MAGISTRATII N-AU VOIE PE BURSA – Judecatorii si procurorii nu au voie sa detina si sa tranzactioneze actiuni: “Activitatea sistematica de vanzare-cumparare a unor instrumente financiare de tipul unitatilor de fond, inclusiv prin intermediul platformelor de tranzactionare, in scopul obtinerii de profit prin specularea valorii acestora, reprezinta o activitate comerciala, interzisa magistratilor” (Minuta)
Judecatorii si procurorii nu au voie sa joace la bursa. Clarificarea a fost facuta de Comisia de lucru a CSM nr. 1 – reunita “Legislatie si cooperare internationala”, coordonata de judecatorul Daniel Gradinaru (foto).
Astfel, Comisia nr. 1 si-a insusit punctul de vedere al Directiei Legislatie, Documentare si Contencios (DLDC) din CSM in sensul ca judecatorii si procurorii nu pot detine si tranzactiona actiuni, o asemenea activitate fiind interzisa conform art. 231 alin. 1 lit. c) din Legea 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, care prevede ca: “Judecatorilor, procurorilor, magistratilor-asistenti si personalului de specialitate juridica asimilat acestora le este interzis: sa aiba calitatea de asociat sau de membru in organele de conducere, administrare sau control la societati, institutii de credit sau financiare, societati de asigurare / reasigurare, societati nationale sau regii autonome”.
De asemenea, Comisia nr. 1 a CSM a decis ca pentru magistrati este interzisa si activitatea sistematica de vanzare-cumparare a unor instrumente financiare de tipul unitatilor de fond, inclusiv prin intermediul platformelor de tranzactionare, in scopul obtinerii de profit prin specularea valorii acestora, intrucat intra sub incidenta art. 231 alin. 1 lit. a) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, conform caruia: “Judecatorilor, procurorilor, magistratilor-asistenti si personalului de specialitate juridica asimilat acestora le este interzis:... sa desfasoare activitati comerciale, direct sau prin persoane interpuse”.
Iata hotararea Comisiei nr. 1 a CSM (vezi facsimil):
“Comisia si-a insusit punctul de vedre al DLDC si a decis ca, in ceea ce priveste detinerea si tranzactionarea de actiuni de catre judecatori si procurori este incidenta interdictia prevazuta de art. 231 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 303/2022, in masura in care nu sunt aplicabile dispozitiile de exceptie prevazute de art. 231 alin. (2) si (3) din acelasi act normativ.
Totodata, activitatea sistematica de vanzare-cumparare a unor instrumente financiare de tipul unitatilor de fond, inclusiv prin intermediul platformelor de tranzactionare, in scopul obtinerii de profit prin specularea valorii acestora, reprezinta o activitate comerciala, interzisa magistratilor de art. 231 alin. (1) lit. a) din legea nr. 303/2022.
In schimb, investirea in unitati de fond, in scopul economisirii si conservarii capitalului, chiar daca presupune si obtinerea unui profit prin cresterea valorii unitatilor de fond, constituie situatii care nu atrag incidenta art. 231 alin. (1) lit. a) si c) din Legea nr. 303/2022, judecatorii si procurorii putand detine astfel de instrumente financiare.
Comisia a decis comunicarea unui raspuns in acest sens catre solicitant”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# băgați bani în chiloți la dame, CSM permite 7 March 2024 19:18 +13
# maxtor 8 March 2024 02:45 +1
# Pai se poate? 9 March 2024 13:22 0
# Io 9 March 2024 14:43 0