27 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

LUMEAJUSTITIEI.RO A ANTICIPAT - Intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila va fi amanata pana la data de 1 iulie 2013. Ministrul Justitei a explicat ca unul dintre motive este acela ca sistemul trebuie sa devina operational

Scris de: L.J. | pdf | print

22 January 2013 15:26
Vizualizari: 9813

 

Raspunzand unei intrebari a jurnalistilor de la Lumeajustitiei.ro la iesirea din CSM, azi, 22 ianuarie 2013, ministrul Justitiei, Mona Pivniceru a declarat ca ca intrarea in vigoare a Codului de procedura civila se va amana de la 1 februarie la 1 iulie, pentru ca sistemul judiciar sa poata deveni operational.

"Sunt mari discutii, pentru ca legea privind degrevarea instantelor care ar fi permis intrarea in vigoare a Codului de la 1 februarie este in Parlament, retrimisa de Presedinte. Retrimiterea a fost facuta pe o chestiune de procedura parlamentara care viza Camera care ar fi trebuit sa fie sesizata (...) Luand in calcul acest periplu parlamentar, solutia cea mai buna ar fi amanarea intrarii in vigoare a Codului, pentru ca sistemul sa fie operational", a spus Mona Pivniceru.


Ministrul Justitiei a spus ca data pana la care se amana intrarea in vigoare a Codului de procedura civila ar fi 1 iulie 2013.

Povestea retrimiterii proiectului de lege pentru degrevarea instantelor la Parlament

Dupa cum se stie, in 1 octombrie 2011 a intrat in vigoare noul Cod civil, iar noul Cod de procedura civila era propus sa intre de la 1 iunie 2012, fiind amanat oficial apoi pentru 1 septembrie 2012, dupa care s-a decis ca termen 1 februarie 2013. Acum si acest termen a fost amanat.

In noiembrie 2012, presedintele Traian Basescu a retrimis Parlamentului Legea privind degrevarea instantelor judecatoresti, mentionand ca Senatul a fost prima Camera sesizata, ceea ce este contrar Constitutiei pentru astfel de legi, el cerand ca la reexaminare Senatul sa fie Camera decizionala.

"Legea supusa reexaminarii are ca obiect de reglementare masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pentru pregatirea punerii in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila. Procedura de adoptare a acestei legi de catre autoritatea legislativa contravine dispozitiilor constitutionale cuprinse in Titlul III, Capitolul I, Sectiunea a 3-a «Legiferarea»", se arata in cererea de reexaminare trimisa de presedintele Traian Basescu presedintelui Senatului.

Seful statului mentiona ca Legea trimisa spre promulgare stabileste norme de competenta de judecata ce conduc la degrevarea instantelor judecatoresti si la o mai buna functionare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

"Asadar, reglementarile privind organizarea si functionarea instantelor judecatoresti trebuiau sa fie adoptate cu respectarea principiului specializarii Camerelor. In acest caz, conform Articolului 73 alin. (3) lit. l) coroborat cu Articolul 75 alin. (1) din Constitutia Romaniei, legea transmisa spre promulgare, ce priveste organizarea si functionarea instantelor judecatoresti, este de competenta Camerei Deputatilor, ca prima Camera sesizata. Contrar dispozitiilor constitutionale in materie de partajare de competenta a Camerelor, prima Camera sesizata in procedura de dezbatere si adoptare a legii a fost Senatul. Stabilirea prin legea fundamentala a ordinii de sesizare a Camerelor, in acest caz este relevanta, nu doar prin prisma succesiunii a doua dezbateri, prima in Camera de reflectie si a doua in Camera decizionala, ci si prin cea a acordarii votului definitiv. La data de 15 octombrie 2012, Senatul a respins propunerea legislativa. Or, in situatia in care succesiunea dezbaterilor s-ar fi desfasurat in ordinea stabilita de Constitutie, legea ar fi trebuit considerata respinsa in baza acestui vot", sublinia Presedintele.

Traian Basescu aminteste ca in cea de a doua Camera sesizata, Legea a suferit modificari, cu ocazia dezbaterilor in Comisia juridica, de disciplina si imunitati din Camera Deputatilor fiind introduse amendamente care se refera la contenciosul administrativ. "Astfel, prin modificarile aduse, Camera Deputatilor a extins obiectul de reglementare al legii, legiferand si in domeniul competentei de solutionare a litigiilor privind actele administrative emise sau incheiate de autoritatile publice locale, judetene sau centrale. Acest aspect reprezinta o modificare semnificativa a legii, ce nu a fost pusa in dezbaterea Senatului, ca prima Camera sesizata. Procedand in acest mod Camera Deputatilor a fost singura Camera care a legiferat, ceea ce contravine principiului constitutional al bicameralismului, consacrat de Articolul 61 alin. (2), precum si dispozitiilor Articolului 75 alin. (5) din Constitutia Romaniei, potrivit caruia in cazul in care Camera decizionala adopta o prevedere pentru care competenta decizionala apartine primei camere, legea se intoarce, numai in ceea ce priveste prevederea respectiva, la Camera care a luat in discutie legea in cadrul primei dezbateri, care, in temeiul competentei sale decizionale, decide definitiv (...)

Avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicit reexaminarea Legii privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pentru pregatirea punerii in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, in sensul reluarii procedurii de adoptare cu respectarea principiului bicameralismului si a dispozitiilor constitutionale referitoare la competentele stabilite pentru cele doua Camere", se mai arata in cerere.

 

Comentarii

# Istratie date 22 January 2013 16:24 +11

Nu sunt parale. "Criză mare monșer". Aiasta-i explicația tovarăși!

# jjjj date 22 January 2013 17:59 +8

cam tot ce s-a modificat pina acum a fost o timpenie. mica reforma? o porcarie. au aparut legi aberante, absurde... medierea? un mare fis obligatoriu la care au dreptul de a partica tot felul de oropsiti ai vietii, ingineri, matusi, betivi, lautari si...avocati contra/cost.

# stancu georgeta date 23 January 2013 20:03 0

si mediatori pot fi oameni bine pregatiti

# bonus date 22 January 2013 18:12 +8

daaaa, asa e, vedem si noi ca ati avut dreptate. asa cum au dreptate si cei care guverneaza a,cum, instantele nu sunt pregatite de marele talmes-balmes general pe care il creaza codul civil si cel de procedura mai ales.

# cocuta date 22 January 2013 20:57 +6

Sa amani asa la infinit motivat ca nu sunt suficiente sali si suficienti judecatori, fara sa faci nimic in acest sens intre timp, este un tratat despre prostie! Asa si, ce o sa se intample pana la 1 iulie? Se inmultesc judecatorii si salile intre-timp prin diviziune ca ramele???????/ mama, cata incremenire in proiect=prostie!

# Goe date 22 January 2013 22:19 +6

Mai bine ca se amana, ca nu l-am terminat de citit nici p-ala in vigoare  :-)

# CI date 22 January 2013 23:12 +2

Mona şi-a schimbat radical discursul la adresa procurorilor! Oare de ce? Păi, Viorica Costiniu ce zice? Recitiţi ce a scris Mona în proiectul ei, despre procurori, când a candidat la CSM...

# BI date 23 January 2013 08:08 +3

CI, iar ti-a dat ordin procurorul ierarhic superior sa iesi si sa scri? Despre procurori si abuzurile lor taci ca pestele....sau tu procuror, magistrat independent nu ai voie de la sefu?

# ani date 2 February 2013 11:58 +1

amanat va plateste po******tia sa stati -amanare!!!!prevad ca in 2020 o sa intre codul civil si cel penal in vigoare sau poate mai tarziu sunteti toti incompetenti sau puturosi sau cand va convine voua :D

# gogu date 2 February 2013 12:31 0

luju.ro a anticipat un ******t ! mai culeg si ei diverse gaze trase de cate un ciumpalac care trage cu urechea pe la diverse usi de ministri. In rest, abureala la greu. Baselu a hotarat nu gargaragii de la usl-de-2-lei.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva