11 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MILA SUPREMA PENTRU GULUTANU – Competul de 5 judecatori ICCJ a anulat sanctiunea disciplinara constand in suspendarea din functie pe sase luni aplicata de CSM judecatoarei Alina Nadia Gulutanu de la Curtea de Apel Bucuresti. Inalta Curte a desfiintat acuzatia de exercitare a functiei cu rea-credinta si a dispus diminuarea indemnizatiei lui Gulutanu cu 10% pe o perioada de trei luni pentru atitudini nedemne (Minuta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

14 October 2024 18:41
Vizualizari: 2938

Inalta Curte a desfiintat hotararea Sectiei pentru judecatori a CSM in materie disciplinara (foto) de suspendare din functie a judecatoarei Alina Nadia Gulutanu de la Curtea de Apel Bucuresti. Solutia a fost dispusa luni, 14 octombrie 2024, de un Complet de 5 judecatori ICCJ in materie civila.


 

Practic, prin Decizia nr. 211 din 14 octombrie 2024, pronuntata in dosarul 1563/1/2024, Inalta Curte a admis in parte recursul judecatoarei Gulutanu impotriva hotararii Sectiei pentru judecatori a CSM in materie disciplinara nr. 11 J din 18 iunie 2024 si a respins actiunea disciplinara exercitata de Inspectia Judiciara pentru comiterea abaterii disciplinare constand in “exercitarea functiei cu rea-credinta” (art. 271 lit. s teza I din Legea 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor).

In schimb, ICCJ a pastrat cea de-a doua acuzatie a dusa lui Gulutanu - “atitudinile nedemne in timpul serviciului fata de colegi, celalalt personal al instantei sau al parchetului in care functioneaza, inspectori judiciari, avocati, experti, martori, justitiabili ori reprezentantii altor institutii” (art. 271 lit. s teza I din Legea 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor) – dar a modificat sanctiunea aplicata de Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a CSM din suspendarea din functie pe o perioada de sase luni in diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu 10% pe o perioada de trei luni.

Amintim ca este a cincea decizie disciplinara luata de CSM fata de judecatoarea Alina Nada Gulutanu care este intoarsa de ICCJ. Anterior, cele patru excluderi din magistratura aplicate judecatoarei Gulutanu au fost anulate de instanta suprema.


Redam minuta Deciziei 211/2024 pronuntata de Completul de 5 judecatori ICCJ fata de judecatoarea Alina Nadia Gulutanu (dosar 1563/1/2024):

 

“Respinge recursul declarat de recurenta Gulutanu Alina-Nadia impotriva incheierii din 24 aprilie 2024 pronuntate de Consiliului Superior al Magistraturii - Sectia pentru judecatori in materie disciplinara, in dosarul nr. 30/J/2023, ca nefondat. Admite recursul declarat de recurenta Gulutanu Alina-Nadia impotriva hotararii nr. 11J din 18 iunie 2024 pronuntate de Consiliul Superior al Magistraturii - Sectia pentru judecatori in materie disciplinara, in dosarul nr. 30/J/2023. Caseaza, in parte, hotararea atacata si, rejudecand: Respinge actiunea disciplinara exercitata de Inspectia Judiciara impotriva recurentei Gulutanu Alina-Nadia pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 271 lit. s) teza I din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, ca neintemeiata. In baza art. 273 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, aplica recurentei Gulutanu Alina-Nadia sanctiunea disciplinara constand in diminuarea indemnizatiei de incadrare brute lunare cu 10% pe o perioada de 3 luni pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 271 lit. b) din acelasi act normativ. Mentine celelalte dispozitii ale hotararii atacate. Definitiva. Pronuntata astazi, 14 octombrie 2024, prin punerea solutiei la dispozitia partilor de catre grefa instantei, conform art. 402 din Codul de procedura civila”.


Iata minuta hotararii Sectiei pentru judecatori a CSM nr. 11J din 18 iunie 2024 de sanctionare a judecatoarei CAB Alina Nadia Gulutanu (dosar 30/J/2023):


„Cu majoritate,

Admite actiunea disciplinara exercitata de Inspectia Judiciara impotriva paratei Gulutanu Alina Nadia – judecator in cadrul Curtii de Apel Bucuresti. In baza art. 273 alin.(1) lit. e) din Legea nr.303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, aplica doamnei Gulutanu Alina Nadia – judecator in cadrul Curtii de Apel Bucuresti – sanctiunea disciplinara constand in 'suspendarea din functie pe o perioada de 6 luni' pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art.271 lit. b) si lit.s) teza I din acelasi act normativ. Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Cu opinie separata in sensul respingerii actiunii disciplinare exercitate de Inspectia Judiciara impotriva paratei Gulutanu Alina Nadia – judecator in cadrul Curtii de Apel Bucuresti – pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art.271 lit. b) si lit. s) teza I din Legea nr.303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, ca neintemeiata”.


In ceea ce priveste faptele pentru care Inspectia Judiciara a trimis-o in judecata disciplinara pe Gulutanu, acestea sunt:

informarea participantilor la procesul penal ca are 'o maniera proprie de a interpreta codul de procedura penala';

decizii arbitrare de continuare a cercetarii judecatoresti la termene de judecata in care inculpatii nu beneficiau de apararea obligatorie;

interzicerea adresarii de intrebari martorilor audiati;

audierea martorilor nu prin adresarea de intrebari, asa cum obliga dispozitiile procesual penale, ci prin construirea de ipoteze faptice care se dorea a fi confirmate sau infirmate de catre persoana audiata;

dirijarea unor declaratii in scopul confirmarii faptelor sau imprejurarilor de fapt expuse de catre Ministerul Public prin actul de sesizare ca având valente penale;

respingerea ca pretins nerelevanta a administrarii probei cu expertiza de specialitate financiar – contabila, care sa stabileasca, printre altele, chiar existenta sau inexistenta prejudiciului;

informarea aparatorilor ca nu o intereseaza 'ce zice Inalta Curte',

a urmarit vatamarea intereselor procesuale ale partilor si a generat un sentiment de neincredere in actul de justitie si o deteriorare a respectului participantilor la proceduri judiciare si opiniei publice fata de functia de magistrat, cu consecinta afectarii imaginii justitiei ca sistem si serviciu public”.

Comentarii

# maxtor date 14 October 2024 20:04 -3

"audierea martorilor...prin construirea de ipoteze faptice care se dorea a fi confirmate sau infirmate de catre persoana audiata" -adica ii obliga sa puna concluzii..sa o ajute cu motivarea.

# a desfiintat acuzatia de exercitare a functiei cu date 14 October 2024 21:19 0

rea-credinta, si ce a retinut ? ca ceva a facut de 10 % "pi tri luni"

# santinela date 15 October 2024 06:55 -29

Bai frate acum putem constata cu certitudine ca si la ICCJ (dupa modelul sectiei de procurori si judecatori de la CSM ) s-a infiintat ,si functioneaza din plin, sectia Nufarul. Astia sunt in stare sa "spele" pe oricine din breasla lor.Ar fi fost interesant sa stim numele celor 5 ciumpalaci (scuze pentru cel cu opinie separata deci 4) care au dat o astfel de hotarare de noaptea mintii. De aceea merge justitia cum merge si este atat de "respectata" fiindca are si pastreaza in sistem astfel de specimene ! Pai daca "ai o atitudine nedemna fata de toti,inclusiv fata de justitiabili ---" NU mai ai ce cauta in functia si calitatea de magistrat .Asta este la mintea cocosului ,mai putin insa la nulitatile mintoase care au pronuntat o astfel de hotarare.

# Edu date 15 October 2024 17:45 -1

Si mai avem pretentie la o justitie europeana?ICCJ vad ca in ultima vreme sa transformat in cooperativa Nufarul.

# Ana date 16 October 2024 15:47 -1

Ce mai caută în magistratura aceasta persoana?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 10.12.2024 – EUROINS risca sa intre in capcana bulgareasca, pe 12,7 milioane euro

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva