O "INTEGRA" PENTRU DNA – In 2009, fostul procuror DIICOT, Angela Ciurea, a dezvaluit cum Procurorul General al Romaniei, Codruta Kovesi ii dicta ce pozitie sa adopte in anumite dosare cu nume "grele", si cum era dojenita de Kovesi daca facea ceva fara stirea ei. Ciurea: "Nu puteam efectua niciun act de urmarire penala fara sa informam conducerea. Erau zile in care urcam si coboram scarile la Cabinet de zeci de ori, si nu ca sa fim felicitati"
Nominalizarea Laurei Codruta Kovesi (foto stanga) la sefia DNA, de catre premierul Victor Ponta, in calitate de ministru interimar al Justitiei, surprinde cu atat mai mult cu cat, in 2009, chiar un fost procuror DIICOT, actual avocat, Angela Ciurea (foto dreapta), dezvaluia modul in care fostul Procurorul General al Romaniei obisnuia sa conduca PICCJ, dand ordine si restrictionand anumite actiuni ale procurorilor pe care ii avea in subordine, doar pentru ca dosarele instrumentate de ei vizau anumite persoane politice.
Exclusa din magistratura pe 16 septembrie 2009, dupa ce, potrivit unor surse din PICCJ, avansase prea mult cu investigatia intr-un dosar care viza traficul de armament si subminarea sigurantei nationale, descoperind ca in aceste actiuni erau implicati unii politicieni, avocata Angela Ciurea a povestit intr-un interviu acordat la acea vreme revistei Q-magazine, cum Laura Codruta Kovesi intervenea in anumite dosare aflate in lucru, sau mai grav, stopa unele actiuni, precum urmarirea penala a unor presupusi infractori, pe motiv ca ar fi persoane publice cunoscute in mediul politic.
Angela Ciurea: "In prima faza am fost chemata la cabinetul Procurorului general si mi s-a reprosat ca ar fi trebuit sa informez in prealabil despre aceste demers pe care am fi vrut sa il facem (...) Presiunile care s-au facut asupra mea si a colegilor mei erau toate legate de aceste dosare si erau foarte greu de suportat"
In urma cu aproape patru ani, Angela Ciurea, la acea vreme procuror al DIICOT, a fost avertizata de Laura Codruta Kovesi cu privire la modul in care a decis sa efectueze un act de urmarire penala, fara a informa conducerea. Fosta sefa a Parchetului General, Laura Codruta Kovesi i-ar fi reprosat Angelei Ciurea ca nu a informat in prealabil conducerea cu privire la intentia pe care o are fata de anumite nume cunoscute care ar avea legatura cu dosarul pe care il instrumenta: "Dupa obtinerea autorizatiei de interceptare in prima faza am fost chemata la cabinetul Procurorului general si mi s-a reprosat ca ar fi trebuit sa informez in prealabil despre aceste demers pe care am fi vrut sa il facem, cu a cui permisiune am cerut sa facem interceptarea fara sa se dea nume, se referea la toate cele 16 persoane din dosar. Presiunile care s-au facut asupra mea si a colegilor mei erau toate legate de aceste dosare si erau foarte greu de suportat. Actorii principali: Seful DIICOT si Procurorul General. Erau zile in care urcam si coboram scarile la Cabinet de zeci de ori, si nu ca sa fim felicitati. Problemele au aparut prima data in dosarul fugii, si s-au pus cu atata meschinarie incat nu merita reproduse. Ni se spunea permanent ca exista un singur mod de a pleca al lui Omar Hayssam, si anume, cu nava. Eu nu neg ca acesta ar putea fi adevarul, nu stiu, sa spuna instanta, dar niciodata nu am gasit raspunsul unor intrebari: de ce nu am fost lasati sa verificam si celelalte cai care mai apareau informativ in dosar? De ce, de cate ori aduceam vorba despre aceste lucruri, ni se spunea ca „alergam dupa cai verzi pe pereti"? Nu puteam efectua niciun act de urmarire penala fara sa informam conducerea. Mi se spunea sa nu-i mai permit domnului Nastasiu sa vada acte din dosar, desi Kovesi, la data investirii mele cu dosarul fugii, mi-a acceptat singura conditie pe care am pus-o, si anume ca domnul Nastasiu sa lucreze alaturi de mine in dosar. Am avut in vedere ca era un foarte bun anchetator si ca stia deja niste lucruri la care mie mi-ar fi fost greu sa ajung atat de repede. Cred ca tot asta aveau in vedere si cei doi superiori ai mei…
Cand am solicitat interceptarile cu pricina la ICCJ, doamna Kovesi mi-a reprosat ca ar fi trebuit sa informez in prealabil. Timp de 30 de zile, nu am primit nicio nota. Colegii mei, procurorii Nastasiu si Doru Cristescu, au solicitat listingurile la operatorii de telefonie mobila, in baza autorizatiei. Erau peste 1000 de convorbiri. Am solicitat la SRI lamuriri cu privire la modul de punere in executare a autorizatiilor si continutul catorva convorbiri care ne-au parut mai interesante prin persoanele intre care se purtau… Eu nu am vazut niciodata raspunsul, daca o fi existat vreunul. Ar fi multe de spus aici, dar nu e loc si timp destul".
Avocata Angela Ciurea a dezvaluit cum Laura Codruta Kovesi, nominalizata de Victor Ponta la sefia DNA, o chema frecvent la ea pentru a-i cere sa adopte o anumita pozitie in unele din dosarele pe care le instrumenta. In schimb, Angela Ciurea afirma ca practica impunerii unei pozitii anume in dosarele sale ii apartinea doar Laurei Kovesi, nu si predecesorului sau, fostul Procuror General al Romaniei, Ilie Botos: "Niciodata domnul Botos. Frecvent doamna Kovesi, asa cum am spus anterior".
Angela Ciurea: "Mi s-a cerut de catre doamna Kovesi sa-mi dau demisia si am facut-o"
La scurt timp dupa aceste evenimente, avocata Angela Ciurea a inceput sa fie monitorizata, mai exact din iulie 2009, iar la circa trei luni Laura Codruta Kovesi, in calitat de Procuror General al Romaniei, i-a solicitat sa isi dea demisia, ceea ce a facut. Interesant este insa ca Angela Ciurea a fost exclusa din magistratura in urma unei sedinte a Consiliului Superior al Magistraturii la care nu a luat parte, invocandu-i-se faptul ca s-a intalnit in afara tarii cu Stamen Stanchev, un cetatean de nationalitate bulgara implicat in dosarul "Privatizarilor", fara a-si informa colegii: "Eram monitorizata din 1 iulie 2009 si nu spun pe vorbe aceste lucruri. Imi recunosteam filajele in trafic, pe unii ii mai vazusem in dosare. Eram in procedura de verificare ORNISS. Chiar credeti ca eram nebuna sa fac de capul meu aceste lucruri cand jumatate de servicii aveau asa misiune grea?! Dar asta se va lamuri la instanta, sper, cand se judeca recursul. Mi s-a cerut de catre doamna Kovesi sa-mi dau demisia si am facut-o. Motivul mi s-a parut intemeiat: nu aveam de ce sa tarasc DIICOT intr-un scandal de presa. Sigur ca asta a fost un pretext! Daca nu era asta, s-ar fi gasit altceva. Nu mai aveam incredere in nimeni. Eram epuizata fizic si nervos, as fi facut vreo greseala, cine stie?!"
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Popescu
8 April 2013 17:12
+12
# CI
8 April 2013 17:47
+4
# Popescu
8 April 2013 18:06
-11
# unul din lumea cea mare
10 April 2013 11:42
0
# CI
8 April 2013 20:36
+3
# e...nimic
9 April 2013 22:21
0
# jiji
8 April 2013 18:25
+11
# costi-1
8 April 2013 18:59
-9
# Greva foamei
8 April 2013 19:12
+7
# Le Vicomte
10 April 2013 21:55
0
# Marinaru
8 April 2013 21:17
+7
# ARGUS
8 April 2013 23:10
+7
# ERATA
8 April 2013 23:14
0
# eu, cetatean european?!
9 April 2013 09:11
+4
# Asociația magistratilor
9 April 2013 10:06
-8
# Dicher
9 April 2013 10:27
-1