3 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Ministrul Justitiei a solicitat Camerei de Comert Romano - Olandeze sa se implice in aderarea Romaniei la Schengen. Predoiu le-a spus olandezilor ca Europa e alimentata cu false probleme

Scris de: L.J. | pdf | print

1 April 2012 10:52
Vizualizari: 4236

La finele saptamanii trecute, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu (foto) o delegatie a Camerei de Comert si Industrie Romano-Olandeza, la cererea presedintelui acesteia, Peter de Ruiter. Ministrul Justitiei a subliniat contactele permanente pe care Ministerul Justitiei le-a avut in Olanda, la nivel guvernamental si parlamentar, și a apreciat pozitiv implicarea mediului de afaceri olandez in exprimarea si sprijinirea unei solutii juste pentru Romania. Totodata, Predoiu a mentionat importanta ultimelor trei rapoarte consecutiv pozitive in cadrul MCV – februarie 2011, iulie 2011 și februarie 2012, reamintind ca Olanda cerea, in vederea unei solutii favorabile in contextul Schengen, doua rapoarte consecutiv pozitive.


In cadrul intalnirii, presedintele Camerei de Comert si Industrie Romano – Olandeza, Peter de Ruiter, a exprimat sprijinul pe care organizatia pe care o conduce il acorda aderarii Romaniei la Spatiul Schengen, specificand ca asteapta, din partea Guvernului olandez, o decizie pozitiva in ceea ce priveste aderarea Romaniei la Spatiul Schengen și va insista pe langa acesta pentru ca tara noastra sa nu primeasca un tratament diferit fata de ceilalti membri ai spatiului de libera circulatie, considerand ca Romania și-a indeplinit toate obligatiile pentru a fi membru al Spatiului Schengen cu drepturi depline. Peter de Ruiter a mentionat faptul ca Romania este o tara mult schimbata in bine fata de anul 2007 si ca orice vizita convinge despre aceasta realitate.

Ministrul Justitiei a sugerat partii olandeze sa intreprinda mai mult pentru cunoasterea acestor realitati in Olanda, pentru informarea publicului olandez, precizand ca este oricand disponibil pentru a sprijini acest efort. Partile au convenit sa coopereze in derularea unui astfel de demers in perioada urmatoare.

Dificultatile economice pe care le traverseaza tarile europene, fie ca e vorba de restructurarea datoriei externe in cazul unora, fie ca este vorba de stagnare economica, de scaderea PIB-ului sau cresterea somajului in cazul altora, nu se pot rezolva decat prin optiunea strategica a cresterii integrarii. Avem nevoie, in Europa, de o piata a muncii mai flexibila, cu un rol mai pronuntat al Bancii Central - Europene in sprijinirea refinantarii datoriei externe a Statelor Membre prin emisiunea de eurobonduri, prin masuri de stimulare economica bazata pe investitii si reluarea consumului. Aceasta presupune mai multa integrare, mai mult federalism din punct de vedere fiscal bugetar. In plan politic, trebuie sa impunem valorile integrarii europene in fata orientarilor extremist-nationaliste, sa impunem principiul solidaritatii in decizii. Nu putem abdica de la consolidarea pietei unice, a spatiului de libertate, securitate si Justitie invocand pretexte false care tin de emigratie si securizarea frontierelor. Daca mai sunt lucruri de facut in aceasta zona a securizarii frontierelor, sa o facem. Romania a sprijinit corect reforma Spatiului Schengen prin consolidarea securitatii. Am investit in aceasta securitate, pentru ca este si securitatea cetatenilor nostri. Consiliul ministrilor de Justitie si Afaceri Interne de la Tampere, din 2006, a apreciat ca securitatea frontierelor in Romania este printre cele mai bune din lume. Intre timp, lucrurile s-au imbunatatit. Problemele europene de securizare a frontierelor europene se afla in alta zona geografica decat cea a Romaniei. Frontiera noastra este sigura, iar politicile si institutiile interne de combatere a coruptiei sunt printre cele mai exigente si eficiente la nivel european. Este momentul ca la nivel european sa depasim falsele probleme, cum ar fi asa zisa vulnerabilizare a Spatiului Schengen prin accesul Romaniei, cu atat mai mult cu cat sunt create indirect de catre o dinamica politica interna, in terte state, de miscari politice cu vederi extremiste, si sa ne ocupam de marile provocari ale Europei, cum sunt disciplina fiscal-bugetara, reluarea cresterii, sporirea coeziunii, cresterea competitivitatii, mentinerea in leadership-ul globalizarii. Consiliul Afacerilor Interne din septembrie 2012 ar trebui sa ia o decizie favorabila accesului Romaniei in spatiul Schengen", a declarat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, la finalul reuniunii.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva