12 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Liderii instantelor. Suprasolicitarea magistratilor

Scris de: Liliana Catalina ALEXE, judecator Curtea de Apel Bucuresti | pdf | print

20 March 2023 17:33
Vizualizari: 9169

Editorialul de fata are un titlu de tip clickbait, un fel de: "Click aici sa aflati si sa nu pierdeti", strategie ce functioneaza in ultimul timp la cote ascendente, "atragatoare", conceputa in asa fel incat sa ofere o imagine inselatoare si prejudiciabila in informatie.



Magistratii adusi de media in prim - plan, prin titluri scandaloase, menite sa reflecte derapajele acestora - cum le considera unii - in actul de justitie, nu reprezinta nici pe departe sistemul judiciar.


Am pornit din acest punct (pe care nu il comentez in nici un fel) intrucat, dincolo de cei "in atentie" , traieste "tacut" marea masa a magistratilor.


Justitiabilul a fost mereu divizat in doua de un singur reper:

"solutia" din dosar:

favorabila sau nu acestuia, cu refrenele aferente fiecareia:

"Am avut incredere in justitie si mi s-a facut dreptate"

versus

"Justitia corupta, partinitoare, oameni montati in sistem, dosare tergiversate, determinate de configuratii politice etc."


Solutia magistratului i-a permis acestui justitiabil, vesnic nemultumit, sa exprime "povesti" ale actelor din justitie cu care a rezonat personal.


Si ori de cate ori cititi astfel de comentarii pozitionati corect acuzatorii in una din aceste tabere perpetue: garantia unei judecati corecte determinata de o singura premisa: solutia pentru EL, justitiabilul.

 

Instruit ani in sir sub stindardul pacatos al obligatiei de rezerva, invatat ca este bine sa se exprime doar prin hotararile pronuntate, judecatorul de astazi functioneaza sub aceeasi temere impamantenita: altul trebuie sa se exprime pentru el.

 

Rezerva in exprimare (aclamata in vechiul Statut al judecatorilor si procurorilor de obligatia generala din art. 99 lit. a) din Legea nr. 303/2004, de art. 9 alin. 2 din Codul deontologic al acestora, statuata in decizia Curtii Constitutionale nr. 326/2019 ori in Principiile de la Bangalore cu privire la conduita judiciara) cu restrictii ale libertatii de opinie pare acum usor depasita.

Dar nu in tot !


O pozitie neconfortabila, ce poate veni la pachet cu consecinte, a permis instaurarea unui climat al tacerii.

Atunci cand s-a aratat cu degetul in aceasta zona s-a facut intr-o singura directie: catre exterior legiuitorul fluctuant, gasit vinovat !

Vinovatii "fara vina" (cum ar spune regretatul Pitis ) sunt si in interior.

Si despre ei s-a vorbit foarte putin.


Liderii instantelor ...

Cei ce vin la bilanturile inceputurilor de an cu cifrele infricosatoare ale dezastrului din instante.

Asezati (unii dintre ei) in functii ca pe un domeniu privat, nu au nimic in comun cu definitia pe care o evoc doar de dragul discrepantei care exista intre ideal si realitate.


Citeam - nu cu mult timp in urma - un interviu in care se amintea si despre lideri, subliniindu-se un adevar crud: liderii toxici.

Liderul din justitie ar trebui sa fie de inalta tinuta morala, staruitor, inventiv, conectat la nevoile colegilor si cel putin cu o "jumatate" de solutie in buzunar.


"Liderii sunt cei care ii motiveaza pe altii si ii determina sa actioneze."

Definitia lui Bill Gates (anterior citata) este buna de dragul definitiei, caci liderii de astazi sunt (!!! repet: unii dintre ei) "optiuni manageriale", cu nume legate (din intamplare, doar) de cate un dosar cu rasunet ori de un vot bine plasat).


Nu stiu cum dar azi imi place teribil esalonul repreprezentativ american !!!


Celebrul indemn al lui Kenedy din discursul sau de investitura din 1961 poate fi adaptat:

"Nu te mai intreba (ori nu mai astepta) sa vezi ce poate face liderul pentru tine, ci intreba-te ce poti face tu pentru Justitia Ta" .


Revin si la intro-ul editorialului - partea a doua.


Lumea Justitiei anunta, cu respect, pensionarea unui coleg magistrat.

Surprind unul din comentariile lasate: "Care - i varsta si cuantumul pensiei, stimate domn pe care o primiti?".

7 like-uri sustin asa - zisa legitimitate a intrebarii.

Initial, ignor obscuritatea din mesaj.

Noroc cu ochelarii de cal pe care- i port si pe care am dat o caruta de bani, caci unul din "cadourile" profesiei este o miopie accentuata !!! ).

Nu a mers.

Il mai citesc o data.


Al doilea gand: tipicul justitiabilului de astazi, crescut si alimentat in acesti parametrii :

- varsta de pensionare a judecatorului,

- cuantumul pensiei,

- caracter ei - unul special, atribut cu o decenta corecta in origini, dar inflamat astazi pana la refuz de interpretari si legislatie etc.


Intr-o lume corect asezata in tipare un astfel de comentariu nu ar fi fost lasat intr-un spatiu public.


Intr-o altfel de lume ...


Antamata de multe ori sunt tiparul unor factori precum volumul excesiv de activitate, resursa umana in scadere, politica si activitatea de legiferare, ecuatia aceasta in care s-a asezat activitatea magistratului a plecat de la cel mai important element plasat (spun eu) eronat in ecuatie: factorul TIMP.


Cel mai necesar, cel mai dificil si principal lucru in aceste profesii este TIMPUL.


Raspund justitiabilui carcotas (autor al comentariului de mai sus), dar si Mariei Sale, legiuitorul, care inca umbla cu o forma modificata/nemodificata a legii pensiilor (nici nu-mi dau seama !) propunandu-mi (printre altele) sa ma retrag din functie la 65 de ani :

 

1. Pentru mine (si, cred, nu doar pentru mine) un an in sistemul de justitie este echivalentul a doi ani in sistemul obisnuit de munca (nu il definesc, caci nu-mi permite spatiul).


Ia in considerare si aritmetica asta simpla atunci cand critici in media ideea magistratul pensionabil la 45 - 50 ani si il compari (neindreptatit) cu alte profesii !


Si cand imi ceri (cu tupeu) sa rezist pana la 65 de ani, potolind astfel linsajul vesnic (si) asupra acestui punct nevralgic: varsta de pensionare !


2. Iti studiez dosarul si iti motivez hotararea pana la ore tarzii in noapte, in orele obositoare de dupa programul de munca, in zilele weekend-ului cand domnia ta justitiabil poate ai programul aferent unei zile de odihna;


- iti dau TIMP din TIMPUL MEU personal si al familiei mele, vitregindu-i constant ani in sir (caci cele 8 ore din program fac parte dintr-o lume a justitiei demult apusa).

Mai gandeste-te o data cand ai "efluvii de gandire" de felul acesta ...


Aaaa ...


Si inca o data iti cer :

Reconsidera dreptul castigat al celor 5 ani (si nu doar 5 ani) din profesii juridice pentru cei intrati in magistratura in perioada 2004 - 2005, fix cei care nu ne "incadram" in egalizarea propusa si care nu putem fi decat fraieri cand am crezut ca vechimea asimilata - buna, atunci, poate fi catalogata astazi drept abuz legislativ.

Conchid, cu amaraciune:


Am ajuns sa traim intr-o lume in care funeraliile au ajuns mai importante decat decedatul.

Vorba aceasta MARE nu imi apartine (un autor necunoscut, dar intelept, fara indoiala).

Pe multi dintre noi cuvintele rostite in bilanturile citite nu ne mai pot ajuta.


Gandul acesta ultim pleaca catre toti colegii din instantele care duc pe umerii lor povara unei scheme la jumatate ori incomplete.


Adresele cu scuze catre public pentru un act de justitie intarziat (de care nu sunt vinovati) ori limitarea numarului de cauze /sedinta nu mai sunt o solutie, ci o indemnizatie DUBLa pentru efortul supraomenesc pe care il fac !

La final de editorial,

Ma recomand, pentru tine, coleg drag:

Eu sunt Liliana, am 48 de ani (cat de curand numar 24 in magistratura, din care, tot curand, 18 ca judecator).

Nu vizez vreo functie de orice fel ar fi.

Am doar scrisul ca avere.

Vorbesc fluent ... si in tacere

Zdrobind o clipa ce oricum piere.

Altfel, sunt un joc ciudat

Cu adevar si cu .... pacat

Pentru tine, justitiabil:


Daca nu ai experimentat profesia mea, pastreaza-ti rezerva in afirmatii !

Altfel, treci si poarta - mi haina ... o zi, o luna, un an ... si vezi ... si vezi ... si iar vezi ...

Comentarii

# Citate din Kennedy. Gandire de Lukashenko. date 20 March 2023 18:01 +8

Acum se explica de ce s-au prescris zeci de mii de dosare si au scapat zeci de mii de talhari, agresori sexuali si corupti! "Justitia pentru oameni" cu pensii speciale era ocupata cu monitorizarea comentariilor de pe luju :D Probabil trebuie aprobare de la CSM, SRI si MAI si pentru libertatea de exprimare. Ne cerem scuze ca nu gandim la ordin! PS: In loc sa ne tutuim ca la piata, poate citim si noi cum se scrie corect Pittis sau Kennedy... daca tot ii invocam.

# maxtor date 20 March 2023 20:03 0

"In concluzie, justitia din Romania este inca subiectul a numeroase dezbateri si controverse. Desi exista probleme care trebuie rezolvate, sistemul de justitie din Romania a inregistrat progrese semnificative in ultimii ani. Este important ca Romania sa continue sa lucreze la consolidarea independenta si eficienta a sistemului de justitie si la combaterea coruptiei, pentru a asigura o justitie corecta si impartiala pentru toti cetatenii."- chatGPT (de la "gepetto")

# Mara date 20 March 2023 22:59 0

Sa se faca profesor sa dea examen in fiecare an pentru a prinde un post titularizabil,in același timp sa dea examenele de grad care sunt alte examene,alte maldăre de cărți.Sa ai concediu doar pe hârtie pentru ca in concediu dai examenele,participi la activități extrașcolare ,elevii te suna dând vor ei sa te întrebe despre teme,activități,absente,note etc.Daca esti diriginte te suna părinții sa te anunțe ca copilul s-a îmbolnăvit,ori ca s-a bătut cu cineva,ori ca are note mici ,ori ca nu știe ce sa faca pentru ca nu vrea sa învețe etc.Aaaa sunt profesori cărora nu le pasa pentru ca spun ca sunt prea prost plătiți.Majoritatea profesorilor nu se plânge pentru ca si-au asumat meseria ,stiu ca nu sunt apreciați si este posibil sa plece la pensie la 70 de ani.

# Doamna e confuza. Crede ca joaca in filmul Gostbusters. date 21 March 2023 05:23 0

Confuzia genereaza indeobste stari de angoasa. Angoasa in scris genereaza derapaje logice concretizate in transari sociale in alb si negru ( dreptate vs coruptie ).

# Doru date 21 March 2023 09:39 -1

Este foarte adevarat cele menționate în editorial de către dna. Judecator Liliana Cătălina Alexe ,în legătură cu suprasolicitarea judecătorilor Pe lingă cunoștințele de drept pe care trebuie sa le stăpânești foarte bine și sa le interpretezi în litera și spiritul legii este necesara o pregătire individuala suplimentara în toate domeniile .Chiar dacă sunt judecători specializați pe anumite ramuri ale dreptului acestora li se repartizează sa judece dosare din toate domeniile acestuia pentru care trebuie sa deții cunoștințe din toate domeniile ,studiind permanent .Nu te poți juca cu libertatea unei persoane cind pronunți o hotărâre judecatoresca pentru ca poți răspunde de modul în care ai hotărât. Este adevărat ca în sistemul de justiție sunt multe lucruri de pus la punct ,de fapt în toate domeniile dar în ultima perioada sau adus multe îmbunătățirii. Prin introducerea examenului la I N M în care examenul de admitere este foarte dur se face o selecție serioasa a candidaților.

# John date 21 March 2023 10:31 +4

Nu vă mai obosiți, d-na judecător, efectul e, oricum, invers. Se găsesc alte 20 de categorii profesionale mai oropsite, dar care nu sunt la vedere și nu depun declarații de tot felul. Și au dreptate, munca lor e la fel de importantă și grea, chiar și când e ,,la negru”. De exemplu, nu-ți dai seama de importanța muncii unui lucrător de service auto decât atunci când, după ce ieși cu mașina din service, îți ia foc în mers. Dar nu ești deloc în pericol, numai justiția nenorocește destine. Ori după ce pleacă echipa de Dorei din apartamentul renovat, îți cade tavanul în cap. La justiție se pricep toți, după cum toți devenim meșteri pentru propriile reparații, știm din reviste cum să ne tratăm după urechea medicală, ș.a.m.d.. În plus, aflați că toți cei ce postăm aici suntem perfecți, numai dvs. greșiți.

# Si marmota invelea ciocolata ... date 21 March 2023 10:57 +8

„Pentru mine (si, cred, nu doar pentru mine) un an in sistemul de justitie este echivalentul a doi ani in sistemul obisnuit de munca (nu il definesc, caci nu-mi permite spatiul).” - Nu e chiar asa, dar oricum, daca nu va place, e asa de greu, etc. exista varianta demisiei - nu va mai sacrificati pentru nerecunoscatorii de noi! Daca nu demisionati, inseamna ca nu e chiar asa de greu cum spuneti, nu-i asa? „Instruit ani in sir sub stindardul pacatos al obligatiei de rezerva, invatat ca este bine sa se exprime doar prin hotararile pronuntate, judecatorul de astazi functioneaza sub aceeasi temere impamantenita: altul trebuie sa se exprime pentru el.” - Dar sezatorile de pe treptele CAB, scrisorile judecatorilor „rezist”, „protestele” (dar numai cand e vorba despre privilegiile dumneavoastra), etc. nu au existat? Strigator la cer din tot ceea ce scrieti este faptul ca va considerati deasupra tuturor, nimeni in tara asta nu se apropie macar de rangul magistratilor. Pacat!

# Titi date 22 March 2023 13:25 +5

Imi place, de grefier nimic. Numai magistrati muncesc, sunt stresati dar grefierul nu! Atunci ce rost mai au ei? Sa plece toti nu?

# Q10 date 22 March 2023 19:09 -1

E o greseala sa incerci sa explici ! Ai parte de reactii viscerale ! Asa si trebuie ! Bratul lung al legii pe multi i-a sugrumat si multi altii urmeaza , caci , ce sa vezi , e tara in care pana mai ieri se zicea ;" noi ne facem ca muncim, ei se fac , ca ne platesc!" .Orice comparatie e de prisos ! Sa spuna distinșiii comentatori ai editorialului - ce devoaleaza cu mâhnire pierderea celei mai "scumpe" dimensiuni, timpul, in slujba chiar a dumnealor , cine mai face parte dintr-o "putere "? Care dintre categoriile profesionale onorabile , fara indoiala, are interdictie de a se exprima politic, de a face parte din aceste structuri cu caracter politic? Toti pot , toti striga , toti se compara cand vine vorba de drepturi ...la munca insa , ei , "cei tacuti "stiu cel mai bine ! Din dosare !Vad , aud, știu dar , toti acestia care azi scriu,au hotarat ca ei sa nu poata vorbi despre asta , De ce ? De ce i-au "legat cu interdictii si incompatibilitati? De ce ? De frica !!! Asta e: FRICA!

# Pop Mihai date 22 March 2023 21:14 0

Justitia ucide!

# Mihai date 23 March 2023 18:09 +4

Va invit, doamna judecător, să munciți ca grefier un an, apoi sa vedem ce părere aveți. :lol:

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 11.12.2024 – ICCJ n-a cutezat sa se atinga de CCR

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva