22 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MINISTRUL JUSTITIEI SCOATE DOVADA – Tudorel Toader reactioneaza la declaratiile sefei CSM Mariana Ghena privitoare la Legile Justitiei si la posibilitatea ca CSM sa detina initiativa legislativa. Ministrul Justitiei pentru Lumeajustitiei.ro: “Cele comunicate Ministerului Justitiei de catre CSM... se precizeaza in mod expres faptul ca 'Noua conducere [n.a a CSM] si-a propus analiza posibilitatii ca CSM sa detina atributii de initiativa legislativa'”

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

2 May 2017 13:05
Vizualizari: 14860

Ministrul Justitiei Tudorel Toader (foto) vine cu dovada ca noua conducere a Consiliului Superior al Magistraturii condus de judecatoarea ICCJ Mariana Ghena a pus in discutie posibilitatea ca CSM sa detina atributii de initiativa legislativa. Intr-o pozitie transmisa exclusiv pentru Lumeajustitiei.ro, ca urmare a publicarii articolului “Sefa CSM il da in vilega pe Tudorel(click aici pentru a citi), ministrul Justitie Tudorel Toader dezvaluie ca dorinta CSM de a avea initativa legislativa a fost cuprinsa in ”Raportul privind progresele inregistrate in cadrul Mecanismului de cooperare si Verificare, in perioada 1 ianuarie-1 aprilie 2017, din perspectiva Consiliului Superior al Magistraturii”. Potrivit clarificarilor ministrului Justitiei, in respectivul raport se preciza in mod expres, printre altele, ca noua conducere a CSM si-a propus sa analizeze posibilitatea ca “CSM sa detina atributii de initiativa legislativa.


Clarificarile ministrul Justitiei Tudorel Toader si invocarea documentului intocmit de CSM vin sa contrazica sustinerile sefei CSM, care intr-o pozitie transmisa Lumeajustitiei.ro in 26 aprilie 2017 sustine ca nici in mod formal, nici in mod informal, nu au fost initiate discutii sau consultari pe aceasta tema".

Totodata, referindu-se la Legile Justitiei si la faptul ca CSM a intarziat avansarea lor catre Ministerul Justitiei, in asa fel incat la finalul lunii aprilie 2017 proiectul sa fie transmis in Parlament, prof.univ.dr Tudorel Toader ne-a precizat ca de la momentul preluarii mandatului de ministru al Justitiei a agreat, in doua randuri, la solicitarea CSM, prelungirea termenului de finalizare a proiectelor Legilor Justitiei, stabilind ca data limita de primire a propunerilor CSM sa fie 19 aprilie 2017.

Cu toate acestea, ne precizeaza ministrul Tudorel Toader in pozitia transmisa, “observatiile si propunerile CSM au fost inregistrate la Ministerul Justitiei in data de 24.04.2017".

Iata pozitia transmisa de ministrul Justitiei Tudorel Toader catre Lumeajustitiei.ro, ca urmare a publicarii pe site-ul nostru a pozitiei transmise de sefa CSM judecatoarea Mariana Ghena si cuprinsa in articolul “SEFA CSM IL DA IN VILEAG PE (TU)DOREL – Judecatoarea Mariana Ghena dezminte acuzatiile ministrului Tudorel Toader, care a dat vina pe CSM pentru intarzierea Legilor Justitiei: "Ministrul a fost periodic informat, domnia sa exprimandu-si acordul pentru prelungirea termenului... Referitor la afirmatia ministrului privitoare la exercitarea prerogativei de initiativa legislativa de catre CSM, nici in mod formal, nici in mod informal, nu au fost initiate discutii sau consultari pe aceasta tema":

"Referitor la aparitia in spatiul public a unor luari de pozitie cu privire la proiectul legii de modificare si completare a Legilor Justitiei, respectiv cu privire la analiza posibilitatii CSM sa detina atributii de initiativa legislativa, Ministerul Justitiei face urmatoarele precizari:

In data de 5 noiembrie 2015, Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Ministerul Justitiei cu un pachet de modificare a legilor justitiei (Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara si Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii).

Pe baza acestei initiative, Ministerul Justitiei a constituit, in data de 8 februarie 2016, un grup de lucru din care au facut parte reprezentantii institutiilor sistemului judiciar, precum si asociatii profesionale. in urma activitatii acestui grup de lucru (materializate in intalniri saptamanale, videoconferinte si contributii pe platform de tip SharePoint), a rezultat o forma a proiectului care a fost supusa dezbaterii publice mai largi (perioada 7 octombrie - 11 noiembrie 2016), proiectul fiind publicat pe site-ul Ministerului Justitiei si, de asemenea, fiind organizate trei intalniri regionale, la Curtea de Apel Cluj (31 octombrie), Curtea de Apel Iasi (4 noiembrie) si la sediul Ministerului Justitiei, cu societatea civila, reprezentanti ai sistemului judiciar si ai altor profesii (7 noiembrie).

In urma dezbaterii publice, Ministerul Justitiei a definitivat un proiect de lege care nu a mai fost insa supus aprobarii Guvernului, avand in vedere ca au avut loc alegeri parlamentare, precum si faptul ca s-a schimbat componenta Consiliului Superior al Magistraturii.

Cu adresa din data de 12 ianuarie 2017, domnul Florin Iordache, ministrul justitiei de la acea data, ”avand in vedere pozitiile exprimate in sedinta de constituire a Consiliului din data de 6 ianuarie 2017, precum si obiectivul Ministerului Justitiei de a propune Guvernului in perioada urmatoare acest act normativ”, a transmis noului Consiliu Superior al Magistraturii forma proiectului la acel moment, cu rugamintea de a transmite ” in cel mai scurt timp” propunerile agreate la nivelul Consiliului care completeaza demersul initial.

De la preluarea mandatului, in luna februarie 2017, ministrul justitiei, a acordat o atentie deosebita finalizarii acestui proiect, important si substantial, care sa reflecte pozitia principalilor actori din cadrul si din afara sistemului judiciar.

Cu referire la pozitia Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul justitiei, precizeaza ca, desi a solicitat in cadrul discutiilor purtate si a fost informat periodic de catre CSM cu privire la stadiul elaborarii propunerilor de modificare si completare a legilor justitiei, agreand in doua randuri (initial pentru doua saptamani, apoi pentru inca o saptamana), la solicitarea CSM, prelungirea termenului de finalizare, a stabilit data de 19.04.2017 ca data limita de primire a propunerilor CSM.

Observatiile si propunerile CSM au fost inregistrate la Ministerul Justitiei in data de 24.04.2017, data la care s-a procedat, de indata, in cadrul ministerului, la inceperea analizei acestora, astfel incat proiectul sa poata fi definitivat in cel mai scurt timp.

Este de precizat ca Programul legislativ al Guvernului pentru perioada 2017-2020, aprobat in sedinta Guvernului din data de 16 martie 2017, prevede luna iunie 2017 ca data limita de aprobare, de catre Guvern, a acestui proiect de lege.

In ceea ce priveste discutiile din spatiul public referitoare la punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii in problematica initiativei legislative, precizam ca vizeaza cele comunicate Ministerului Justitiei de catre Consiliul Superior al Magistraturii in ”Raportul privind progresele inregistrate in cadrul Mecanismului de cooperare si Verificare, in perioada 1 ianuarie-1 aprilie 2017, din perspectiva Consiliului Superior al Magistraturii”, Raport in care, la fila 1, se precizeaza in mod expres faptul ca ”Noua conducere [n.a a CSM] si-a propus dezvoltarea principiilor de transparenta a activitatii CSM, imbunatatirea imaginii publice a sistemului judiciar si a relatiei cu mass-media, asigurarea functionarii CSM in conditii optime, a unui spatiu corespunzator (avand in vedere faptul ca in prezent functioneaza intr-un sediu inchiriat), analiza posibilitatii ca CSM sa detina atributii de initiativa legislativa."

Ministrul Justitiei

Prof. univ. dr. Tudorel TOADER"

 

Comentarii

# Zaraza date 2 May 2017 13:53 +6

Ciudate legile astea în România.  De ce pe plaiurile mioritice media pedepselor este mai mare de 10 ori fata de media statelor europene? De ce nu se face ceva în privința asta? Cine beneficiază de fapt de banii alocați pe cap de deținut? Legile justitiei din România sunt ILEGALE întrucât sunt interpretabile Deci fiecare judecator da o condamnare cum are el CHEF nu in baza legii.S-au dat condamnări ilegale în baza unor legi care de fapt sunt ILEGALE.am ajuns o rușine ca nație și asta NUMAI DIN CAUZA justitiei corupte și a politicienilor.cazul prezentat de M Gadea aseară cu omul care a primit condamnare de 5 ani nevinovat și după 16 ani de lupte CEDO i-a dat posibilitatea de rejudecare ca apoi sa fie achitat. Cate cazuri ca acestea sunt? Căci nu toți oamenii se lupta ani și ani să-și dovedească nevinovăția! Sunt multi care își ispășesc pedeapsa (nevinovat) și apoi bucuros ca a scăpat nu-l mai interesează tribunalele și lupta dovedirii nevinovăției! Rușine Justiția romana. 

# Ultimul Charlot date 2 May 2017 14:07 +11

Solutii: 1. Sa se desfiinteze CSM ( oricum nu e decat un sindicat ) 2. Sa se infiinteze si Consiliul Superior al Guvernului si Consiliul Superior al Parlamentului. Tot ca sindicate... Puteri in stat sunt si Parlamentul si Guvernul, de doar justitia sa aiba consiliul superior ( sindicat ) Sau nu e democratie? :-)

# Romeo date 2 May 2017 15:17 +2

Sa se infinteze si Consiliul superior al poporului ca sindicat. Consiliul superior al poporului sa fie un fel de ,,CURTE CU JURATI'' care sa asiste si sa pronunte solutiile impotriva plangerilor facute de parti impotriva magistratilor corupti. Cand aceasta CURTE DE JURATI constata ca magistratul acuzat nu a fost impartial si supus legii, ignorand fara nici o motivare proba expusa si solicitata de o parte din dosar, atuncu CURTEA DE JURATI sa dea SENTINTA sau INCHEIERE in dosarul in care este judecat magistratul corupt, care apoi prin LEGEA RASPUNDERII A MAGISTRATILOR, magistratul corupt sa plateasca.

# klopstock date 2 May 2017 21:35 +4

Nicaieri in lume nu exista initiativa legislativa la magistrati,pentru ca ei nu fac legi,ci le aplica.Inchipuiti-va pe seful CSM,discutand in comisii si in plen cu politicienii,care,pot conditiona sprijinul lor pentru legea propusa de CSM,de cine stie ce avantaje ! Nu mai spun ca subiectele initiativei legislative sunt limitativ inscrise in Constitutie,bineinteles nu si CSM.

# Mariana Varga date 5 May 2017 11:50 0

ESTE FOARTE BINE CA CSM SĂ AIBĂ INIŢIATIVĂ LEGISLATIVĂ, în ceea ce priveşte legile justiţiei şi funcţionarea sistemului judiciar în România, pentru o independenţă reală a justiţiei!Este singura modalitate de promovare a unor proiecte viabile pentru sistem şi pentru cetăţean, cu deplina asigurare a independenţei justiţiei, asigurarea resurselor umane şi materiale, precum şi luarea în considerare a propunerilor magistraţilor, nu numai la nivel de aviz consultativ. Așa se va obţine în final desprinderea justiției de sub talpa executivului! Succes CSM!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 20.12.2024 – “Portocala” vrea sa paradeasca un primar

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva