Ministrul Justitiei incearca sa indulceasca rapoartele Comisiei Europene. La Copenhaga, Predoiu a convenit cu omologul bulgar ca nu exista temei juridic pentru conexarea dosarelor Schengen si MCV
La finele saptamanii trecute, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a participat la reuniunea informala a Consiliului de Justitie si Afaceri Interne de la Copenhaga, unde a avut o serie de intalniri la nivel inalt cu ministrul Justitiei din Olanda, Ivo Opstelten, ministrul Justitiei din Finlanda, Anna-Maja Henriksson, dar si cu ministrul Justitiei din Bulgaria, Diana Kovatcheva, caruia i-a adus la cunostinta ca Bulgaria are o creanta fata de Romania (NAVROM) statuata de o hotarare judecatoreasca defintiva, pe care Bulgaria va trebui sa si-o asume si sa o execute.
Ministrul Justitiei, a carui agenda s-a axat pe solicitarea catre Olanda, prin omologul sau, de a avea o atitudine flexibila in ce priveste aderarea Romaniei la spatiul Schengen si a apreciat pozitiv initiativa Comisiei Europene de a redacta raportul de evaluare a Romaniei pe ultimii cinci ani la capitolul „justitie„. Optimist din cale-afara, Predoiu considera ca un astfel de raport, care va fi publicat in vara acestui an, dupa ce va fi dat publicitatii raportul tehnic al Comisiei Europene de la inceputul lunii februarie, va evidentia „progresele extrem de importante pentru societatea romaneasca”. In ce priveste aderarea la Schengen, ministrul Predoiu a concluzionat ca Romania ar trebui sa-si intensifice contactele diplomatice. La aceasta reuniune a participat si conducerea CSM, formata din presedintele Alina Ghica, vicepresedintele Oana Smidth-Haineala si, in calitate de observator, Bogdan Licu-procuror.
Conform unui comunicat a Ministerului Justitiei care a rezumat discutiile la nivel inalt de la Copenhaga, ”in cadrul intalnirii cu ministrul Justitiei din Olanda, Ivo Opstelten, ministrul roman al Justitiei a trecut in revista progresele pe care Romania le-a inregistrat in cadrul MCV si a solicitat atat flexibilizarea pozitiei Olandei in ceea ce priveste considerentele accederii Romaniei la spatiul Schengen, cat si necesitatea unor concluzii echilibrate si tehnice ale Consiliului, fara nuante generale si de angajament politic in ceea ce priveste raportul ce urmeaza a fi dat publicitatii la inceputul lunii februarie 2012. In ceea ce priveste propunerea lansata de Comisia Europeana de redactare a unui raport de evaluare pe cinci ani, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, si-a aratat aprecierea fata de aceasta initiativa, opinand ca astfel vor fi evidentiate progresele extrem de importante pentru societatea romaneasca care au fost inregistrate in toata aceasta perioada, insa in acelasi timp este necesara si evidentierea progreselor din ultimul an, care au fost substantiale.
„Am prezentat omologului olandez progresele inregistrate de Romania de la ultima intalnire bilaterala, din luna septembrie 2011, precum si asteptarile Guvernului roman de flexibilizare a pozitiei Olandei din prisma dreptului Romaniei de a accede la spatiul Schengen. In ceea ce priveste Mecanismul de Cooperare si Verificare, au fost inregistrate progrese notabile de la ultimul raport si suntem convinsi ca acestea se vor reflecta obiectiv in raportul intermediar al Comisiei Europene. Aceasta afirmatie este asumata atat de catre Ministerul Justitiei, cat si de catre Consiliul Superior al Magistraturii, reprezentat aici de presedinte, Alina Ghica, si vicepresedinte, Oana Schmidt-Haineala. Oficialii olandezi au comentat pozitiv ultimele reforme ale sistemului judiciar, si consider, pe baza acestor rezultate, ca raportul din februarie va consemna continuarea unui parcurs ascendent al acestor reforme. Aceste eforturi trebuie recunoscute si apreciate ca atare si in niciun caz ele nu trebuie sa conduca, neindreptatit, la stigmatizarea aderarii tarii noastre la spatiul Schengen. In ceea ce priveste Schengen, Romania trebuie sa isi intensifice contactele diplomatice, care, la randul lor, trebuie dublate de diplomatia parlamentara”, a declarat ministrul Justitiei.
Predoiu solicita si de la Finlanda flexibilitate in problema Schengen!
In discutiile purtate cu ministrul Justitiei din Finlanda, Anna-Maja Henriksson, accentul a cazut pe progresele inregistrate de la ultimul raport al Comisiei Europene in ceea ce priveste MCV si importanta pe care Finlanda o acorda raportului intermediar din luna februarie.
„In cadrul intalnirii cu ministrul de Justitie finlandez, Anna-Maja Henriksson, am apreciat pozitiv flexibilizarea Finlandei cu privire la aderarea Romaniei la spatiul Schengen si am insistat pe necesitatea stabilizarii acestei pozitii. Romania si-a indeplinit toate obligatiile legate de aquis-ul Schengen, iar in ceea ce priveste Mecanismul de Cooperare si Verificare s-au inregistrat progrese notabile ”, a declarat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, la finalul intalnirii cu ministrul omolog din Finlanda.
In cadrul intalnirii cu ministrul Justitiei din Bulgaria, Diana Kovatcheva, accentul a cazut pe abordarea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), din prisma unei pozitii comune in ceea ce priveste corelarea pe care Olanda o face in legatura cu accederea ambelor State Membre in spatiul Schengen. Ministrul Catalin Predoiu a apreciat evaluarea pe perioada de cinci ani pe care Comisia Europeana intentioneaza sa o realizeze prin raportul din vara drept o oportunitate pentru cele doua state de a demonstra atat progresele, cat si caracterul ireversibil al reformelor inregistrate.
Cei doi oficiali, roman si bulgar, au apreciat ca lipsita de temei juridic conexarea celor doua dosare, Schengen si MCV. Agenda discutiilor a continuat cu aducerea la cunostinta omologului bulgar a unei cauze constand in executarea unei creante a companiei romane Navrom, rezultata in urma catastrofei navale din 1989 si consemnata printr-o hotarare civila a instantelor romane, care trebuie recunoscuta si executata in Bulgaria.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Bulgarschi
29 January 2012 14:56
-1
# Av. Catalun Racaceanu
29 January 2012 15:22
+2
# Justitia Corupta
29 January 2012 20:45
+3
# Justitia portocalie
29 January 2012 23:37
+3
# urangutanus ministrus
31 January 2012 17:23
+3
# lica
29 January 2012 23:59
0