a aruncat din mers telefonul mobil al victimei in vegetatia de pe marginea drumului national E 70. Inculpatul a adapostit victima in perioada 14 - 17.04.2019 (in locuinta sa din municipiul Caracal, judetul OLT) prin constrangere, manifestata prin violenta fizica si verbala tinand-o permanent imobilizata de pat cu un lant metalic, legata la ochi cu banda adeziva, iar la maini si la picioare cu sfoara/ banda adeziva, in scopul exploatarii sexuale in interes propriu, fapt care, potrivit legii, realizeaza continutul constitutiv al infractiunii de 'trafic de persoane'.
In aceeasi perioada, in baza unei unice rezolutii infractionale, prin constrangere, manifestata prin violenta fizica si verbala, inculpatul G.D. a intretinut in mod repetat, mai multe raporturi sexuale cu victima M.L.M., in varsta de 18 ani, la unul dintre aceste acte materiale, savarsit in cursul zilei de 14.04.2019, dupa orele 12.00, participand simultan si inculpatul R.S.
In sarcina acestuia s-a retinut ca, la 14.04.2019, in jurul orelor 12.00, a ajuns inopinat la locuinta inculpatului D.G. din municipiul Caracal, judetul Olt, ocazie cu care l-a surprins pe acesta in timp ce intra cu autoturismul in curtea locuintei si a observat-o sechestrata in autoturism pe victima majora M.L.M. In aceste imprejurari inculpatul R.S. i-a solicitat sa-i permita intretinerea de raporturi sexuale cu victima, iar, ca urmare a acordului exprimat ulterior de catre inculpatul D.G., in cursul aceleasi zile, prin constrangere, manifestata prin violenta fizica si verbala, a intretinut raporturi cu victima M.L.M.
In urma cercetarilor efectuate in cauza s-a stabilit faptul ca, la 17.04.2019, ca urmare a refuzului de a se mai supune tratamentului degradant si violurilor repetate, inculpatul G.D. i-a aplicat, cu intentie, victimei M.L.M., multiple lovituri puternice cu pumnii, vizand zone vitale ale corpului, respectiv capul si cutia toracica, in timp ce aceasta era imobilizata (legata de pat), lovituri care au condus la decesul acesteia. Ulterior, dupa ce a constatat decesul victimei, in scopul ascunderii infractiunii de omor calificat, a ars cadavrul acesteia intr-un butoi metalic pe care il detinea in curtea locuintei sale. Cenusa, fragmentele osoase si celelalte resturi rezultate in procesul de incinerare au fost transportate si abandonate in vegetatie, cel mai probabil la 18.04.2019, in liziera de padure amplasata pe terenul Statiunii de cercetare si dezvoltare agricola Caracal.
Prin acelasi act de sesizare s-a retinut si faptul ca, la data de 24.07.2019, in jurul orelor 10:00-10:15, in timp ce se afla pe raza comunei Dobrosloveni, judetul Olt, inculpatul D.G. a observat-o pe victima M.M.A., in varsta de 15 ani, si prin inducere in eroare, iar ulterior prin rapire si constrangere, manifestata prin violenta fizica si verbala, a recrutat-o, folosind un pretext fals, in sensul ca s-a oferit sa o transporte cu masina proprie, 'la ocazie', spre liceul MIHAI VITEAZUL din municipiul CARACAL.
Inculpatul a determinat victima sa se urce in autoturismul sau, pe locul din dreapta spate, si in continuare, pentru a-i intari convingerea cu privire la realitatea celor sustinute, s-a deplasat cu aceasta pana in zona liceului din CARACAL unde a oprit, si, utilizand violenta fizica si verbala, a imobilizat-o, legand-o cu cureaua de la pantalonii sai de centura de siguranta a banchetei din spate.
Inculpatul a transportat victima, cu autoturismul, la locuinta sa din municipiul Caracal, judetul Olt (prin rapire, contrar vointei victimei care s-a opus si a strigat dupa ajutor), aceasta fiind in imposibilitate sa coboare intrucat era legata de bancheta din spate, iar portierele si geamurile nu puteau fi deschise din interior ca urmare a modificarilor aduse de inculpat. Pe drum acesta a aruncat telefonul victimei in zona strada Strandului din mun. Caracal.
In zilele de 24 si 25 iulie 2019 inculpatul a adapostit victima, prin constrangere, manifestata prin violenta fizica si verbala, in locuinta sa, tinand-o imobilizata de pat cu un lant, legata la ochi cu banda adeziva, iar la maini si la picioare cu sfoara/banda adeziva in scopul exploatarii sexuale in interes propriu, fapt care, potrivit legii, realizeaza continutul constitutiv al infractiunii de 'trafic de minori'.
In aceleasi zile, in baza unei unice rezolutii infractionale, prin constrangere, manifestata prin violenta fizica si verbala, inculpatul D.G. a intretinut in mod repetat, mai multe raporturi sexuale cu victima M. M. A., in varsta de 15 ani, cunoscand faptul ca tanara este minora.
In urma cercetarilor efectuate in cauza s-a stabilit faptul ca, la 25.07.2019, in jurul orelor 12.00, dupa ce a telefonat familiei victimei minore, pentru a induce ideea ca aceasta a parasit voluntar teritoriul Romaniei, inculpatul a revenit la locuinta sa, unde se afla sechestrata victima M.M.A.. Observand ca aceasta a reusit sa-si desfaca lantul cu care era legata de pat, sa isi scoata banda adeziva de la ochi (fara a putea sa se elibereze de sfoara groasa de la picioare) si ca tinea in mana un telefon vechi gasit in camera, avand o atitudine total schimbata (victima minora efectuase mai multe apeluri la SNAU 112, de pe telefonul gasit in camera inculpatului), lovindu-se si de refuzul categoric al victimei de a se mai supune tratamentului degradant si violurilor repetate, cu intentie, i-a aplicat acesteia cel putin o lovitura cu pumnul in zona capului si in timp ce se afla intinsa la pamant, a sugrumat-o cu ambele maini, cauzandu-i astfel decesul.
In jurul orelor 13.00, dupa ce a comis infractiunea de omor calificat asupra victimei minore M.M.A., in locuinta sa din municipiul Caracal, Judetul Olt, in scopul ascunderii noii infractiuni de omor pe care o savarsise, a ars cadavrul victimei, punandu-l in acelasi butoi metalic pe care il detinea in curtea locuintei sale si pe care il folosise si in cazul victimei precedente. Cenusa si resturile osoase au fost depistate in acest butoi, in dimineata zilei de 26.07.2019, la orele 06.00, cu ocazia perchezitiei domiciliare efectuate de catre Parchetul de pe langa Judecatoria Caracal.
Consideratii privind traficul de persoane si traficul de minori
Fenomen cu manifestare globala, traficul de persoane este o infractiune ce se poate realiza atat la nivel national, cat si transnational. Adeseori asociat cu crima organizata, in cadrul careia reprezinta una dintre activitatile cele mai profitabile, traficul de persoane poate fi realizat si in mod izolat, de un singur subiect activ contra unuia sau mai multor subiecti pasivi.
La nivel international, Protocolul privind prevenirea, reprimarea si pedepsirea traficului de persoane, in special al femeilor si copiilor din 15 noiembrie 2000, aditional la Conventia Natiunilor Unite impotriva Criminalitatii Transnationale Organizate, cunoscut ca si 'Protocolul de la Palermo', a pus bazele actiunii internationale impotriva traficului de persoane.
Conventia Consiliului Europei privind lupta impotriva traficului de fiinte umane din 2005 de la Varsovia, avand ca punct de plecare Protocolul de la Palermo si luand in considerare si alte instrumente juridice internationale, fie ele universale sau regionale, relevante pentru combaterea traficului de persoane, a fost la randul sau instrumentul de baza prin care tarile europene au declansat ofensiva impotriva sclaviei moderne.
In prezent, in legislatia din Romania, traficul de persoane si traficul de minori reprezinta infractiuni incriminate la art.210 C.pen., respectiv art.211 C.p., prin preluarea intr-o forma modificata a textelor din continutul Legii nr. 678/2001, text in vigoare pana la data de 1 februarie 2014.
In definitie, traficul de persoane se compune dintr-o combinatie de trei elemente de baza: actiunea, mijloacele si scopul:
-Actiunea poate fi realizata prin savarsirea uneia dintre modalitatile alternative ale elementului material al laturii obiective a infractiunii: recrutare, transportare, transfer, adapostire sau primire de persoane.
-Ca mijloace, pentru realizarea tipicitatii este necesara folosirea a cel putin uneia dintre formele alternative prevazute de text prin constrangere, rapire, inducere in eroare sau abuz de autoritate, profitand de imposibilitatea de a se apara sau de a-si exprima vointa ori de o vadita vulnerabilitate a persoanei, sau prin oferirea, darea, acceptarea ori primirea de bani sau de alte foloase in schimbul consimtamantului unei persoane ce are autoritate asupra victimei;
-Scopul infractiunii include oricare din formele de exploatare prev. la art. 182 C.p., conditia primordiala fiind ca exploatarea sa fie urmarita de faptuitor, nu neaparat si atinsa:
a) supunerea la executarea unei munci sau indeplinirea de servicii, in mod fortat;
b) tinerea in stare de sclavie sau alte procedee asemanatoare de lipsire de libertate ori de aservire;
c) obligarea la practicarea prostitutiei, la manifestari pornografice in vederea producerii si difuzarii de materiale pornografice sau alte forme de exploatare sexuala;
d) obligarea la practicarea cersetoriei;
e) prelevarea de organe, tesuturi sau celule de origine umana, in mod ilegal.
Termenul de alte procedee asemanatoare de lipsire de libertate este prevazut de lege in directa corelatie si alternativ la litera' b' a articolului 182 Cod penal cu termenul de tinere in stare de sclavie, fiind evident ca legiuitorul a dorit sa cuprinda toate formele asociate cu starea de sclavie, in care fiinta umana este total lipsita de drepturile sale fundamentale, printre care dreptul la libertate fiind cel mai afectat.
Traficul de persoane comis prin rapirea victimei si exploatarea acesteia prin limitarea totala sau partiala a libertatii sale de miscare, constituie o infractiune complexa, care absoarbe in continutul sau constitutiv, in mod natural, infractiunea de lipsire de libertate, prev. de art.205 Cod penal, infractiune pentru care in cazul ambelor victime fusese dispusa inceperea urmaririi penale in rem de catre parchetele intai sesizate.
Legislatia nationala, ca de altfel si normele internationale, creeaza o exceptie pentru victimele minore – orice persoana sub 18 ani - fiind suficiente pentru realizarea conditiilor de tipicitate ale infractiunii de trafic de minori doar actiunea si scopul, mijloacele constituind o agravanta a infractiunii.
Autorul infractiunii de trafic de persoane poate fi simultan si beneficiar al serviciilor persoanei exploatate.
Cauza a fost instrumentata cu sprijinul Inspectoratului General al Politiei Romane, Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate, Directiei de Investigatii Criminale, Institutului National de Criminalistica, Directiei de Operatiuni Speciale, Institutului National de Medicina Legala, Institutului National pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei, Institutului de Fizica Atomica, Biroului Federal de Investigatii din cadrul Departamentului de Justitie al Statelor Unite, Eurojust si Directia Nationala Antimafia – Italia.
In cauza au fost instituite masuri asiguratorii.
Dosarul a fost inaintat spre competenta solutionare Tribunalului Olt.
Facem precizarea ca pe parcursul intregului proces penal, persoanele cercetate beneficiaza de drepturile si garantiile procesuale prevazute de Codul de procedura penala, precum si de prezumtia de nevinovatie".
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# unul din lumea cea mare 15 January 2020 13:32 +5
# Procurorul 15 January 2020 13:58 0
# nae din dealul feleacului 15 January 2020 14:11 +3
# ?????? 18 January 2020 15:26 0