psdolt
24 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

MIZA DE MILIOANE DE EURO – Tuca Zbarcea & Asociatii a obtinut o solutie definitiva la ICCJ intr-un litigiu privind un debit fiscal. Actiunea in contencios fusese formulata de o societate de IT si viza infirmarea actului administrativ fiscal prin care se stabilise un debit de aproximativ 1,9 milioane de euro. Casa de avocatura a castigat procesul si la fond, la Curtea de Apel Bucuresti

Scris de: L.J. | pdf | print

8 December 2020 16:17
Vizualizari: 6750

Casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii a obtinut miercuri, 2 decembrie 2020, o victorie definitiva la Inalta Curte de Casatie si Justitie intr-un proces cu o miza de 1,9 milioane de euro.



Actiunea in contencios a fost formulata de catre o societate membra a unui cunoscut grup care activeaza in domeniul IT si viza infirmarea actului administrativ fiscal prin care se stabilise un debit de aproximativ 1,9 milioane de euro.

Disputa fiscala s-a nascut ca urmare a impunerii, in anul 2016, a unui debit fiscal reprezentand diferenta dintre avansul de care beneficiase societatea pentru furnizarea unui sistem de arhivare electronica, pe de o parte, si componenta pretului considerata eligibila, pe de alta parte. Societatea a atacat actul administrativ fiscal dat fiindca nu erau indeplinite conditiile declararii unei cheltuieli ca fiind neeligibila, cu consecinta aplicarii unor masuri de corectie.

Litigiul a fost solutionat in mod favorabil in prima instanta de catre Curtea de Apel Bucuresti, recursul Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene fiind respins la data de 2 decembrie de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Dosarul a gravitat in jurul unor numeroase concepte de referinta pentru transarea caracterului eligibil al unei sume reprezentand contributie din fonduri europene nerambursabile si, respectiv, cofinantare de la bugetul de stat. Prima instanta a facut o analiza detaliata a siragului de argumente prezentate de societate, ce priveau aspecte precum notiunea de neregularitate in aceasta materie specifica, precum si conditia existentei unui prejudiciu, ambele aplicate unei situatii factuale complexe, cu multiple ramificatii. Intreaga constructie juridica a dosarului s-a realizat pe un dublu palier: legislatia nationala si normele comunitare, acestea din urma fiind prezentate prin filtrul interpretarilor date de Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE). Concluziile acestei analize au fost mentinute de ICCJ.

In acest litigiu, reclamantul a fost reprezentat de o echipa de avocati coordonata de Ioana Gelepu (foto), Partener in cadrul departamentului de Litigii si Arbitraje al Tuca Zbarcea & Asociatii. Din echipa a facut parte si Oana Gavril, Managing Associate.

Echipa de litigii si arbitraje a Tuca Zbarcea & Asociatii este una dintre cele mai titrate din Romania, potrivit ghidurilor juridice internationale – Chambers & Partners, Legal 500 si Global Arbitration Review (GAR), care plaseaza Tuca Zbarcea & Asociatii in fruntea plutonului firmelor de avocatura specializate in solutionarea diferendelor.

De asemenea, echipei de litigii si arbitraje i-a fost acordat recent premiul „Firma de Avocatura a Anului din Romania in domeniul: Litigii si Arbitraje”, una dintre cele mai prestigioase distinctii conferite de Benchmark Litigation Europe (publicatie a Euromoney Legal Media Group).

Comentarii

# Gica contra sistemului date 8 December 2020 18:10 +3

Ura, a fost învins bugetul statului pe o practica a CJUE. Pai dacă ne dau niște fonduri, de ce sa rămână și la buget ceva. Asa că mai puțin cu 1,9 mil EUR pentru scoli, pentru spitale, pentru pensii etc. Lasă-i în buzunarele firmei de IT ca tot nu au destule avantaje fiscale în Ro. Când e vorba de avantaje se aplică legea națională, cand e vorba de datorii se aplică practica CJUE. Asa este etic, asa este"drept". Oare dacă era vorba de un srl-eu amarat, tot asa se judeca pricina?

# DODI date 8 December 2020 22:57 0

Este o regulă la ANAF ca prima dată să taie și apoi să măsoare. Inspectorii ANAF procedează (de cele mai multe ori la comandă politică!) la întocmirea unui proces verbal de imputare și dacă fraierii plătesc totul e OK. Dacă nu vor să plătească atunci să dea în judecată statul și să-și piardă vremea prin sălile de judecată. Aceasta este filosofia de lucru a celor din ANAF care au fost setați pe principiul că ”privații” sunt niște escroci, șarlantani sau fraudează statul român. Din păcate nu se lecuiesc nici după asemenea eșecuri. De multe ori procesele verbale sunt utilizate ca pretext pentru ”negocierea” unei sponsorizări mascate a partidului (de regulă PNL) după care procesul verbal este anulat.

# Gica contra sistemului date 9 December 2020 09:57 0

Nu mor de dragul celor de la ANAF, au și ei multe uscaturi. Dar nu poți cere unui inspector sa controleze după practica CJUE. Și asa legislația fiscala este destul de neclara tocmai "implementării" sistemelor fiscale europene. Ca nu mai e nimic romanesc în tara asta. Nici măcar semantica comunicării nu mai spune aproape nimic. Au adus din toată lumea fel și fel de legi și le-au trântit claie peste grămadă de au făcut un ghiveci din tot dreptul romanesc. Și acum este normal sa aplicam la practica instantelor străine sa ne deslușească. Asa este în tara care-și neaga valorile iar toți neaveniții copiază de la străini, ca să de bine. Asa se simt ei cool!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2024 – ICCJ a lamurit cum ramane cu Sosoaca (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva