MAXIMA INSOLENTA – Plenul CSM condus de Oana Haineala a incalcat Constitutia si i-a rezervat pentru 9 ani postul de procuror lui Daniel Morar, pana ce acesta isi va termina mandatul de judecator CCR. Stupoare, Daniel Morar si-a dat insa demisia din magistratura pentru a nu intra in incompatibilitate cu functia de judecator constitutional. CSM nu avea dreptul sa rezerve un post de magistrat pentru cineva plecat din sistem (Hotararea)
CSM pune mai mult pret pe conservarea unor interese personale decat pe Constitutie si pe ideea de buna administrare a Justitiei. Plenul Consiliului condus de procuroarea Oana Haineala a adoptat o hotarare, spunem noi nelegala. CSM i-a rezervat lui Daniel Morar (foto) postul de procuror la Parchetul Curtii de Apel Cluj pentru o perioada de noua ani, atat cat va dura mandatul acestuia de judecator la Curtea Constitutionala, unde a fost numit de Traian Basescu prin decret, la 25 martie 2013.
CSM nu avea insa niciun drept sa ii rezerve lui Daniel Morar postul de magistrat, in conditiile in care acesta si-a dat demisia din magistratura, demisie de care a luat act chiar CSM inainte de a face rezervarea de post. Cu alte cuvinte, CSM a rezervat un post de magistrat, timp de noua ani, unei persoane despre care a luat act ca nu mai face parte din sistem.
In data de 4 iunie 2013, Plenul CSM, prin Hotararea nr. 472, a luat act de demisia lui Daniel Morar din functia de procuror al Parchetului Curtii de Apel Cluj si a propus presedintelui Traian Basescu eliberarea acestuia din functie. Prin aceeasi Hotarare, facand abstractie de faptul ca Morar a parasit sistemul prin demisie, CSM a rezervat pentru Daniel Morar postul de procuror la Parchetul Curtii de Apel Cluj pentru o perioada de 9 ani, pana la terminarea mandatului de judecator la CCR, desi potrivit articolului 125 din Constitutie: “Functia de procuror este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior”.
Iata Hotararea nr. 472/4.06.2013 a CSM cu privire la Daniel Morar:
“Prin Decretul nr. 326/25.03.2013, emis de Presedintele Romaniei, domnul Morar Daniel Marius, procuror cu grad profesional corespunzator Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj, a fost numit in functia de judecator la Curtea Constitutionala a Romaniei, pentru un mandat de 9 ani, incepand cu data de 09.06.2013.
In decretul mentionat s-au invocat prevederile art.69 alin (1) – (2) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Acestea reglementeaza expres situatia in care unui judecator sau procuror, numit in functia de judecator la Curtea Constitutionala, i se rezerva postul in magistratura, pe care il poate ocupa la incetarea mandatului din orice motive.
Corelativ, in sarcina Consiliului Superior al Magistraturii, ca si garant al independentei justitiei si organism ce are in competenta cariera magistratilor, judecatori si procurori, revine obligatia de a da curs cererii magistratului aflat intr-o situatie ca aceea care formeaza obiectul prezentei hotarari, de a reintra in corpul magistratilor, pe postul detinut anterior numirii in functia de judecator la Curtea Constitutionala a Romaniei, la incetarea mandatului, ca efect al unei solicitari exprese, in conditiile art. 69 alin. (2) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii constitutionale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, coroborat cu art. 33 alin. (15) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Prin cererea inregistrata la Consiliul Superior al Magistraturii, domnul Morar Daniel marius, procuror cu grad profesional corespunzator Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj, solicita eliberarea din functia de procuror, prin demisie, incepand cu data de 09.06.2013, precum si rezervarea postului de procuror, pe care il ocupa in prezent.
Pentru aceste considerente, este obligatorie rezervarea postului detinut de domnul Morar Daniel Marius, procuror cu grad profesional corespunzator Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, respectiv de procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj, iar in situatia aparitiei, la momentul incetarii mandatului, a unei manifestari de vointa in sensul reintrarii in corpul magistratilor, Consiliul Superior al Magistraturii urmeaza a da curs acesteia si a hotari ocuparea postului detinut, de procuror la parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj.
In conformitate cu dispozitiile art. 65 alin. (1) lit. (a) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, “judecatorii si procurorii sunt eliberati din functie prin demisie”, iar potrivit alin. (2) al aceluiasi articol, “eliberarea din functie a judecatorilor si procurorilor se dipune prin decret al Presedintelui Romaniei, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii”.
Potrivit dispozitiilor art. 69 alin. (1) – (2) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, coroborate cu art. 33 alin. (15) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa incetarea mandatului in orice mod, judecatorul are dreptul sa revina in postul ocupat anterior, daca numirea sa la Curtea Constitutionala s-a facut cu conditia rezervarii acestuia, iar in cazul in care judecatorul ocupa un post de magistrat, rezervarea postului este obligatorie.
Avand in vedere manifestarea unilaterala de vointa si solicitarea domnului procuror privind rezervarea postului pe care il ocupa in prezent, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii urmeaza sa ia act de cererea de demisie din functia de procuror al domnului Morar Danuel Marius, incepand cu data de 09.06.2013, sa inainteze Presedintelui Romaniei solicitarea, in vederea emiterii decretului de eliberare din functie, prin demisie, si sa dispuna rezervarea postului ocupat in prezent de magistrat, respectiv procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj, pana la incetarea mandatului de jduecator la Curtea Constitutionala”.
CSM a rezervat un post de procuror unei persoane care nu mai face parte din magistratura. Prin demisia de care CSM a luat act, Daniel Morar nu mai are nicio legatura cu sistemul
Am vazut asadar cum a decis CSM sa ii rezerve lui Daniel Morar postul de procuror la PCA Cluj, pana cand acesta isi va termina mandatul de la Curtea Constitutionala.
A doua zi, in 5 iunie 2013, Traian Basescu a semnat decretul numarul 581 de eliberare a lui Daniel Morar din functia de procuror, prin demisie, decret care a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 332 din 7 iunie 2013.
Hotararea CSM este insa, in opinia noastra si nu doar a noastra, una vadit nelegala, care sfideaza orice bunul simt. Cum poate CSM sa ii rezerve un post de magistrat unei persoane care nu mai are nicio legatura cu sistemul?
CSM a invocat in argumentarea hotararii luate faptul ca nu a facut altceva decat sa respecte anumite articole din Legea 303/2004 privind statutul procurorilor si judecatorilor si din Legea 47/1992 privind functionarea CSM.
Este vorba despre articolul 33 (15) din Legea nr. 303/2004 care prevede ca “judecatorii Curtii Constitutionale care, la data numirii, aveau functia de judecator sau de procuror au dreptul, la incetarea mandatului, sa revina la postul detinut anterior” si articolul 69 din Legea 47/1992, care stipuleaza ca “dupa incetarea mandatului ca urmare a expirarii perioadei pentru care el a fost acordat, judecatorul are dreptul sa revina in postul ocupat anterior, daca numirea sa la Curtea Constitutionala s-a facut cu conditia rezervarii acestuia” (…) ”in cazul in care judecatorul ocupa un post de magistrat, rezervarea postului este obligatorie”.
Din simpla lecturare doar a acestor articole se poate intelege ca judecatorul CCR are posibilitatea de a-si pastra functia in magistratura pe perioada in care activeaza la Curtea Constitutionala. Nu este insa deloc asa intrucat aceste texte de lege invocate de CSM incalca flagrant Constitutia, care prevede ca un procuror sau judecator nu poate detine nicio alta functie, inclusiv cea de judecator la CCR.
Nicio lege cu dispozitii contrare nu are intaietate in fata Constitutiei. Rezervarea unui post de procuror nu era posibila pentru un demisionat
Demisia lui Daniel Morar din magistratura, in vederea preluarii postului de judecator la CCR a fost obligatorie si normala. Si anuntata pe toate posturile de televiziune.
Rezervarea postului de magistrat, dispusa de CSM, era imposibila in conditiile demisiei, intrucat o rezervare a postului putea viza doar o persoana care ar mai fi detinut in vreun fel postul de procuror.
Rezervarea postului de procuror mai era neconstitutionala si vazuta din prisma incompatibilitatii functiilor de judecator CCR si procuror.
In acest caz, CSM nu trebuia sa faca altceva decat sa mearga la Constitutia Romaniei, care lamureste pe deplin lucrurile.
Iata ce se spune in articolului 125 din Constitutie: “Functia de procuror este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior”.
Prin urmare, CSM a ingnorat Constitutia si a rezervat un post, in mod ilegal, ca si cand Morar ar fi fost suspendat din functia de procuror pe durata mandatului de judecator CCR, desi in realitate el era demisionat din sistem.
In plus, CSM a comis si un act discriminatoriu in sistemul judiciar, vaduvind PCA Cluj de dreptul de a avea schema de personal completa. Si asta pentru noua ani.
CSM a actionat ca paravan de mascare a incompatibilitatilor
In opinia noastra, CSM a actionat in scopul favorizarii lui Morar, ignorand Constitutia, agatandu-se de un text de lege facut fara cap, neconstitutional, pe care avea obligatia sa il ignore, in conditiile legislatia interna, la fel ca si Constitutia, arata ca notiunile de procuror si judecator CCR sunt incompatibile, dupa cum urmeaza:
1-Articolul 61 alin. (4) din Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale: ”Functia de judecator este incompatibila cu oricare alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul juridic superior”.
2-Articolul 5 al Legii 303/2004: “Functiile de judecator, procuror, magistrat-asistent si asistent judiciar sunt incompatibile cu orice alte functii publice sau private, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior, precum si a celor de instruire din cadrul Institutului National al Magistraturii si al Scolii Nationale de Grefieri, in conditiile legii”.
Sa recapitulam: rezervarea unui post de procuror era posibila doar pentru o persoana care nu pleca din sistem. Morar si-a dat insa demisia pentru ca nu putea fi concomitent si procuror, si judecator la Curtea Constitutionala. Pentru a rezerva postul de procuror (asa cum a cerut Morar) CSM a ignorat demisia lui si a blocat timp de noua ani un post de procuror la PCA Cluj ca si cum Morar nu ar fi parasit Magistratura prin demisie, consfintita prin Decret prezidential. Un post blocat care face abstractie de incompatibilitatea dintre functiile de procuror si judecator CCR!
Potrivit gandirii strambe a CSM, Daniel Morar ar urma sa se intoarca in parchet dupa cei noua ani de mandat la CCR, in baza aceleiasi hotarari a CSM, desi intrarea in magistratura, oricine o stie, se face potrivit legii prin concurs, urmat de decret prezidential de numire in functie. Asadar cum e posibil ca CSM sa blocheze un post de procuror pentru cineva care nu mai este in Magistratura? A ajuns cumva CSM Presedintele Romaniei sa emita decrete de numire in functie a magistratilor?
* Cititi aici decretul lui Traian Basescu de eliberare a lui Daniel Morar din functia de procuror
* Cititi aici decretul lui Traian Basescu de numire a lui Daniel Morar in functia de judecator CCR
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# BERCEA MONDIAL: ,, e manevra lu frații miei..........,, 13 June 2013 17:20 +18
# baby-come-back 13 June 2013 19:21 +4
# E interesanta poza 13 June 2013 17:24 +20
# anton 14 June 2013 10:02 +4
# borman 13 June 2013 19:09 -23
# Aliodor 13 June 2013 19:20 +18
# legea mafiei bseala-haineala 13 June 2013 19:16 +16
# ciocolo 13 June 2013 19:23 +15
# Q\'s 13 June 2013 20:28 +6
# Alfons 13 June 2013 20:39 +7
# V-am mai spus, prieteni! 13 June 2013 21:12 +5
# Justitiabilul Roman 13 June 2013 22:39 +7
# anton 14 June 2013 10:24 +5
# ghiury 14 June 2013 00:28 +5
# Danâlețul reșapat 14 June 2013 06:38 0
# Istratie 14 June 2013 08:14 -1
# floarea soarelui 14 June 2013 09:08 +4
# mitica 14 June 2013 21:01 +2