Liderii instantelor. Suprasolicitarea magistratilor
Editorialul de fata are un titlu de tip clickbait, un fel de: "Click aici sa aflati si sa nu pierdeti", strategie ce functioneaza in ultimul timp la cote ascendente, "atragatoare", conceputa in asa fel incat sa ofere o imagine inselatoare si prejudiciabila in informatie.
Magistratii adusi de media in prim - plan, prin titluri scandaloase, menite sa reflecte derapajele acestora - cum le considera unii - in actul de justitie, nu reprezinta nici pe departe sistemul judiciar.
Am pornit din acest punct (pe care nu il comentez in nici un fel) intrucat, dincolo de cei "in atentie" , traieste "tacut" marea masa a magistratilor.
Justitiabilul a fost mereu divizat in doua de un singur reper:
"solutia" din dosar:
favorabila sau nu acestuia, cu refrenele aferente fiecareia:
"Am avut incredere in justitie si mi s-a facut dreptate"
versus
"Justitia corupta, partinitoare, oameni montati in sistem, dosare tergiversate, determinate de configuratii politice etc."
Solutia magistratului i-a permis acestui justitiabil, vesnic nemultumit, sa exprime "povesti" ale actelor din justitie cu care a rezonat personal.
Si ori de cate ori cititi astfel de comentarii pozitionati corect acuzatorii in una din aceste tabere perpetue: garantia unei judecati corecte determinata de o singura premisa: solutia pentru EL, justitiabilul.
Instruit ani in sir sub stindardul pacatos al obligatiei de rezerva, invatat ca este bine sa se exprime doar prin hotararile pronuntate, judecatorul de astazi functioneaza sub aceeasi temere impamantenita: altul trebuie sa se exprime pentru el.
Rezerva in exprimare (aclamata in vechiul Statut al judecatorilor si procurorilor de obligatia generala din art. 99 lit. a) din Legea nr. 303/2004, de art. 9 alin. 2 din Codul deontologic al acestora, statuata in decizia Curtii Constitutionale nr. 326/2019 ori in Principiile de la Bangalore cu privire la conduita judiciara) cu restrictii ale libertatii de opinie pare acum usor depasita.
Dar nu in tot !
O pozitie neconfortabila, ce poate veni la pachet cu consecinte, a permis instaurarea unui climat al tacerii.
Atunci cand s-a aratat cu degetul in aceasta zona s-a facut intr-o singura directie: catre exterior legiuitorul fluctuant, gasit vinovat !
Vinovatii "fara vina" (cum ar spune regretatul Pitis ) sunt si in interior.
Si despre ei s-a vorbit foarte putin.
Liderii instantelor ...
Cei ce vin la bilanturile inceputurilor de an cu cifrele infricosatoare ale dezastrului din instante.
Asezati (unii dintre ei) in functii ca pe un domeniu privat, nu au nimic in comun cu definitia pe care o evoc doar de dragul discrepantei care exista intre ideal si realitate.
Citeam - nu cu mult timp in urma - un interviu in care se amintea si despre lideri, subliniindu-se un adevar crud: liderii toxici.
Liderul din justitie ar trebui sa fie de inalta tinuta morala, staruitor, inventiv, conectat la nevoile colegilor si cel putin cu o "jumatate" de solutie in buzunar.
"Liderii sunt cei care ii motiveaza pe altii si ii determina sa actioneze."
Definitia lui Bill Gates (anterior citata) este buna de dragul definitiei, caci liderii de astazi sunt (!!! repet: unii dintre ei) "optiuni manageriale", cu nume legate (din intamplare, doar) de cate un dosar cu rasunet ori de un vot bine plasat).
Nu stiu cum dar azi imi place teribil esalonul repreprezentativ american !!!
Celebrul indemn al lui Kenedy din discursul sau de investitura din 1961 poate fi adaptat:
"Nu te mai intreba (ori nu mai astepta) sa vezi ce poate face liderul pentru tine, ci intreba-te ce poti face tu pentru Justitia Ta" .
Revin si la intro-ul editorialului - partea a doua.
Lumea Justitiei anunta, cu respect, pensionarea unui coleg magistrat.
Surprind unul din comentariile lasate: "Care - i varsta si cuantumul pensiei, stimate domn pe care o primiti?".
7 like-uri sustin asa - zisa legitimitate a intrebarii.
Initial, ignor obscuritatea din mesaj.
Noroc cu ochelarii de cal pe care- i port si pe care am dat o caruta de bani, caci unul din "cadourile" profesiei este o miopie accentuata !!! ).
Nu a mers.
Il mai citesc o data.
Al doilea gand: tipicul justitiabilului de astazi, crescut si alimentat in acesti parametrii :
- varsta de pensionare a judecatorului,
- cuantumul pensiei,
- caracter ei - unul special, atribut cu o decenta corecta in origini, dar inflamat astazi pana la refuz de interpretari si legislatie etc.
Intr-o lume corect asezata in tipare un astfel de comentariu nu ar fi fost lasat intr-un spatiu public.
Intr-o altfel de lume ...
Antamata de multe ori sunt tiparul unor factori precum volumul excesiv de activitate, resursa umana in scadere, politica si activitatea de legiferare, ecuatia aceasta in care s-a asezat activitatea magistratului a plecat de la cel mai important element plasat (spun eu) eronat in ecuatie: factorul TIMP.
Cel mai necesar, cel mai dificil si principal lucru in aceste profesii este TIMPUL.
Raspund justitiabilui carcotas (autor al comentariului de mai sus), dar si Mariei Sale, legiuitorul, care inca umbla cu o forma modificata/nemodificata a legii pensiilor (nici nu-mi dau seama !) propunandu-mi (printre altele) sa ma retrag din functie la 65 de ani :
1. Pentru mine (si, cred, nu doar pentru mine) un an in sistemul de justitie este echivalentul a doi ani in sistemul obisnuit de munca (nu il definesc, caci nu-mi permite spatiul).
Ia in considerare si aritmetica asta simpla atunci cand critici in media ideea magistratul pensionabil la 45 - 50 ani si il compari (neindreptatit) cu alte profesii !
Si cand imi ceri (cu tupeu) sa rezist pana la 65 de ani, potolind astfel linsajul vesnic (si) asupra acestui punct nevralgic: varsta de pensionare !
2. Iti studiez dosarul si iti motivez hotararea pana la ore tarzii in noapte, in orele obositoare de dupa programul de munca, in zilele weekend-ului cand domnia ta justitiabil poate ai programul aferent unei zile de odihna;
- iti dau TIMP din TIMPUL MEU personal si al familiei mele, vitregindu-i constant ani in sir (caci cele 8 ore din program fac parte dintr-o lume a justitiei demult apusa).
Mai gandeste-te o data cand ai "efluvii de gandire" de felul acesta ...
Aaaa ...
Si inca o data iti cer :
Reconsidera dreptul castigat al celor 5 ani (si nu doar 5 ani) din profesii juridice pentru cei intrati in magistratura in perioada 2004 - 2005, fix cei care nu ne "incadram" in egalizarea propusa si care nu putem fi decat fraieri cand am crezut ca vechimea asimilata - buna, atunci, poate fi catalogata astazi drept abuz legislativ.
Conchid, cu amaraciune:
Am ajuns sa traim intr-o lume in care funeraliile au ajuns mai importante decat decedatul.
Vorba aceasta MARE nu imi apartine (un autor necunoscut, dar intelept, fara indoiala).
Pe multi dintre noi cuvintele rostite in bilanturile citite nu ne mai pot ajuta.
Gandul acesta ultim pleaca catre toti colegii din instantele care duc pe umerii lor povara unei scheme la jumatate ori incomplete.
Adresele cu scuze catre public pentru un act de justitie intarziat (de care nu sunt vinovati) ori limitarea numarului de cauze /sedinta nu mai sunt o solutie, ci o indemnizatie DUBLa pentru efortul supraomenesc pe care il fac !
La final de editorial,
Ma recomand, pentru tine, coleg drag:
Eu sunt Liliana, am 48 de ani (cat de curand numar 24 in magistratura, din care, tot curand, 18 ca judecator).
Nu vizez vreo functie de orice fel ar fi.
Am doar scrisul ca avere.
Vorbesc fluent ... si in tacere
Zdrobind o clipa ce oricum piere.
Altfel, sunt un joc ciudat
Cu adevar si cu .... pacat
Pentru tine, justitiabil:
Daca nu ai experimentat profesia mea, pastreaza-ti rezerva in afirmatii !
Altfel, treci si poarta - mi haina ... o zi, o luna, un an ... si vezi ... si vezi ... si iar vezi ...
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Citate din Kennedy. Gandire de Lukashenko. 20 March 2023 18:01 +8
# maxtor 20 March 2023 20:03 0
# Mara 20 March 2023 22:59 0
# Doamna e confuza. Crede ca joaca in filmul Gostbusters. 21 March 2023 05:23 0
# Doru 21 March 2023 09:39 -1
# John 21 March 2023 10:31 +4
# Si marmota invelea ciocolata ... 21 March 2023 10:57 +8
# Titi 22 March 2023 13:25 +5
# Q10 22 March 2023 19:09 -1
# Pop Mihai 22 March 2023 21:14 0
# Mihai 23 March 2023 18:09 +4