28 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MANIPULAREA LUI PREDOIU – Ministrul Justitiei le acuza pe judecatoarele Andrea Chis si Gabriela Baltag ca au generat valul de pensionari din magistratura, cand de fapt vina apartine Guvernului. Contrar alegatiilor lui Predoiu, Baltag si Chis s-au pensionat dupa ce alti peste 60 de judecatori trimisesera cereri de eliberare din functie, iar ulterior ritmul plecarilor a scazut. Fabulos: Predoiu le cere magistratilor sa fie linistiti, dar recunoaste ca nu stie care vor fi conditiile de pensionare

Scris de: George TARATA | pdf | print

24 November 2022 16:27
Vizualizari: 7273

Ministrul Justitiei Catalin Predoiu (foto) este autorul unei manipulari care foarte usor poate fi demontata. Predoiu le-a atacat public pe judecatoarele Andrea Chis si Gabriela Baltag din CSM, acuzandu-le ca sunt responsabile pentru valul urias de pensionari din magistratura. Asta desi, asa cum veti vedea mai jos, dupa pensionarea lui Chis si Baltag ritmul pensionarilor a incetinit. In schimb, Predoiu nu spune ca principalul vinovat pentru sutele de pensionari este de fapt Guvernul Romaniei, care nu a fost capabil sa ofere informatii concrete magistrarilor in legatura cu modul in care vor fi modificate conditiile de pensionare si data de la care vor fi modficate. Peste toate acestea, ministrul Catalin Predoiu ii indeamna pe magistrati sa fie linistiti si sa nu se grabeasca cu pensionarile, desi recunoaste ca nu stie ce va contine proiectul de lege privind pensiile magistratilor.


 

Intr-o conferinta de presa organizata miercuri, 23 noiembrie 2022, ministrul Justitiei Catalin Predoiu a sustinut ca judecatoarele Andrea Chis si Gabriela Baltag ar purta o mare parte din vina pentru numarul fara precedent de pensionari din magistratura, intrucat decizia lor de a se pensiona ar fi intretinut panica din sistem, iar exemplul lor a fost urmat de alti judecatori si procurori:

Panica, imi pare rau sa o spun, a fost declansata si instalata de unii lideri din sistem care au indus aceasta temere prin zvonurile pe care le-au colportat, prin masurile pe care le-au luat, uneori cu privire la propria persoana, adica s-au pensionat imediat, au facut public acest lucru, au raspandit aceasta neincredere. Nu Ministerul Muncii, nu Ministerul Justitiei, nu alt minister a indus aceasta neincredere. (…) Sunt doi lideri din CSM care s-au pensionat pe loc, doamna Chis si doamna Baltag, daca nu ma insel. Spun ca exemplul unor lideri a fost urmat imediat, si asta e un fapt. Si acesti lideri (n.r. - au intretinut zvonistica), dar si altii, sunt oameni care au discutat in sistem ca vor fi modificari peste noapte adoptate, si nu au fost, si nu vor fi”.


Predoiu a facut fake news


Alegatiile lui Catalin Predoiu nu reprezinta insa decat o crunta manipulare, comisa voit sau comisa in necunostinta de cauza. Judecatoarele Andrea Chis si Gabriela Baltag nu au reprezentat un factor declansator al valului urias de pensionari, si asta intrucat la momentul la care cele doua au depus cererile de pensionare existau la CSM alte peste 60 de solicitari de pensionare. In plus, dupa pensionarile lui Chis si Baltag numarul plecarilor nu a mai fost la fel de mare ca in prima faza.

Concret, cererea de eliberare din functie prin pensionare formulata de Gabriela Baltag a aparut public in 31 octombrie 2022, data la care a fost inclusa pe ordinea de zi a sedintei Sectiei pentru judecatori din CSM din 3 noiembrie 2022. Alaturi de cererea lui Baltag figurau insa alte 62 de solicitari similare. Practic, in momentul in care s-a aflat despre cererea de pensionare a lui Baltag, la CSM fusesera trimise deja cel putin 62 de solicitari din partea altor judecatori (click aici pentru a citi).

La doua zile distanta, in 2 noiembrie 2022, judecatoarea Andrea Chis a anuntat la randul ei ca se pensioneaza, cererea sa fiind trecuta pe ordinea de zi a aceleasi sedinte a Sectiei pentru judecatori a CSM din 3 noiembrie 2022, lista care intre timp crescuse la 67 de cereri de pensionare. Asadar, in momentul in care s-a aflat despre cererea de pensionare a lui Chis, CSM avea pe ordinea de zi alte 66 de cereri de pensionare (click aici pentru a citi).

In final, Sectia pentru judecatori a CSM a aprobat 59 de cereri de pensionare, in sedinta din 3 noiembrie 2022, restul pana la 67 fiind respinse ori amanate, iar la unii magistrati au renuntat la plecarea la pensie.

Concluzia, raportat la acuzatiile lui Catalin Predoiu, este ca nu Andrea Chis si Gabriela Baltag au declansat valul de pensionari, ci panica generata de lipsa de informare si transparenta cu privire la modificarile de ordin legislativ pe care Guvernul intentioneaza sa le faca. Repetam, la momentul in care s-a aflat ca cele doua si-au depus cereri de pensionare, la CSM fusesera inregistrate deja peste 60 de solicitari similare, astfel incat este greu de crezut ca cele doua judecatoare din CSM au anuntat prin instante asupra intentiei lor, astfel incat exemplul sa le fie urmat. Iar de acest lucru este constient si ministrul Justitiei!


Pica si a doua acuzatie a lui Predoiu


Totodata, nici cea de-a doua acuzatie lansata de Predoiu la adresa lui Chis si Baltag, cum ca exemplul lor a fost urmat de alti magistrati, nu are vreun fundament. Asta intrucat numarul pensionarilor nu a crescut dupa aprobarea cererilor de pensionare ale lui Chis si Baltag, ba din contra.

Astfel, daca in sedinta din 3 noiembrie 2022 au fost aprobate 59 de cereri de pensionare, asa cum s-a putut vedea mai sus, ulterior, pana la momentul conferintei de presa a lui Predoiu din 23 noiembrie 2022, Sectia pentru judecatori a CSM a mai aprobat 31 de pensionari. Mai mult, au existat doua sedinte ale Sectiei pentru judecatori a CSM in care pe ordinea de zi nu a fost nicio cerere de pensionare.

Astfel, in prima sedinta de dupa sedinta in care s-au aprobat cererile de pensionare ale judecatoarelor Chis si Baltag, respectiv sedinta din 8 noiembrie 2022, nu a existat nicio solicitare de eliberare din functie prin pensionare. La fel si la urmatoarea sedinta, cea din 9 noiembrie 2022.

Primele pensionari dupa cele ale judecatoarelor Chis si Baltag au avut loc in sedinta Sectiei pentru judecatori a CSM din 10 noiembrie 2022, cand au fost aprobate trei cereri de pensionare, apoi alte trei cereri de pensionare au fost avizate de Sectia pentru judecatori a CSM in 15 noiembrie 2022. In fine, la ultima sedinta a Sectiei pentru judecatori a CSM dinainte de conferinta lui Predoiu, sedinta din 17 noiembrie 2022, au fost aprobate 25 de pensionari.

Deci, dupa cum afirmam mai devreme, dupa sedinta in care s-au pensionat Chis, Baltag si alti 57 de judecatori, Sectia pentru judecatori a CSM a mai aprobat 31 de pensionari pana la conferinta lui Predoiu (click aici pentru a citi). Si atunci: cum se poate afirma ca Baltag si Chis au intretinut panica in sistem si ca exemplul lor a fost urmat in conditiile in care pensionarile ulterioare au fost mai putine decat cele aprobate in sedinta cu in care cele doua au primit acceptul de a pleca din sistem?


In realitate vina e a Guvernului


Ceea ce ar trebui sa recunoasca, din punctul nostru de vedere, ministrul Justitiei Catalin Predoiu este ca vina pentru valul urias de pensionari si pentru panica instalata in sistem apartine de fapt Guvernului. Plecarile din sistem au inceput dupa ce Lumea Justitiei a publicat draftul unui proiect de ordonanta de urgenta provenit pe surse guvernamentale, scris la Casa Nationala de Pensii si cunoscut de anumiti capi ai Justitiei, care prevedea cresterea varstei de pensionare a magistratilor la 63 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati, precum si reducerea pensiilor de serviciu prin calcularea lor raportata la 65% din media ultimelor 12 indemnizatii brute, in loc de 80% din ultima indemnizatie bruta cum este in prezent (click aici si aici pentru a citi).

Reactia Guvernului a fost inexistenta: Ministerul Muncii nu a negat draftul, afirmand doar ca institutia nu a elaborat inca un proiect de OUG (lucru adevarat in  conditiile in care draftul aparea ca fiind scris la Casa de Pensii), iar Ministerul Justitiei a dat un comunicat de presa in care li se sugera magistratilor ca modificarile vor fi facute prin lege si nu OUG, dar si ca va fi respectat statul judecatorilor si procurorilor. In niciun moment insa Guvernul nu a iesit public sa anunte clar care vor fi modificarile la regimul pensiilor magistratilor, macar variantele aflate in discutie, si data de la care ele vor intra in vigoare. Or, tocmai lipsa acestor informatii a intretinut panica in sistem si a incurajat pensionarile, nicidecum decizia judecatoarelor Chis si Baltag de a se pensiona. Iar in acest context trebuie amintit ca Andrea Chis si Gabriela Baltag nu sunt singurii membri CSM care au iesit la pensie, la fel facand procurorul Florin Deac si judecatoarea Nicoleta Margareta Tint.


Predoiu indeamna la calm, dar nu stie conditiile de pensionare


Peste toate, in aceeasi conferinta de presa in care le-a atacat pe Andrea Chis si Gabriela Baltag, ministrul Justitiei Catalin Predoiu, spalandu-se pe maini in problema pensionarilor, a indemnat magistratii la calm, cerandu-le sa astepte sa vada proiectul de lege privind pensiile de serviciu si abia apoi sa ia o hotarare. De noaptea mintii este insa ca Predoiu le cere magistratilor sa ramana in sistem, dar recunoaste ca nu stie cum vor arata modificarile in ceea ce priveste conditiile de pensionare. Asta pe motiv ca e treaba Ministerului Muncii, nu a Ministerului Justitiei. Cu alte cuvinte, magistratii sunt tinuti in continuare in ceata, trebuind sa il creada pe cuvant pe Predoiu, iar daca vreun magistrat se pensioneaza este culpa judecatoarelor Baltag si Chis.

Singurele informatii concrete despre modificarile la pensiile de serviciu ale magistratilor au fost oferite de ministrul Muncii Marius Budai, in urma cu cateva zile, care a precizat ca una dintre conditiile de pensionare va fi vechimea de 15 ani exclusiv in magistratura (inclusa in vechimea totala de 25 de ani, care contine si perioada din alte profesii juridice) si ca pensiile nu vor depasi salariul in plata (click aici pentru a citi).

Comentarii

# DODI date 24 November 2022 17:06 +165

PERDOIU vorbește (fără el) când ar trebui să tacă și tace când ar trebui să vorbească. Este la conducerea acestui minister al doilea mandat și de fiecare dată a venit cu o modificare aiurea a codurilor justiției pentru a ajuta la îngroparea definitivă a justiției românești. Pe vremuri asemenea loaze erau numite ciocli. Acum li se spune oameni politici cu orientare europeană. Așa de multe cuvinte sunt folosite pentru a traduce un simplu cuvânt românesc: TRĂDĂTOR.

# ladislau date 24 November 2022 19:10 +226

Domnul cred ca nu stie ce vorbeste,si daca ar fi sa vedem pentru ce primeste salarul,valoarea ar fi zero barat.De fapt justitia a fost dusa la groapa de alt liberal,pe nume Stoica;el a dat magistratilor avantaje materiale nemeritate,insuflindu-le ideea ca sunt o nomenclatura de elita.Gresit,iar au se culeg roadele.Si raul inca nu a inceput.

# santinela date 25 November 2022 07:41 +1

Este totusi o performanta sa fi cel mai slab profesional ministru al justitiei din toate timpurile in Romania.Sa-l intreci chiar si pe ala de la USR-Stelian- nu este de ici de colo !

# PLEDOIU date 25 November 2022 08:31 +76

Plecarea judecatorilor nu este motivata doar de pensii ci si de LEHAMITEA introducerii statului paralel in justitie prin noile legi care permit abuzurile împotriva judecătorilor fara ca cineva sa raspunda

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva