Ministerul Justitiei gandeste periculos: Viata unui magistrat valoreaza, in opinia lui Predoiu, 30.000 de euro. Schilodirea lui poate ajunge pana la 100.000 de euro
Ministerul Justitiei a lansat in dezbatere publica un proiect de Hotarare de Guvern privind conditiile de acordare a despagubirilor pentru unele prejudicii suferite de magistrati in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu acestea. Concret, ministrul Catalin Predoiu a propus ca un magistrat care a suferit o vatamare corporala, sau o imbolnavire grava, o invaliditate sau a murit, ori bunurile sale i-au fost distruse in urma unei infractiuni savarsita cu intentie de un justitiabil ori un cetatean, poate beneficia de diverse sume, care sa ii compenseze suferinta savarsita. Interesant este modul in care trebuie impartiti, in opinia ministrului Justitiei, banii pe care un magistrat ii poate obtine. Astfel, familia unui magistrat mort va primi mai putini bani decat magistratul care a ramas cu invaliditati sau care a suferit o vatamare corporala, ori caruia i-au fost distruse bunurile. Interesant este ca Predoiu si-a ales tocmai acest moment, de criza, pentru a initia proiectul de Hotarare de Guvern, cand, pe de o parte, presedintele CSM, judecatorul Horatius Dumbrava, a propus ca magistratii condamnati pentru coruptie sa nu mai aiba dreptul nici la pensie de serviciu, iar pe de alta parte,in ultimii 20 de ani in Romania nu a fost inregistrata o statistica a cazurilor in care magistratii au avut de suferit fizic in urma solutiilor date sau a anchetelor facute. In proiect se mentioneaza ce institutie ar trebui sa aiba alocate in buget sumele pentru despagubiri, insa cuantumul acestora nu este precizat sau estimat macar! In plus, MJ a lansat in dezbatere publica proiectul de Hotarare de Guvern, fara insa a cere avizul CSM.
Viata unui magistrat: 30.000 de euro! Schilodirea unui magistrat, plus distrugerea unui bun al acestuia salta pretul despagubirilor
Conform proiectului de Hotarare de Guvern, “magistratii beneficiaza, in conditiile prezentei hotarari, de despagubiri acordate din fonduri bugetare pentru situatia in care viata, integritatea corporala, sanatatea ori anumite bunuri le sunt afectate printr-o fapta prevazuta de legea penala, savarsita impotriva lor cu intentie sau cu intentie depasita, ca urmare sau in legatura cu exercitarea de catre magistrati a atributiilor de serviciu”. Cu toate acestea, urmatorul paragraf din proiectul de Hotarare de Guvern mentioneaza ca magistratul nu poate primi despagubirea daca a facut orice actiune care sa conduca la savarsirea faptei, prin incalcarea grava a atributiilor de serviciu ori etica. “Despagubirea nu se acorda daca la savarsirea faptei impotriva magistratului a concurat fapta sau atitudinea acestuia, constand intr-o incalcare grava a legii sau a regulamentelor profesiei, cu privire la statut, organizare, conduita sau etica profesionala”. Cine stabileste insa daca magistratul a incalcat sau nu statutul sau conduita profesiei si mai ales cum se defineste incalcarea “grava” sau mai putin grava, ramane de vazut, pentru ca in acest proiect nu este specificat. Cu privire la cuantumul despagubirilor pe care il poate primi magistratul care a suferit o paguba, proiectul stabileste ca familia magistratului care a murit ca urmare a unei infractiuni savarsite cu intentie si cu intentie depasita sa primeasca o despagubire de 30.000 de euro, echivalenta in lei la data platii. Conform articolului 7 din proiectul de Hotarare de Guvern, “In situatia producerii decesului magistratului prin savarsirea, impotriva acestuia, cu intentie sau cu intentie depasita, a unei fapte prevazute de legea penala ca urmaresau in legatura cu exercitarea de catre magistrat a atributiilor de serviciu,se acorda o despagubire in valoare de 30.000 euro - echivalentul in lei la data platii”. Daca un magistrat asupra caruia a avut loc o agresiune ramane cu o invaliditate, acesta poate primi, in functie de gradul de invaliditate al acestuia, despagubiri de 8.000 de euro, pentru gradul III de invaliditate, 14.000 de euro pentru gradul II de invaliditate si 20.000 de euro, pentru gradul I de invaliditate. Pe langa acest lucru, in cazul vatamarii corporale si a imbolnavirii grave (n.n.- sintagma care nu este nici ea definita in textul proiectului de Hotarare de Guvern), magistratii pot beneficia de decontarea costurilor tratamentelor medicale in valoare de 30.000 de euro, cu conditia ca tratamentele respective sa nu fie decontate de Casa de Asigurari, plus de o compensatie in limita a 5.000 de euro, care se acorda gradual, in functie de ranile suferite, numarul de zile de ingrijiri medicale si alte elemente.
Schilodirea magistratului in mai multe feluri poate sa ii aduca acestuia o compensatie de 100.000 de euro
In acelasi proiect de Hotarare de Guvern se arata ca “distrugerea totala sau partiala a unor bunuri imobile ori autovehicule aflate in proprietatea magistratului” se despagubeste “cu suma necesara, in limita a 40.000 euro echivalent in lei la data platii, pentru aducerea bunului in starea anterioara sau, in cazul imposibilitatii, este egala cu valoarea de piata la data distrugerii”. Daca sunt mai multe bunuri distruse, de exemplu o masina si o casa, atunci despagubirea creste pana la 50.000 de euro, cu conditia ca imobilul si masina sa nu fi fost asigurate integral. Daca insa “din aceeasi imprejurare au rezultat concomitent sau succesiv doua sau mai multe consecinte dintre cele prevazute la art. 2 lit.a)-d), (n.n.-adica vatamare corporala, imbolnavire grava, invaliditate si deces) se acorda despagubiri pentru fiecare prejudiciu in parte, farainsa ca despagubirile cumulate sa poata depasi echivalentul sumei de 100.000 euro”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Faraonu 20 October 2011 18:55 0
# morarescu 20 October 2011 20:28 0
# Falcone 21 October 2011 11:05 +1
# ultimul_charlot 21 October 2011 16:11 0
# ubu 21 October 2011 22:49 0
# jude4all 24 October 2011 11:47 0