28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MENTALITATE STALINISTA – Proiect halucinant al procurorului DIICOT Daniel Horodniceanu, candidat la CSM: “Participarea aparatorilor inculpatului la fiecare act de urmarire penala lipseste ancheta penala de caracteristicile ei principiale: lipsa de publicitate si tactica criminalistica. Atat timp cat inculpatul are acces in timp real la actele anchetei, acesta va face tot ceea ce ii sta in putinta (legal sau nu) sa impiedice tragerea sa la raspundere penala” (Proiectul)

Scris de: George TARATA | pdf | print

3 May 2022 14:48
Vizualizari: 5260

Slab actualul Consiliu Superior al Magistraturii, insa viitorul CSM risca sa aiba in componenta sa personaje care nu au ce sa caute in aceasta institutie. Unul dintre ele este, din punctul nostru de vedere, fostul sef al DIICOT Daniel Horodniceanu (foto), in prezent procuror la DIICOT Iasi, zis si “candidatul de serviciu” pe motiv ca a participat la mai toate concursurile de numiri in functii de sefi in parchete.


 

Candidat pentru locul de reprezentant al PICCJ in CSM, loc pentru care se lupta cu procuroarele Alina Albu de la DIICOT si adjuncta PICCJ Maria Militaru, Horodniceanu si-a facut public marti, 3 mai 2022, proiectul de candidatura pe site-ul juridice.ro. Cu aceasta ocazie, Horodniceanu devoaleaza in opinia noastra o mentalitate care nu are nicio legatura cu un stat de drept, ci mai degraba cu vremurile staliniste din anii '50, cand anchetele si procesele penale erau un simulacru, iar dreptul la aparare era pur si simplu inexistent.

Astfel, Hordoniceanu infiereza cu manie prevederile legale care dau dreptul avocatilor sa participe la fiecare act de urmarire penala efectuat de procurori, modalitate prin care, afirma fostul sef DIICOT, s-ar pune in pericol lipsa de publicitate a anchetei si tactica criminalistica. Mai exact, Hordoniceanu este deranjat ca avocatii pot oferi date din ancheta, chiar daca inclusiv CEDO a stabilit ca un inculpat se poate apara in mod public. Este vorba despre cauza “Morice contra Frantei”, in care, in 2015, CEDO a statuat ca avocatii au dreptul sa isi apere clientii public atunci cand exista o baza factuala pentru a arata ca acestia sunt victime ale unor abuzuri comise de autoritati (click aici pentru a citi).


Horodniceanu acuza ca "egalitatea de arme" impiedica aflarea adevarului


Dar procurorul Daniel Horodniceanu nu se opreste aici, si critica inclusiv faptul ca inculpatul are acces in timp real la actele anchetei. Iar in acest fel, acuza Horodniceanu, inculpatul poate face tot ce ii sta in putinta, “legal sau nu”, pentru a impiedica tragerea sa la raspundere penala. Adica sa intelegem ca in viziunea lui Horodniceanu un inculpat ar trebui sa recunoasca din start acuzatiile care ii sunt aduse de catre un procuror sau sa nu se mai apere in cursul urmaririi penale? Sa se descurce la  judecata, cand procuror si-a terminat treaba, nu? Daca o modalitate de a scapa de acuzatii pe cai nelegale nu poate fi incurajata de nimeni, frapant este ca fostul sef al DIICOT este deranjat inclusiv de faptul ca un inculpat poate face demersuri in mod legal pentru a scapa de acuzatii.

Nu in ultimul rand, acelasi Hordoniceanu vorbeste despre “egalitatea de arme” care s-ar fi transformat intr-o inegalitate de drepturi in favoarea inculpatului, in detrimentul aflarii adevarului.


Iata fragmentul din proiectul de candidatura pentru CSM al procurorului DIICOT Daniel Horodniceanu in care acesta isi face cunoscuta opinia privind rolul avocatului in anchetele penale (proiectul integral este atasat la finalul articolului):

 

“Modificarile legislatiei penale si-au dovedit limitele si ineficienta nu doar prin declararea ca neconstitutionala sau modificarea ulterioara a sute de texte din ambele coduri, ci prin centrarea excesiva a procesului penal in jurul inculpatului, concomitent cu lipsa de consideratie pentru drepturile persoanei vatamate sau ale partii civile. Participarea aparatorilor inculpatului la fiecare act de urmarire penala lipseste ancheta penala de caracteristicile ei principiale: lipsa de publicitate si tactica criminalistica. Atat timp cat inculpatul are acces in timp real la actele anchetei, stiind cu cateva zile in avans ce procedee probatorii urmeaza a se administra in cauza (inclusiv cine sunt martorii sau victimele ce urmeaza a depune depozitii), acesta va cunoaste cu exactitate ce tactica va adopta procurorul si va face tot ceea ce ii sta in putinta (legal sau nu) sa impiedice tragerea sa la raspundere penala. Mult-clamata 'egalitate de arme' s-a transformat de mult timp intr-o inegalitate de drepturi in favoarea inculpatului, concentrand procesul penal in jurul sau, iar nu spre aflarea adevarului, restabilirea unei stari de echitate legala pentru societate in general si pentru persoana care a suferit de pe urma infractiunii”.

 



* Cititi aici integral proiectul de candidatura pentru CSM al procurorului DIICOT Daniel Horodniceanu

Comentarii

# Bogdan Gyuse date 3 May 2022 15:23 +103

Treziti-va! Pana acum, in ultimii 12 ani, de cand judecatorii si procurorii faceau simulari prin justitie, in ce ancheta penala avocatul suspectului/inculpatului a participat la fiecare act al urmaririi penale??? Din 2010 functioneaza japca judiciara. Iar Hodorniceanu propune ceea ce a invatat, adica japca judiciara. Daca SIIJ chiar ar fi funcionat trei sferturi dintre candidatii pentru Consiliul Securistilor din Magistratura ar fi fost penali cu acte in regula. Justitia in Romania nu-i decat un banc cu prosti si despre prosti!

# Ioana M. date 3 May 2022 15:38 +60

Tocmai el vorbeste de ancheta " nepublica" ? Sa i amintim de comunicatele pompoase , laudative , din timpul anchetelor? Sa i aminitim de cardurile de reporteri la usa DIICOT ?

# M date 3 May 2022 17:46 +56

Daca ne gandim bine asta a candidat mai peste tot la functii importante parca lui i se cuvin functiile bune din justitie. Nu imi amintesc de performanta lui

# NIC nic date 3 May 2022 21:14 +2

Cel mai frustrat procuror din lume când rămâne fara replica pleacă de la audieri la baie sa se spele pe fata! Din păcate este un procuror care încearcă sa fabrice probe in timpul anchetei! Asta când nu se ascunde in spatele icoanelor din birou !

# LA NOI CA LA NIMENI ! date 4 May 2022 11:21 +2

Aceste"opinii" sunt publice ? Nimeni NU SE AUTOSESIZEAZA? (sunt structuri ). Opiniile (atentie la fapte!)ANTICONSTITUTIONALE , CONTRADICTORII LEGILOR NATIONALE,EUROPENE SI ALE STATELOR DEMOCRATICE , sa nu ne mai mire? DACA ESTE ASA , VA ROG PUBLICATILE SI DATI TERMEN DE APLICARE. CEI CARE NU SUNT DE ACORD, SA POATA PARASII TARA. NU DORIM SA FIM IN "CAMPUL TACTIC". Si asa ne NUMARATI zilele batjocorind drepturile GARANTATE(ex . viata,libertate(inclusiv a a cuvantului), proprietate ,judecata cu egalitate de "arme" ,proces echitabil , sanatate etc). Descoprirea prin"metode de lucru"specific romaneasti a "apei calde, focului si a rotii" o lasam "pt deliciul"si implinirea MATERIALA si SPIRITUALA(?)a D. voastre. Noi RENUNTAM !, deoarece am mai trait-o ..si,e prea mult pt noi MAI AVEM DOAR VIATA. Publicati opinia pt confirmari sau infirmari ? * Bibliografie:"IMPRESII DIN AMERICA" de POLEVOI BORIS

# dragos date 4 May 2022 11:50 -1

MOSCOVA

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva