MAI PUTINE CATUSE – Politica sanatoasa la Directia Nationala Anticoruptie: numarul retinerilor a scazut in 2024 fata de 2023. Seful DNA Marius Voineag: „In dosarele penale trimise in judecata in anul 2024, in cursul urmaririi penale au fost dispuse 98 de mandate de retinere (comparativ cu 103 in anul 2023), masura controlului judiciar in 210 cazuri (fata de 54 in anul 2023), iar in 87 de cazuri (comparativ 93 in anul 2023) masura arestului preventiv sau la domiciliu”
Zornaitul de catuse de la Directia Nationala Anticoruptie s-a diminuat in 2024 comparativ cu anul 2023. O politica sanatoasa, caci oamenii pot fi cercetati si in libertate, mai ales ca in cazul DNA nu vorbim despre fapte cu violente care sa necesite plasarea acestora dupa gratii.
A spus-o insusi seful DNA Marius Voineag (foto) joi, 27 februarie 2025, cand a prezentat bilantul parchetului pe anul trecut. Precizam ca 2024 este primul an pe care Voineag l-a prins integral in fruntea Directiei Nationale Anticoruptie, avand in vedere ca procurorul a fost numit la conducerea parchetului la 30 martie 2023.
In cifre, DNA a trimis anul trecut in judecata dosare cu 98 de mandate de retinere pentru 24 de ore (indiferent daca acele mandate au fost emise tot in 2024 sau in anii anteriori). Spre comparatie, in 2023 au fost trimise in instanta cauze continand 103 mandate de retinere.
In schimb, DNA a ales sa se concentreze pe cercetarea inculpatilor sub control judiciar. Concret, numarul dosarelor trimise in judecata continand persoane aflate sub control judiciar – inclusiv pe cautiune – a crescut de aproape patru ori: de la 54 in 2023 la 210 in 2024, a mai aratat Voineag la ceremonia de bilant desfasurata la Banca Nationala a Romaniei.
Redam discursul sustinut de Marius Voineag:
„Distinsi invitati,
Stimati reprezentanti ai mass-media,
Doresc sa incep prin a va multumi pentru participarea la evenimentul de bilant al Directiei Nationale Anticoruptie.
Imi face o deosebita placere sa va prezint astazi rezultatele activitatii noastre din anul 2024.
Ca in fiecare an, ne masuram activitatea prin evolutia parametrilor cantitativi (indicatorii statistici anuali) ai muncii noastre, dar si prin perspectiva manageriala mai larga a capacitatii institutiei de a-si indeplini misiunea.
In urma cu un an, in acelasi cadru, am descris activitatea noastra din 2023 ca fiind reflexia unei perioade de tranzitie si consolidare institutionala. Intre timp, am depasit aceasta faza de reasezare, iar in 2024, am inceput sa vedem rezultatele masurilor manageriale luate in anul anterior.
La preluarea mandatului de procuror-sef, am indicat cel putin 3 directii strategice de actiune pentru DNA:
- Accentul pe calitatea muncii;
- Eficienta institutionala;
- Efectul disuasiv prin recuperarea produsului infractional.
Rezultatele noastre din 2024 confirma faptul ca aceasta abordare a fost corecta si ca ne aflam pe drumul cel bun.
Anul care a trecut a fost la randul sau marcat de schimbari semnificative si de provocari, insa am reusit sa ne mentinem pe un curs ascendent, consolidand performantele si eficienta activitatilor noastre.
Schema de personal si resurse
As incepe prin a sublinia eforturile noastre continue de a imbunatati cea mai importanta resursa a noastra: resursa umana.
In 2024, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a intreprins un efort strategic pentru a-si consolida randurile procurorilor, asigurandu-se ca institutia ramane robusta si capabila sa faca fata provocarilor in evolutie. Prin trei procese de selectie organizate meticulos, DNA a numit 51 de noi procurori, compensand efectiv posturile vacante cauzate de transferuri si pensionari. Aceasta strategie pro-activa de recrutare a dus la ocuparea a 170 din 195 de posturi de procurori pana la sfarsitul anului, reflectand un angajament semnificativ pentru mentinerea pregatirii operationale si a expertizei. In plus, 46 de ofiteri de politie judiciara au fost detasati la DNA, pozitiile ocupate crescand la 311.
Nivelul total de personal a ajuns la un impresionant 88,25%, cuprinzand nu numai procurorii, ci si personalul auxiliar si alt personal esential. Aceasta rata ridicata de ocupare subliniaza abordarea cuprinzatoare a DNA in ceea ce priveste personalul, asigurandu-se ca atat structurile operationale, cat si cele de sprijin dispun de resurse adecvate pentru a-si indeplini obiectivele institutionale.
Pot spune ca Directia Nationala Anticoruptie a redevenit o structura de parchet atractiva din perspectiva resurselor umane.
Extinderea jurisdictiei si cresterea capacitatilor tehnice
Modificarile legislative din 2024 au extins considerabil jurisdictia DNA. Odata cu adoptarea Legii nr. 126 din 10 mai 2024, gestionarea cazurilor majore de evaziune fiscala in care daunele depasesc 10 milioane de lei si a cazurilor de spalare a banilor, chiar si ca infractiuni de sine statatoare, intra in setul de competente al DNA. Acest mandat extins imputerniceste institutia sa urmareasca infractiunile financiare cu mai multa eficacitate si precizie.
In plus, capacitatile tehnice si operationale ale DNA au primit un impuls substantial prin doua aprobari de finantare in cadrul Programului antifrauda al UE. Aceste initiative, gestionate de Comisia Europeana prin intermediul OLAF, urmaresc sa consolideze capacitatea investigativa si infrastructura tehnologica a DNA, consolidand activitatea de combatere a coruptiei.
Doua proiecte notabile, finantate de Programul Antifrauda al Uniunii Europene (EUAF), s-au axat pe sprijinirea procurorilor europeni delegati din Romania si imbunatatirea echipamentelor tehnice pentru investigatii si supraveghere. Aceste proiecte, impreuna cu finantarea suplimentara din Programul de Cooperare Elvetiano-Roman, au ca scop sporirea eficacitatii DNA in combaterea coruptiei si protejarea intereselor financiare ale UE.
Cresterea capacitatilor tehnice a avut un impact pozitiv semnificativ asupra activitatii noastre operative si va continua sa aiba si in viitor. Pot sa spun ca, din acest punct de vedere, ne aflam la un nivel fara precedent, cu capacitati tehnice care rivalizeaza cu cele ale institutiilor occidentale. Vom continua sa investim in aceasta zona, pentru a asigura viabilitatea pe termen lung a capabilitatilor noastre.
Cu privire la activitatea operativa si judiciara, aproape toti indicatorii relevanti au avut o tendinta pozitiva in anul 2024 fata de anul 2023.
Activitatea de urmarire penala
Pe parcursul anului, activitatea de urmarire penala a fost o prioritate, cu 5.443 dosare solutionate, dintre care 2.379 dosare nou-inregistrate. Dintre acestea, aproape trei sferturi au fost sesizari ale persoanelor fizice si institutiilor publice, iar restul au reprezentat sesizari din oficiu. Am emis 131 de rechizitorii si am incheiat 238 de acorduri de recunoastere a vinovatiei, ceea ce a dus la trimiterea in judecata a 683 de inculpati fata de 651 in 2023, dintre care 28 persoane juridice.
Raportat la calitatea persoanelor, s-a dispus trimiterea in judecata a 257 de persoane care au ocupat functii de conducere, control, demnitati publice ori alte functii importante comparativ cu anul 2023, când s-a dispus trimiterea în judecată a 226 astfel de persoane, rezultând o creștere cu 13,71%.
Masuri preventive
In privinta masurilor preventive, in anul de referinta, pe parcursul urmaririi penale, au fost dispuse de procuror sau de judecatorul de drepturi si libertati 409 masuri preventive (comparativ cu 311 in anul 2023).
As sesiza aici cresterea importantei masurii controlului judiciar pe cautiune, o forma de masura preventiva moderna, care poate asigura, in anumite situatii, un echilibru intre protectia obiectivelor anchetei penale si cea a drepturilor si libertatilor celor investigati. Totusi, atunci cand apreciem ca se impune propunerea masurii arestului preventiv, o vom sustine cu fermitate in fata instantelor judecatoresti.
In dosarele penale trimise in judecata in anul 2024, in cursul urmaririi penale (indiferent de data / anul dispunerii), au fost dispuse de procuror sau de judecatorul de drepturi si libertati 395 de masuri preventive (fata de 250 in anul 2023), dupa cum urmeaza: 98 de mandate de retinere (comparativ cu 103 in anul 2023), masura controlului judiciar in 210 cazuri (fata de 54 in anul 2023), iar in 87 de cazuri (comparativ 93 in anul 2023) masura arestului preventiv sau la domiciliu.
Activitatea judiciara
Procurorii au avut 10.454 de participari in sedintele de judecata si au declarat 98 apeluri si 164 contestatii. Din aceste actiuni, instantele au admis 81 de apeluri si 94 de contestatii, ceea ce ne indica mentinerea unui nivel ridicat de rigurozitate si profesionalism in activitatea judiciara.
Din perspectiva indicatorilor de calitate, retinem ca infirmarea sau redeschiderea urmaririi penale ori neconfirmarea de catre instanta (pentru solutia de renuntare la urmarirea penala) a fost dispusa in numai 2,07% din totalul cauzelor solutionate, respectiv in 39 de dosare din cele 1.888 de cauze solutionate pe fond.
Calculand procentul achitarilor pronuntate in anul 2024 prin raportare la totalul inculpatilor judecati in anul 2024 (898 de inculpati judecati), ponderea achitarilor este de 16,37 %.
Totodata, este de mentionat faptul ca din cei 147 de inculpati care au fost achitati definitiv in anul 2024, numai unul dintre acestia a fost trimis in judecata in perioada 2023-2024, restul de 146 de inculpati fiind trimisi in judecata in perioada 2014-2022.
Ne uitam cu mare atentie la rezultatele activitatii noastre judiciare, pentru ca ea reflecta pana la urma calitatea muncii din anii anteriori. Acesti indicatori, chiar daca au un caracter retrospectiv, au o importanta deosebita pentru cresterea adaptabilitatii institutiei si monitorizarea performantelor noastre.
Recuperarea produsului infractional
Un aspect esential al activitatii, asupra caruia punem un accent special, este recuperarea produsului infractional – element strategic decisiv in asigurarea caracterului disuasiv al muncii noastre. La finalul anului trecut, soldul bunurilor indisponibilizate efectiv se ridica la peste 280 de milioane de lei, din care, pe parcursul anului, au fost dispuse masuri asiguratorii in suma de peste 236 milioane de lei, reflectand preocuparea noastra constanta pentru recuperarea produsului infractional generat de faptele de coruptie sau asimilate.
Intensificarea activitatii noastre in planul recuperarii produsului infractional este menita sa transmita un mesaj tuturor celor care sunt tentati sa incalce legea: nu veti ramane cu banii!
Concluzii si perspective
In concluzie, activitatea Directiei Nationale Anticoruptie din anul 2024 a fost una performanta, cu numeroase realizari si un trend general pozitiv. Acest lucru este confirmat atat de evolutia indicatorilor statistici cantitativi, cat si de evolutia celor calitativi, in special de cresterea diversitatii tipului de probe administrate si scaderea semnificativa a gradului de achitari. Initiativele strategice ale DNA in 2024 au fost esentiale in concentrarea eforturilor pentru indeplinirea misiunii institutiei. Eforturile de recrutare, autoritatea legislativa extinsa si capacitatea tehnica sporita contribuie impreuna la un cadru solid, pozitionand DNA pentru a naviga si neutraliza provocarile legate de coruptie in prezent si pe termen lung.
Am demonstrat ca suntem o institutie puternica si capabila sa faca fata provocarilor, asigurand respectarea legii si protejarea intereselor publice, dar exista si o serie de provocari pe care trebuie sa le gestionam in perioada urmatoare. Una dintre acestea vizeaza scaderea de ansamblu a activitatii in cadrul unora dintre structurile teritoriale. Vom evalua aceasta situatie si vom lua masurile care se impun.
Privind in perspectiva, obiectivele pentru anul 2025 includ imbunatatirea calitatii actelor de urmarire penala, detectarea si investigarea faptelor de mare coruptie, dezvoltarea capacitatii de documentare si unificarea practicii judiciare. Ne propunem sa continuam sa ne adaptam la dinamica fenomenului infractional si sa mentinem un mediu organizational bazat pe respect si profesionalism, consolidand astfel rolul nostru in infaptuirea actului de justitie. Cu caracter de noutate, as remarca cele trei cazuri de coruptie a functionarilor straini declansate de la inceputul anului, aspect jurisprudential-cheie in perspectiva aderarii Romaniei la OECD.
Asa cum am afirmat si in urma cu un an, vom continua sa tintim cazurile de mare coruptie si domeniile prioritare, cu impact direct asupra vietii cetatenilor si unde potentialul prejudiciilor provocate de aceste fapte este unul semnificativ. Aceasta este misiunea noastra: sa tintim marea coruptie.
Nu pot sa inchei fara a adresa si un subiect de interes pentru opinia publica. Este evident ca nivelul asteptarilor in raport cu DNA din partea opiniei publice este in continuare unul foarte mare, iar acesta este in sine un lucru bun, pentru ca reflecta si increderea pe care cetatenii o au in institutie. Mass-media a fost si continua sa fie unul dintre aliatii nostri cei mai importanti, iar investigatiile jurnalistice sunt, nu de putine ori, o sursa valoroasa de informatii pentru noi. Dar trebuie sa intelegem faptul ca anchetele penale trebuie facute dupa cu totul alte standarde, mai ales daca adaugam in discutie si miza credibilitatii institutionale, miza foarte importanta pentru noi.
Nu discut detalii privind cazurile in curs, dar exemplul actiunii de amploare anuntate chiar la inceputul acestei saptamani este unul elocvent: vorbim de un caz care vizeaza o infrastructura critica a statului roman, ma refer aici la Portul Constanta. Operatiunea noastra a fost una de o anvergura fara precedent, in care am utilizat la maxim toate resursele institutiei (mijloace tehnice, investigatori sub acoperire, practic am folosit tot arsenalul disponibil). Un caz care a necesitat in primul rand timp si rabdare pentru a construi cu migala un probatoriu complet si pentru a identifica toate ramificatiile. Toata lumea banuia ca se intampla ceva in port, dar pentru a patrunde a trebuit sa construim cazul cu mare atentie si discretie. Combinatia aceasta de opacitate si miza financiara mare necesita mobilizarea tuturor resurselor noastre si a profesionalismului procurorilor si ofiterilor. Pot sa va spun ca, fara investigatori sub acoperire, nu am fi reusit sa construim acest caz la un asemenea nivel.
Daca vrem sa combatem cu adevarat coruptia, cazurile trebuie construite pe fundamente solide si asta poate insemna ca uneori sacrificam 'imaginea pe termen scurt' pentru a obtine rezultate pe termen lung.
Ne propunem sa facem in continuare astfel de cazuri, sa ne ducem acolo unde sunt bani multi in joc, pentru ca acolo si tentatiile sunt mari si impactul pentru societate este mare.
In urma cu un an, tot in acest cadru, mi-am inceput discursul folosind cuvantul 'incredere'. Acesta este combustibilul nostru: increderea cetatenilor si a partenerilor nostri institutionali. Cred ca activitatea noastra in anul 2024 arata ca DNA merita aceasta investitie de incredere.
In final, vreau sa multumesc gazdelor noastre de la Banca Nationala pentru asigurarea cu generozitate a acestui cadru superb pentru evenimentul nostru de bilant. Vreau sa va multumesc tuturor pentru participare si vreau sa multumesc, in mod deosebit, echipei DNA pentru dedicarea si efortul depus. Sunt sigur ca impreuna vom continua sa aducem performanta in lupta impotriva coruptiei, la un standard de calitate care sa devina un reper in ansamblul sistemului judiciar.
Va multumesc!”
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# santinela
28 February 2025 07:06
+2
# George
28 February 2025 07:39
+5
# Alfred
28 February 2025 12:50
0
# Cârcotaș
28 February 2025 14:24
+4
# cetatean de moda veche
2 March 2025 07:40
0