LISTA NEAGRA - ICCJ refuza sa spuna numele judecatorilor supremi care detin certificate ORNISS: "Informatia solicitata nu se regaseste in documentele cu caracter public afisat". Soarta unor procese celebre ar putea fi schimbata, in cazul in care s-ar afla ca magistratii care au judecat dosare cu documente clasificate nu au avut certificat ORNISS
Secretomanie totala la Inalta Curte! Numele judecatorilor supremi care detin certificate ORNISS reprezinta subiectul tabu pentru toata suflarea din instanta suprema. De la grefieri, pana la presedinte de instanta suprema, toti o dau cotita cand vine vorba despre dezvaluirea numelor magistratilor cu certificat ORNISS.
Nu este pentru prima data cand se dezbate problema judecatorilor de la instanta suprema care detin certificate ORNISS, si asta pentru ca nu doar o data s-a pus sub semnul intrebarii calitatea unor magistrati supremi de a judeca anumite dosare care contineau documente clasificate, si implicit solutiile pe care le-au dat in mai multe dosare celebre. Nu stim care este motivul pentru care se pastreaza la secret numele judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie cu certificat ORNISS, dar din raspunsul acordat Lumeajustitiei.ro de biroul de presa al ICCJ nu putem decat sa tragem concluzia ca, cel putin atat timp cat instanta suprema va fi condusa de Livia Stanciu (foto) si Ionut Matei nu vom afla cine poseda aceste certificate.
Suntem convinsi ca nevoia pastrarii acestui secret este fundamentata pe o explicatie cat se poate de logica. Odata dezvaluite numele judecatorilor cu certificat ORNISS exista posibilitatea ca multe dintre deciziile definitive de condamnare date in dosare celebre sa fie anulate si asta pentru ca nu a fost respectata cerinta posesiei unui astfel de document. In final, de ce ar conta pentru un magistrat suprem sa mai detina certificat ORNISS, in conditiile in care, componenta Completelor de 5 ale Inaltei Curti este stabilita de presedintele instantei si de vicepresedinte, dupa bunul plac, desi contravine principiului repartizarii aleatorii a dosarelor, care ar trebui sa fie practicat in toate instantele din tara, inclusiv la ICCJ?
Dupa mai bine de o luna de la formularea unei solicitarii adresate ICCJ in care ceream lista cu numele judecatorilor care detin certificate ORNISS, Inalta Curte a binevoit sa ne informeze ca nu ne poate transmite acest document. Motivul? Conform raspunsului oferit de ICCJ, lista pe care am solicitat-o nu face parte din documentele de interes public, in incidenta carora intra si solicitarea noastra. Mai mult, Inalta Curte ne-a precizat ca era necesar sa specificam scopul demersului nostru si al interesului pentru aceasta informatie, in vederea stabilirii masurii "in care datele cerute pot contribui la asigurarea dreptului la asigurarea dreptului la informare publica": "Urmare cererii dumneavoastra transmisa prin e-mail Inaltei Curti de Casatie si Justitie la data de 31 octombrie 2013, prin care solicitati "lista cu numele judecatorilor care detin certificate ORNISS", expunem urmatoarele:
Potrivit dispozitiilor art.5 alin.1 lit.g) din Legea nr. 544/2001, privind liberul acces la informatiile de interes public, fiecare autoritate sau institutie publica are obligatia sa comunice din oficiu, printre altele, lista cuprinzand documentele de interes public. Inalta Curte de Casatie si Justitie, conformandu-se acestor dispozitii, a publicat pe portalul sau www.scj.ro, lista cuprinzand documentele de interes public in legatura cu activitatea sa. Din observarea cererii dumneavoastra a rezultat ca informatia solicitata nu se regaseste in nici una din categoriile de documente cu caracter public ce ar putea fi comunicata in raport de Legea nr.544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public. In masura in care, asa cum s-a aratat, informatia solicitata nu se regaseste in documentele cu caracter public afisate, era necesar a se preciza scopul si interesul demersului dumneavoastra, pentru a aprecia masura in care datele cerute pot contribui la asigurarea dreptului la informare publica".
Este probabil evident pentru Inalta Curte ca demersul nostru avea scopul de a informa opinia publica cu privire la numele judecatorilor care detin certificate ORNISS, stiut fiind ca exista un foarte mare interes in legatura cu aceasta informatie. Am inteles pozitia ICCJ fata de solicitarea noastra, dar nu putem sa nu evidentiem un alt aspect!
De-a lungul timpului, au existat avocati implicati in dosare cu ecou, care au cerut Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa le fie transmisa lista judecatorilor cu certificate ORNISS, pentru a verifica daca magistratii care judeca anumite dosare care contin documente clasificate au dreptul de a judeca. Cum era de asteptat, nici lor nu le-a fost transmisa aceasta lista, desi avocatii erau reprezentantii unor inculpati din respectivele dosare.
Un astfel de dosar celebru de acest fel este cel al lui Gigi Becali, privind schimbul de terenuri cu MApN, in care Becali a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare, si care continea documente secrete. Pentru accesul la acestea era nevoie ca judecatorii care au solutionat dosarul lui Becali, Livia Stanciu, Francisca Maria Vasile, Sandel Lucian Macavei, Ionut Mihai Matei (Completul de 5 judecatori), Lucia Tatiana Rog, Ana Maria Dascalu si Stefan Pistol (Completul de 3 judecatori) sa detina certificat ORNISS!
Ce se va intampla insa daca se va afla ca unii dintre ei, daca nu chiar toti, nu au avut aceste certificate la momentul judecarii cauzei?
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# DAN
2 December 2013 19:16
+7
# BERCEA MONDIAL; e manevra lu frații miei.........,,
2 December 2013 20:07
+10
# corect
2 December 2013 20:10
+10
# Tudor Raneti
3 December 2013 03:23
-5
# Securistul fara viciu
3 December 2013 15:13
+4
# Tudor Raneti
2 December 2013 20:20
-1