Ministrul Justitiei afirma ca noile Coduri „vor avea un efect de tractare a sistemului judiciar!” Presedintele CSM: „Trebuie sa mai discutam si cand intra in vigoare Codurile, nu numai ca intra!””
In fata unei sali pline de procurori si judecatori de la marile instante, dar mai ales de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, le-a transmis magistratilor, in cadrul unui seminar care a avut loc la Hotelul „Ramada” pe tema implementarii noilor Coduri, un mesaj privind aplicarea noilor coduri, in sensul ca ele au fost facute pentru sistemul judiciar, nu pentru Comisia Europeana.
"Codurile se vor aplica ", a afirmat ministrul Catalin Predoiu la acest seminar unde a stat umar in umar cu marele profesor Nicolae Volonciu. Totodata, ministrul Justitiei a subliniat faptul ca aplicarea acestor coduri va reusi doar impreuna cu cei din sistemul juridiciar pentru ca ele au fost rodul "travaliului unui colectiv", si nu al "travaliului Ministerului Justitiei". Catalin Predoiu a afirmat ca proiectele privind codurile au capatat interes european, precizand ca, in cadrul intalnirilor de la Consiliul Justitiei si Afacerilor Interne, vicepresedintele CE l-a chestionat in legatura cu pregatirea magistratilor, pozitia sistemului judiciar si implicarea in aplicarea codurilor. Ministrul Justitiei a avut la inceputul acestei saptamani, la Luxemburg, o intalnire cu vicepresedintele Comisiei Europene, comisarul pentru Justitie Viviane Reding, pe tema Mecanismului de Cooperare si Verificare si eficientizarea procesului de elaborare legislativa la nivelul Consiliului JAI, care a apreciat ca implementarea in Romania a codurilor reprezinta un moment de referinta pentru intreg programul de reforme. Viviane Reding a dat asigurari ca eforturile institutiilor romane vor fi corect monitorizate si evaluate de catre expertii CE, iar raportul din vara aestui an va reflecta cu aceeasi corectitudine si profesionalism evolutiile din sectoarele vizate. Ministrul Predoiu a subliniat pozitiv implicarea avocatilor, a UNBR, care a lansat un program de pregatire profesionala. ”Codurile vor avea un efect de tractare pentru sistemul judiciar”, a explicat ministrul Justitiei.
Seful CSM preocupat de data intrarii in vigoare a codurilor
Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu a explicat celorlalti magistrati prezenti care este eficienta introducerii a doua noi institutii din Codul de procedura penala: judecatorul de drepturi si libertati si judecatorul de camera preliminara. Judecatorul de drepturi si libertati (care va analiza si va judeca cererile formulate in cursul urmaririi penale pe arestarea preventiva) va degreva instantele de astfel de cereri, inclusiv in privinta cererilor de abtinere sau recuzare. Cea de-a doua institutie, a judecatorului de camera preliminara, va degreva si ea instantele de avalansa de plangeri pe art. 278, impotriva solutiei date de procuror.
La randul sau, presedintele CSM, Horatius Dumbrava, a subliniat efortul Ministerului Justitiei, dar a punctat si un aspect extrem de important: ”Trebuie sa mai discutam si cand intra in vigoare Codurile, nu numai ca intra!”.
In mod suprinzator, dar laudabil, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, care de obicei dispare subit de la astfel de dezbateri, dupa ce isi tine spiciul, a stat de data aceasta pana la final.
UPDATE - ora 20.00 - COMUNICAT
Cu privire la participarea Presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, domnul judecator Horatius Dumbrava, la deschiderea seminarului cu tema „Pregatirea implementarii noilor coduri – institutii noi procesual penale”
„Astazi, 15 aprilie 2011, Ministerul Justitiei, in colaborare cu Consiliul Superior al Magistraturii, Inalta Curte de Casatie si Justitie si Ministerul Public, a organizat seminarul cu tema „Pregatirea implementarii noilor coduri – institutii noi procesual penale”.
La aceasta manifestare menita sa faciliteze dialogul intre factorii de decizie din sistemul judiciar, magistrati si teoreticieni ai dreptului, referitor la problematica privind principalele consecinte ce decurg din procesul de implementare a noilor coduri – penal, civil, procesual penal si procesual civil –, au participat domnul judecator Horatius Dumbrava, Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, domnul Catalin Predoiu, Ministrul Justitiei, doamna judecator dr. Livia Doina Stanciu, Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, doamna judecator dr. Rodica Aida Popa, Vicepresedintele ICCJ, doamna procuror Gabriela Scutea, adjunct al Procurorului General al Parchetului de pe langa inalta Curte de Justitie si Casatie, domnul prof. univ. dr. Niculae Volonciu, de la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti, precum si judecatori, magistrati asistenti si procurori.
In alocutiunea rostita in deschiderea seminarului, Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, domnul judecator Horatius Dumbrava, a evocat insemnatatea deosebita a noilor coduri pentru sistemul judiciar romanesc si, in general, pentru intreaga societate. Un factor hotarator in facilitarea pregatirii magistratilor, a tuturor celor angrenati in sistemul judiciar in vederea aplicarii elementelor de noutate cuprinse in noile coduri il reprezinta mesajul unitar al tuturor factorilor de decizie din sistemul judiciar, mesaj care face dovada hotararii comune de a actiona concertat in problemele de esenta care au in vedere indeplinirea tuturor conditiilor care se impun in procesul de asimilare a noilor prevederi.
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii a subliniat necesitatea ca intrarea in vigoare a noilor coduri sa se realizeze doar in momentul in care intregul sistem judiciar va fi pregatit, cel mai devreme dupa zece luni de la finalizarea studiilor de impact, aflate in prezent in desfasurare. Rezultatele acestor studii de impact – la realizarea carora magistratii de la toate instantele si unitatile de parchet, Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul National al Magistraturii, specialistii din toate profesiile specifice stiintei dreptului, sunt chemati sa ofere datele necesare – vor avea in rol decisiv pentru conturarea realitatilor obiective ale sistemului judiciar. Vor fi, astfel, punctate aspectele asupra carora va trebui sa se concentreze eforturile tuturor, indeosebi in domeniul resurselor umane si materiale pe care le va presupune aceasta ampla actiune de pregatire a sistemului judiciar in vederea aplicarii noilor coduri.
In acest context, domnul judecator Horatius Dumbrava a reiterat preocuparea constanta a Consiliului Superior al Magistraturii in domeniul formarii continue a magistratilor, fapt demonstrat si de Hotararea Plenului CSM nr. 93 din data de 3 martie 2011, prin care au fost aprobate Programul de formare continua al Institutului National al Magistraturii pentru anul 2011 si Programul de formare continua descentralizata a judecatorilor si procurorilor pentru anul 2011. Obiectivul principal al Programului de formare continua pentru anul 2011 consta in pregatirea magistratilor in privinta modificarilor legislative majore din sistemul legal romanesc aduse de intrarea in vigoare a noilor coduri”.
BIROUL DE INFORMARE PUBLICA SI RELATII CU MASS MEDIA
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# jjjkj 15 April 2011 18:09 0
# vasilica 16 April 2011 15:19 -1
# vasilica 16 April 2011 15:23 -2
# jurist 16 April 2011 20:17 0