24 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MINISTRUL FACE REGULAMENTUL – Noua Lege privind organizarea judiciara gandita de Catalin Predoiu il implica pe ministrul Justitiei in elaborarea si aprobarea regulamentelor instantelor si parchetelor. Regulamentul de ordine interioara al instantelor va fi elaborat de Sectia pentru judecatori a CSM impreuna cu Ministerul Justitiei. Regulamentele parchetelor se vor aproba doar cu avizul conform al Ministerului Justitiei (Legea)

Scris de: George TARATA | pdf | print

6 September 2022 13:00
Vizualizari: 5585

Rolul Ministerului Justitiei va creste odata cu noua Lege privind organizarea judiciara, aprobata saptamana trecuta de Guvernul Ciuca, la propunerea ministrului Justitiei Catalin Predoiu (foto), care va inlocui actuala Lege 304/2004. Regulamentele de ordine interioara ale instantelor si regulamentele parchetelor nu vor putea fi elaborate sau aprobate fara Ministerul Justitiei.


 

Astfel, una dintre modificarile aduse prin noua Lege privind organizarea judiciara priveste modul de elaborare si aprobare a regulamentelor instantelor si parchetelor. In ceea ce priveste regulamentele de ordine interioara ale instantelor, acestea nu vor mai fi aprobate doar de Sectia pentru judecatori a CSM, ci vor fi elaborate de Sectia pentru judecatori a CSM impreuna cu Ministerul Justitiei, si apoi aprobate de Sectia pentru judecatori a CSM.

O dispozitie extrem de ciudata in conditiile in care nu se intelege ce treaba are Ministerul Justitiei, parte a puterii executive, cu modul de organizare si functionare a instantelor judecatoresti. Cu atat mai mult cu cat de ani de zile auzim repetatat continuu ideea ca implicarea politicului in administrarea justitiei, deci inclusiv in modul de functionare a instantelor si parchetelor, trebuie sa fie cat mai redusa.

Practic, doar ca sa dam un singur ezemplu, odata cu noua Lege privind organizarea judiciara Ministerul Justitiei va decide, impreuna cu CSM, modul si criteriile de repartizare a cauzelor pe completuri de judecata, in vederea asigurarii respectarii principiilor distributiei aleatorii si continuitatii.


Iata prevederile referitoare la Regulamentul de ordine interioara al instantelor din actuala Lege 304/2004 privind organizarea judiciara (vezi facsimil 1):

“Articolul 139 – (1) Prin Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti se stabilesc:

a) organizarea administrativa a curtilor de apel, a tribunalelor, a tribunalelor specializate si a judecatoriilor;

b) modul si criteriile de repartizare a cauzelor pe complete de judecata, in vederea asigurarii respectarii principiilor distributiei aleatorii si continuitatii;

c) atributiile presedintilor, vicepresedintilor, judecatorilor inspectori, presedintilor de sectii, ale judecatorilor si ale celorlalte categorii de personal;

d) organizarea si modul de desfasurare a activitatii colegiilor de conducere ale instantelor judecatoresti si a adunarilor generale ale judecatorilor;

e) vacanta judecatoreasca;

f) modul de organizare, functionarea si atributiile compartimentelor auxiliare de specialitate;

g) modul de organizare, functionarea si atributiile departamentului economico-financiar si administrativ.

(2) Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti se aproba de Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, prin hotarare care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”.

 



Iata prevederile referitoare la Regulamentul de ordine interioara al instantelor din viitoarea Lege privind organizarea judiciara (vezi facsimil 2):

“Art.152 - (1) Prin Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti se stabilesc:

a) organizarea administrativa a curtilor de apel, a tribunalelor, a tribunalelor specializate si a judecatoriilor;

b) modul si criteriile de repartizare a cauzelor pe completuri de judecata, in vederea asigurarii respectarii principiilor distributiei aleatorii si continuitatii;

c) atributiile presedintilor, vicepresedintilor, presedintilor de sectii, ale judecatorilor si ale celorlalte categorii de personal;

d) organizarea si modul de desfasurare a activitatii colegiilor de conducere ale instantelor judecatoresti si a adunarilor generale ale judecatorilor;

e) vacanta judecatoreasca;

f) modul de organizare, functionarea si atributiile compartimentelor auxiliare de specialitate;

g) modul de organizare, functionarea si atributiile compartimentului economico-financiar si administrativ.

(2) Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti se elaboreaza de Consiliul Superior al Magistraturii si de Ministerul Justitiei si se aproba prin hotarare a Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”.

 



Si mai rau la parchete: regulamentele nu pot fi aprobate fara acceptul Ministerului Justitiei


Rolul ministrului Justitiei este si mai important in cazul regulamentelor parchetelor si directiilor specializate. Daca in cazul regulamentelor instantelor ministrul Justitiei participa la elaborarea lor, ele fiind aprobate de Sectia pentru judecatori a CSM, in ceea ce priveste regulamentele de ordine interioara a parchetelor acestea vor fi aprobate de Sectia pentru procurori a CSM doar cu avizul conform al Ministerului Justitiei. Adica, daca ministrul Justitiei nu este de acord cu regulamentele de ordine interioara propuse de sefii PICCJ si ai directiilor specializate, atunci regulamentul nu poate fi aprobat de Sectia pentru procurori a CSM. In prezent, Legea 304/2004 privind organizarea judiciara nu cere decat un aviz consultativ din partea ministrului Justitiei.


Redam prevederile referitoare la Regulamentul de ordine interioara al parchetelor din actuala Lege 304/2004 privind organizarea judiciara (vezi facsimil 3):

“Articolul 140 - (1) Prin Regulamentul de ordine interioara al parchetelor se stabilesc:

a) organizarea administrativa a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a Directiei Nationale Anticoruptie, a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, a parchetelor de pe langa curtile de apel, tribunale, tribunale pentru minori si familie si judecatorii;

b) atributiile procurorilor generali, prim-procurorilor si ale adjunctilor acestora, ale procurorilor inspectori, ale procurorilor sefi si ale procurorilor, precum si ale celorlalte categorii de personal;

c) organizarea si modul de desfasurare a activitatii colegiilor de conducere ale parchetelor si a adunarilor generale ale procurorilor;

d) ierarhia functiilor administrative din cadrul Ministerului Public;

e) modul de organizare, functionarea si atributiile compartimentelor auxiliare de specialitate ale parchetelor;

f) modul de organizare, functionarea si atributiile departamentului economico-financiar si administrativ din cadrul parchetelor.

(2) Regulamentul de ordine interioara prevazut la alin. (1) se aproba de Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sau, dupa caz, a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie ori a procurorului-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, cu avizul ministrului justitiei”.

 


Redam prevederile referitoare la Regulamentul de ordine interioara al parchetelor din viitoarea Lege privind organizarea judiciara (vezi facsimil 4):

 

“Art.153 - (1) Prin Regulamentele de ordine interioara ale parchetelor si directiilor specializate se stabilesc se stabilesc:

a) organizarea administrativa a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a Directiei Nationale Anticoruptie, a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, a parchetelor de pe langa curtile de apel, tribunale, tribunale pentru minori si familie si judecatorii, precum si a parchetelor militare;

b) atributiile procurorilor generali, prim-procurorilor si ale adjunctilor acestora, ale

procurorilor inspectori, ale procurorilor sefi si ale procurorilor, precum si ale celorlalte categorii de personal;

c) organizarea si modul de desfasurare a activitatii colegiilor de conducere ale parchetelor si a adunarilor generale ale procurorilor;

d) ierarhia functiilor administrative din cadrul Ministerului Public;

e) modul de organizare, functionarea si atributiile compartimentelor auxiliare de

specialitate ale parchetelor;

f) modul de organizare, functionarea si atributiile compartimentului economico-financiar si administrativ din cadrul parchetelor.

(2) Regulamentele de ordine interioara prevazute la alin. (1) se aproba, la propunerea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sau, dupa caz, a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie ori a procurorului-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, cu avizul conform al ministrului justitiei, prin hotarare a Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”.

 



* Cititi aici integral viitoarea Lege privind organizare judiciara

Comentarii

# Paraschiv date 6 September 2022 15:09 +116

SRI nu mai intra pe direct,că nu are voie,deci nu poate. Așa că îi baga'n brațe slugii Predoiu actele ,iar acesta le semnează. Pe ce puneți pariu că îi place și mai vrea?

# Slugoiu s-a raschetat , nu s-a tuns LOL date 6 September 2022 17:58 +10

Arata ca prostu` ala basist , cum il cheama ... ,MRU parca, `tu-l in gura !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.01.2025 – DNA are nevoie de 26 de sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva