Ministerul Justitiei plateste in rate drepturile salariale restante ale magistratilor. Prima transa este de 8%
Judecatorii si procurorii care au obtinut in instanta recunoasterea unor drepturi salariale au inceput sa isi primeasca o mica parte din bani de la Ministerul Justitiei. Suma pe care Ministerul Justitiei o va plati in acest an magistratilor este de 143.400 de lei, bani pe care Ministerul ii va repartiza catre toti magistratii fata de care are datorii, in cuantum de 8% din valoarea creantelor individuale. Initial, banii ar fi trebuit sa le fie remisi magistratilor intr-o singura tura, dar, din cauza faptului ca s-ar fi creat dezechilibre importante, Guvernul a dispus ca plata acestor drepturi sa fie esalonata pe trei ani, timp in care niciun titlu executoriu impotriva Ministerului nu va putea fi pus in aplicare.
Anul acesta MJ va plati aproape 144 de mii de lei magistratilor
In 28 aprilie 2010, Guvernul a emis Hotararea de Guvernul numarul 422, prin care a dispus, la articolul 1, “suplimentarea bugetului Ministerului Justitiei pe anul 2010 cu suma de 143.400 mii lei (...)”. Conform articolului 5 al aceleiasi Hotarari, “sumele alocate conform prezentei Hotarari vor fi utilizate numai pentru plata titlurilor executorii prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 71/2009 privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, cu modificarile si completarile ulterioare”. La cateva zile de la emiterea acestei Hotarari, Executivul a adoptat, in 19 mai, Ordonanta de Urgenta numarul 45, prin care a dispus ca plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar se va face esalonat, “in anul 2012 se plateste 34% din valoarea titlului executoriu; in anul 2013 se plateste 33% din valoarea titlului executoriu; in anul 2014 se plateste 33% din valoarea titlului executoriu. In cursul termenului prevazut la alin. (1) orice procedura de executare silita se suspenda de drept”. Motivul invocat de Guvern pentru esalonarea platilor drepturilor salariale restante a fost: “imposibilitatea mentinerii echilibrelor bugetare si in mod implicit nerespectarea angajamentelor interne si internationale asumate de Guvernul Romaniei”.
Drepturile sunt restante din 2002-2008
Ministerul Justitiei a transmis Lumeajustitiei.ro un raspuns cu privire la sursa si modalitatea de finantare a drepturilor salariale restante. Dupa invocarea actelor normative care au stat la baza platirii datoriei catre magistrati, Ministerul Justitiei a facut precizarea ca: “din suma alocata s-au putut achita aproximativ 8% din valoarea totala a drepturilor salariale restante. Restul sumelor restante urmeaza regimul stabilit prin O.U.G. 45 din 19 mai 2010 (...). Platile efectuate reprezinta plata unor drepturi salariale restante pentru perioada 2002 - 2008, a caror plata a fost aprobata de Guvern inca din aprilie 2010, fondurile fiind previzionate in bugetul Ministerului Finantelor Publice la capitolul Actiuni generale, conform art. 25 din Legea bugetului de stat pe anul 2010 si alocate Ministerului Justitiei prin H.G. 422 din 28 aprilie 2010”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# racaceanu catalin 2 October 2010 06:04 +4