MINISTRUL JUSTITIEI INVITAT SA PUNA DNA SUB VERIFICARI – Din 2006, cu stiinta lui Daniel Morar, procuroarea Mihaela Iorga-Moraru, de la DNA, tine la sertar un dosar cu prejudiciu de 100 milioane euro, al infractorului Stefan Radulescu, prietenului presedintelui Romaniei. Prin intermediul Lumeajustitiei.ro, omul de afaceri Gelu Tofan cere ministrului Pivniceru sa dispuna conform legii verificari pe tergiversarea dosarului (Sesizarea)
Lumeajustitiei.ro va prezinta unul dintre cazurile pentru care Daniel Marius Morar este mentinut in fruntea marilor parchete, caz penal de o gravitate exceptionala care reprezinta o lovitura de peste 100 milioane de euro data mediului de afacaeri - dosar care zace la DNA din 2006 sub asa-zis instrumentarea sa de catre procuroarea Mihaela Iorga-Moraru. Deloc intamplator, infractorul vizat de acest dosar - afaceristul Stefan Radulescu – condamnat definitiv la 5 ani de inchisoare intr-un dosar mai putin important, a aparut intr-un film alaturi de actualul presedinte Traian Basescu (vezi foto). Intamplator, acest Stefan Radulescu, aflat in prezent in arestul Politiei Sectorului 4, are o vila de lux situata chiar vizavi de intrarea principala a Palatului Cotroceni, pe strada Carol Davila. Lumeajustitiei.ro a abordat in mai multe randuri acest caz, ba chiar la bilantul de anul trecut al DNA din luna februarie 2012 l-am chestionat in conferinta de presa pe Daniel Morar, pe atunci seful parchetului anticoruptie despre soarta acestui dosar cu prejudicii enorme. Daniel Morar s-a facut ca nu stie mare lucru, a promis ca se va interesa, insa dosarul continua sa zaca din 2006, fara solutie! De aproape 7 ani, acest dosar zace la DNA, el fiind pasat anterior intre DIICOT si PICCJ de aproape 10 ani. Iar autoritatile de la Bruxelles lauda continuu DNA, in mod nejustificat, nevrand sa vada cate asemenea dosare sunt tinute cu anii in fisete.
Prin intermediul Lumeajustitiei.ro, omul de afaceri Gheorghe (Gelu) Tofan solicita ministrului Justitiei Mona Maria Pivniceru ca in virtutea prerogativelor care le are sa dispuna verificari pentru a se stabili care sunt cauzele pentru care un dosar care vizeaza infractiuni economice cu prejudiciu de peste 100 milioane euro este tergiversat de 10 ani, din care de mai bine de sase ani la DNA. La momentul cand se va da raspuns, Lumeajustititiei.ro va publica rezultatul acestui demers. Publicam in continuare sesizarea omului de afaceri Gelu Tofan catre ministrul Justitiei.
Catre: Ministerul Justitiei
In atentia: Doamnei Mona-Maria Pivniceru, Ministru al Justitiei
Stimata Doamna Ministru,
Subsemnatul Tofan Gheorghe, domiciliat in Bucuresti..., in nume personal si in calitate de fost Presedinte al Consiliului de Administratie la SC Tofan Grup International SA - societate in insolventa si SC Danubiana SA - societate in insolventa, ambele fiind parti vatamate/parti civile in dosarul penal nr. 67/P/2006 al Directiei Nationale Anticoruptie, Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie, in lucru la procuror Moraru-Iorga Mihaela, va inaintez prezentul
MEMORIU
prin care solicit sa dipuneti verificarile ce se impun pentru lamurirea imprejurarilor care au determinat nesolutionarea, intr-un interval mai mare de 10 ani, a cauzei ce face obiectul dosarului nr. 67/P/2006 al Directiei Nationale Anticoruptie, Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie
1 - Scurt istoric al cauzei inainte de inregistrarea la Directia Nationala Anticoruptie, Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie:
La 04.04.2002, SC Tofan Grup International SA si SC Danubiana SA au inregistrat cate o plangere penala la Inspectoratul General de Politie al Romaniei, prin care solicitau efectuarea de cercetari fata de numitul Radulescu Stefan, sub aspectul mai multor infractiuni in legatura cu activitatea celor doua societati. Plangerile au fost inregistrate ca lucrarea penala nr. 20642/04.04.2002, respectiv lucrarea penala nr. 20643/04.04.2002.
La 24.06.2003 cauza a fost inregistrata la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia de urmarire penala si criminalistica, formandu-se dosarul penal nr. 430/P/2003.
La 02.12.2004, avand in vedere intrarea in vigoare a Legii nr. 508/2004 privind organizarea si functionarea in cadrul Ministerului Public a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, s-a dispus declinarea competentei de solutionare a dosarului nr. 430/P/2003 in favoarea acestei unitati, formandu-se la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism dosarul penal nr. 368/D/P/2004.
La 26.01.2005, motivat de necesitatea solutionarii cu celeritate a cauzelor cu persoane aflate in stare de arest, raportat la starea de arest preventiv a inculpatului Radulescu Stefan, prin faptul ca pentru definitivarea cercetarilor cu referire la infractiunile in privinta carora nu a fost pusa in miscare actiunea penala trebuiau administrate noi probe, care necesitau o perioada indelungata de timp, prin Ordonanta s-a dispus disjungerea din dosarul nr. 368/D/P/2004 a mai multor fapte si infractiuni, formandu-se astfel la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism dosarul penal nr. 206/D/P/2005.
La 23.03.2005, ca urmare a intrarii in vigoare a OUG nr. 7/2005 de modificare a Legii nr. 508/2004, pe baza de Ordonanta s-a dispus declinarea competentei de solutionare a dosarelor nr. 368/D/P/2004 si nr. 206/D/P/2005 in favoarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia de urmarire penala si criminalistica, fiind inregistrate pe rolul acestei sectii ca dosar penal nr. 303/P/2005 si dosar penal nr. 330/P/2005.
La 23.11.2005, prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia de urmarire penala si criminalistica nr. 330/P/2005, s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatilor Radulescu Stefan si Chiochiu Constantin. Totodata, s-a dispus disjungerea cauzei cu privire la mai multe fapte si persoane, ulterior formandu-se la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia de urmarire penala si criminalistica, dosarele penale nr. 1294/P/2005, nr. 1295/P/2005, nr. 1296/P/2005, nr. 1297/P/2005 si nr. 1298/P/2005.
La 24.03.2006, pe baza de Ordonanta s-a dispus declinarea dosarului penal nr. 1295/P/2005 in favoarea Directiei Nationale Anticoruptie, formandu-se in cadrul Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie dosarul penal nr. 67/P/2006.
Prin Sentinta Penala nr. 753/22.03.2006 a Judecatoriei sectorului 6 Bucuresti s-a dispus restituirea dosarului penal nr. 330/P/2005 la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia de urmarire penala si criminalistica, in vederea refacerii actului de sesizare. Ulterior, dosarul penal nr. 330/P/2005, la care a fost conexat si dosarul penal nr. 1298/P/2005, a fost declinat in favoarea Directiei Nationale Anticoruptie. Cauza declinata a fost conexata la dosarul penal nr. 67/P/2006 format in cadrul Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie.
2 - Scurt istoric al cauzei dupa inregistrarea la Directia Nationala Anticoruptie, Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie:
Prin Rezolutia din 04.06.2007, procuror Moraru-Iorga Mihaela a dispus intocmirea unui raport de constatare tehnico-stiintifica de catre Serviciul specialisti din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, cu privire la faptele ce fac obiectul dosarului penal nr. 67/P/2006. La 17.06.2008 a fost intocmit un Raport de constatare tehnico-stiintifica partial, iar la 08.08.2008 o Completare la Raportul de constatare tehnico-stiintifica.
Prin Ordonanta din 11.01.2010, procuror Moraru-Iorga Mihaela a dispus schimbarea incadrarii juridice a faptelor retinute in sarcina invinuitilor Radulescu Stefan si Chiochiu Constantin, extinderea cercetarilor si inceperea urmaririi penale fata de Radulescu Stefan pentru noi acte materiale specifice infractiunii de abuz in serviciu in forma calificata si continuata, precum si pentru fapte legate de vanzarea activelor SC Rotras SA catre firma Friedmann Produktion si modalitatea de realizare a investitiilor asumate prin contractul de privatizare a SC Rotras SA.
Prin doua Ordonante din 16.02.2010, procuror Moraru-Iorga Mihaela a dispus intocmirea unor expertize judiciare de evaluare bunuri imobile si de evaluare bunuri mobile – utilaje.
Prin Ordonanta din 26.01.2010, procuror Moraru-Iorga Mihaela a dispus intocmirea unei expertize contabile, referitoare la operatiunile economice si inregistrarile contabile ce fac obiectul cauzei.
Prin Ordonanta din 01.03.2010, procuror Moraru-Iorga Mihaela a dispus intocmirea unei expertize criminalistice, referitoare la unele inscrisuri ce reprezinta mijloace de proba.
Prin Ordonanta din 29.06.2010, procuror Moraru-Iorga Mihaela a dispus intocmirea unei noi expertize criminalistice, referitoare la unele inscrisuri ce reprezinta mijloace de proba.
Au fost intocmite toate expertizele tehnice judiciare dispuse in cauza, cu exceptia expertizei contabile, al carei termen initial de finalizare si depunere la dosarul cauzei a fost 15.04.2010.
Doamna ministru,
Datorita modului stangaci si neprofesionist in care s-au desfasurat cercetarile penale in acest dosar, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia de urmarire penala si criminalistica si Directia Nationala Anticoruptie, Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie, au permis infractorului Radulescu Stefan si complicilor sai (avocati, consilieri juridici, membri ai familiei) sa utilizeze in mod abuziv institutii de drept, sa formuleze, inclusiv la Directia Nationala Anticoruptie, plangeri penale fara nici un fundament impotriva procurorului si a inspectorului de politie care au desfasurat activitati specifice in cauza, a reprezentantilor partilor civile si a martorilor, a avocatilor nostri, sa distruga sau sa ascunda acte contabile si alte documente incriminatoare (care nu au fost ridicate la timp de catre organele abilitate), reusind astfel de cele mai multe ori sa deturneze ancheta si sa se infatiseze chiar ca o victima a sistemului judiciar, incercand sa induca in eroare opinia publica prin date necorespunzatoare realitatii.
Influentele manifestate prin acte de coruptie de catre infractorul Radulescu Stefan (prin intermediul avocatilor sai ori al altor persoane) pe langa sefii unor directii din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (sunt o multitudine de informatii si probe in acest sens, atat in dosarul cauzei cat si in presa) au avut efecte negative asupra ritmului anchetei, au determinat neluarea unor masuri procedurale in timp util sau luarea acestora in mod defectuos si chiar blocarea cursului anchetei.
Institutiile implicate in solutionarea acestui dosar, in special Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, poarta o imens raspundere, nu numai pentru nesolutionarea intr-un termen rezonabil a cauzei, dar si pentru situatia dezastruoasa in care au ajuns societatile Tofan Trans SA, Tofan Grup International SA, Danubiana SA si Rotras SA, prin efectele directe ale neprofesionalismului, tergiversarii, influentelor etc.
Cu exceptia faptelor ce fac obiectul dosarului penal nr. 67/P/2006 al Directiei Nationale Anticoruptie, Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie, toate celelalte fapte sesizate prin plangerile penale ce au facut initial obiectul dosarului penal nr. 430/P/2003 au fost confirmate de catre ancheta penala, au constituit obiectul trimiterii in judecata a infractorului Radulescu Stefan si au generat pronuntarea a trei hotarari de condamnare fata de acesta:
-Decizia penala nr. 1958/16.10.2012, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti, in dosarul nr. 18133/303/2009 (definitiva) – prin care Radulescu Stefan a fost condamnat la pedeapsa rezultanta de 5 ani pentru faptele sesizate prin rechizitoriul nr. 1294/P/2005 din 11.11.2009 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia de urmarire penala si criminalistica,
-Sentinta penala din 30.10.2012, pronuntata de Judecatoria sectorului 6, in dosarul nr. 23950/303/2010 (nedefinitiva) – prin care Radulescu Stefan a fost condamnat la pedeapsa rezultanta de 5 ani pentru faptele sesizate prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia de urmarire penala si criminalistica,
-Sentinta penala din 05.11.2012, pronuntata de Judecatoria sectorului 6, in dosarul nr. 7534/303/2007 (nedefinitiva) – prin care Radulescu Stefan a fost condamnat la pedeapsa rezultanta de 5 ani si 6 luni pentru faptele sesizate prin rechizitoriul nr. 303/P/2005 din 31.08.2007 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia de urmarire penala si criminalistica.
In considerarea celor de mai sus, va rugam ca - in limitele permise de lege - sa analizati acest caz si sa dispuneti verificarile ce se impun, pentru stabilirea cauzelor care au determinat nesolutionarea intr-un interval mai mare de 10 ani a cauzei ce face obiectul dosarului penal nr. 67/P/2006 al Directiei Nationale Anticoruptie, Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie si pentru urgentarea emiterii unei solutii legale.
In acesti 10 ani, victimele directe si colaterale facute de Stefan Radulescu si de grupul sau infractional au avut de suferit traume morale si chiar fizice. Este vorba nu doar de actionarii principali, de directori sau administratori ci, mai ales, de miile de oameni care au ramas fara locuri de munca si, implicit, de membrii familiilor acestora. Drepturile lor au fost incalcate fara drept de apel. Jocul infractional practicat de Stefan Radulescu si de tovarasii lui de ilegalitati, abuzuri si chiar de atentate la viata oamenilor, a afectat in egala masura oameni nevinovati si procesul juridic, factorul uman fiind la fel de important ca si restabilirea dreptatii."
Cu stima,Tofan Gheorghe
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Istratie 3 February 2013 14:04 +14
# @Istrate 4 February 2013 03:41 -21
# MIHAI 2 4 February 2013 14:16 +7
# VIKY 4 February 2013 14:54 +8
# obiectiva 4 February 2013 19:25 +2
# @@nea istrati 4 February 2013 19:00 +1
# matematica++ 4 February 2013 19:13 +2
# borfasun basescu infractor flota 3 February 2013 14:34 +24
# ADEVARUL ABSOLUT 3 February 2013 20:00 +8
# Mai ai fitile? 4 February 2013 03:44 +2
# BERCEA MONDIAL . ,, E MANEVRA LU FRAȚII MIEI....,, 3 February 2013 14:41 +18
# Andrei G. 3 February 2013 14:42 +14
# ARGUS 3 February 2013 14:46 +10
# obiectiva 3 February 2013 18:05 0
# ARGUS 3 February 2013 18:58 +1
# Miraj 4 February 2013 07:51 0
# obiectiva 4 February 2013 07:54 0
# Miraj 4 February 2013 08:11 0
# dosar penal 3 February 2013 14:48 +8
# Istratie 3 February 2013 15:06 +1
# ARGUS 3 February 2013 15:14 0
# VOICU M. 3 February 2013 15:51 +8
# dreptate 3 February 2013 18:46 -4
# dreptate 3 February 2013 18:51 -5
# Istratie 3 February 2013 19:31 -3
# ARGUS 3 February 2013 20:16 +5
# rica de la inspectie 3 February 2013 20:54 +2
# Istratie 3 February 2013 21:13 0
# hihi 3 February 2013 21:39 -1
# obiectiva 3 February 2013 21:55 +2
# Goosy 4 February 2013 04:17 0
# obiectiva 4 February 2013 07:21 +1
# obiectiva 3 February 2013 21:53 +3
# VIKY 3 February 2013 22:43 +5
# TREZITI-VA! 3 February 2013 22:55 -6
# xCucusong 4 February 2013 04:26 0
# obiectiva 4 February 2013 07:15 +3
# Istratie 3 February 2013 22:56 0
# CATA 3 February 2013 23:41 -4
# obiectiva 4 February 2013 07:09 +4
# CATA 4 February 2013 09:56 -2
# VIKY 4 February 2013 11:46 +2
# Alida 3 February 2013 23:24 +9
# Baba teaca 4 February 2013 04:37 +4
# fane 4 February 2013 09:23 +3
Citeza pe Alida
# ARGUS 4 February 2013 07:11 +4
# obiectiva 4 February 2013 07:57 +1
# sfida 4 February 2013 09:44 +9
# obiectiva 4 February 2013 22:27 +1
# livia 4 February 2013 15:07 +4
# VIKY 4 February 2013 15:24 +3
# Lukacs 5 February 2013 21:32 +1
# Lukacs 5 February 2013 21:42 +1
# Lukacs 5 February 2013 22:07 0
# gigi becali 11 February 2013 14:41 +1
# Daniel 26 February 2013 13:41 0