MINISTRUL JUSTITIEI NU DA INAPOI – Florin Iordache nu renunta la gratiere, in pofida uriaselor manipulari declansate de aparatul de propaganda: „Nu se adreseaza unor persoane. Nu se adreseaza criminalilor, violatorilor, celor care sunt acuzati de fapte de coruptie. Principiul cel mai important este cel care vizeaza recuperarea prejudiciului”. „Strada” trebuie sa inteleaga faptul ca alesii conduc tara si ca minoritatea trebuie sa se supuna majoritatii
In pofida uriasei manipulari declansata de aparatul de propaganda si a presiunilor venite din partea a cateva zeci de mii de oameni iesiti in strada in aceste zile, care, printre altele, au manifestat impotriva amnistiei, desi nimeni nu a propus asa ceva, ministrul Justitiei Florin Iordache (foto) nu da inapoi in problema proiectului de gratiere. Florin Iordache a anuntat, luni 30 ianuarie 2017, dupa dezbaterile care au avut loc la Ministerul Justitiei, ca va tine cont de sugestiile si solicitarile venite atat din partea celor care se opun gratierii, cat si din partea celor care sustin aceasta masura.
Iordache a explicat ca de gratiere nu vor benificia infractorii condamnati pentru fapte cu violente, precum violatorii sau criminalii, nici cei condamnati pentru fapte de coruptie, desi aceasta idee a fost vehiculata in mod fals in ultimele zile de propagandistii Binomului, reusindu-se din pacate manipularea unor oameni de buna credinta. O alta conditie importanta avuta in vedere este aceea ca gratierea va fi posibila doar cu achitarea prejudiciului. Totusi, ministrul Justitiei nu a decis inca sub ce forma va fi adoptat proiectul de gratiere, prin ordonanta, lege care sa fie dezbatuta in Parlament sau prin asumarea raspunderii.
Pe de alta parte, Iordache a anuntat ca se intentioneaza adoptarea unui pachet mai mare de legi care sa conduca la imbunatatirea situatiei din inchisori, fiind avute in vedere inclusiv masuri propuse de PNL sau Guvernul Ciolos.
Pozitia lui Florin Iordache trebuie apreciata, in conditiile in care acesta nu a cedat uriaselor presiuni facute asupra sa si asupra unui Guvern legitim in functie, instalat in urma alegerilor din decembrie 2016. „Strada” trebuie sa inteleaga faptul ca este atributul alesilor sa conduca tara, ca Parlamentul este cel care legifereaza, ca Guvernul are in atributii emiterea unor ordonante de urgenta, nicidecum procurorii, judecatorii sau serviciile secrete. De asemenea, „strada” trebuie sa inteleaga faptul ca, intr-o democratie, minoritatea se supune majoritatii, iar zecile de mii de oameni iesiti in strada nu reprezinta majoritatea in Romania.
Prezentam declaratiile ministrului Justitiei Florin Iordache:
„Pentru cele doua proiecte de acte normative am primit peste 3.000 de solicitari de la persoane fizice sau asociatii, ne-au facut o serie de sugestii pe care le-am primit in scris, iar in cursul zilei de astazi pe toti cei care au dorit sa participe i-am primit si am avut un dialog cu dumnealor. Am luat act si vom analiza toate propunerile care au fost facute, iar in aceste conditii vreau sa va fac doua precizari fata de cele doua acte normative.
Pentru primul dintre ele, cel care vizeaza gratierea. De la inceput am spus mai multe principii pe care le vom respecta. In primul rand, nu se adreseaza unor persoane, ci incercam sa redresam anumite conditii care exista in acest moment in penitenciarele romanesti, si nu putem nega acest lucru. Clar, nu se adreseaza criminalilor, violatorilor, celor care sunt acuzati de fapte de coruptie. Principiul cel mai important este cel care vizeaza recuperarea prejudiciului.
In cel de-al doilea act normativ (n.r. - privind modificarea Codului penal si a Codului de procedura penala) am tinut cont de recomandarile CCR, si daca acum un an de zile fosta conducere a ministerului a putut veni sa repare prin ordonanta 60 de modificari pe care le-a precizat CCR, noi acum incercam sa remediem 6 prevederi pe care CCR ni le-a impus de un an de zile. Era treaba Parlamentului sa remedieze acest lucru, nu l-a facut, si atunci am considerat noi ca printr-un proiect legislativ putem remedia acest lucru. In acelasi timp, vreau sa fac precizarea ca saptamana trecuta Curtea Constitutionala a mai gasit inca sase articole, si asteptam motivarea CCR pentru ca acestea sa poata fi facute sa fie constitutionale.
Eu am spus de la preluarea mandatului ca ne dorim niste legi clare, niste legi coerente, niste legi pe fiecare cetatean, daca are sau nu are pregatire juridica, sa le poata respecta. Acesta este mandatul cu care am venit eu aici, sa repar toate acele lucruri care nu sunt in concordanta cu o legislatie clara, moderna si europeana.
Foarte multi cereau sa fie dezbatere in Parlament, dar vreau sa va spun ca dezbatere inseamna si atunci cand isi asuma Guvernul (n.r. - adoptare prin asumarea raspunderii). In acest moment, pana nu finalizez textele celor doua acte normative nu pot sa va spun cu ce recomandare ma voi duce (n.r. - ordonanta, lege sau asumarea raspunderii). Voi avea o discutie cu premierul Sorin Grindeanu”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 30 January 2017 16:22 +6
# DODI 30 January 2017 17:44 +5
# petre 30 January 2017 18:59 +2
# livia 30 January 2017 16:42 +4
# Adevarul 30 January 2017 17:12 +2
# petre 30 January 2017 18:37 0
# gigi 30 January 2017 19:50 0
# UNUL CARE VA FI INROSIT DE POSTACI 31 January 2017 14:45 0
# argatu 31 January 2017 21:55 0