24 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MANDATE PENTRU CAPII SERVICIILOR – Proiect de lege privind introducerea de mandate pentru directorii SRI, SIE, SPP, DGIPI, DGIA si STS: “Mandatul directorului este de 4 ani si poate fi reinnoit o singura data”. Proiectul se afla pe ordinea de zi a viitoarei sedinte a Camerei Deputatilor. Lipsa unor mandate limitate pentru sefii si adjunctii serviciilor poate pune in pericol statul de drept si democratia (Proiectul)

Scris de: George TARATA | pdf | print

3 November 2024 16:50
Vizualizari: 2411

O anomalie – revenita in activitate odata cu trecerea in rezerva a generalului Lucian Pahontu (foto), dar cu pastrarea acestuia in calitate de civil la sefia Serviciului de Protectie si Paza (SPP), pe care il conduce de 19 ani – intarzie sa fie eliminata de parlamentarii si Guvernul Romaniei. Este vorba despre inexistanta unor mandate limitate in timp pentru directorii serviciilor de informatie. Situatie care poate pune in pericol functionarea statului de drept si chiar democratia din Romania, avand in vedere ca unii capi ai serviciilor de informatii ajung sa conduca practic tara, prin santajul exercitat la adresa politicienilor cu secretele obtinute tocmai in calitate de sefi de servicii. Este o realitate din Romania, dar care a putut fi intalnita si in alte state, cel mai celebru caz de acest gen fiind cel al directorului FBI Edgar Hoover, functie pe care a ocupat-o vreme de 48 de ani.


 

Iata insa ca un proiect de lege care prevede tocmai limitarea mandatelor sefilor de servicii de informatii se afla in Parlamentul Romaniei. Proiectul, initiat de deputatii USR Diana Stoica si Emanuel Ungureanu, este chiar le lista cu proiectele ce ar urma sa fie supuse votului in sedinta de luni, 4 noiembrie 2024. a Camerei Deputatilor.

Astfel, proiectul celor vizeaza functiile de director ai Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Informatii Externe, Serviciului de Paza si Protectie, Serviciului de Telecomunicatii Speciale, Directiei Generale de Protectie Interna si Directia Generala de Informatii a Apararii. Concret, se propune ca sefii serviciilor de informatii sa fie numiti pe un mandat de patru ani, care sa nu poata fi reinnoit decat o singura data. Adica similar cu ce se intampla in sistemul judiciar (ICCJ, PICCJ, DNA, DIICOT, IJ) unde functiile de conducere pot fi ocupate doar pentru doua mandate, cu diferenta ca un mandat este de trei ani.


Mandat de patru sau de cinci ani? De ce nu si adjunctii?


Totusi, exista cateva discutii care se pot face pe marginea acestui proiect de lege, din punctul nostru de vedere, si care trebuie obligatoriu facute. Una dintre se refera la durata mandatului. Si anume daca mandatul trebuie sa fie de patru ani sau de cinci ani. Iar asta intrucat un mandat de cinci ani s-ar putea suprapune cu mandatul tot de cinci ani al presedintelui Romaniei, cel care numeste capii celor mai importante servicii (SRI, SIE, SPP, STS). Or, un mandat de patru ani ar putea duce, de exemplu, la o situatie in care un presedinte ce nu mai poate fi reinvestit in functie sa isi plaseze omul sau la conducerea serviciilor, sef de serviciu care nu va putea fi eliberat din functie decat de Parlament, la propunerea viitorului presedinte. O eliberare greu de facut in cazul in care majoritatea din Parlament este cea a presedintelui care a numit respectivul director si care nu a mai fost reinvesitit in functie.

O a doua discutie priveste impunerea unor mandate si pentru prim-adjunctii si adjunctii serviciilor (la fel ca in sistemul judiciar). Iar asta intrucat inclusiv adjunctii sau prim-adjunctii pot ajunge in situatia in care devin pericole pentru statul de drept si democratie, avand in vedere timpul indelungat in care stau pe functii, perioada in care acumuleaza secrete cu care, asa cum afirmam la inceputul articolului, pot controla clasa politica si Justitia, de cele mai multe ori prin santaj. Un caz de prim-adjunct care a stat o perioada extrem de lunga in functie este generalul Florian Coldea, sef operativ al SRI timp de 12 ani (2005-2017), timp in care a fost construit un aparat infiorator de represiune ce a decimat clasa politica si a pus sub control o buna parte a magistratilor, magistrati cu care a comis mii de abuzuri impotriva unor oameni nevinovati.


Prezentam propunerile din proiectul de lege al deputatilor USR Diana Stoica si Emanuel Ungureanu (proiectul este atasat integral la finalul articolului):


Articolul 23 din Legea nr. 14/1992 privind organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Mandatul directorului Serviciului Roman de Informatii este de 4 ani si poate fi reinnoit o singura data”.


Dupa alineatul (2) al articolului 6 din Legea nr. 1/1998 privind organizarea si functionarea Serviciului de Informatii Externe, se introduce alineatul (3), care va avea urmatorul cuprins:

(3) Mandatul directorului Serviciului de Informatii Externe este de 4 ani si poate fi reinnoit o singura data”.


Dupa alineatul (2) al articolului 7 din Legea nr. 191/1998 privind organizarea si functionarea Serviciului de Protectie si Paza, se introduce alineatul (3), care va avea urmatorul cuprins:

(3) Mandatul directorului Serviciului de Protectie si Paza este de 4 ani si poate fi reinnoit o singura data”.


Dupa alineatul (1) al articolului 9 din Legea nr. 92/1996 privind organizarea si functionarea Serviciului de Telecomunicatii Speciale, se introduce alineatul (1/1), care va avea urmatorul cuprins:

(1/1) Mandatul directorului Serviciului de Telecomunicatii Speciale este de 4 ani si poate fi reinnoit o singura data”.


Dupa alineatul (1) al articolului 8 din Ordonanta de Urgenta nr. 76 din 2 noiembrie 2016 privind infiintarea, organizarea si functionarea Directiei Generale de Protectie Interna a Ministerului Afacerilor Interne, se introduce alineatul (1/1), care va avea urmatorul cuprins:

(1/1) Mandatul directorului general al Directiei Generale de Protectie Interna este de 4 ani si poate fi reinnoit o singura data”.


Alineatul (3) al articolului 15 din Legea nr. 346/2006 privind organizarea si functionarea Ministerului Apararii Nationale se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(3) Directia generala de informatii a apararii este condusa de un director general, cadru militar in activitate. Directorul general este numit de catre ministrul apararii nationale, cu avizul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Functia de director general al Directiei generale de informatii a apararii este asimilata functiei de secretar de stat. Mandatul directorului general al Directiei generale de informatii este de 4 ani si poate fi reinnoit o singura data”.

 


Comentarii

# MamboSiria date 3 November 2024 20:51 +3

Dar pe șefii din Poliție și din alte instituții de ce i-au uitat? Stau unii de mai bine de 20 de ani.

# DODI date 3 November 2024 21:44 +4

Este o chestiune care trebuia legiferată demult. Am fi evitat o sumedenie de ”anomalii” ale acestor servicii antiromânești. Și cred că nu este greșit să fie limitat și mandatul guvernatorului BNR. Altfel securistul ”manole” are șansa de a ”renunța” la funcție doar când va fi dus cu.. dricul.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva