IN NUMELE LUI BERCEA – Procurorul Eugen Iacobescu a dezvaluit cum sefa PCA Craiova, Elisabeta Ponea, i-a luat dosarele lui Bercea Mondial: "Au venit sa-mi ia dosarele fortat. Erau jandarmii la usa sa-mi ia dosarele si am spus 'Mai, oamenilor, calmati-va, pentru ca eu am facut plangere la doamna procuror general, daca dansa hotaraste ca este neintemeiata, va dau dosarele si cu asta basta'". Kovesi s-a miscat rapid: "Intr-o jumatate de ora am primit raspuns ca mi se respinge plangerea"
Indignat de maniera in care DNA instrumenteaza dosarul de trafic de influenta in care sunt implicati fratele presedintelui Basescu si membrii familiei lui Bercea Mondial, fostul procuror Eugen Iacobescu a decis sa rupa tacerea. Magistratul pensionat cu forta de CSM in urma cu trei ani a intrat in direct la emisiunea Sinteza Zilei difuzata, marti 22 iulie 2014, la Antena 3, unde a povestit in detaliu cum i-au fost luate dosarele economice in care il cerceta pe Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. Eugen Iacobescu a dezvaluit ca, initial, procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova, Elisabeta Ponea (foto dreapta), l-a chemat la ea in birou, acolo unde se mai aflau procurorul sef adjunct Aurel Bajenaru si prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Mehedinti, Cornelia Schinteie, si i-a cerut sa il scoata de sub urmarire penala pe Bercea Mondial. Iacobescu a refuzat, spunand ca nu vrea sa ajunga la puscarie.
Se intampla in martie 2011, momentul operativ ales de Eugen Iacobescu pentru a efectua opt perchezitii domiciliare la proprietatile detinute de familia interlopului. Inarmat cu probe si interceptari obtinute de la SRI si sustinut de 200 de politisti, Iacobescu a demarat descinderile in casele detinute de Bercea Mondial, moment in care a primit dispozitie scrisa de la Parchetul Curtii de Apel Craiova sa anuleze intreaga operatiune. Eugen Iacobescu a povestit in continuare ca procuroarea Elisabeta Ponea l-a somat sa nu mai intreprinda niciun act de urmarire penala, sa nu incheie procese-verbale si sa nu delege niciun ofiter, amenintandu-l ca ii face dosar de abuz in serviciu. Fostul procuror a precizat ca, imediat dupa ce a primit dispozitia prin care i s-a cerut sa suspende actiunea care il viza pe Bercea Mondial, mai multi procurori, insotiti de jandarmi, au venit sa ii ia dosarele cu forta. Iacobescu s-a aparat sustinand ca i-a trimis o plangere, prin fax, Laurei Codruta Kovesi, Procuror General al Romaniei la acea vreme, care i-a fost insa respinsa de actuala sefa a DNA in doar 30 de minute: "In momentul cand am primit dispozitie sa nu mai fac niciun act de urmarire penala, au venit sa-mi ia dosarele, le-am spus 'Bai, oameni...' - primul procuror cu inca doi procurori, cu seful Urmarire Penala si cu purtatorul de cuvant au venit sa-mi ia dosarele fortat. Erau jandarmii la usa sa-mi ia dosarele si am spus 'Mai, oamenilor, calmati-va, pentru ca eu am facut plangere la doamna procuror general sa vedem cum se pronunta dansa, am trimis-o prin fax si daca dansa hotaraste ca este neintemeiata plangerea, va dau dosarele si cu asta basta'. Intr-o jumatate de ora am primit raspuns ca mi se respinge plangerea".
Iata ce a povestit fostul procuror Eugen Iacobescu despre modul cum i-au fost luate dosarele lui Bercea Mondial:
"Mihai Gadea: Ce v-a determinat sa intrati in direct, domnule procuror?
Eugen Iacobescu: Domnul Gadea, buna seara dumneavoastra si invitatilor dumneavoastra. In primul rand, as vrea sa fac o rectificare, si anume, eu nu am fost exclus din magistratura, ci am fost pensionat fortat. Doamna Haineala, presedinte al CSM-ului, nu a mai dorit sa ma mai mentina in functie, desi aveam o vechime de 39 de ani, dintre care numai 27 in infractiuni contra vietii. Domnul Gadea, in momentul in care am pornit sa-l aduc pe Bercea Mondial in fata justitiei, am pornit cu buna-credinta. Nu m-am gandit ca va fi vorba in acest dosar si de domnul Mircea Basescu, si de alti demnitari, si de alti ministri, si de alti consilieri prezidentiali. Eu am pornit cu dorinta de a-l aduce pe Bercea in fata justitiei pentru numeroase infractiuni pe care le savarsise pana atunci. Desigur, nu am fi vorbit astazi nici despre domnul Mircea Basescu, nici despre Bercea Mondial, daca in 2006-2007 un coleg de-al meu care a solutionat un dosar cu denuntare calomnioasa care il privea pe Bercea Mondial si care a mers si a scos un raport medico-legal de la Institutul de Medicina Legala, de la autoritatea cea mai inalta din statul roman in privinta medicinii legale, prin care s-a stabilit ca este schizofrenic si ar fi dispus internarea pe viitor si apoi ar fi sesizat instanta pentru a se lua masuri de internare intr-un institut medical pentru tratament.
Mihai Gadea: Stati putin. Dumneavoastra dati o serie intreaga de informatii si o faceti cu multa naturalete. Inainte de toate domnule procuror, domnule magistrat, as vrea sa va spun ca va bucurati de respectul meu si al multora din aceasta tara, care inca din 2011 ati vrut sa duceti o treaba pana la capat, netinand cont de cine sunt cei care sunt implicati, asa cum ati spus la inceputul acestui dialog. Tinta dumneavoastra nu era sa ajungeti la acei oameni, dar investigandu-l pe Bercea Mondial, in felul acesta aveati sa descoperiti toate lucrurile acelea. Acum insa, dumneavoastra ati enuntat o serie intreaga de functii, de persoane care detin acele functii, spunand 'n-am vizat in momentul in care l-am investigat pe Bercea Mondial pentru dosarele alea ministri, persoane foarte importante, consilieri prezidentiali'. Dumneavoastra, in investigatia ce a pornit de la Bercea Mondial, aceasta investigatie ducea catre ministri, persoane sus-puse, consilieri prezidentiali?
Eugen Iacobescu: Ducea, ducea, da. Dar nu era atributul meu sa investighez eu pe acesti oameni.
Mihai Gadea: Dumneavoastra acum, privind toate lucrurile in urma, aveti o explicatie cine a hotarat, din dispozitia cui vi s-a luat dumneavoastra acest dosar?
Eugen Iacobescu: Acest dosar, ca sa o luam de la inceput. In 2009, pe 16 august, m-am sesizat din oficiu despre faptele comise anterior de catre Bercea Mondial si am inregistrat o nota in registrul nostru special si am pornit la drum. Imediat, am cerut SRI-ului sa faca investigatii cu privire la activitatea infractionala a lui Bercea Mondial. Mi s-a trimis raportul si am inceput urmarirea penala. Eu vorbesc despre dosarele economice, pentru ca dosarul cu tentativa la omor a fost mult mai tarziu. Am avut in vedere si faptul ca, in ianuarie 2009, Bercea Mondial comisese doua infractiuni de tentativa la omor - sau, daca facem incadrarea juridica corecta, savarsise o infractiune la tentativa de omor deosebit de grava - si pentru care a primit scoatere sub urmarire penala. Este vorba de viceprimarul Matei, pe care l-a injunghiat, si este vorba si de vaduva care ii venise in ajutor si a dat, el si cu fiii sai au dat cu autoturismul peste aceasta parte vatamata si i-au rupt picioarele. Clar, tentativa la omor. S-a apreciat ca nu se impune cercetarea lui pentru tentativa la omor. Daca ati citit declaratiile viceprimarului, eu am fost dezamagit de ceea ce declara referitor la actul de justitie.
Mihai Gadea: Domnule Iacobescu, faptul ca intr-adevar lucrurile erau destul de clare, inteleg ca Bercea Mondial a injunghiat pe cineva si apoi a dat cu masina rupandu-i picioarele unui alt domn...
Eugen Iacobescu: Ma iertati, va mai aduceti aminte de cazul Placinta? Ati vazut ca l-au incadrat la tentativa la omor si a primit o pedeapsa cu inchisoarea? Deci nu am fi vorbit astazi despre cazul Basescu daca s-ar fi luat masuri de arestare a lui Bercea Mondial din ianuarie 2009.
Mihai Gadea: Sigur ca da. Problema e asa domnule procuror. In momentul in care dumneavoastra, fiind in investigatie, descoperiti ca Bercea Mondial da o mita fratelui presedintelui si acest lucru se afla ca dumneavoastra ati descoperit vi se ia dosarul. Repet intrebarea. Aveti idee cine a dispus ca sa vi se ia dosarul?
Eugen Iacobescu: Dosarul s-a dispus..., fiindca sunt foarte multe dosare. Am fost chemat la Craiova cu dosarele economice la doamna procuror general Ponea Elisabeta. Acolo se mai aflau si domnul procuror general adjunct Bajenaru si doamna prim-procuror Scanteie, de la Mehedinti. Si m-au chemat cu aceste dosare si mi-a spus ca mi le va lua.
Mihai Gadea: Ati cerut vreo explicatie?
Eugen Iacobescu: Inainte mi-au spus sa dau scoatere de sub urmarire penala si am spus ca nu vreau sa intru in puscarie si nu dau scoatere.
Mihai Gadea: Stati putin ca este fantastic ce spuneti. Deci vi s-a spus sa il scoateti de sub urmarire penala?
Eugen Iacobescu: Da, da.
Mihai Gadea: Pentru ca eu am aici o statistica, o statistica din documentele pe care Radu Tudor le-a prezentat le el la emisiune, este spectaculos. Radu a prezentat duminica niste documente oficiale, niste documente in urma cererilor pe care le-a facut in mod repetat la Parchetul General si e asa. Din 2006 pana in 2014 au fost 28 de dosare...
Eugen Iacobescu: Nu este adevarat. V-a dat numai dosarele lui, dar el este cercetat si impreuna cu rudele sale.
Mihai Gadea: Cate dosare sunt in total?
Eugen Iacobescu: 103 sau 119 dosare.
Radu Tudor: Intre 108 si 180 de dosare. Ce am prezentat eu este doar de la Parchetul General.
Mihai Gadea: Din 103 dosare...
Eugen Iacobescu: N-ati vazut ca dosarul cu tentativa la omor n-a aparut pe masa lui domnul... data pe nota pentru domnul Radu? Deci dosarul 16 nu apare pe nota. De ce incearca sa se ascunda si acest dosar cu tentativa la omor? Pentru ca mai este in termen ca Bercea sa fie tras la raspundere penala. De altfel, cand eu am instrumentat dosarul cu Bercea Mondial pentru tentativa la omor i-am cerut primului procuror, doamna infirmati acest dosar, pentru ca eu am curajul sa-l trimit in judecata si este vinovat de savarsirea si acestor fapte penale. Si nu s-a dorit sa se infirme aceasta cauza, desi ii statea la indemana primului procuror.
(...)
Radu Tudor: Alte organe ale statului au fotografiat pe membrii clanului Bercea cand intra la Basescu acasa sa-i dea spaga.
Eugen Iacobescu: Da.
Mihai Gadea: Iar acele fotografii, acele filmari dispar de la dosar. Procuroarea care... deci dumneavoastra vi se ia dosarul si in momentul cand ajunge la procuroarea respectiva...
Eugen Iacobescu: Domnule Mihai Gadea, scuzati-ma. Deci ne aflam in momentul 24 martie 2011. In 24 martie, cu aprobarea instantei, am obtinut autorizatie de a ma deplasa in opt... asta a fost momentul operativ ales de mine, de a ma deplasa si a face perchezitii in toate locatiile pe care le detinea Bercea Mondial si rudele sale, pentru ca aflasem de pe interceptari ca se fac o serie de... Se comit o serie intreaga de infractiuni! In momentul in care televiziunile au anuntat ca eu sunt cu 200 de politisti la efectuarea de perchezitii, doamna Ponea Elisabeta a zis sa mi se faca dosar de abuz in serviciu, ce caut eu in aceste locatii, de ce fac perchezitie. Ulterior, doamna Ponea a si sesizat CSM-ul pentru a fi cercetat disciplinar pentru incalcarea atributiunilor de serviciu, de ce am facut perchezitii lui Bercea Mondial si la rudele sale.
(...)
Eugen Iacobescu: In timp ce ma aflam - si Izaura va poate confirma - in timp ce ma aflam la perchezitie, apare comunicatul Parchetului General ca mi s-a luat dosarul, ca as fi lipsit de obiectivitate in solutionarea cauzelor. Dar eu stiam dinainte ca-s aia, pentru ca Bercea spusese, vorbise cu nevasta, stai linistit ca ii ia si dosarul asta ultim. Si mi s-a luat, ati vazut si dumneavoastra cum au decurs lucrurile ulterior. Dar doamna Ponea a fost interesata de acest dosar, pentru ca s-a deplasat personal pe 28 martie sa-mi ia dosarul. Eu in momentul cand am facut perchezitiile cu 200 de politisti am primit dispozitie sa nu mai fac absolut niciun act de urmarire penala, sa nu inchei procese-verbale, sa nu deleg ofiter, nimic. In momentul in care am fost la perchezitie acolo, si perchezitia era in toi, am fost oprit sa mai fac asemenea perchezitii. S-au luat de catre ofiteri sute de mii de euro, aur, documente. Am ramas agatat de craca cum ar zice olteanul, pentru ca nu mai puteam incheia niciun proces-verbal sau o ordonanta sa-i desemnez pe ofiteri sa predea ei valuta, erau sute de mii de euro, s-o predea la banca, pentru ca nu puteam, pentru ca primisem dispozitie scrisa de la primul procuror si de la procurorul general al Parchetului Curtii de Apel sa nu mai inchei niciun act. Si am ramas agatati asa. Cand a venit luni dimineata, daca va puteti inchipui, eu - procurorul anchetator in dosar - eu luasem documente cu ofiterii de politie care ma insoteau, nu am predat la dosarul cauzei, personal, aceste lucruri ridicate de la perchezitie, pentru ca mi s-a interzis. Si cine credeti ca le-a predat catre primul grefier? Tehnicianul criminalist. Si d-aia zic eu, nu stiu ce documente s-au predat la acest dosar, nu stiu de ce nu mai sunt dosarele cu fotografiile, de ce nu mai sunt procesele-verbale. Pentru ca nu exista vreo semnatura de-a mea ca as fi predat acest dosar. Daca cineva face verificare, nu se poate ca un tehnician criminalist, nu ma indoiesc de capacitatea lui, sa primeasca de la ofiterii de politie documente, sa primeasca de la ofiterii de politie recipise de depunerea sumelor de bani.
Radu Tudor: Toate astea ca sa nu existe o evidenta clara a probelor si ca la transferul acesta foarte tulbure de la procurorul Iacobescu la alte zone, sa se piarda chestiuni esentiale.
Eugen Iacobescu: Bineinteles. Ce interes s-a avut in... ca era foarte bine. Domnule, imi predai dosarul, pune toate documentele la dosar, pune toate actele de urmarire penala la dosar, coase-l, numeroteaza-l si da-mi-l.
(...)
Mihai Gadea: Executia dumneavoastra, facuta de doamna Ponea, o facea de capul ei sau i se spunea ce sa faca? Ce credeti?
Eugen Iacobescu: Nu pot sa spun cine i-a dat. Doamna Ponea trebuie luata la ancheta si sa spuna cine i-a dat aceasta dispozitie, pentru ca trebuie sa va spun ca fiind vorba de un trafic de influenta, dumneaei nu avea competenta sa cerceteze un asemenea caz. Asemenea dosar trebuia declinat in favoarea DNA-ului, DNA-ul trebuia sa faca, ca era vorba de un trafic de influenta de 300, de 600, de 2 milioane de euro. DNA-ul trebuia. De ce s-a oprit la Craiova dosarul?
Radu Tudor: Si DNA-ul, pe baza legii, trebuia sa intervina, si, in secunda doi, sa retina si pe cel care da, si pe cel care primeste mita.
Eugen Iacobescu: Si cu dosarele economice trebuiau, fiindca era vorba de o evaziune fiscala de 70 de miliarde, e strigator la cer sa nu iei niciun leu lui Bercea Mondial. Din 70 de miliarde. In ultima perioada, numai in Bucuresti a avut cumparate patru imobile. Are doua vile si doua apartamente. Numai in anul 2010, 2011, e strigator la cer. Sunt 5 milioane de euro spalati prin banca, nu s-a dat curs, nu s-a confiscat aceasta suma, pentru ca ea provenea din evaziune fiscala. Nu s-a facut absolut nimic. Bercea a ramas cu imobilele, are vreo 14-15 case. Are teren in centrul orasului, de pe bulevardul principal are 5 vile. 5 vile care si le-a construit. Nu se poate sa nu faci niciun fel de munca. Stiti cat avea, ce am stabilit eu, avea 130.000 de euro, pe care-i lua lunar camata. Numai din camata lua. Avea in circuit peste 1,5 milioane de euro, pe care ii vehicula.
Mihai Gadea: Domnule procuror Iacobescu, vreau totusi sa revin asupra momentului in care dumneavoastra sunteti chemat la Craiova in biroul doamnei Ponea, in care spuneti ca era si procurorul general adjunct si alte persoane si vi s-a cerut in prima instanta scoatere de sub urmarire penala.
Eugen Iacobescu: Si am spus 'Nu'.
Mihai Gadea: Doamna Ponea v-a cerut asta sau procurorul general adjunct?
Eugen Iacobescu: Da. Si va dau si un amanunt. I-am dus un buchet de flori si mi-a zis 'Ai venit sa ma mituiesti?'. 'Nu, doamna, n-am venit sa va mituiesc'. I-am spus 'Daca vreti sa il solutionati, luati dumneavoastra dosarele, ca eu nu ma impotrivesc'. Si dovada este ca pe 14 martie, cand m-am dus cu dosarele la control, desi nu trebuia sa mi le controleze, in momentul in care m-am intors la Parchet am fost anuntat de primul procuror: 'Domnule, trimite dosarele!'. 'Pai cum sa trimit dosarele?'. 'Pai, uite, ti le-a luat, a venit ordin'. 'Gata, domnule, le trimit, fara niciun fel de...'. Si am trimis dosarele.
(...)
Eugen Iacobescu: Trebuie intrebati cei care au musamalizat. Domnule, ai citit dosarul, ai vazut acolo ca e vorba de bani multi, de ce n-ai luat masuri? V-am spus. In primul rand, dosarul trebuia sa mearga la DNA. N-avea ce cauta la...
Mihai Gadea: Da, dar eu am vazut ca era un dosar prin 2005 la DNA care era cu evaziunea aia fiscala si spalarea de bani de 5 milioane si evaziune fiscala uriasa de nu stiu cate alte miliarde, iar DNA-ul a inchis dosarul.
Eugen Iacobescu: Da, asa s-a intamplat, dar eu l-am reluat si s-a infirmat acea solutie data.
Mihai Gadea: Si a fost trimis in instanta.
Eugen Iacobescu: Pentru 3 miliarde. 3 miliarde 460 de... Exact ca sa fie sub 50.000 de euro si sa i se dea cu suspendare, pentru ca daca acoperi prejudiciul ti se da automat cu suspendare. Nu e posibil. Si sa nu-i confisti 5 milioane de euro, sa nu confisti toata averea. E un text in Codul penal vechi, 118 indice 2, in care spune chiar daca stabilesti o evaziune de, sa zicem, 3 miliarde, dar in momentul in care asta are avere de sute, de zeci de milioane de euro si exista indicii ca nu a dobandit-o pe cai legale, confisti tot. Nimic nu s-a confiscat, nimic nu s-a recuperat din prejudiciu si pe un cetatean amarat, un cetatean de rand, il executa pentru un leu, iar asta nu este executat nici... N-a acoperit niciun leu, nicio suma de bani din ceea ce trebuia sa acopere!
(...)
Eugen Iacobescu: Un pion principal acolo e si Birea, varul lui, ca daca revenim si vedem toate afacerile care s-au facut si pentru care si Birea este condamnat, ce au facut in judetul Constanta... In momentul in care eu am facut perchezitii la Bercea, i-am gasit o factura de 33 de miliarde de lei data la o primarie de catre Bercea in numele unei, deci factura era in domiciliul lui Bercea, dar era pe numele unei femei de 85 de ani. Fiindca asa actiona Bercea. Din Draganesti Olt si a dat la acea primarie marfuri in valoare de 33 de miliarde de lei. E foarte simplu cine vrea sa se aplece, o echipa de control a primului ministru sa se duca la Trezorerie si sa vada toate facturile, toti banii care au venit din judetul Constanta si vedem unde au ajuns in Draganesti Olt, de unde au venit, ce primarii sunt acolo, ce primari sunt acolo, pentru ca v-am spus in momentul cand mi s-au luat dosarele chiar discutam cu niste ofiteri de politie ca mi-au luat dosarele astea, tine factura asta si facem cercetari pentru evaziune fiscala, 33 de miliarde, aproape un milion de dolari. Au venit si m-au controlat si mi-au luat si acel dosar. Dosarul 62/P/2011. Nu se aude nimic de acea factura de 33 de miliarde de lei, ce s-a facut cu ea? L-au cercetat, nu l-au cercetat... Sunt prejudicii grave aduse. Nimeni nu se implica, nimeni nu controleaza.
Adina Anghelescu: Domnul procuror, Adina Anghelescu. Vreau sa va pun si eu o intrebare. Cum a fost posibil sa vi se ia acest dosar in momentul in care, stim foarte bine, procurorul este independent pe cauza si daca ati incercat... practic, s-a incalcat regulamentul. Ati avut o discutie cu doamna Laura Codruta Kovesi si ce v-a raspuns?
Eugen Iacobescu: In momentul cand am primit plangere, in momentul cand am primit dispozitie sa nu mai fac niciun act de urmarire penala, au venit sa-mi ia dosarele, le-am spus 'Bai, oameni...' - primul procuror cu inca doi procurori, cu seful Urmarire Penala si cu purtatorul de cuvant au venit sa-mi ia dosarele fortat. Erau jandarmii la usa sa-mi ia dosarele si am spus 'Mai, oamenilor, calmati-va, pentru ca eu am facut plangere la doamna procuror general sa vedem cum se pronunta dansa, am trimis-o prin fax si daca dansa hotaraste ca este neintemeiata plangerea, va dau dosarele si cu asta basta'. Intr-o jumatate de ora am primit raspuns ca mi se respinge plangerea.
Adina Anghelescu: Intr-o jumatate de ora dupa ce ati trimis prin fax, de la doamna procuror general Kovesi?
Eugen Iacobescu: Da, da, mi s-a respins plangerea, exista document, sunt documente, proces-verbal incheiat de procurorul sef in care spune ca daca nu voi preda dosarele se va interveni in forta. Deci nu se poate asa ceva, sa procedezi cu un procuror de buna-credinta, eu am vrut sa fac treaba in Parchet.
Mihai Gadea: Domnule Iacobescu, dumneavoastra in mod sincer va asteptati ca in urma sesizarii pe care ati facut-o procurorului general Laura Codruta Kovesi sa va caute, poate la telefon? 'Ce s-a intamplat domnul procuror, e un abuz, cine va preseaza?'
Eugen Iacobescu: Desi Ordonanta 50 data pe 2006 reglementeaza clar trei cazuri in care iei dosarul procurorilor, in rest n-ai voie sa-l iei.
(...)
Eugen Iacobescu: Si vreau sa va mai spun si altceva. In momentul cand mi s-au luat dosarele, eu am lucrat cu o echipa restransa de ofiteri si care cunosteau toate datele. Doamna Elisabeta Ponea le-a interzis acelor ofiteri sa lucreze in continuare cu Parchetul de pe langa Curte de Apel Craiova. Voi ati lucrat cu Iacobescu, la revedere, hai, alt ofiteri. Nu e posibil asa ceva. De ce s-a procedat in acest mod? Nu era interesati sa afle tot adevarul?
(...)
Adrian Ursu: Eu stiu chiar ca a existat un moment dramatic, domnule procuror, in momentul in care v-a fost luat unul dintre dosare pe care dumneavoastra, pe buna dreptate, cereati sa-l instrumentati in continuare, cand ati fost amenintat chiar cu jandarmii ca va fi luat din fiset.
Eugen Iacobescu: Da, exista proces-verbal incheiat in acest sens de primul procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Olt. Si alti doi colegi de-ai mei care au...
Adrian Ursu: Pai cum asa?
Eugen Iacobescu: Asa se procedeaza. Sa-ti ia dosarele cu forta. Pentru ca eu le-am spus si am si pe dosul procesului-verbal, am si scris, nu predau dosarele deoarece am facut plangere la doamna procuror general si astept sa vad modul de solutionare al acestei plangeri. Pentru ca demersul meu era un demers legal, conform Codului de procedura penala. Aveam dreptul sa ma adresez procurorului general pentru masurile dispuse de procurorul general al Parchetului Curtii de Apel.
Adrian Ursu: Si, desi aveati acea contestatie pe rol care inca nu fusese solutionata de procurorul sef, ei au dispus sa va ia dosarul inainte si au trimis jandarmii la usa biroului dumneavoastra?
Eugen Iacobescu: Se formase echipa ca sa intervina in forta.
Adrian Ursu: Sa intervina in forta sa va ia dosarul din fiset.
Eugen Iacobescu: Sigur, bineinteles. Si va mai spun si o alta treaba. Eram la perchezitia la Bercea Mondial, la perchezitiile domiciliare, si au trimis nota ca dosarele au fost preluate de Parchetul Curtii de Apel. Pai cand am vazut, stai ca ce fac, ca in centrul perchezitiilor... daca vreun avocat invoca acest drept se putea stabili ca a fost facuta perchezitia de un organ necompetent si nu a fost dispus de catre... pentru ca autorizatia era pe numele Parchetului de pe langa Tribunalul Olt, iar in momentul cand s-a primit dispozitia, eram in centrul efectuarii perchezitiilor si nu mai eram eu organul competent, era Parchetul Curtii de Apel Craiova, ei trebuiau sa vina sa continue sau sa ma delege pe mine sa continui perchezitiile.
Adina Anghelescu: Adica in timpul perchezitiei au schimbat competenta, sa intelegem?
Eugen Iacobescu: Pai au trimis ordin, pe care il aveti si dumneavoastra, ca am vazut ca aveti plangerea mea, aveti hotararea prin care am fost sanctionat.
Radu Tudor: Mai mult de atat dovada de executie la comanda de stoparea unui dosar si de ingroparea unei spete explozive, mai mult decat ceea ce spune procurorul Eugen Iacobescu nu se poate. Omeneste si profesional.
Eugen Iacobescu: Cu amenintari, daca va uitati la B1, la data respectiva, pe 23 si 24, o sa vedeti ca doamna procuror general m-a amenintat ca 'O sa-i fac dosar penal, o sa sesizez CSM-ul!'. Pai cum? Te duci sa faci niste perchezitii sa descoperi noi fapte penale, sa dispui niste masuri asiguratori si sa te alegi cu dosar penal. Noroc ca cei de la CSM n-au mai intrat in jocul asta si au spus ca nu e abatere disciplinara.
(...)
Eugen Iacobescu: Domnul Gadea, eu am pornit cu buna credinta, n-am vrut nici sa ies in evidenta, nu stiam ca voi ajunge la domnul Mircea Basescu si la altii si la altii, am pornit cu buna credinta in solutionarea unei cauze penale, pentru care, anterior, colegii meu n-au solutionat-o corespunzator".
Foto: Gazeta de Sud
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# magister 23 July 2014 14:45 +27
# Ponea fosta Dragut 23 July 2014 17:30 +5
# unul din lumea cea mare 23 July 2014 19:51 -5
# unul din lumea cea mare 23 July 2014 22:11 +1
# tot din lumea ta 25 July 2014 01:55 0
Citeza pe unul din lumea cea mare
# Alexandru 24 July 2014 09:54 -2
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 23 July 2014 14:48 +3
# BERCEA MONDIAL : ,, e manevra lu frații miei..............,, 23 July 2014 18:10 +7
# dededede 23 July 2014 18:14 +10
# Ponea 24 July 2014 14:16 0
# xxx 23 July 2014 14:58 +19
# o pensionara 23 July 2014 15:06 +19
# ADEVARUL 23 July 2014 15:43 +9
# pol 23 July 2014 15:13 +18
# ADEVARUL 23 July 2014 15:36 +14
# Catalin Racaceanu 23 July 2014 15:39 +14
# Acelasi 23 July 2014 22:55 +2
# avocat traditional 23 July 2014 23:07 +2
# gica 23 July 2014 15:45 +10
# gicuta 24 July 2014 14:24 +2
# dezamagitu 23 July 2014 17:15 +7
# nu fii dezamăgit 23 July 2014 17:25 +9
# degeaba sunteti dezamagiti 23 July 2014 20:34 +3
# victima 23 July 2014 18:17 +9
# virgil 23 July 2014 18:18 +8
# kkare inspectie ? 23 July 2014 20:35 +2
# 7400000 23 July 2014 19:44 +5
# 7400000 23 July 2014 19:48 +2
# CINE NU MUNCEȘTE NU GREȘEȘTE! 23 July 2014 19:49 +3
# KOVESI - DOTTORE COLONEL ANALFABET PLAGIATORE 23 July 2014 20:10 +2
# dank 23 July 2014 21:29 -2
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 23 July 2014 22:18 0
# avocat traditional 23 July 2014 22:09 +2
# unul din lumea cea mare 23 July 2014 22:22 -1
# avocat traditional 23 July 2014 22:47 +1
# unul din lumea cea mare 24 July 2014 00:51 0
# maria 24 July 2014 00:44 +3
# maria 24 July 2014 00:51 +3
# vikkktor 24 July 2014 02:42 +1
# santinela 24 July 2014 08:22 0
# ULTIMA LOVITURA data MONDIALULUI DE ABRA-HAM-HAM 24 July 2014 08:50 -1
# Marco 24 July 2014 11:33 +2
# ANTIBASIST 24 July 2014 09:44 0
# ARGUS 24 July 2014 14:48 -1
# obiectiva 24 July 2014 14:54 +1
# obiectiva 24 July 2014 14:56 +1
# ARGUS 24 July 2014 15:09 -1
# obiectiva 24 July 2014 15:11 +1
# ARGUS 24 July 2014 15:14 -1
# obiectiva 24 July 2014 15:18 +1
# Adelina 24 July 2014 11:32 +2
# cauza dreapta 24 July 2014 14:22 +1
# Dan 25 July 2014 13:40 0
# Co Sty 26 February 2018 22:26 +2