MISIUNE INDEPLINITA – Presedintele Klaus Iohannis a laudat-o pe Ana Birchall ca a luptat impotriva intereselor PSD: „Ati fost in contrasens cu conducerea guvernului si a partidului care a dat acel guvern esuat”. Cu un discurs usor agramat, ministresa dublu demisa a Justitiei s-a victimizat la incheierea mandatului: „De multe ori ministerul a fost sub asediu... De multe ori ne-a trecut glontul pe la ureche... Numai faptele fac sa vorbesc... Inca o realizare care pot sa spun”
O dubla telenovela s-a consumat marti, 5 noiembrie 2019, la Ministerul Justitiei: prima data din partea fostei ministrese Ana Birchall (foto stanga) – cea care a fost demisa atat de Curtea Constitutionala, cat si de opozitia parlamentara, prin motiune –, iar a doua oara avandu-l protagonist pe presedintele Klaus Iohannis (foto centru), cel care a ridicat-o-n slavi pana la greata pe Birchall si care – ne amintim – a tinut-o in functie cu incalcarea grava a Constitutiei.
In primul rand, in discursul sustinut in dimineata zilei de marti, Birchall a pretins ca „de multe ori ministerul a fost sub asediu”, iar ea a fost nevoita sa faca fata „multor presiuni” venite din partea a „diverse interese”. Paroxismul victimizarii a fost atins la final, cand Ana Birchall a spus pur si simplu ca „de multe ori ne-a trecut glontul pe la ureche”.
Dincolo de cuvantarea triumfalista, Birchall s-a ferit sa spuna daca este sau nu dispusa sa tradeze PSD in favoarea guvernului Orban si a evitat sa-i transmita un mesaj clar lui Catalin Predoiu, de macelarire a Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie. In schimb, fosta ministresa si-a exprimat speranta „ca lucrurile bune pe care noi le-am continuat, pe care le-am inceput, le-am facut sa fie continuate”. Ne amintim cum unul dintre aceste „lucruri bune” a fost indarjirea cu care Birchall s-a opus validarii Adinei Florea la conducerea SIIJ.
Porunca lui Iohannis pentru Predoiu: zdrobirea legilor justitiei
Si Klaus Iohannis a avut partea lui de comedie ieftina. In evenimentul de dupa-amiaza, de predare a stafetei catre noul ministru Catalin Predoiu (foto dreapta), Werner a felicitat-o explicit pe Ana Birchall pentru felul in care aceasta si-a batut joc de partidul care a facut-o ministru si, in ultima instanta, de votantii care au adus PSD la putere in 2016.
In ceea ce-l priveste pe Catalin Predoiu, Iohannis i-a ordonat acestuia sa schimbe legile justitiei dupa placul GRECO si al Comisiei Europene.
Birchall i-a servit pe tava lui Iohannis marile parchete
Inainte sa va prezentam discursurile celor doi politicieni, trebuie sa subliniem ca pozitia fostei ministrese Ana Birchall pe placul presedintelui Klaus Iohannis a fost evidentiata atat de ea insasi, cat si de Werner. Ne referim la faptul ca Birchall a blocat conducerile de la marile parchete (refuzand sa faca numiri in acest sens), lasandu-i astfel mana libera urmatorului ministru al Justitiei, pentru ca acesta sa numeasca fix oameni pe placul lui Iohannis. De altfel, aceasta realitate a fost evidentiata atat de Ana, cat si de Klaus: ea a pretextat ca „inca era foarte multa tensiune in sistem”, iar el i-a recomandat lui Predoiu sa procedeze „cu foarte mult calm, cu foarte mult tact” si sa gaseasca „cele mai bune solutii”.
Redam intai discursul Anei Birchall, cu tot cu greselile de exprimare:
„Daca ne uitam, fizic, au fost cateva luni... Sase luni de zile nu sunt atat de multe luni, dar cred ca din punctul de vedere al intensitatii si al tot ceea ce am facut noi in aceasta perioada, cu siguranta se simt mult mai multe luni – se simte o perioada mult mai lunga.
Eu pot sa va spun ca o sa plec din fruntea ministerului cu fruntea sus, cu credinta ca in toata aceasta perioada n-am facut altceva decat sa respect juramantul pe care l-am depus cu mana pe Biblie si pe Constitutie, la investire. Si cred ca in toata aceasta perioada n-am facut altceva decat sa asiguram atat buna functionare a ministerului, a activitatii curente... Ma uitam aseara: am semnat 812 acte normative. Dupa cum stiti, Ministerul Justitiei este pe circuitul de avizare a majoritatii actelor normative. Cred eu ca am asigurat o buna functionare nu numai a activitatii ministerului, ci si a celorlalte institutii cu care noi avem o colaborare institutionala, in virtutea principiului cooperarii loiale. Am asistat numeroase autoritati – inclusiv din alte state – pe anumite proceduri. Am si castigat... Dintre ele nu pot sa spun foarte mult public. De exemplu, Popoviciu am castigat in vara. Deci e o procedura in derulare.
Cred eu ca mi-am indeplinit datoria fata de romanii care au investit incredere in mine, in toti profesionistii din acest minister, pentru ca desi de multe ori ministerul a fost sub asediu si in ciuda multor presiuni, diverse interese, cred eu ca am asigurat domnia si respectul fata de lege si de aplicarea legii.
Reporter: Ce se intampla cu sectia speciala pe mai departe si ce-l sfatuiti pe viitorul ministru al Justitiei?
Ana Birchall: Nu o sa-mi permit eu sa dau sfaturi. Eu sper ca lucrurile bune pe care noi le-am continuat, pe care le-am inceput, le-am facut sa fie continuate... Uitati: acum imi aduc aminte ca am si deblocat informatizarea – un proiect extrem de important pentru minister – si pe 5 decembrie o sa fie ultima achizitie de calculatoare. Sa stiti ca nu e un lucru simplu. Nu s-a mai facut informatizare la nivelul instantelor de judecata de vreo zece ani de zile. Deci asta este iarasi un proiect extrem de important.
Reporter: Ati folosit niste cuvinte extrem de puternice: 'asediu', 'interese'... Despre ce e vorba?
Ana Birchall: Eee, ati trait cu mine in toata aceasta perioada... Da: Ministerul Justitiei (cel putin din punctul meu de vedere) asa s-a simtit: a fost sub un asediu continuu. Dar asta nu inseamna ca...
Reporter: Din partea colegilor de partid?
Ana Birchall: Eee, nu ma puneti acuma sa spun cine, cand, unde... Eu v-am spus cum am simtit eu: ca tocmai aceste luni nu au fost simple. Va marturisesc ca au fost dificile si din cauza ca – stiti foarte bine – eu n-am avut un secretar de stat caruia sa-i pot delega semnatura. Deci si din punct de vedere administrativ, tot ministerul a stat in semnatura mea. Si cateodata, cand va spuneam ca nu pot sa vorbesc cu dumneavoastra pentru ca aveam in medie 20-25 de mape de documente de semnat (si inainte de citit, pentru ca am aceasta disciplina sa citesc tot)... N-a fost o perioada usoara, dar sa stiti ca nu sunt aici sa ma vaiet. Doamne, fereste! Din contra: eu va spun ca sunt multumita si plec cu fruntea sus.
Reporter: Excludeti o colaborare cu actualul guvern?
Ana Birchall: Sa stiti ca eu sunt un social-democrat (asa am intrat in viata politica), dar la Ministerul Justitiei si in orice demnitate pe care am avut-o pe politica externa, din punctul meu de vedere a reprezenta interesele Romaniei si ale romanilor este o mare onoare si o cinste pe care eu, cel putin, nu pot s-o exprim in cuvinte – trebuie sa o simti. Cuvintele cateodata sunt insuficiente sa exprime ceea ce simti.
Deci nu cred eu ca domnia legii, a asigura respectul fata de lege, a te stradui sa recastigi increderea oamenilor in actul de justitie... Si uitati: eu va multumesc si dumneavoastra: ieri a fost inca un eveniment de succes, cand, pentru prima data dupa foarte multa vreme, am reusit ca in Ministerul Justitiei (in sala noastra de consiliu) sa aducem la aceeasi masa atat institutiile din sistemul judiciar, cat si toate asociatiile profesionale.
Reporter: Nu ne-ati spus daca excludeti sau nu o colaborare cu actualul guvern.
Ana Birchall: Mi se pare ca este o intrebare care stiti foarte bine raspunsul. Adica eu v-am explicat dumneavoastra ca, din punctul meu de vedere, in orice demnitate, inainte de toate, trebuie sa asiguri respectul si sa dai respectul cuvenit oamenilor care ti-au investit incredere.
Reporter: A fost un mandat dificil si pentru ca a trebuit sa-i succedati lui Tudorel Toader?
Ana Birchall: Eee, acuma n-o sa vorbesc eu de mosteniri, pentru ca nici mie n-o sa-mi placa sa aud ca am lasat nu stiu ce mosteniri, pentru ca eu va spun sincer ca nu las nicio mostenire grea. Sigur ca mi-as fi dorit sa fac mult mai multe lucruri daca as fi avut timpul necesar, dar nu a fost o perioada usoara. Au trebuit facute anumite reparatii. Uitati: si financiar – m-am trezit ca trebuia sa achitam onorariile avocatilor si noi n-aveam un leu in buget (sa va dau un simplu exemplu). Sunt foarte multe...
Reporter: V-a lasat domnul Toader fara buget?
Ana Birchall: Nu m-a lasat domnul Toader fara buget; asta a fost bugetul pe care l-am preluat cand am fost eu aici. Si va dadeam un exemplu de o activitate care poate in aparenta parea minora, dar in realitate a avut un impact foarte mare. Ca si cu informatizarea. Adica efectiv acest proiect pe care l-am deblocat... Si pe 5 decembrie o sa fiu foarte bucuroasa ca am contribuit si eu cat am putut eu la realizarea informatizarii instantelor de judecata. Dar nu vreau sa para o tonalitate trista.
Reporter: Spuneti-ne care sunt cele mai importante probleme care raman de rezolvat pentru urmatorul ministru.
Ana Birchall: Procedura care trebuie declansata pentru numirile la parchete. Dumneavoastra stiti ca eu in mod intentionat am suspendat procedura care era in curs in momentul cand eu am preluat (n.r. ministerul). Nu am declansat aceasta procedura, pentru ca, din punctul meu de vedere, am considerat ca in aceasta perioada cand inca era foarte multa tensiune in sistem, cred ca era extrem de important sa dau aceasta incredere, sa incerc sa recladesc aceasta incredere, inclusiv la orice procedura (si pe mandatul meu stiti ca s-au derulat cateva proceduri de numiri). Am considerat eu ca e important sa arati tuturor ca atunci cand este declansata o procedura, oricine doreste sa se inscrie la procedura sa aiba incredere ca va avea parte de o procedura corecta. Si asa am gandit eu. Asta nu e neaparat o mare problema, dar sunt probleme care ar trebui rezolvate in perioada imediat urmatoare. Adica sunt lucruri si parte administrativa, dar si parte de strategie...
Recomandarile MCV: ieri (n.r. luni) a fost aceasta comisie MCV. Eu sper ca in trei saptamani (asa cum am agreat) sa se vina cu o analiza institutionala a fiecarei institutii in parte, cu un plan de masuri si cu un calendar, astfel incat sa scapam de acest MCV – sa fie acel obiectiv comun asumat, dar si realizat, pentru ca e un obiectiv de tara. Deci sunt cateva exemple care cred eu ca-mi vin acum in cap. Dar, una peste alta, va spun sincer ca eu am constiinta impacata ca mi-am facut treaba cu buna-credinta, cu profesionalism, cu deschidere...
Reporter: Ce veti face pe mai departe? Cum credeti ca va vor primi colegii de partid?
Ana Birchall: O sa va spun atunci cand o sa fiu primita. Sincer.
Reporter: In cazul verificarilor de la Penitenciarul Rahova, ati primit vreun raspuns pana astazi? Sau s-a amanat acest raspuns?
Ana Birchall: Nu am primit. Ieri v-am spus ca atunci cand o sa-l primesc, cu siguranta o sa va informez. Dar nu mi-am luat 'la revedere' de la dumneavoastra acum. Doar vreau sa-mi cer eu scuze ca... Uite un regret: un regret ca n-am avut suficient timp sa vorbesc mai mult si cu oamenii din aceasta cladire, care va asigur eu ca sunt extrem de profesionisti si seriosi. Deci pentru mine e o onoare dincolo de cuvinte sa fi avut aceasta bucurie si aceasta sansa sa lucrez cu asemenea oameni de un calibru profesional si uman cum cam rar intalnesti in aceasta perioada. Si imi pare foarte rau ca n-am avut timp suficient sa vorbesc si mai mult si cu oamenii din sistem. Pentru ca mi-as fi dorit sa am acest timp, dar stiti: cateodata, fizic nu s-a putut.
Reporter: De-a lungul timpului, fiecare ministru a ramas cu o eticheta ca urmare a activitatii pe care a avut-o in fruntea ministerului. Nu vrem sa le spunem aici pe cele ale predecesorilor dumneavoastra. Cum credeti c-o sa ramaneti dumneavoastra?
Ana Birchall: Sincer, nu stiu. Uite, o sa va intreb peste ani. Stiti, cateodata stim foarte bine ca istoria ne va judeca pe fiecare. Eu am aceasta credinta ca, pana la urma, numai faptele fac sa vorbesc [sic] ceea ce suntem si ceea ce simtim cu adevarat. Si v-am mai spus eu de multe ori ceea ce mi-a spus mie bunica mea de multe ori: 'Mama, toti oamenii sunt trecatori, dar nu toti trecatorii sunt oameni. Or, eu te-am crescut pe tine sa fii si sa ramai om'. Si eu cred ca in toata aceasta perioada nu stiu cat de mult am reusit... Cu siguranta n-am reusit 100%, dar cu siguranta m-am straduit sa asigur buna functionare a ministerului, cu buna-credinta, cu profesionalism, cu responsabilitate, cu echilibru, intr-o perioada care – va asigur – n-a fost deloc usoara. Dar daca ne uitam la rezultate, nu cred ca s-a facut rau ireversibil pe mandatul meu, chiar daca de multe ori va spun eu ca ne-a trecut glontul pe la ureche. Si uite inca o realizare care pot sa spun: am impiedicat activarea articolului 7. Si cred ca pentru Romania e un lucru foarte mare”.
Iata si alocutiunea lui Klaus Iohannis:
„Buna ziua tuturor!
Domnule prim-ministru, va felicit pentru preluarea guvernarii si astfel constatam ca se inchide o etapa care, daca pot sa parafrazez pe unii, sa o numesc de trista amintire deja, guvernele pesediste esuate. Acum incepe o guvernare care se va face numai in interesul romanilor si al Romaniei.
Domnule ministru Catalin Predoiu, va felicit pentru preluarea mandatului si va multumesc pentru ca v-ati pus la dispozitie.
Domnule prim-ministru, ati ales un adevarat profesionist, un om care si-a dovedit capacitatea pe aceasta pozitie si pe alte pozitii importante si sunt incredintat, domnule ministru, ca veti incepe un mandat care in prima faza va fi relativ scurt, ca si mandatul intregului guvern, dar veti avea o sansa mare de a repune in matca lor normala multe proceduri specifice.
Doamna ministru Birchall, va multumesc pentru munca depusa in acest mandat, chiar daca a fost unul scurt, si dati-mi voie sa fac o apreciere a mandatului si a muncii dumneavoastra aici, in fata tuturor. Am constat - unu: ca v-ati implicat total in rezolvarea problemelor care v-au revenit. Am constatat - doi - foarte important: ca au fost situatii critice in care dumneavoastra, ca ministru al justitiei, ati fost in contrasens cu conducerea guvernului si a partidului care a dat acel guvern esuat si sa stiti ca am apreciat de fiecare data aceasta postura pe care ati avut-o, o postura pentru sistemul de justitie, pentru independenta justitiei si nu pentru niste politruci care au incercat sa subjuge sistemul romanesc de justitie.
Onorata asistenta, pentru mine, prezenta la aceasta predare-primire de mandat vrea sa arate in mod simbolic ca dau foarte multa importanta domeniului justitiei. Sper ca nu este pentru nimeni o noutate acest lucru. Eu imi doresc foarte mult pentru Romania si pentru romani o justitie dreapta, o lupta anticoruptie eficienta, iar dumneavoastra, domnule ministru, si il rog pe domnul prim-ministru sa va sprijine in aceste demersuri, aveti o sarcina dificila.
Avem legile justitiei, care au fost masacrate de fosta majoritate toxica pesedista din Parlament si bine ca s-a schimbat aceasta majoritate, ele sunt in functiune, dar asta nu inseamna ca sunt perfecte. Trebuie reluata discutia, trebuie reluata asa cum trebuia facuta de la inceput, impreuna cu profesionistii din sistem, impreuna cu forurile cu care suntem parteneri – cu GRECO, cu Comisia Europeana – impreuna cu politicienii de buna-credinta, iar acolo unde se gaseste ca modificarile au fost bune sa fie lasate, iar acolo unde se gaseste ca au fost eronate sa fie corectate. In acelasi fel, domnule ministru, va revine sarcina sa veniti cu o gandire in domeniul Codurilor, fiindca aici, este clar, se asteapta o pune in acord a Codurilor cu anumite decizii ale Curtii Constitutionale. Bine ca s-a oprit asaltul pesedist asupra Codurilor! Ar fi fost o reala catastrofa nationala daca ar fi continuat acest asalt. Este o munca grea, dar sunt convins ca prin expertiza pe care o aveti, prin felul foarte calm si diplomatic de a va apropia de tema veti reusi o abordare care, in definitiv, ne va face pe toti sa spunem „OK, acum legile sunt potrivite, codurile sunt potrivite si judecatorii si procurorii nu au decat sa le aplice cu buna-credinta.”
Domnule ministru, o parte speciala si complicata care va revine este managementul Ministerului Public fiindca la Ministerul Public majoritatea sau multe din posturile extrem de importante, de mare vizibilitate, sunt ocupate de procurori care indeplinesc aceste functii cu interimat. Aici, iarasi, cu foarte mult calm, cu foarte mult tact va veti apropia de aceste chestiuni si sunt incredintat ca se vor gasi cele mai bune solutii si aici, cu siguranta, impreuna si cu oamenii din sistem, dar si cu politicienii care, in definitiv, raspund in fata romanilor pentru politica care se face in domeniul justitiei si cu o nota speciala in domeniul luptei impotriva coruptiei.
Domnule ministru, va doresc mult succes in acest mandat! Multumesc!”
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Gery 5 November 2019 20:33 +2
# semiramida 5 November 2019 20:53 +5
# nae din dealul feleacului 5 November 2019 21:16 +10
# Scarbavnica acum are spate de la noul guvern ... 5 November 2019 23:18 +1
# gelu 6 November 2019 09:12 +1
# Procurorul 6 November 2019 09:33 +5
# Ana banana 6 November 2019 15:02 -1