EXECUTANTII DE AZI SA IA AMINTE – La mai bine de 50 de ani de la crimele si torturile comise impotriva detinutilor politici inchisi la Penitenciarul Ramnicu Sarat, tortionarul Alexandru Visinescu a fost condamnat la 20 ani inchisoare pentru tratamente neomenoase. Cu opinie separata, ICCJ a mentinut decizia Curtii de Apel Bucuresti. Cazul Visinescu este dovada ca nicio crima si niciun abuz nu raman nepedepsite (Sentinta)
Decizie definitiva in instanta pentru tortionarul Alexandru Visinescu (foto), fost comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat. In varsta de 91 de ani, Visinescu a fost condamnat, miercuri 10 februarie 2016, la 20 de ani de inchisoare pentru tratamente neomenoase, la mai bine de 50 de ani de la crimele si torturile comise impotriva detinutilor politici inchisi la Ramnicu Sarat.
Practic, judecatorii ICCJ Iulian Dragomir, Horia Valentin Selaru si Francisca Vasile au mentinut sentinta Curtii de Apel Bucuresti, care, in 24 iulie 2015, a dispus condamnarea lui Visinescu la 20 ani inchisoare, schimband insa incadrarea juridica din infractiuni contra umanitatii in tratamente neomenoase (sentinta CAB este atasata la finalul articolului). Conform unor surse, decizia ICCJ a fost data insa cu opinie separata in sensul ca faptele de care este acuzat tortionarul s-ar fi prescris.
Altfel, cazul Visinescu este o dovada ca nicio crima si niciun abuz nu vor ramane nepedepsite. Executantii de azi, personajele care se cred intangibile si carora nici prin cap nu le trece ca la un moment dat ar putea raspunde pentru ceea ce fac ar trebui sa ia aminte de ceea ce i s-a intamplat fostului comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat. Sa ia aminte cum un om care, la randul sau candva se credea intangibil, a ajuns sa plateasca atunci cand nimeni nu credea ca mai este posibil. Visinescu va sfarsi intr-o puscarie, asa cum au facut-o multi dintre cei pe care el a avut grija sa-i extermine in iadul de la Ramnicu Sarat.
PICCJ: „Decesul detinutilor survenea, astfel, in urma unui proces lent, dar eficace, prin care acestia erau torturati fizic si psihic”
Alexandru Visinescu a fost trimis in judecata, in 18 iunie 2014, de procurorii de la Sectia de urmarire penala si criminalistica din PICCJ. In comunicatul de presa prin care au anuntat trimiterea in judecata a lui Visinescu, procurorii PICCJ au prezentat pe scurt ororile comise la Penitenciarul Ramnicu Sarat in perioada in care acesta era comandant. Potrivit PICCJ, detinutii erau supusi unor adevarate torturi, urmarindu-se lichidarea fizica a acestora. Procurorii arata ca regimul impus de Alexandru Visinescu nu asigura conditiile minime de supravietuire pe termen lung, iar decesul detinutilor survenea in urma unui proces lent, dar eficace, prin care acestia erau torturati fizic si psihic.
Iata comunicatul PICCJ din 18 iunie 2014:
„In cauza avand ca obiect sesizarea formulata de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc impotriva numitului VISINESCU ALEXANDRU, procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au finalizat cercetarile si au dispus trimiterea acestuia in judecata sub aspectul savarsirii de infractiuni contra umanitatii.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea situatie de fapt:
In perioada 1956-1963, inculpatul, in calitate de comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, a savarsit actiuni si inactiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivitatii reprezentata de detinutii politici incarcerati in acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrangerea grava a exercitarii acestora, pe motive de ordin politic. Astfel, detinutii erau supusi unor conditii de existenta sau tratament de natura sa duca la distrugerea lor fizica, fara sa li se asigure un minim de medicamente si fara sa li se acorde ingrijiri sau asistenta medicala adecvate. Totodata, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer catre spitalele penitenciar, degradarea starii de sanatate a condamnatilor prin lipsa hranei, lipsa incalzirii, pedepsele aplicate discretionar si abuziv, conditiile de detentie inumane, relele tratamente, bataia si alte violente, ignorarea adreselor si sesizarilor formulate de catre detinuti erau tot atatea actiuni menite a duce la exterminarea fizica a persoanelor incarcerate.
Principalele categorii de detinuti aflate in penitenciar, asa cum reiese chiar dintr-o nota a inculpatului adresata Consiliului Securitatii Statului din anul 1967, erau: fosti conducatori in guvernele burghezo-mosieresti si in conducerile P.N.T. si P.N.L.; fosti conducatori ai diverselor organizatii subversive; foste cadre de conducere dupa 23 August 1944; foste cadre M.A.I. dupa 23 August 1944; fosti conducatori ai diverselor secte religioase; alte cazuri mai izolate.
Conditiile de viata din Penitenciarul Ramnicu Sarat, asa cum reies din documente si au fost descrise si de fostii detinuti, au creat premisele aparitiei unor afectiuni deosebit de grave, soldate in cateva cazuri cu decesul, proband natura abuziva si tratamentul neglijent aplicat de comandantul inchisorii, lt. col. (r) Visinescu Alexandru.
Regimul impus nu asigura sub nicio forma conditiile minime de supravietuire pe termen lung, avand in vedere ca de cele mai multe ori sentintele se intindeau pe o perioada care depasea 10 ani. Decesul detinutilor survenea, astfel, in urma unui proces lent, dar eficace, prin care acestia erau torturati fizic si psihic.
Pana in prezent, din documentele studiate a fost identificat un numar de 138 de detinuti care au trecut prin Penitenciarul Ramnicu Sarat in timpul mandatului lui Visinescu Alexandru.
De mentionat este si faptul ca regulamentele in materia conditiilor de detentie ce erau in vigoare in acea perioada alcatuiau doar premisele organizarii regimului de exterminare in penitenciare si colonii de munca, sau il imbracau intr-o forma oficiala, in timp ce masurile concrete luate pentru anihilarea detinutilor politici erau lasate in grija comandantilor de penitenciare si doar amendate prin ordine si recomandari neoficiale venite pe linie de partid.
Practic, organizarea si functionarea regimului de exterminare, neputand fi reglementate prin acte oficiale, depindeau de eficacitatea si inventivitatea comandantilor de penitenciare, dar si de obedienta acestora si fidelitatea aratata fata de partid.
Repartizarea la conducerea penitenciarelor se facea si prin raportare la calitatea detinutilor politici si interesul Partidului pentru eliminarea lor rapida. Se remarca faptul ca in cadrul Penitenciarului Ramnicu Sarat erau incarcerate preponderent personalitati ale vietii politice, lideri ai partidelor istorice, fapt ce a determinat necesitatea numirii unui comandant de penitenciar experimentat in reeducare si de incredere. Asa se explica duritatea extrema a comandantului Alexandru Visinescu si rezultatele tulburatoare obtinute in procesul de exterminare pus la punct de acesta”.
*Cititi aici sentinta CAB de condamnare a lui Alexandru Visinescu
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 10 February 2016 13:12 +19
# unul din lumea cea mare 10 February 2016 16:52 +1
# Cu o floare nu se face primăvară 10 February 2016 13:14 +13
# Dura lex vax est 10 February 2016 13:20 +14
# Lex!!! 10 February 2016 13:25 +3
# mulder, agentul mulder 10 February 2016 13:29 +10
# unul din lumea cea mare 10 February 2016 14:08 +9
# asdf 10 February 2016 14:10 +4
# o pensionara 10 February 2016 14:24 +7
# unul din lumea cea mare 10 February 2016 14:33 +7
# TITULESCU 10 February 2016 14:37 +9
# DODI 10 February 2016 15:40 +5
# adi 10 February 2016 15:45 +1
# asdf 10 February 2016 21:09 +1
# mordekai 11 February 2016 16:59 +1
# prescriere 21 February 2016 00:37 0
# mordekai 10 February 2016 17:55 +7
# kfk 10 February 2016 21:10 +5
# ce sa zic... 14 February 2016 20:49 0
# Dumitru Ghinea 21 February 2016 22:48 0