25 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MASURA PENTRU PREVENIREA CORUPTIEI IN JUSTITIE - CSM a avizat proiectul privind eliminarea pensiilor speciale in cazul magistratilor condamnati penal sau sanctionati disciplinar cu excluderea din magistratura. Ministrul Cazanciuc: “Cei care in momentul de fata au fost condamnati si primesc pensie nu vor mai beneficia din momentul in care legea va intra in vigoare”

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

20 August 2013 16:43
Vizualizari: 7701

 

Plenul CSM a hotarat marti, 20 august 2013, avizarea favorabila a propunerii Ministerului Justitiei de eliminare a pensiei speciale in cazul magistratilor condamnati pentru fapte de coruptie, pentru infractiuni in legatura cu serviciu sau pentru orice alte fapte care aduc atingere justitiei. Consiliul Superior al Magistraturii a facut precizarea ca vor ramane fara pensiile speciale doar magistratii care sunt condamnati pentru infractiuni savarsite cu intentie, nu si din culpa. Plenul a mai propus totodata ca aceasta prevedere sa se poata aplica si in cazul pensiilor deja date in plata, insa nu retroactiv, ci de la data intrarii in vigoare a acestor prevederi legale.


Prezent la sedinta Plenului CSM, ministrul Justitiei Robert Cazanciuc (foto) a declarat ca legea nu este retroactiva, insa magistratii care au fost condamnati definitiv si in prezent primesc pensie speciala, nu vor mai beneficia de acesta in momentul in care legea va intra in vigoare: "Nu se pune problema de o modificare a ceea ce am propus noi pentru ca noi am adus pe masa CSM-ului un text pentru a fi dezbatut. In urma unor dezbateri, au rezultat cateva propuneri tehnice din partea CSM care vor fi insusite de MJ si am convenit asupra acestor categorii de infractiuni in domeniul de aplicare a legii. Am stabilit, de asemenea, ca aceasta lege, din momentul in care va intra in vigoare, se va aplica si celor care au fost condamnati pana acum pentru fapte de coruptie si vor pierde aceasta pensie imediat ce legea va intra in vigoare. De aceea, cei care in momentul de fata au fost condamnati si primesc pensie nu vor mai beneficia din momentul in care legea va intra efectiv in vigoare".

Ministerul Justitiei a cerut avizarea in regim de urgenta a proiectului privind reglementarea modului de acordare a pensiilor speciale de serviciu magistratilor condamnati penal sau sanctionati cu excluderea din magistratura

Decizia de modificare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor a fost luata in urma cu o saptamana, cand Ministerul Justitiei a inaintat CSM un proiect de lege, pentru care a cerut avizarea in regim de urgenta. Proiectul prevede introducerea unui nou articol, articolul 97 indice 1, care sa reglementeaze modul de acordare a pensiilor speciale in randul magistratilor:

Art. 97 indice 1

1.Nu beneficiaza de pensie de serviciu si nici de indemnizatia prevazuta la art.81, judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti si asimilatii acestora condamnati definitiv in conditiile art. 65.

2.Prevederile alin. (1) sunt aplicabile si judecatorilor, procurorilor, magistratilor-asistenti si asimilatilor acestora sanctionati disciplinar cu excluderea din magistratura.

3.In situatia in care personalul prevazut la alin. (1) sau (2) a incasat pensia de serviciu pana la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare sau, dupa caz, a hotararii prin care s-a dispus sanctiunea excluderii din magistratura, acesta este obligat sa restituie diferenta dintre pensia de serviciu incasata si pensia din sistemul public de pensii, precum si indemnizatia prevazuta de art. 81.

4.Personalul prevazut la alin. (1) si (2) beneficiaza de pensie in sistemul public, in conditiile legii.

5.Pe durata procedurii disciplinare sau a procesului penal, solutionarea cererii de acordare a pensiei de serviciu se suspenda pana la solutionarea definitiva a procedurii disciplinare ori, dupa caz, a procesului penal.

6.Prevederile alin. (1), (2) si (4) se aplica si magistratilor exclusi din magistratura sau condamnati definitiv anterior intrarii in vigoare a prezentei legi, indiferent de momentul pensionarii”.

CSM: "Orice abatere de la exercitarea cu buna-credinta a functiei trebuie sanctionata, iar nu recompensata, prin acordarea unui beneficiu cum este pensia de serviciu"

Directia legislatie, documentare si contencios din cadrul CSM, a intocmit un punct de vedere privind proiectul de Lege pentru completarea Legii nr. 303/2004, in ceea ce priveste pensiile de serviciu in cazul condamnarilor penale si aplicarii sanctiunilor disciplinare cu excluderea din magistratura. In cuprinsul acestuia se precizeaza ca desi in prezent un magistrat eliberat din functie, ca urmare a unei condamnari, nu mai poate beneficia de pensia de serviciu, nu sunt reglementate situatiile in care pensionarea intervine anterior unei hotarari judecatoresti de condamnare si nici efectele procesului penal asupra procedurii de acordare a pensiei de serviciu:

"In expunerea de motive se arata ca pensia de serviciu reprezinta un beneficiu acordat de legiuitor unor categorii de personal care reprezinta un interes deosebit pentru societate, ca o recunoastere a activitatii lor meritorii desfasurate pentru o perioada lunga de timp, ca o recompensa a riscurilor si sacrificiilor pe care le-a presupus exercitarea cu probitate a functiei respective. Orice abatere de la exercitarea cu buna-credinta a functiei trebuie sanctionata, iar nu recompensata, prin acordarea unui beneficiu cum este pensia de serviciu. In prezent, un magistrat eliberat din functie ca urmare a condamnarii nu mai poate beneficia de pensia de serviciu, nemaiavand calitatea de magistrat. Legea nu reglementeaza insa situatiile in care pensionarea intervine anterior hotararii judecatoresti de condamnare a magistratului si nici efectele procesului penal asupra procedurii de acordare a pensiei de serviciu.

Astfel, nu sunt acoperite situatiile in care:

-exista o decizie de pensionare, dar aceasta nu a fost pusa in plata pana la data condamnarii;

-magistratul depusese deja cerere de pensionare, dar aceasta nu fusese solutionata pana la momentul eliberarii din functie ca urmare a condamnarii;

-magistratul depune cererea de pensionare intre data condamnarii si data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a decretului de eliberare din functie.

Aceleasi probleme se pun si in cazul eliberarii din functie a magistratului ca urmare a sanctionarii disciplinare pentru savarsirea unor abateri disciplinare grave.

Prin urmare, se subliniaza ca prezentul proiect urmareste reglementarea clara a regimului pensiilor de serviciu pentru magistratii condamnati sau sanctionati disciplinar cu excluderea din magistratura, stabilind ca:

-nu beneficiaza de pensie de serviciu si nici de indemnizatia prevazuta la art. 81 din Legea nr. 303/2004, judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti si asimilatii acestora condamnati definitiv pentru o infractiune, in conditiile art. 65;

-in situatia in care magistratul a incasat pensia de serviciu pana la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare sau, dupa caz, a hotararii prin care s-a dispus sanctiunea excluderii din magistratura, acesta este obligat sa restituie diferenta dintre pensia de serviciu incasata si pensia din sistemul public de pensii, precum si indemnizatia prevazuta de art. 81 din Legea nr. 303/2004;

-pe durata procedurii disciplinare sau a procesului penal, solutionarea cererii de acordare a pensiei de serviciu se suspenda pana la solutionarea definitiva a actiunii disciplinare ori a procesului penal.

-prevederile se aplica si magistratilor exclusi din magistratura sau condamnati anterior intrarii in vigoare a acestei legi, indiferent de momentul pensionarii. Se apreciaza ca o astfel de prevedere nu are caracter retroactiv, ci tranzitoriu, reglementand situatia magistratilor condamnati care beneficiaza de pensie de serviciu la momentul intrarii in vigoare a noii reglementari. Astfel, ar urma ca interdictia sa se aplice doar de la data intrarii in vigoare a acestei legi, neafectand pensiile de serviciu incasate anterior.

Cu referire la aceste propuneri, mentionam si observatiile aparatului tehnic al Ministerului Justitiei, potrivit carora proiectul nu acopera si celelalte situatii de eliberare din functie din motive imputabile (magistratul este lucrator operativ, inclusiv acoperit, informator sau colaborator ai serviciilor de informatii, magistratul a fost eliberat din functie pentru lipsa bunei-reputatii ori pentru incapacitate profesionala)".

*Cititi aici punctul de vedere al Directiei Legislatie din cadrul CSM cu privire la pensiile de serviciu in cazul condamnarilor penale si a aplicarii sanctiunilor disciplinare cu excluderea din magistratura

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 20 August 2013 17:02 -5

de ce doar pensia speciala si nu toata pensia??? in sua judecatorii si procurorii isi pierd drepturile de pensie!!!!!!! PAI DACA A ,,ADUNAT CU MULTA TRUDA SI SUDOARE ,, fro 2milioane cas,,(de euroi nu de lei chiori)il mai doare de pensia speciala????

# unul date 20 August 2013 19:57 +2

Mai draga ``Unul din lumea mare`` nu te duci tu in SUA ta si ne lasi pe noi in pace? Ca pe prosti ca tine nu ii regreta nimeni, ba mai mult, se bucura atunci cand scapa de ei.

# ERADICAREA CORUPTIE ? HA HA HA date 21 August 2013 12:00 +4

Unul din lumea cea mare, corect graiesti. Legea asta este o gluma buna-eradicarea coruptiei in justitie? Cred ca in acceptiunea lor poporul asta este format numai din ciumpalaci cu creierul cat o nuca, bineinteles cu exceptia lor-ei sunt rasa superioara.Uitandu-te la economia ROMANIEI si ajungi la concluzia lui Basescu :\"niciodata un sistem de justitie (judecatori+procurori) nu a facut atat de mult rau unei natiuni...Asta inseamna ERADICAREA CORUPTIEI?

# unul din lumea cea mare date 20 August 2013 20:35 -3

ce sariti ca arsi cind este vorba de ,,cinstea magistratilor,, principiul este urmatorul dar de cind functionarul public TREBUIE SA IA SPAGA,, OK ca se tot zice ca spagangiul ,,a muncit pina a devenit corupt,, atunci sa aibe pensie pentru ce a muncit ca si invatatorul,ca si profesorul,ca si postasul,de ce sa/i ramina pensie de magistrat daca tot a fost corupt???!!!!!!!deci vai !!!!,,noi nu este corupti si am muncit!!!,,nu vedeti ca/i strimba treaba!!!!!daca/i prinde iese la pensie vi se pare corect!!!!!!!si i se da cu suspendare si ce beneficii are ,,un judecator spaguit la pensie,stiti????deci ai de va dati cu rosu si va vaitati spaga/i intrinseca in voi si se vede dupa ce tot afirmati.NU VA OBLIGA NIMENI SA FITI FUNCTIONARI PUBLICI DACA VRETI CISTIGURI MARI CU MILIOANELE.daca ati face ceva independent(privat) nu ati gindi ca acumdeci ,,magistratilor ,,le place spaga!!!!!!!!!!

# unul din lumea cea mare date 20 August 2013 21:27 -1

!daca/i prinde iese(erata) se citeste,,DACA/L PRINDE IESE,,

# unul date 21 August 2013 11:54 -3

Mai draga ``unul din lumea mare`` daca taceai, filozof ramaneai. Mai pune si tu putin mana pe carte, mai invata sa scrii, mai stai putin pe acolo prin suburbiile tale si abia apoi ai dreptul sa te gandesti ca poti sa ajungi sa judeci un JUDECATOR sau un PROCUROR. Pana atunci, baga capul in pamant ca strutul, lige-ti partea dorsala ca si cainele si inceasca sa inveti de la cei intelepti (ca omul). Te pup.

# Doi date 21 August 2013 12:07 +4

Unul , Doi iti spune ca in lumea asta sunt doctori si ingineri (absolventi ai Facultatii de Automatica)  care stiu sa fie modesti. Oamenii acestia au terminat facultati la care tu si ai tai nu ar fi intrat niciodata. Modestia este calitatea omului inteligent care  stie sa pastreze masura, cel putin verbala. 

# DOREL date 20 August 2013 20:55 +6

Pai, legea asta trebuie privita asa: este perfecta pentru Livia Doina Stanciu, Daniel Morar, Laura Codruta Kovesi, Oana Haineala si toti ailalti care si-au batut joc de procedura, de lege, de probe, de destine, care au scos oamenii din biserici si i-au pus sa jure pe capota, care au favorizat tunurile de milioane si miliarde ! Morala : nu-l subestimati chiar asa pe Victor Ponta, a fost procuror si mai stie ce inseamna un plan de ancheta ! Parerea mea ...

# dankh date 20 August 2013 21:16 +6

omule din lumea mare tu nu cunosti nici legea romana,nu ai studii juridice deci ma indoiesc ca o stii pe cea din sua... o lege a pensiilor este complexa...presupune acoperirea multor situatii..asa ca las o moale...apropos cu judecata in piete publice te ai convins ca e neconstitutionala? ca si inchizitia de altfel

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 20 August 2013 21:33 0

PENTRU DANKH//daca ai auzit de procesul lui o.j.simpson.???? politistii si procurorii au fost prinsi ca au mani******t si plantat probele!!!!!!!iti zice ceva asta?procurorii si politistii au fost prinsi mintind!!!!iti zice ceva asta? atunci marsha clark procuroarea de caz si vreo 2 politisti si/au pierdut pensiile si au fost dati afara din politie si procuratura.CUM TI SE PARE ASTA???au fost dezbateri serioase nu emisiuni de 30de minute.toata societate a fost inflamata pentru un simplu motiv.oricarui cetatean i se putea intimpla asa ceva.procesul o.j.simpson a dus la schimbari masive de reguli.s/a intimplat asa si in ro dupa sa zicem cazul tunderea sau altele? deci dankh...nu stiu eu drept romanesc dar tu vorbesti aiureli caci va place spaga si vodca asa lucrati voi la scaune sau in orice procuratura

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 21 August 2013 00:45 0

pentru dankh//se vede de la o posta cit de necitit esti!!!!!!!,,INCHIZITIA A FOST NECONSTITUTIONALA,,!!!!!!!!!mi/ar placea sa tte intilnesti cu varul tau tarquemada sa/ti zica chiar el ca,,a fost cit se poate de E PUR SIMOVE,,si chiar exportata de catre columb.dankh....o sa fie constitutionale judecatile publice caci aici ati adus po******tia cu jigodismele voastre din penibila justitie a gunoiului.

# una din lumea cea mica date 20 August 2013 17:31 +7

Auzi, desteptule, nu ai vrea tu sa extinzi sfera asta a lipsei de pensie si la toti avocatii traficanti de influenta, la politicieni, la militieni, la functionarii din primarii, la medici si la presedintii suspendati prin referendum? Iar apoi sa te duci in SUA si sa vorbesti acolo in pustiu? Sunteti de-a dreptul penibili. Mai ramane sa propuneti pedeapsa cu moartea, cand ati fi, cei ca tine, primii care ar da cu cea mai mare larghete o spaga sa va rezolvati problemele. Mai lasa-ma!

# unul din lumea cea mare date 20 August 2013 20:39 +1

pentru una din lumea cea mica//TOTAL DE ACEIASI PARERE CU TINE SA SE APLICE ACEIASI LEGE LA ORICE SE CHEAMA FUNCTIONAR PUBLIC!!!!!!!!!!!!!!A FOST PRINS CU SPAGA SA/SI PIARDA DREPTURILE DE PENSIE PE LINGA ALTELE!!!!!!!!!!! legea se face cu frica si metode dure!!!!!!!!daca stiu ca fac puscarie nu fur!!!!!!nu/i un principiu corect???

# mica date 20 August 2013 17:57 +3

Nu este corect ce sustine \"unul din lumea cea mare\".Intradevar se elimina pensia speciala,insa pensia pt.limita de varsta cuvenita dupa legea pensiei sa fie acordata.A muncit pentru pensie,indiferent care este situatia sa la momentul iesirii la pensie. Asa cum spunea \"unul din lumea mica\" ar trebui trecuti prin sita si darmon toti beneficiarii de pensii fabuloase.Mai bine ar fi verificat si adus modificari la varsta de pensionare pt.magistrati si cei asimilati.,daca ies la 65 de ani ,pot intra si in avocatura daca ii tin bojocii,daca nu sa stea frumusel sa colinde lumea pe banii din pensie.De asemenea cei de la CC sa fie pensionati la 65 de ani si sa lase loc pt.a lua decizii si a verifica constit.legilor pe altii in deplinatatea puterilor fizice si psihice.Sa nu li se dea voie sa cumuleze pensia cu salariul(CC).a fost criza numai pentru\" catei nu si pt.dulai.\"Multa nnnn.......

# bello date 20 August 2013 18:38 +1

domne, e cam pe muchia discriminarii.

# avocat traditional date 20 August 2013 18:45 +4

Nu ma pronunta asupra legii in ideea retragerii pensiei de serviciu in anumite situatii.Dar sa retragi pensia de serviciu celor care o au deja stabilita si intrata in plata este de neadmis.Se incalca in mod grosolan principiul neretroactivitatii legii.Inteleg situatia celor prinsi cu ocaua mica si imediat,avand dreptul,cer pensionarea.Dar cei care s-au pensionat si apoi dupa ceva timp se descopera vreo fapta a lor,in ce situatie se afla?Aceasta lege este urmarea faptului ca multi,foarte multi pensionari care au pensiile amarate(oare de ce?) au ceva contra celor cu pensii speciale si este momentul pentru guvernanti sa isi faca putina campanie electorala cu populisme de genul asta..Cand s-au propus pensiile astea speciale s-a motivat de ce magistratii trebuie sa le primeasca(munca stresanta de importanta sociala mare,imposibilitatea magistratilor de a obtine alte venituri etc).Or daca magistratul in situatia de a nu mai primi pensia de serviciu,si-a indeplinit anterior sarcinile,de ce sa nu aibe drept la pensia de serviciu,chiar daca a facut vreo miselie?E parerea mea,nu am dat cu parul.PS.pe de alta parte,nu pica cel care a gresit o singura data,asa ca din ,,greselile,, anterioare are pus la ciorap ceva malai.

# Cineva date 21 August 2013 16:38 +2

Oare asa sa fie? Ce facem cu cei care au stricat destine? Noi i-am platit decent ca sa fie obiectivi, iar ei nu s-au multumit cu banii castigati din salariu, ci au \"iesit la piata, la taraba\" unde au vandut sentinte! Pe principiul: cine da mai mult! Oare sa fie corect asa? Nu stiu cati dintre dumneavoastra au avut curiozitatea sa citeasca declaratiile de avere ale judecatorilor. Sunt judecatori care au cate 7 proprietati extrem de scumpe, depozite bancare, autoturisme etc. Oare nu o fi ceva neinregula si acolo? Pe de alta parte, de ce consideram ca profesia de judecator este \"mai\" nobila decat cea a medicilor si profesorilor? Iar daca tot au castigat aceste drepturi de ce nu se multumesc cu atat? Si daca nu le ajung salariile, de ce nu intra devin avocati. Acolo pot castiga practic oricat! Adica in perfecta corelatie cu nivelul lor de pregatire. Nu-i asa? 

# hunter date 20 August 2013 19:15 0

Cazanciuc se pare ca are stofa !!!

# jiji date 20 August 2013 19:37 -4

ba sa o dea retroactiv, si chiar salariile sa le dea inapoi

# silvia date 20 August 2013 19:50 +4

Compromisul asta a fost foarte des facut. Cei care au avut informatii ca sunt luati in vizor s-au pensionat inainte de fi finalizat dosarul si si-au continuat activitatea ca avocati. Au iesit din sistem si se inchid ochii ca doar omul nu mai este un pericol. Primesc pensia de serviciu iar ca avocati isi vand imaginea asa ... \" ca fost judecator stiu cum gandeste procurorul ala, judecatorul ala, stiu cum sa te scap ca am avut nu stiu cate cazuri ca ale tale pe care le-am solutionat\" Mai ales in penal fraierii se duc la fostii procurori, judecatori ca la pomul laudat.. De ce trebuie ca un medic care a salvat sute si mii de vieti intr-o viata sa aiba pensie de 2000 lei iar un procuror sau judecator corupt sa aiba pensie 8000 lei? M-am intalnit odata cu un judecator cu bun simt si l-am intrebat cum e la pensie. Mi-a zis, am o pensie atat de mare ca mie- rusine de nevastamea: pentru aceeasi vechime ca profesoana are pensie de 1500 lei iar eu ca judecator 7500 lei.

# unul din lumea cea mare date 20 August 2013 23:46 +2

pentru silvia//nu stiu daca faci parte din justitie.....dar constat ca mai sint oameni ca tine de bun simt!!!!!!!

# dankh date 21 August 2013 12:44 -1

e simplu sa ti dai seama de ce exista diferenta intre pensia magistratului si a profesirului...oare presteaza acewasi munca?riscuri...incompatibilitati...importanta decuziei..impactul deciziei...ura asta contra magistratului vine dun frustrare ..nu ati reusit in mediu privat unde ai concurenta iar la stat nu ai putut sa fii msi mult decat un functionaras de birou card plimba hartii cu 1000 lei salariu..si atunci ce poti face decat da i puz******sti pe cei care merita si i duce capul sa ajunga magistrati..

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 21 August 2013 13:28 +2

PENTRU DANKH//dankh!!!!!!!!! daca nu erau acei profesori si ma refer in primul rind de la scoala elementara si la cei de dupa...VOI ACESTE EMINENTE GINDITOARE SI DECIZIONALE nu stiati sa ,,ginditi deciziile INFRACTIONALE SI RAU VOITOARE,, pe care le luati si dati!!!!!!da!!!!!!!!!URA (nu urale)!!!!contra magistratilor(chiar daca pe voi pe procurori nu va consider magistrati) vine exact din frustrarea cu care vedem cita INJUSTITIE este in JUSTITIA voastra aplicata pe genunchi si la comanda.ai nevoie sa/ti dau exemple????tocmai pentru ca aveti salarii si beneficii mari(asta nu implica trafic de influienta- si nu ma refer la gripa) nu se justifica sa luati spaga si sa sariti drepti la ,,comanda,,!!!!!!!!!!!DA SINTEM FRUSTRATI PENTRU CE SE INTIMPLA IN JUSTITIE SI PENTRUCA NOI VA PLATIM SALARIILE GRASE!!!!!!!!!!sper ca ti/am schimbat optica de autosuficienta in ceea ce te priveste si dezgustul fata de profesori!!!!!!!by the way!!!!!sint intr/un mediu al dracului de concurential !!

# Doi date 21 August 2013 15:54 +2

Daca s-ar face o evaluare corecta a competentelor in magistratura (apropo de domeniul concurential) 40% din ei ar trebui sa plece din sistem.Exista hotarari judecatoresti, rezolutii s-au rechizitorii pe care daca le citesti incepe sa-ti fie rusine ca esti contemporan cu autorii acestora. Te intrebi cum ajuns oamenii acestia in magistratura. Un rechizitoriu de aceasta calitate este contrasemnat de procurorul sef si  ajunge in instanta unde il citeste un judecator. El poate fi citit si de un membru CSM. Oare lor nu le este rusine cand exercita un act de justitie pe un asemenea document? Ajungi sa fi judecat de unul mai prost ca tine. Este cumplit.

# Cineva date 21 August 2013 16:47 +2

Marturisesc ca nu stiu mai nimic despre activitatea procurorilor, insa, din pacate, am avut ocazia sa citesc motivari scrise de judecatori. Chiar si cineva care nu a facut prea multa scoala s-ar rusina citind asa ceva. In schimb, se pare ca dumnealor nu le pasa. Pentru pretul corect sunt in stare sa scrie orice aberatie, ca doar stiti cum se spune: hartia suporta orice. Este incredibil cata mizerie si incompetenta poate exista in acest domeniu. Te duci la judecata sa-ti cauti dreptatea, in schimb esti umilit de cei carora le platesti salariile si privilegiile. Nici macar lucruri simple nu pot face corect, cum ar fi de exemplu calcularea unei taxe de timbru. Ori nu o calculeaza si-ti cer tie sa depui nota de timbraj (a se vedea CAB sectia comerciala), ori calculeaza dupa formule numai de ei cunoscute (a se vedea ICCJ sectia comerciala) si te mai si ameninta cu anularea cauzei pe motiv de timbrare insuficienta. Oare acesti oameni chiar nu pot fi trasi la raspundere pentru nimic?

# dankh date 21 August 2013 19:48 -1

daca e sa merg dupa argumentul rau omule din lumea mare atunci nu dau doi bani pe munca prifesorilor pt ca sunt corupti ..a se vedea mulriplele cazuri de fraudare bac...dar algoritmul e gresut pt ca nu toti profesorii s corupti sau prosti...

# unul din lumea cea mare date 21 August 2013 21:33 0

pentru dankh//daca/i sa merg pe argumentul BUN nu dau 0,0001 bani pe munca procurorilor si judecatorilor SPAGUITI(vrei exemple???!!!!!)daca la profesori algoritmul este gresit la voi este BUN ,si inca un argument (poate chiar ilogic dar face sens)acei profesori care/si bat capul cu cretinei care ajung napirci si vipere ce salariu au????? si ce salarii au napircile si viperel???ce salarii au doctorii aia de te duci tu si viperele cu ,,inima sau creierii in mini si in genunchi sa/i rogi cu cerul si pamintul sa/ti mai prelungeasca viata pe acest pamint si in aceasta tara,mai ai curaj dankh sa/mi spui ca meseria voastra/i cerul,soarele si luna,ca din cauza voastra rasare si apune soarele???dankh!!dankh!!!!judeci ingust,stiu ca nu/ti convine ca breasla voasta/i hulita dar......asa/i cind luati spagi fara sa fiti nevoiti,doar din avaritie .chiar ma intrebam intr/o zi,cum dracului de in tara asta voi citiva va puteti bucura intr/un ocean de nefericire???!!!!

# dankh date 21 August 2013 22:32 0

esti in eroare..nu ma scald in fericire pt ca am 5000 lei pe luna...iar despre clasificarea ocupatiilor dupa importanta sunt multe de spus..istoria si societatea a demonsteat ca justitia e promordiala fubctionarii unui stat...stim mukte despre sistem de drept roman..f putin despre invatamant...toate sunt importante...unele tre sa primeze..te intreb pe cate forumuri ale profesorilor postezi?nu esti jurist nu profesor..tu insuti acorzi o importanta mai mare justitiei..pt ca asa e...te bat cu pripriile ti arme...

# unul din lumea cea mare date 24 August 2013 23:05 0

pentru dankh//despre sistemul de drept roman se stie un singur lucru.......ESTE CEL MAI CORUPT DIN UE!!!!!!!!! cred ca/i suficient si elocvent!!!!!!

# mircea nedelcu date 20 August 2013 19:51 +3

domnule ministru cu tot respectul,ACEASTA lege trebuie sa se aplice tuturor celor care si-au dat l;legi speciale:CCR,ANI,MAI,Ministyerul de justitie,PARLAMENTARII,PREsedintii Romaniei.Noi platim ei risipesc agonisirea copiilor vostri domnule ministru

# indisciplinatu date 20 August 2013 21:32 -2

Da\',..n-ar fi mai corect si cinstit ca magistratii sa intre si ei sub incidenta Legii nr.263...legea aia \"unica\" de pensionare si care este numai pentru fraieri?? ;-) O sa spuneti ca,..du-te bai d-acilishea, ca magistratul in societate are chestii-socoteli de rezolvat. Bun, si acuma vin si va intreb,..PROCURORII care fac si desfac prin abuzuri/comenzi politice in dosarele catatenilor din aceasta tara ar trebui sa MAI RAMANA ..MAGISTRATI??? Avocati ai statului cu statut de functionari publici ce are???...fac baietzii si fetitzele procurori, oxiuri la funduletz???

# un rahat de lege date 20 August 2013 22:28 0

Dincolo de ideea care nu-i apartine deloc lui Robert acesta Cancioc, nu face nicio diferentiere intre magistrati si alti bugetari. Bifeaza si el asa, preelectoral, pe prezumtia ca cineva a luat mita toata viata. Cu care Ponta se va lauda, dar care slava domnului, nu va fi aplicabila ca in cazul in care sistemul de justitie continua as nu va mai fi nevoie de ea. Din pricina de stres si de nebuni, magistratii nu vor mai apuca pensia speciala, nici aia de 25 ca se duc pe sfarla cu totii, sa se indeplineasca POHTA CE AM POHTIT. Membrii celorlate doua puteri, parlamentarii si cei din Guvern oare de ce nu-si gasesc locul in aceste modificari? A, da, ei sunt sfinti pe pereti...De acuma sa vedeti condamnari. Nimeni de groaza pensiei nu va mai scrie o achitare. Pai si la ce? Merita plebea asta?Apaludaca?

# Viky-deontoloaga date 20 August 2013 23:59 +3

S-a schimbat Constitutia fara sa stim si noi? Cum se aplica o lege care abia acum s-a trezit la realitate pentru fapte din trecut? Cu atat mai mult cu cat are caracter sanctionator ... Eu cred ca trebuie sa se mai chibzuiasca. Daca au luat mita, ezista confiscarea speciala. Oricum masurile de siguranta nu se prescriu.

# viorica costiniu date 21 August 2013 09:32 -2

Pai tocmai mai pisoi, daca faptele e de acu\' 10 ani, si tu il descoperi acu (fapta nefiind prescrisa), cum crezi ca opereaza sanctiunea|

# santinela date 21 August 2013 08:52 +1

Da ala care da mita de ce sa aibe pensie ? Un proiect de lege nascut / mort/.Nu va fi votat veci si daca da, UE ne da in cap cu el !

# geo date 21 August 2013 13:00 0

La cat au acumulat cei care, se zice, ca-s corupți, ce le mai pasă de pensia de serviciu?.

# Cineva date 21 August 2013 17:03 +1

Pai ar trebui sa li se confiste si averile ilicite!!!! Nu prea ai cum sa justifici zeci de proprietati (imobile si terenuri), autoturisme, bani in banca etc, chiar daca ai castigat circa 2500 Euro pe luna. E foarte simplu! 

# av date 21 August 2013 13:34 +2

in toate tarile de pe planeta o lege prevede doar pentru viitor in romania nu de ce?

# Cineva date 21 August 2013 17:00 +2

Poate pentru ca in toate tarile de pe planeta nu exista mizeria din Romania. Poate pentru ca in toate tarile (CIVILIZATE) de pe planeta, magistratii platesc atunci cand gresesc si nu se ascund in spatele inamovibilitatii, a practicii neunitare etc. Poate nu este corect sa se aplice legea asa, insa nici felul in care se comporta unii magistrati din Romania nu mai poate fi tolerat! Profit de ocazie sa fac un apel catre procurorii DNA: uitati-va si la CIVIL!!!! Nici nu va puteti inchipui ce se intampla acolo! Uitati-va la declaratiile de avere ale magistratilor! Faceti o cercetare pe internet si veti gasi suficiente indicii pentru a va AUTOSESIZA! Ganditi-va ca raul de acolo incepe, ganditi-va ca asa sunt alungati investitorii straini. Si chiar daca nu exista neaparat nume rasunatoare, banii care se invart aici sunt extrem de mult, iar mercurialul functioneaza ca uns!!!! NU PUTEM SA STAM CU MAINILE IN SAN SI SA OBSERVAM CUM TOATA TARA ESTE CUPRINSA DE ACEASTA MAFIE PERVERSA! 

# av date 21 August 2013 13:39 +2

In art. 15 al. 2 din Constituţia României se prevede \"legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale mai favorabile\", asigurând totodatã stabilitatea drepturilor legal câştigate.

# Cineva date 21 August 2013 17:08 +1

Sunt perfect de acord, insa daca-mi aratati si articolul din constitutie care spune ca poti sa furi, sa inseli, sa iei mita etc. si sa primesti in continuare privilegii egale cu colegii tai cinstiti si respectabili. Ce parere aveti, e corect asa?

# Cineva date 21 August 2013 17:11 +1

Si ar mai fi ceva: cand mi se incalca mie (cetatean obisnuit din aceasta tara, platitor de taxe) un drept constitutional, iar instanta NU VEDE acest lucru pentru ca a fost STIMULATA sa nu vada, oare o fi corect? Oare vede cineva acest lucru? 

# lidia date 21 August 2013 16:05 +1

daca vedeti pr de lg cu care MJ s-a dus la csm veti constata ca in ciuda avizului cu obs al Directiei avizare pr acte normative ,ministrul a promovat proiectul care propunea incl restituirea sumelor incasate deja de magistratii vizati ! Curat neconstitutional ! caci lg civila nu retroactiveaza ! Chiar si actuala forma ridica semne de intrebare cu priv la constitutionalitatea ei ! Dar,ceeea ce e grav e ca aceasta pensie se pierde doar pt cz savarsirii de infrct intentionate ,in conditiile in care magistratii ,prin lg,sunt supusi cerintei bunei reputatii,adica unor exigente morale net superioare,care nu le-ar permite sa savarseasca nici macar contraventii daramite infract din culpa ! deci,cine savarseste infr de ucidere din culpa poate beneficia de p de serv ?! Lg nu aduce nici un progres,fiindca ultima modif a lg din 2012 prevedea suspendarea magistr antrenat in proceduri penale,perioada in care nu se putea solutiona nici o cer de acordare a pensiei !!!!! Deci,pe lg in vigoare ,nici un viitor condamnat penal nu putea primi pensie de serv ! Oricum si pe lg veche cer civile de pensionare trebuiau suspendate pana la solut def a procesului penal sau discipl,caci penalul si disciplinarul tine in loc civilul(principiu de drept de nerasturnat!) Daca ne gandim la suspiciunea de neconstitutionalitate a textului propus singura concz valabila e aceea ca noua reglem e mai slaba decat lg in vigoare,iar ideea bunei reputatii a fost desfiintata !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.01.2025 – DNA are nevoie de 26 de sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva