14 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Magistratura distrusa de politic si servicii

Scris de: Razvan SAVALIUC | pdf | print

28 June 2023 17:30
Vizualizari: 13995

Suparare mare in societate pe pensiile si idemnizatiile “nesimtite” ale magistratilor. Anatema aruncata asupra magistratilor de catre clasa politica, ce urmareste acumularea de capital politic, pe fondul santajului cu PNRR-ul si amenintarea cu taierea unor ajutoare de 3 miliarde euro venita din partea birocratilor de la Bruxelles, a prins la cetatenii din popor, care nu vad cauzele pentru care veniturile lor sunt atat de mici, ci sunt loviti de boala pe capra vecinului, doar pentru ca veniturile magistratilor sunt vadit mai mari ca ale lor. Nu am intalnit persoana care sa nu spuna ca magistratii incaseaza prea mult, fara sa stie insa si substraturile din sistem. La aceasta manie pe capra vecinului se adauga si furia pe ce vad romanii ca se intampla in salile de judecata sau la parchete unde se dau solutii de multe ori jalnice, alteori abuzive ori nu se dau deloc cu anii. Si nimeni nu raspunde!



La prima vedere, pentru un necunoscator de pe strada, da, veniturile magistratilor par nejustificate in raport de celelalte categorii sociale si de rezultatele pe care le percep pe pielea lor cei care se lovesc de actul de justitie si care constata ca serviciul public numit Justitie e departe de ceea ce ar fi trebuit sa fie. Sunt de acord si eu ca pensiile care au depasit cuantumul venitului in plata sunt o inechitate (permisa, ce-i drept, de lege), cu eliminarea careia insisi magistratii sunt de acord.

Merita insa Magistratura cu adevarat votul de blam al unei bune parti a societatii? Raspunsul nu poate fi nici DA, nici NU, pentru ca lucrurile sunt mai complicate decat ar crede chiar si unii care se pretind cunoscatori.

Privitor la partea veniturilor si pensiilor foarte mari ale magistratilor, eu socot ca acestea nu sunt atat de mari pe cat ar trebui si ca veniturile lor “nesimtite” sunt in fapt singurul privilegiu pe care il au magistratii in prezent, in schimbul activitatii lor profesionale sisifice, in care sunt conditionati de fel de fel de interdictii si obligatii (nu au voie sa aiba afaceri / firme / sa fie administratori, le sunt interzise contactele cu partile din dosare, anumite rezerve in public etc). In plus, puterea judecatoreasca este aducatoare de insemnate taxe la buget, care daca nu ar fi incasate de administratiile publice locale si bugetul de stat, iar aceste venituri ar fi directionate catre sistemul judiciar, acesta s-a putea autofinanta fara niciun fel de problema.

Privitor insa la prestatia sistemului judiciar, ca serviciu public, acesta nu este deloc ceea ce ar trebui sa fie, pentru ca niciodata, nici pe vremea comunistilor, dar mai ales dupa Decembrie 1989, magistratura dinadins nu a fost lasata sa functioneze independent, pentru ca sa nu existe magistrati care sa-si imagineze ca pot da solutii asa cum cred ei de cuviinta acolo unde interesele politice si ale serviciilor nu converg.

Uitati-va la conditiile de teroare din penitenciarele aflate in subordinea Ministerului Justitiei – mentinute in pofida tuturor criticilor internationale si sanctiunilor de la CEDO, ca niste lagare represive, menite sa bage groaza in oameni, care nu au nimic de a face cu rolul de institutii de reeducare pe care penitenciarele ar trebuie sa il aiba –, ca sa intelegeti de ce magistratura e tinuta la randul ei intr-o zona in care culoarele represive trebuie sa existe!

In numele sistemului represiv, clasa politica – prin legi proaste si inactiune – si serviciile de informatii (in special SRI) – prin actiuni ilegale de racolare si influentare de solutii prin metode neortodoxe – au mentinut Magistratura la conditia de “Cenusareasa”, pentru ca orice procuror si judecator care misca in front sa poata fi amutit si chiar eliminat din sistem.

In primul rand, clasa politica si-a mentinut controlul pe numirile la varful marilor parchete – care se fac de Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei –, astfel incat bratul operativ al justitiei penale, in special, sa fie sub control, iar la judecatori sa nu ajunga ce nu trebuie si viceversa.

Depopularea premeditata a sistemului judiciar si lipsirea lui de resurse logistice suficiente a fost si este cea mai eficienta arma de control. In prezent, exista in sistem o lipsa de peste 30% judecatori, iar lucrurile sunt si mai grave la procurori, procentajul de posturi vacante amenintand sa depaseasca 40% in anul urmator, pe fondul nemultumirilor legate de modificarile legislatiei privitoare la pensii. La grefieri si personalul auxiliar, lucrurile sunt la fel de grave. Practic, exista vreo 1.500 de posturi vacante in sistem, in conditiile in care Institutul National al Magistraturii nu poate livra pe termen scurt si mediu suficiente cadre, intrucat nu produce mai mult de 200 absolventi / an. Din cauza depopularii voite (spre comparatie, ca sa vedeti ca daca se vrea se poate, aparatul guvernamental s-a marit cu peste 500.000 de noi angajati in ultimele guvernari), nu mai putem vorbi de calitate si celeritate a actului de justitie.

Lipsa normarii muncii este o alta metoda prin care, de zeci de ani, magistratii, in special judecatorii, sunt obligati sa munceasca in conditii inumane, sisifice, in care este imposibil sa nu gresesti. Iar cand gresesti, evident poti sa fii eliminat din sistem in urma unor simple evaluari ale conducerii sau a unei cercetari a Inspectiei Judiciare.

Cand intri cu peste 100 de dosare pe sedinta de judecata, cand ai peste 1.000 de dosare de instrumentat pe an de judecator sau procuror (unii au si peste 1.500/an), adio calitatea actului de justitie! Adio, celeritate! Bun venit la prescriptii si mai ales la solutii strambe! Caci magistratii sunt si ei oameni, cu problemele lor psihice, de sanatate, personale; nu sunt supra-oameni si nici roboti. Va mai mirati de ce dureaza procesele atat? De ce motivarile sunt copy-paste, iar solutiile de neinteles? Sigur ca in marea asta sufocanta de dosare, unii gasesc timp sa dirijeze anumite solutii, dar problema reala a majoritatii solutiilor strambe asta este! Se greseste din lipsa de timp si volum mult prea mare!

Ati auzit vreun ministru al Justitiei preocupat de carucioarele de dosare pe care magistratii si grefierii le taraie prin sedinte ca la super-market? Niciodata! Pentru ca asa se doreste.

Spre comparatie, in tarile vestice pe unde am avut ocazia sa fac niste vizite profesionale, magistratii nu doar ca aveau peste 10.000 euro/lunar, dar intrau cu maxim 20-30 dosare pe o sedinta, in complete colegiale (nu in complete unice, cum se lucreaza absolut gresit la judecatorii, din cauza ca asa au “gandit” legiuitorii). La 24-25 ani, la noi vezi cate un tinerel in complet unic; nu are nicio experienta de viata sau profesionala, basca mai intra si cu peste 100 de dosare in sala dupa el. Ce calitate de act de justitie va asteptati sa aveti?!? Si nu e vina lor, ci a celor care au construit asa arhitectura sistemului judecatoresc. La parchetele de judecatorii si tribunale, nu mai vorbim: sunt sufocati de dosare, nu au politisti suficienti sa faca investigatii ca la carte... despre ce vorbim?!?

Vi se mai par mari idemnizatiile magistratilor de la instantele si parchetele inferioare, de circa 15.000 lei lunar? Cati dintre cei care tipa ca lefurile acestora sunt “nesimtite” ar accepta – daca ar putea sa faca fata fizic si psihic – un volum de munca atat de covarsitor? Asa ca nu va mai mirati de ce unii pur si simplu ajung sa se faca ca muncesc, pentru ca in realitate sa vrea sa le faca pe toate ca la carte si nu ar putea, omeneste vorbind... As spune ca daca nu ar exista niste venituri mai consistente in Magistratura, situatia posturilor vacante ar fi cu mult mai catasrofala.

La toate aceste tare, adaugati amestecul toxic, extrem de nociv, al serviciilor de informatii – unele bara-bara cu anumiti politicieni – prin protocoale secrete, racolari ilegale, filaje si presiuni pe anumiti magistrati, co-interesarea lor prin diverse metode (in special de ajutor in promovare) si veti incepe sa realizati ca Magistratura nu e deloc sinecura pe care cetatenii o cred, ci, as spune eu, un urias paienjenis de culoare si interese pe anumite zone, din care cine nu se orienteaza poate fi oricand tras pe linie moarta. Din amestecul serviciilor in justitie rezulta tortionarii – acei putin magistrati care fabrica dosare, dar care fac un rau imens imaginii puterii judecatoresti.

Si pentru ca politicul sa nu se confrunte cu refuzul unora de a executa dosare la comanda, mai puneti la socoteala ca din legislatie de ceva ani buni au fost eliminate conditia de buna reputatie drept cerinta la mentinerea in functie, si mai ales raspunderea magistratilor, care a ajuns in lege doar o vorba goala pe hartie! Pana si amarata aia de Sectie speciala de investigare a infractiunilor magistratilor (care a mai miscat ceva cu abuzurile din DNA) a fost torpilata de politic si apoi desfiintata, iar “eroii” DNA, gen Onea si Portocala, sunt in prezent achitati pe banda rulanta la Inalta Curte, desi o intreaga tara i-a auzit pe inregistrari cum vorbeau, gandeau si actionau. Pentru ca daca fabricantii de dosare ar fi vreodata bagati la puscarie, niciun magistrat nu ar mai executa vreo comanda. Iar politicul si serviciile nu vor asta! Si nu ma refer doar la influentele interne, ci si la cele externe, caci Romania a fost cucerita cu arma dosarelor penale.

Ce este paradoxal in tot ce se intampla in Magistratura romana – si am putea sa il incadram la un veritabil miracol romanesc - este ca Justitia in general functioneaza. Si chiar ar fi prapad daca nu ar functiona. Dar asta cu sacrificiul multor magistrati, care se tin cat mai departe de jocurile de interese si incearca sa-si faca profesia cu demnitate si daruire. Muncind unii ca niste robi, foarte multi isi distrug viata de familie pentru ca stau cu mintea numai la dosare sau, mai rau, se imbolnavesc ori mor de epuizare (exista un caz la Inalta Curte, pe care nu il voi nominaliza, al unei judecatoare exceptionale).

Inca vi se mai par “nesimtite” pensiile si salariile magistratilor? Sau v-ati dori sa stati pe aceiasi bani in locul lor?


P.S.: Solutiile legislative pentru ca Magistratura sa devina un adevarat serviciu pentru justitiabili sunt simple: salarii si mai mari, normarea muncii (maxim 20-30 dosare/luna), logistica si personal auxiliar suficiente, neamestecul serviciilor in actul de justitie sub nicio forma, toate dublate de o raspundere reala pentru solutiile date.

Pana cand se va intampla insa minunea asta, magistratii ar face bine sa-si aleaga mai intelept reprezentantii care le apara interesele.

Comentarii

# Curat sisific sa muncesti a proasta ... date 28 June 2023 16:17 0

Interdictiile subt praf in ochii prostilor. Nu au voie la girne?? Au rudele firme. Le sunt interzise contactele cu partile?? LoL. Contactele intime in public nu sunt interzise sunt prevazute a fi acte santionabile in anumite situatii doar. Au obligatia de rezerva?? Normal, de aceea stau numai la "rezervat". Au fost stat in stat 30 de ani. Au participat la samavolnicii. Au siluit drepturi. Au torturat oameni cu anii in penitenciare. Astia nu sunt magistrati. Sunt nkvdisti cu acces la internet ce fac justitie tiktok functie de ce scrie prin "presa" sau ce s-a discutat la bisericutze sau ce a venit la plic/stick..... Toti asa fac. Ca si in spitale si scoli, cand intri in "palatele" de justitie te loveste aerul statut de staul si uneori vezi boii cum trag de vaci pe scari sau cai de rasa curteleza cum fac ingrasamant bio pe drepturile justitiabililor.

# Un judecator date 28 June 2023 16:19 +186

Absolut de acord!

# visu date 28 June 2023 16:28 +6

Dar cand amana acte și solutii ca sa zica ei ca sunt incarcati?!

# grigore după ureche date 28 June 2023 17:00 -22

Domnul savaliuc prezentati partizan aceste probleme. Cate sedinte are un judecator pe lună. Unii 4 alti 5 maxim 8.Ati avut vreeodată senzatia ca o decizie este scrisa de cineva care are probleme uriase de logică.La începutul paginii se afirmă ceva , mai jos se afirma teza contrară iar apoi concluzia este din alt film.Ce ne facem cu deciziile de la cedo care impun despagubiri pe care le platim noi și nu autorii acelor ilegalitati. Portocală și onea sunt îndreptati la aceste sume ??? Înteleg ca sunt magistrati dar nu sunt din altă galaxie.

# Hmmm date 28 June 2023 17:09 +118

"veniturile ... sunt in fapt singurul privilegiu pe care il au magistratii in prezent" Serios!?!? In prezent nu exista o lege a raspunderii magistratilor astfel incat toti care comit erori sau abuzuri sa raspunda atat penal cat si pecuniar. Privilegiu divin!!!

# morarescu date 28 June 2023 17:38 +318

Poate e momentul ca apele sa se desparta. Judecatorii si procurorii nu mai pot fiace parte din aceeasi categorie salariala. Intariti judecatorul !

# Ani date 28 June 2023 17:53 -23

Pentru Curat sisific sa muncești.... Femeie, căci după titulatura finala. respectiv"proasta" deduc ca ești femeie Tu citești ce și cum scrii Logica lasă de dorit Dacă dorești sa transmiți ceva trebuie sa o faci cu o anumita logica adaptata subiectului Concluzia Lasă te de comentarii

# Nu aveti dreptate! date 28 June 2023 18:06 +354

Magistratura s-a autodistrus. Daca judecatorii ar fi fost cu adevarat magistrati ar fi dat SRI in cap cu plicurile galbene, ar fi scuipat pe protocol si ar fi dat solutii corecte. In realitate, ei sunt simpli executanti, fara coloana vertebrala. Tot aud marota aia cu multii magistrati "adevarati". Ne puteti da 15 exemple (nu, nu-i bagati pe cei care dau o solutie buna si 10 rele)? Nu-i asa ca nu puteti?

# Ilie date 28 June 2023 18:51 +169

Domnule Savaliuc felicitari pentru articol. Sunteti printre putinii ziaristi care cunosc sistemul de justitie si il analizati cu onestitate.Credeam ca o situatie atat de limpede expusa va fi inteleasa de majoritatea cititorilor si, poate, chiar acceptata.Ei bine nu, au aparut deja postacii frustrati, neputinciosi si nervosi pe conditia lor precara.O tin unii langa cu raspunderea magistratilor, desi ea functioneaza mai ales in cazul judecatorilor. Unii tin mortis ca orice solutie schimbata in caile de atac sa atraga in mod automat o anumita raspundere. Ete ca nu se poate, iar cei nedumeriti dar curiosi ar putea afla si de ce daca ar citi cate ceva despre acest subiect.

# Statul e bolnav.Normal este ca si partile lui sa fie bolnave date 28 June 2023 19:19 +23

Romania nu are lecuire. Are boala grea. Totul pleaca de la lipsa radacinilor. Oamenii nu sunt onesti daca toti sunt partasi la mici derogari de la lege. Politia e corupta?? Toti politistii sunt romani. Magistratii sunt speciali? Toti magistratii sunt romani. Statul e condus prost? Toti cei care vonduc sunt romani. Etc. Fara radacini romanii sunt purtatori de masti. Iar oamenii cu masti intotdeauna fac numai bine.

# N.C date 28 June 2023 19:45 +469

EXCEPȚIONAL!! Așa este! Tot RESPECTUL d-le Savaliuc. Dumneavoastră, personal, și nu numai pentru acest articol...cât și întregii echipe! Rar întâlnești 'la un loc': profesionalism, imparțialitate, bunul-simț în abordări, calitate, și fini cunoscători ai Sistemului judiciar (cel puțin). Și, nu în ultimul rând, umorul de calitate (iar asta presupune inteligență), în abordarea diferitelor situații (în acea rubrică specială). Încă o dată: RESPECT!

# Ramona date 28 June 2023 20:27 +158

Felicitări pentru articol! Costi Gherta ar fi fost fericit sa il citeasca!

# Ioana M. date 28 June 2023 20:35 +17

DNA ar trebui sa se ocupe si de judecatori corupti. Mai scad din dosarele cu achitari...

# X date 28 June 2023 21:03 +109

Nu domnule Savaliuc. Este timpul sa se termine cu aceste privilegii exagerate. Acesti oameni , eu stiu ,daca pot sa le spun asa, au distrus destine. Luati exemplul prof. Dr. Mircea Beuran, prof.dr. Irinel Popescu, somitati , recunoscuti si pe plan international SI noi ne dam de ceasul morții ca se va diminua pensia lui Portocala, ca nu poate sa aibă afaceri SI o sa moara de foame. Ei, hai sa din seriosi ! l.

# Cârcotaș date 28 June 2023 21:22 +23

Eu știu că leafa se dă pentru muncă, asa ca nu înțeleg ce valoare argumentativa au chestiile cu politicul, cu sereiul. Ar rezulta ca sunt bine plătiți pentru ca se lasă folosiți de ăștia! Adică, se vând?

# John date 28 June 2023 23:11 +41

Avem o societate bolnavă și e normal ca și magistratura să fie afectată. Comentariile postate la articolele Luju sunt infime față de valurile de ură ce se revarsă pe rețelele sociale atunci când se comentează despre orice: despre pensiile ocupaționale, despre profesori, medici, polițiști, reprezentanții clerului, taximetriști, șoferi de tir, motocicliști etc.. Mulți se înjură pe teme rutiere, alții au dispute pe tema urșilor care ne invadează, toți sunt atoateștiutori și îndreptățiți să jignească și să-și reverse frustrările. Nu e nimic nou sub soare, ura a fost mereu prezentă între oameni, numai canalele de comunicare sunt mai eficiente în prezent. Până la urmă ne merităm unii pe alții. Păi ce justiție merită unii din postacii năpădiți de ură (pe care nu-i bănuiesc de hărnicie și profesionalism în meseriile lor, dacă le-or avea), decât una după chipul și asemănarea lor.

# jUSTie date 29 June 2023 00:16 +135

Felicitari pentru articol! Corect, bine punctat. Neamestecul serviciilor in actul de justitie sub nicio forma si raspundere reala pentru solutiile date dublate de o legislatie de calitate si, vorbind de penal, o politica penala in care functia pedepsei inchisorii sa isi atinga scopul definit de lege. Mai trebuie insa si un ministru al justitiei care sa isi asume si functia de membru CSM si faptul ca trebuie sa conlucreze la calitatea justitiei ca serviciu public. Sa caute alternativele la pedeapsa inchisorii pentru anumite categorii de infractiuni (amenda penala in cuantum mai mare si foarte mare este o alternativa), sa consolideze sistemul de probatiune, etc. Pentru ca oricat de mult am vrea sa ignoram, functia de ministru al justitiei este indisolubil legata de puterea judecatoreasca. O punte intre puterea executiva si cea judecatoreasca. Trebuie sa stii, sa fii atent si prezent la realitatea existenta. Rosiile si castravetii nu au legatura cu justitia!

# brutus date 29 June 2023 07:26 +259

Respect,Domnule Savaliuc! Sunteti singurul jurnalist(dintre cei pe care i-am citit si auzit)cu stiinta de carte si buna credinta care intelege perfect sistemul judiciar! Felicitari pentru obiectivitatea articolului! Respect pentru Dvs. si echipa dvs.!

# Hmmm date 29 June 2023 11:03 +104

@Ilie Vai Majestate, ce va mai place sa dojeniti taranii. Cand justitia era lovita, Majestatile Voastre erau in genunchi sau sub masa. Cand muritorii de rand se revolta in fata abuzurilor, Majestatile Voastre au brusc foarte mult tupeu. Nu doriti sa va consumati energia cu mintile rudimentare, Majestatile Voastre! Haideti Majestate aveti curaj si iesiti public sa le spuneti tuturor celor distrusi sau plecati intr'o lume mai buna de ce "Ete ca nu se poate...". Curaj Majestate!

# Tăia-ți decât pensiile la magistrați date 29 June 2023 13:38 +26

Dreptatea este atunci când io dacă fac o cerere mi se admite. Dacă nu, justiția e cu șpagă, secureală, Luluța, Portocală....Știți voi restul de harneală. Și mai respectați și voi legea aia, a lui Ohm, că care ești om cu mine sunt și eu om cu tine.

# obiectiva date 29 June 2023 13:44 +116

:-x cand ``niste`` judecatori NU vor sa sesizeze CCR pe motivarea ca sesizarea CCR este ``superflua``, ce sa mai discutam ? salariul minim pe economie le-ar fi suficient ca oricum au sotii prin SRI ,cam majoritatea judecatoarelor...

# Băran Gheorghe date 29 June 2023 14:00 +63

Si Da si NU domnule Savaliuc. Cine se face popa stie ca trebuie sa faca si botez dar si inmormantare. Cine se face pictor stie ca daca picteaza un tavan ii pica si vopsea in ochi.Cine se face pompier stie ca daca e un incendiu la etajul 10 s-ar putea sa nu mai aiba timp sa coboare. Cine se face politist isi asuma porecla "Garcea" . Cine se face profesor stie ca are putin de munca cu unul inteligent si trebuie sa munceasca mai mult cu unul mai putin dotat. Cine se face marinar stie ca sta cam putin in familie . Legea compensatiei functioneaza peste tot. Referitor la volumul de munca , nu-i plangeti pentru ca asta isi doresc.Accesul spre sistem e ingradit. Se pun niste conditii de cunostinte juridice pe care multi magistrati nu le au nici dupa 20 de ani de vechime. Exista magistrati care au luat nota 1 (unu) la anumite examene. Personalul auxiliar il aleg ei dupa " spranceana " nu dupa competente. Nu-i plangeti domnule Savaliuc , 80 % dintre ei nu merita o lacrima!

# NeaCaisa date 29 June 2023 14:40 -12

Răzvane, m-ai dezamăgit.. Aveam alte impresii despre tine. Ai uitat de Portocală și alții, ca ei sunt mulți protejați pe acolo. Oamenii CCR sunt puși politic, despre ce vorbim? Câte decizii greșite s-au dat de-a lungul anilor? Le plângi de milă celor care încalcă legea și care face abuz de putere.

# DECEAN MIHAIL date 29 June 2023 18:50 +76

De acord cu franchețea manifestată în articol de autor, dar o observație se impune în opinia mea. Anume că acea ,,Secție specială de investigare a infracțiunilor magistraților'' a fost desființată pentru că nu ,,a mișcat'' nimic în sensul Reformei Justiției, ci a executat cu nonșalanță ordine politice mai ales, exemplul edificator fiind acela al încercării spălării de păcate penale ale politicianului care conducea atunci partidul aflat la guvernare (ceea ce nu mă îndoiesc, d-le Savaliuc, că nu știți). De asemenea, d-le Savaliuc, nu am nicio îndoială că în cazul acestei ,,Secții speciale''... scandalul produs de activitatea ei a fost nu numai de dimensiune națională, ci și europeană. Cu diferite prilejuri am tras și voi trage mereu cât este nevoie concluzia: SALARIILE ȘI PENSIILE MICI SUNT CU ADEVĂRAT NESIMȚITE și NU cele ale magistraților, nesimțirea incumbându-le oamenilor politici și jurnaliștilor care judecă manipulând după ,,principiul'' - să moară și capra vecinului.

# maxtor date 29 June 2023 20:31 +7

remarca-"justitia" nu e un serviciu ci o Putere care se INVESTESTE de catre.....exact! gargara cu "serviciu" apare prima data in oug80,parca.

# Justitia e distrusa si de ei ... date 3 July 2023 21:10 +5

magistratii lu` peste. Sasaitul de Valeriu Stoica le-a bagat ideea in tzeasta ca e speciali si trebuie platiti bine ca sa nu fie coruptibili : rezutatul arata ca a facut un ******t de idee .ROEXIT e singura scapare la un popor care nu iasa in strada nici cand ii sunt injectati copii, nici cand sunt dati afar de la serviciu ca refuza vax, nici cand se face propaganda impotriva familiei si religiei , etc. Asta e nimic , da-ti cu geana aici :https://www.youtube.com/watch?v=gS1rSqoQZqA

# lege-faradelege date 4 July 2023 19:21 +2

Cand te hotarăști să-ți alegi profesia trebuie să fii conștient și de volumul de muncă și de responsabilitatea pe care trebuie să o ai, cu atât mai mult în domeniul magistraturii. Retoric ne întrebăm care este motivul pentru care justițiabilul român nu are încredere în Justiție? Răspunsul este simplu pentru că justiția a devenit pentru cetățeanul român injustiție. Nu trebuie să uităm cum prin pixul magistraților s-a retrocedat o mare parte din ROMÂNIA, de regulă în baza unor acte false, iar la aceste ilegalități magistrații s-au pronunțat cu nonșalanță în favoarea infractorilor fără niciun miligram de diligență, cu negarea totală a noțiunilor de dreptate si adevăr.

# Corect ! Serviciile sunt cancerul tarii! date 7 July 2023 03:44 +4

Astia de va uitati doar in gura la vaccinatii CNN , Gadea si Badea , ia vedeti pe canalul asta cum sta treaba cu "slava Ucraina" :https://www.youtube.com/watch?v=ogLtmQD2Bgs

# aida date 7 July 2023 12:22 +5

Domnule Savalic sunt dezamagita.....ati uitat de toate ororile facute de,,LULUTA,, acum se pare ca prea le luati apararea. Cu ce sunt mai speciali ca omul de rand care munceste din greu....si va mai spun ceva, omul de rand nu reuseste sa-si cumpere o casa si la ei gasesti palate .........sunt dezamagita rau. Ati uitat de toate si imi pare rau tare ca va stimez enorm. :lol: :lol:

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.12.2024 – Surpriza judecatorului ICCJ Andrei Claudiu Rus

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva