LOVITURA ICCJ PENTRU GREFIERI – Inalta Curte a hotarat ca daca un grefier arhivar promoveaza din functia pentru studii medii in cea pentru studii superioare in cadrul aceleiasi instante sau al aceluiasi parchet, noile drepturi salariale i se acorda de la data numirii in noul post. ICCJ a decis ca examenul de promovare poate fi organizat doar daca sunt bani (Minuta si incheierea de sesizare)
Inalta Curte de Casatie si Justitie – condusa de judecatoarea Corina Corbu (foto) – a aplicat o lovitura breslei grefierilor luni, 28 octombrie 2024.
ICCJ a pronuntat o dezlegare de drept prin care a stabilit ca daca un grefier arhivar promoveaza din functia pentru studii medii in cea pentru studii superioare in cadrul aceleiasi instante sau al aceluiasi parchet, noile drepturi salariale i se acorda de la data numirii in noul post, nicidecum de la data la care grefierul a luat examenul. Altfel spus: ICCJ a decis ca nu poate fi vorba despre promovare pe loc in cazul grefierilor (spre deosebire de judecatori si procurori, adaugam noi).
Examenul de promovare, organizat doar daca sunt bani
Prin aceeasi hotarare prealabila nr. 61/2024 pronuntata in dosarul nr. 1694/1/2024, instanta suprema a stabilit ca examenul de promovare se organizeaza doar daca sunt bani. De regula, adaugam noi, examenul se organizeaza la nivelul unei curti de apel sau al unui parchet de pe langa curte de apel. Foarte rare sunt cazurile in care examenul are loc la nivelul unui tribunal sau al unei judecatorii (respectiv PT sau PJ).
Din informatiile noastre, aceasta masura va aduce predictibilitate bugetara la nivelul curtilor de apel si al PCA-urilor, intrucat pana acum examenele erau organizate fara ca banii necesari salarizarii grefierilor nou-promovati sa fie prinsi in bugetul pe acel an, motiv pentru care adesea grefierii asteptau mai multe luni pana cand isi primeau retroactiv drepturile salariale (incepand din momentul promovarii examenului).
Totusi, ramane de vazut in ce masura presedintii de curti de apel si procurorii generali ai parchetelor de pe langa acestea vor profita de HP 61/2024 pentru a refuza sa prinda in buget sumele necesare platii grefierilor arhivari recent promovati in urma examenului.
Iata minuta dezlegarii de drept:
„Admite sesizarea formulata de Tribunalul Bucuresti – Sectia a VIII-a conflicte de munca si asigurari sociale, in dosarul nr. 7802/2/2023, in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile si, in consecinta:
In interpretarea dispozitiilor art. 43 si art. 90 din Legea nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea si al personalului care functioneaza in cadrul Institutului National de Expertize Criminalistice, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale art. 8 indice 1, art. 10 indice 1 din Regulamentul privind organizarea si desfasurarea concursului ori examenului pentru definitivare in functie, promovare in grade sau trepte profesionale superioare ori din functia de grefier cu studii medii in cea de grefier cu studii superioare, in cadrul aceleiasi instante sau aceluiasi parchet, precum si in functii de executie a personalului auxiliar de specialitate la instante si parchete superioare, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 181/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, stabileste ca:
- personalul auxiliar de specialitate care a absolvit studii superioare juridice, studii superioare de administratie publica sau studii de licenta in arhivistica poate participa la examenul pentru promovarea din functia de grefier arhivar cu studii medii in cea de grefier arhivar cu studii superioare, in cadrul aceleiasi instante sau aceluiasi parchet (inclusiv al celor militare).
In interpretarea dispozitiilor art. 31 alin. (8) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale Regulamentului aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 181/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, stabileste ca:
- organizarea examenului de promovare din functia de grefier arhivar cu studii medii in cea de grefier arhivar cu studii superioare, in cadrul aceleiasi instante sau aceluiasi parchet, poate avea loc doar in masura in care bugetul intocmit si aprobat in conditiile legii acopera cheltuielile corespunzatoare drepturilor salariale aferente functiei in care urmeaza sa aiba loc promovarea;
- drepturile salariale corespunzatoare noii functii se acorda de la data numirii in postul de grefier arhivar cu studii superioare.
Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedura civila. Pronuntata in sedinta publica astazi, 28 octombrie 2024”.
Cum s-a ajuns aici
ICCJ a fost sesizata din oficiu la 25 iulie 2024 de catre judecatoarea Loredana Garabet de la Tribunalul Bucuresti in dosarul nr. 7802/2/2023, format dupa ce Samuel Olteanu – grefier la Tribunalul Militar Bucuresti – a dat in judecata Curtea Militara de Apel si Directia Instantelor Militare din Ministerul Apararii Nationale, solicitand ca instanta sa oblige paratele la:
- emiterea unei decizii de incadrare in functia de grefier arhivar cu studii superioare care sa cuprinda drepturile salariale prevazute de lege pentru aceasta categorie;
- repararea prejudiciului creat prin neacordarea drepturilor financiare de care reclamantul ar fi trebuit sa beneficieze incepand cu luna august 2023 (cand a promovat examenul), respectiv la „plata pentru fiecare luna a drepturilor cuvenite, pana la data emiterii deciziei de salarizare mentionate anterior, suma care sa fie actualizata cu indicele de inflatie si la care sa fie aplicata dobanda legala penalizatoare calculata de la data exigibilitatii fiecarei obligatii lunare de plata pana la data platii efective”.
„A aratat reclamantul ca trebuie facuta diferenta in numirea in functia a grefierilor si promovarea in functie de executie, in grade sau trepte profesionale superioara, in cadrul aceleiasi instante”, mai noteaza TMB in incheierea de sesizare a ICCJ.
Directia Instantelor Militare (DIM) din MApN s-a aparat, explicand ca art. 42-44 din vechiul statut al grefierilor (Legea nr. 567/2004) „reglementeaza promovarea personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti, fara sa contina referiri cu privire la promovarea din functia de grefier arhivar cu studii medii in cea de grefier arhivar cu studii superioare”.
Incheiem, mentionand ca Tribunalul Bucuresti a sesizat Inalta Curte chiar daca este instanta de fond, iar nu de apel sau de recurs. Asa ceva este posibil ca urmare a controversatei Ordonante de Urgenta nr. 62/2024, care obliga ca in situatia in care o instanta sesizeaza Inalta Curte pentru dezlegarea unei chestiuni de drept in materie de salarii si pensii ale magistratilor, atunci toate celelalte instante din tara care au pe rol dosare similare sa suspende judecarea acelor cauze pana la pronuntarea instantei supreme. De asemenea, amintim ca OUG 62/2024 permite sesizarea ICCJ pentru dezlegari de drept inclusiv de catre instantele de fond.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# DODI 28 October 2024 19:35 +1
# maxtor 28 October 2024 22:24 0
# maxtor 29 October 2024 11:39 0
# Cacalin traista goala 30 October 2024 09:05 0
# maxtor 30 October 2024 11:14 -1
# sistemul e varză 31 October 2024 07:34 0