6 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MINUNEA DE LA BRASOV – La un an dupa ce procurorii fostului CSM au refuzat propunerea IJ de revocare a lui Claudiu Sandu de la sefia PT Brasov, Sectia de procurori din noul CSM constata ca in ultimele luni din mandatul prim-procurorului totul a mers brici. Intre timp, Sandu a ajuns membru CSM: „Implicare activa in remedierea deficientelor, masurile adoptate demonstrandu-si eficienta... Repartizare echilibrata a dosarelor... Solutionarea plangerilor peste termen nu mai constituie regula”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

2 March 2023 11:56
Vizualizari: 4197

Anul trecut, Sectia pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii il salva pe procurorul Claudiu Sandu (foto) de revocarea de la conducerea Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov, refuzand o solicitare in acest sens formulata de Inspectia Judiciara (IJ). Acum, Sectia pentru procurori a CSM, dar in noua componenta (rezultata dupa alegerile din 2022), are numai cuvinte de lauda pentru Sandu, constatand ca acesta a reusit sa remedieze, in ultimele luni de mandat, problemele semnalate de IJ data trecuta.



Intre timp, Claudiu Sandu a ajuns el insusi membru CSM, ca reprezentant al parchetelor de pe langa tribunale.

Consiliul Superior al Magistraturii a publicat miercuri, 1 martie 2023, Hotararea nr. 43 din 17 ianuarie 2023, prin care Sectia pentru procurori a CSM (repetam: in noua componenta) a constatat remedierea aproape a tuturor problemelor semnalate de Inspectia Judiciara ca urmare a controlului efectuat in perioada 13-24 septembrie 2021 – probleme facute publice de catre Sectia pentru procurori din fostul CSM in Hotararea nr. 132/2022. In treacat fie spus: chiar daca acea hotarare a fost adoptata in 25 ianuarie 2022, CSM a publicat motivarea ei abia la 27 iunie 2022, dupa terminarea alegerilor pentru noul Consiliu Superior al Magistraturii. Asadar, procurorii de la parchetele tribunalelor l-au votat pe Claudiu Sandu in necunostinta de cauza, nestiind neregulile de la PT Brasov sub conducerea acestuia (click aici pentru a citi).

Revenind in actualitate: CSM a publicat noua hotarare (43/2023) mult mai repede, la numai o luna si jumatate de la adoptarea ei. Aceasta hotarare este, de la cap la coada, o oda continua pentru procurorul Claudiu Sandu, colegii de sectie din CSM laudandu-l pentru faptul ca in ultimele luni de mandat la carma PT Brasov a reusit sa remedieze aproape toate problemele descoperite de catre Inspectia Judiciara cu precedenta ocazie.


Noul control a durat numai o zi


Totusi, Sectia pentru procurori a dispus ca PT Brasov sa ramana sub monitorizare chiar si acum, dupa ce Claudiu Sandu nu mai este sef. Singura deosebire este ca monitorizarea nu va mai fi facuta de Inspectia Judiciara in mod direct, ci doar la nivel local, de catre conducerea Parchetului de pe langa Curtea de Apel Brasov. In prezent, procurorul general al PCA Brasov este Dragos Darabana, iar prim-procurorul PT Brasov este Adrian Radu.

Nu in ultimul rand, remarcam ca noul control efectuat de Inspectia Judiciara (pentru a vedea cum au fost remediate problemele semnalate initial) a durat numai o zi – din 7 pana in 8 noiembrie 2022 –, spre deosebire de controlul initial, care se desfasurase pe parcursul a 11 zile (13-24 septembrie 2021).

In incheiere, mentionam ca actuala hotarare a Sectiei pentru procurori a fost adoptata cu o singura abtinere, despre care nu putem decat sa presupunem ca a fost exprimata de catre procurorul Claudiu Sandu.


Redam principalele pasaje din Hotararea 43/2023 a Sectiei pentru procurori din CSM (vezi facsimil):


Prin Raportul nr. 22-3087/DIP/25295/ST/2022, Inspectia Judiclara a inaintat Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii rezultatul controlului vizand remedierea deficientelor retinute la Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov in Raportul de control nr. 21-2713 al Inspectiei Judiciare.

Analizand raportul Inspectiei Judiciare si inscrisurile atasate, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii retine urmatoarele:

Prin Ordinul nr. 114/28.09.2022, modificat prin Ordinul nr. 141/03.11.2022, emise de inspectorul-sef al Inspectiei Judiciare, s-a dispus efectuarea, in perioada 07.11.2022 – 08.11.2022, a unui control privind remedierea deflclentelor retinute la Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov in Raportul de control nr. 21-2713 al Inspectiei Judiciare, astfel cum s-a dispus prin Hotararea nr. 132/25.01.2022 a Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. (…)

Ca urmare a hotararii Sectiel pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii si ordinelor inspectorului-sef al Inspectiei Judiciare, antereferite, cu adresa nr. 22-3087 /29.09.2022, echipa de inspectori judiciari a solicitat Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov documentele si inscrisurile (programe de activitate, ordine, dlspozitu, decizii, referate, procese-verbale, note etc.) aferente perioadei 01.07.2021 - 30.09.2022, precum si a celor considerate relevante, din analiza carora sa se poata verifica in ce masura au fost remediate deficientele constatate.

Din veriflcarile efectuate de echipa de inspectori, Sectia pentru procurori retine existenta preocuparii pentru imbunatatirea si eficientizarea activitatii Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov, precum si luarea masurilor necesare, de catre conducerea acestuia si de procurorii unitatii, pentru remedierea deficientelor constatate prin Raportul de control nr. 21-2713/2021 al Inspectiei Judiciare, aprobat partial prin Hotararea nr. 132/25.01.2022 a Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

De asemenea, Sectia retine implicarea activa a prim-procurorului Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov (n.r. Claudiu Sandu) in remedierea deficientelor retinute in raportul antereferit, masurile adoptate de acesta demonstrandu-si eficienta. Astfel, prin ordinele si masurile dispuse, s-a urmarit respectarea Nomenclatorului arhivistic si a ordinelor procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In ceea ce priveste desemnarea procurorilor pe materii / infractiuni (criminalistica, coruptie, evaziune fiscala si spalarea banilor, agentii de forta ai statului), se retine ca a fost desemnat un singur procuror criminalist, iar organizarea activitatii in cadrul Sectiei de urmarire penala s-a realizat cu respectarea principiului speclalizarii procurorilor si cu respectarea ordinelor cu caracter administrativ ale procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

S-a urmarit o repartizare echilibrata a dosarelor la procurorii Sectiei de urmarire penala, raportat la specializarea acestora, precum si a atributiilor specifice functiilor de conducere a unora dintre ei.

Sectia pentru procurori retine ca solutionarea plangerilor in temeiul art. 336-339 Cod procedura penala cu depasirea termenului de 20 zile nu mai constituie regula, intarzierea fiind accidentala si de o durata mult mai scurta. Totodata, o parte dintre acestea nu au mai fost solutlonate si de ceilalti procurori cu functii de conducere (procurorii-sefi sectie), cu exceptia prim-procurorului adjunct, in calitate de inlocuitor de drept al prim-procurorului Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov.

Desi unitatea s-a confruntat cu deficit de procurori si fluctuatie de personal, numarul dosarelor solutionate a crescut si a existat preocupare pentru solutlonarea dosarelor vechi. S-au dat indrumari in majoritatea dosarelor de supraveghere si s-au fixat termene certe de solutionare / efectuare a activitatilor dispuse, urmarindu-se realizarea la termen a acestora.

De asemenea, in vederea reducerii stocului de dosare si in special al celor vechi, s-au realizat intalniri cu reprezentantli organelor de politie judiciara care au cele mai multe astfel de cauze aflate in instrumentare si au fost stabilite masuri concrete pentru realizarea obiectivului.

A fost redus numarul ordinelor de organizare / reorganizare a activitatii, in special in cadrul Sectiei de urmarire penala, si s-a limitat numarul redistribuirii cauzelor dupa necesitate, fiind evitate redistribuirile repetate; s-a incercat mentinerea sectoarelor de supraveghere si respectarea principiului continuitatii in supravegherea cercetartlor penale. S-a redus numarul dosarelor preluate si, prin motivarea masurii, s-a evitat aparenta unui eventual subiectivism in dispunerea ei.

Procurorii cu functii de conducere au fost degrevati de activitatile de executie si au fost implicati in actul managerial (in verificarile si analizele efectuate), propunand masuri pentru imbunatatirea activitatii).

De asemenea, a crescut numarul cailor de atac declarate, precum si procentul de admisibilitate a acestora.

Totodata, Sectia pentru procurori retine existenta preocuparii pentru corelarea programelor de activitate cu unitatile locale de parchet din circumscriptie, pentru fixarea unor obiective realiste, fiind urmarita realizarea acestora pana la termenele ori in perioadele stabilite.

Informarile, analizele si masurile propuse au fost prelucrate in colectivul de procurori, au fost desemnati procurorii responsabili cu pregatlrea profesionala continua descentralizata, precum si a personalului auxiliar de specialitate, si s-au dispus masurile necesare pentru alegerea membrilor comisiilor de evaluare la nivelul Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov si parchetelor subordonate.

Conchizand, avand in vedere constatarile cuprinse in Raportul nr. 22-3087/2022 intocmit de Inspectia Judiciara, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii retine ca, din verificarile efectuate, din analiza documentatiei solicitate si/sau puse la dispozitie, Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov este organizat si functioneaza adecvat.

Totodata, in scopul asigurarii mentinerii bunei desfiisurari a activitatii Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov, Sectia pentru procurori apreciaza ca este oportuna monitorizarea in continuare a activitatii unitatii antereferite.

Raportat la atributiile conferite de Regulamentul de ordine interioara al parchetelor, aprobat prin Hotararea nr. 947/2019 a Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, cu modificarile ulterioare, conducatorilor unltatilor de parchet superioare in ceea ce priveste asigurarea bunei desfasurari a activitatii unitatilor arondate, Sectia pentru procurori apreciaza ca este optim ca monitorizarea antereferita sa fie efectuata la nivel local, de conducerea Parchetului de pe langa Curtea de Apel Brasov”.


Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.01.2025 – Corbu si Barba au bagat la cap

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva